אתה מדבר בסיסמאות ואני מדבר מידע.
בוא - טורקי טורקי.
1. מנועי בית שמש לא מסוגלים ליצר מנוע סילוני המניע מטוס קרב. גם לא יהיו מסוגלים בעוד 10 שנים. גם אם תשפוך שם הרבה כסף.
לא מסוגלים? האם לא יהיו מסוגלים עם תתן להם 200M$ (NRE( ותבקש שיתכננו משהו לעוד 5 שנים?
2. 0-70. מדברי היית יכול להניח שאני מבין משהו. זה שמוצר עובד תנאי סביבה ל 0-70 אינו מאפשר לו לעלות למטוס. ציוד תעופתי אמור לעמוד במינוס 55 ועוד מספר בדיקות שמוצר אזרחי לא עומד בהם. כמו רעידות, חול, לחות, פטריות ועוד.... אבל לא זו הבעיה שלנו. עובדתית אנו יודעים לייצר אלקטרוניקה. וטובה. (צפיפות אוויר היא לרוב לא בעייתית).
צפיפות האוויר קובעת את טמ"פ הסביבה, לגבי רעידות, חול, הבעיה היא בד"כ לא עם המעגל האלקטרוני אלא עם המחברים. לצורך כך קיימים מארזים יעודיים ומוקשחים וכן קונקטורים על בסיס סבוב ולחיצה שעומדים בזעזועים.
3. אני לא מדבר על
שכר. אני מדבר על
עלות שכר. ו 30 אלף ל"מדען" אינו מספיק. גם הכמויות של האנשים ששמת אינם בכיוון. אתה יודע כמה אנשי רכש צריך לפרויקט כזה? כמה מחסנאים? כמה אנשי תו"ב? כמה שרטטים? המספרים שלך לא בכיוון. צר לי.
תראה בחשוב שלי כפלתי ב- 1.3 לקבלת עלות העסקה (ביתר).
אפשר להשתמש באנשי הרכש הקיימים, מחסנאים קיימים ואולי לקלוט עוד כמה אנשי תפ"י וכמה מחסנאים לא על זה יפול הפרןיקט.
4. את הבדיחה אני מכיר. אני גם מכיר ויודע מה זה פיתוח מטוסים. די טוב, הייתי אומר. אז החזרה שלך על הבדיחה לא הרשימה אותי.
לא ניסיתי להרשים, ניסיתי להצחיק ולצנן את האווירה.
5. אתה יכול לדבר אלף פעם שיש ל"לגמד את הביורוקרטיה במשרד הבטחון". אני מסכים איתך. אבל אני לא מדבר על ביורוקרטיה אלא על מנהלת פרויקט הכרחית. נסה לברר במשרד הביטחון כמה עלה לפתח את מל"ט "איתן" בתע"א. נדמה לי שתופתע, אם יתנו לך את המספרים.
אינני איש כספים ואני מבין כי זה שורש הרע ברב המקרים, אם תרצו אין זו אגדה.
6. אי אפשר לפתח מטוסים בניחושים, במיוחד כאשר הניחושים לא מבוססים על ידע.
ניסיתי לשערך, אני מוכן לקבל שערוך שונה עם נימוק מתאים.
7. אני אגיד שוב - אי אפשר לפתח בבית "חומרים ייעודיים". לא במסגרת של מספר שנים ולא כאשר חומרי היסוד לא נמצאים בידינו.
על בסיס מה? הגדר כי אתה זקוק למוצר, תן NRE ותן לתעשיות האזרחיות לבוא עם פתרון לבעוד שנה - 3 שנים. אתה יכול להפנות את הפרויקט למחקר באוניברסיטאות בארץ (יקח יותר זמן, לא יגיע לבשלות של 100%, מתאים רק כראיה ארוכת טווח).
8. קל להגיד "תמכור להודים". קשה למכור. הבריטים לא יקנו ממך. גם אם יקנו משהו חלקית, הם ידרשו ייצור בבריטניה.
טוב אז אל תמכור לבריטים, חפש לקוח באמריקה הלטינית (לא ונצואלה כמובן!. אלא מדינה שתסכים לתנאים שלך מבלי לדרוך לאמריקאים על האצבעות בחצר האחורית שלהם).
9. איני יודע מה זה "מכם ייעודי". אני מניח שאם מתכננים מטוס "חמקן" הוא צריך להיות חמקן לכל מכ"ם אפשרי בזירה.
בוא נניח כי המכמ"ים דהיום מתאימים לגלוי של מטוסים העשויים מאלומיניום, מחר יכנס לזירה מטוס העשוי מחומרים אחרים, אם אני מפקד ח"א של מדינה המאוימת על ידי אותם חמקנים אני דורש לקבל מכ"מ בתחום אורכי גל אחר אשר ממנו תקבל החזרים. לכל חומר יש מקדם דיאלקטרי ואם תפעיל את המשואות הנכונות תוכל לחשב בכל אורך גל כמה הספק יחזור מטווח ב- 90 מעלות (אפשר לחשב גם ב- 45, 22.5' ......).
שוב, אם תרצו אין זו אגדה רק פנקס ציקים.
10. על פי דבריך אתה עוסק באלקטרוניקה (מצב מוצק...). אלקטרוניקה זה לא מטוס חמקן. כלומר, זה גם, אבל זו הבעיה הקטנה שלנו, לאור העובדה שכבר במטוסים קיימים (צבאיים ואזרחיים) אנו משלבים מערכות אלקטרוניות מהמתקדמות בעולם. (מכ"מים, ל"א, תקשורת ועוד). הבעיה העיקרית היא תכנון מבנה, אוירודינמיקה, ניסויים, חוזק, חומרים, תהליכי ייצור ועוד.
לא כתבתי שאני עוסק באלקטרוניקה - אבל "עלית" עלי
בעיות מבנה, חומרים, חוזק חומרים, תנודות הרמוניות של גוף נע, אווירודינמיקה, גרר שהוא פונקציה של מהירות, טווח מהירויות, גבהיים, דחף מנוע, נהוג, יצור.........הם כולם פרמטרים שיש לתת עליהם את הדעת, האם ישראל לא מסוגלת? האם עדיף להוציא 15G$ ב- 5 שנים?
תקשיב, ברור כי הבעיה מורכבת אחרת גם הטאליבן היו מייצרים תואמי MIG25, אבל אני לא מסכים לפסימיות שלך.
אני יודע שקשה לך לקבל דיעה שחולקת על דעתך. אבל עובדתית - הסכום שיידרש לפיתוח מטוס שכזה ובניית 50-100 יחידות ממנו לצרכים שלנו (ואי אפשר כרגע להתבסס על ייצוא) הוא מעבר לכל יכולת תקציבית קיימת, לעניות דעתי ובטח לא בכל לוח זמנים הגיוני. בודאי גם לא להתחיל עכשיו, כאשר גם האמריקאים לא מתחילים מטוסים חדשים, למעט מל"טים ונא בדוק איזו מדינות מפתחות לעצמן מטוס קרב מתחילתו עד סופו. גם האירופים מפתחים במשותף והשוודים שפיתחו מטוס קרב, קנו את המנוע בארה"ב.
כתבתי שאני מוכן לקבל מנוע מהחוץ .
אם יש משהו שלא ניתן לומר עלי הוא שאני לא נכון לקבל דעה שונה - כאן אתה טועה ובגדול.
אם יש לך נימוק טוב אני מוכן לומר שהשערוך שעשיתי שגוי.
כל הדיון יצא מכך שהמחיר הוא 15G$ ב- 5 שנות סיוע כשאין כלום לכל הדברים האחרים.
אם המחיר היה 2G$ לא הייתי מציע לפתח בבית אלא לקנות מהמוכן ולהוסיף מערכות יעודיות שיתנו יתרון על פני נשק זהה אצל המצרים, סעודים, ירדנים, .....
אתה מוזמן להשיב, לצערי לא אוכל לענות עד מחר (עימך הסליחה).
חבל. אבל שוב - זה מה שיש.