02-12-2007, 22:51
|
|
|
חבר מתאריך: 15.08.06
|
|
לשיטתי, אתה דמגוג
ראשית, טענתי שצריך להמשיך את הסיורים. שנית, אתה מכניס לי מילים לפה ("צריך להפסיק את הטיולים בכותל). שלישית, אתה מגייס רגשות שנוגעים לשואה בשביל לתקוף את הדעות הפוליטיות (שאתה החלטת שאנחנו מחזיקים) שאינן בשום אופן רלוונטיות, הרי אם אתה מגייס את השואה אי-אפשר להגיד לך כלום. ש לך מושג מה הדעות הפוליטיות שלי? למי הצבעתי בבחירות? למי אצביע בבחירות הבאות? לא. העיקר שאתה משתמש בשואה, כותב בבולד, וזהו... אי-אפשר להגיד לך כלום. אז לא, זכר השואה לך שייך לא לך ולא לצד הפוליטי שלך (יהיה אשר יהיה). ואם אני ואמיל חושבים שרגשות לאומנים וגזעניים (לגבי פטריוטיות ולאומיות הדעה היא אחרת) הם רגשות שליליים שאנחנו לא רוצים לעורר, זאת היא דעה לגיטימית, ואינה קשורה לחוסר כבוד לזכר השואה או לנסיון לטאטא אותו בשביל פוליטיקה זאת או אחרת.
אני דווקא כן חושב שלקח עיקרי מהשואה הוא שהיהודים צריכים מדינה משלהם, שתהיה רק שלהם. אני חושב שלקח עיקרי שני הוא שישנו רוע אנושי ושדבר כזה יכול לחזור על עצמו, ולא רק ליהודים, אלא לכל עם שיזכה ליחס מכליל וגזעני. ובגלל זה, כשמסבירים לך לקראת המסע שהפולנים אלימים ואנטישמיים ושיכורים זה לא משיג את הלמידה הנכונה. וכשאתה בא ומנופף להם בכוח בדגל בפרצוף זה לא מלמד את הלקח של השואה. וכשמנסים לפמפם לך שעצם הנכוחות שלך שם היא "נצחון" זה לא תמיד משיג את המטרה, כי כשאתה בא להראות ש"ניצחת" את הפולנים (כי הרי הגרמנים רחוקים משם, אז נעשה את זה לפולנים. וחוץ מזה לגרמנים דווקא יש יותר כסף ובגדים יותר יפים, אז קשה להרגיש מנצחים מולם) אז אתה יוצר עימות. אפשר לעשות את זה בדרכים קצת שונות, אפשר להרגיש נצחון אישי או אפילו לאומי בלי לעורר שנאה חדשה אצל הפולנים ובלי לעורר שנאה אצל התלמידים במסע. ודרך אגב, אני לא חושב שאפשר להגיד ש"שניצחנו". יש לנו 5 מלחמות שניצחנו, זה מספיק בשביל לבנות אתוס. השואה היא אסון, יהודי, אישי, אנושי, ועולמי, וככזה צריכים ללמוד אותה. למרות שיותר קל, בעיקר עם תלמידי התיכון, להדגיש את הצד שהתגבר, את זה שאנחנו עומדים באותם מקומות בהם נרצחו יהיודים במליונים, ולצייר את זה כנצחון היהודים על הצוררים. גם בסרטים על השואה זה תמיד ככה.