|
19-09-2008, 22:10
|
|
מנהל בפורום צבא וביטחון
|
|
חבר מתאריך: 26.11.05
|
|
הטייס הזה
בירדן נחשב לשאהיד ולטייס מצטיין שסיים את האקדמיה הבריטית בשנת 1962, כשחזר הוצב בבסיס מפראק כטייס האנטר (יש אומרים שהיה מפקד הטייסת).
כשיצאה פעולת סמוע לדרך ביום 13.11.66 הוזנקו 8 האנטרים לסייע לצבא הירדני, סאלטי היה מוביל מבנה "אדום" - מולם היו 4 מיראז'ים.
איתרע מזלו והוא ניתקל ברן פקר (מפקד טייסת העטלף) שניהל אחריו מרדף בתוך ואדיות ואחרי כמה דקות ירה בו ופגע, סאלטי האומלל כשהמטוס נוטה הצידה פלט את עצמו ישר אל קיר הקניון.
למחרת מסוק ירדני אסף את גופתו.
כך רן פקר סיפר לביטאון חיל האוויר על ההפלה הראשונה שלו 30 שנה אחרי
את ההפלה הראשונה שלו רשם פקר בנובמבר 1966, עם מיראז', בקרב-אוויר נגד האנטרים ירדניים בסמוע, באיזור הר חברון. ארבעה מיראז'ים היו אותו יום באוויר, כשמולם שמונה האנטרים. פקר בחר לעצמו אחד וניסה לשים עליו כוונת. בדקות הבאות גילה שמתמודד מולו טייס מעולה, שתימרן בפראות וטס בגובה נמוך ביותר בתוך הוואדי. אחרי יותר משתי דקות של מירדף, הגיעה ההזדמנות. הירדני נאלץ למשוך מעט למעלה ופקר הפיל אותו בירי תותחים. הירדני נטש, אבל כיסא המפלט הוטח בעוצמה אדירה בדופן הוואדי וכתוצאה מכך נהרג אותו טייס.
לאחר הקרב, התעניין פקר מיהו הטייס המעולה אותו הפיל. התברר לו כי זהו מואפק סאלטי, מפקד טייסת האנטרים ואחד הטייסים המצטיינים של חיל-האוויר הירדני, שסיים כחניך מצטיין את קורס-הטיס באקדמיה של חיל-האוויר הבריטי ואשר היה נשוי לאשה אנגליה. כשנה לאחר הקרב, קיבלה ישראל פנייה מהאו"ם, שאלמנתו של סאלטי מעוניינת להיפגש עם הטייס הישראלי שהפיל את בעלה. הבקשה המפתיעה נדחתה.
בשנת 1996, כ-30 שנה אחרי אותו קרב-אוויר, פנה לפקר חברו תא"ל אלוף איציק שגב וסיפר לו כי בקרוב עומד לבקר בישראל מוחמד שיהאב, סגן מפקד חיל-האוויר הירדני לשעבר ויועצו של הנסיך חסן, שהשתתף באותו קרב. לשיהאב היתה מישאלה - לפגוש את הטייס שהפיל את סאלטי. מסתבר, כי סאלטי זכה בירדן לתואר שאהיד והמלך חוסיין אף קרא על שמו בסיס של חיל-האוויר.
פקר ושיהאב נפגשו בביתו של שגב ובשלב מסוים הציע אחד הנוכחים, שכל אחד מהם יספר על הקרב בסמוע. פקר, מסויג מהיוזמה, סיפר את סיפור הקרב "בצורה מרוסנת", כלשונו. "הקפדתי לא להעליב אף אחד".
"כאשר סיימתי", כותב פקר בספר, "היפנו כולם את מבטיהם לעבר מוחמד. האיש היה מכונס בעצמו, פניו אדומים. היה ברור כי הסיפור שלי גרם לו לזעם רב. הוא התריס מההתחלה, כי הקרב בסמוע היה קרב לא הוגן. קרב של מעטים נגד רבים, כאשר הם, הירדנים, היו לדבריו המעטים. הוא הפך את היוצרות, שינה את העובדות ונתן הסברים תמוהים לאותו קרב. טון דיבורו השתנה ממשפט למשפט והוא התקשה להסתיר את כעסו".
כשנתיים לאחר-מכן השתתף פקר בפגישה עם קצינים ירדנים, שאירגן חיל-האוויר הירדני בעמאן. באותה פגישה עשה פקר טעות, כשגילה למארחיו את חלקו בקרב סמוע. המארח, סגן-מפקד חיל-האוויר הירדני, הפגיש אותו מיד עם מי שהיה מספר שתיים של סאלטי בקרב סמוע, טייס שלימים כיהן כמפקד חיל-האוויר הירדני.
"האיש שעמד כשני מטרים מאיתנו", מספר פקר בספר, "נרתע לאחור ונראה כאילו שפכו על פניו דלי מים צוננים. הוא החוויר ועיניו נפקחו לרווחה. לאחר-מכן הוא הפטיר משהו בוטה בערבית, שלא הבנתי את פשרו, זרק עוד משפט קצר באנגלית ועזב את המקום".
"אני עד היום מתקשה לפענח את זה", אמר לי פקר בשיחתנו. "אני ראיתי שהוא היה טייס מצוין, לא ראיתי מישהו שטס כל-כך נמוך. כשחוסיין קרא את הבסיס על שמו, התפלאתי. כשאשתו ביקשה להיפגש איתי, זה נראה לי מוזר. ואחר-כך הגירסה ההפוכה ששמעתי מסגן-מפקד חיל-האוויר שלהם. זה לא מובן לי".
הצעתי לפקר הסבר לתגובות המפתיעות שקיבל. לפני כשבע שנים ביקרתי, כשליח בטאון חיל-האוויר, בלשכתו של מפקד חיל-האוויר הירדני בעמאן. לפני שנכנסנו לראיון עם המפקד, התבקשנו להמתין בחדר הישיבות. על קיר החדר היתה תלויה תמונת שמן ענקית, המתארת קרב-אוויר בין האנטר ירדני למיראז' ישראלי מעל אדמת מדבר צהבהבה - אלא שבתמונה זו המיראז' היה זה שעלה בלהבות. כך, כנראה, נראה הקרב בסמוע בעיניים ירדניות.
"יתכן שזה סוגר את המעגל", אומר פקר. "כנראה שנוצר שם מיתוס מאוד חזק סביב מואפק סאלטי".
איך אתה היית מגיב אם היית פוגש פנים אל פנים טייס ערבי שהרג חבר שלך?
"הייתי בקהיר ואירחו אותי שם קצינים בכירים מחיל-האוויר המצרי, שהיו די פגועים מהנצחונות שלנו. אם מישהו מהם היה אומר לי שהפאנטום שהופל ב-18 ביולי באיסמעיליה - המטוס של שמואל חץ - זה עבודה שלו, לא הייתי מגיב בכעס. ההיפך. הייתי רוצה לשמוע יותר ויותר פרטים: איך המטוס התנהג, באיזה נשק הם השתמשו, האם ראו חופה עפה? בסוף גם הייתי מספר שהבן של חץ הוא טייס".
ההאנטר הירדני מבעד לכוונת המיראז'
וזה מואפק סלטי
נערך לאחרונה ע"י Fang בתאריך 19-09-2008 בשעה 22:12.
|
|