25-03-2009, 16:29
|
|
אדמין לשעבר
|
|
חבר מתאריך: 28.10.01
|
|
אבטלה - הסיטואציה והסטיגמה הלא-מוצדקת שנקשרה בה
יש מיתון. אני לא בדיוק מגלה את אמריקה בכך שאני מציין את העובדה הזו. המיתון לא התחיל אצלנו,
וסביר להניח שלא ייגמר אצלנו, גדולים וחשובים ככל שנהיה. גידול משמעותי באבטלה הוא תוצר ישיר
של המשבר הכלכלי העולמי, וכאן ממש לא המקום לדון בסיבות למשבר (ואפילו לא להציע פתרונות
מושלמים למשבר שבן לילה יכולים להקים לתחייה את ליהמן בראד'רס, לאושש את ג'נרל מוטורס ולהחזיר
למשקיעים המסכנים של ברני מיידוף את כספם חזרה...). כאן דנים באותה סוגייה של אותו מצב שיש
אנשים שמתייחסים אליו כמו שפולנים מתייחסים למחלת הסרטן, ואפילו לא מוכנים לכנותו בשמו:
"אבטלה".
אבטלה היא מצב שמעט מאוד אנשים בוחרים בו, והוא יכול לאפיין, בשלב כזה או אחר של החיים, חלקים
גדולים מהאוכלוסייה, גם כאלה שלא דמיינו שאי פעם יגיעו לזה.
אדם יכול להפוך למובטל ברגע שהשתחרר מצה"ל, ולא הצליח למצוא מייד עבודה, ויכול להיות מובטל
במידה והמפעל שבו עבד כפועל-ייצור במשך 35 שנה, כבר לא עומד בתחרות מול ילדים-עבדים
שמועסקים במפעל מתחרה במזרח. מובן שהדוגמא השנייה שציינתי קיצונית בהרבה מהראשונה,
אבל המצוקה של מי שלא מוצא עבודה למרות חיפושים, קיימת, גם אם לא באותה מידה (מי שאחרים
תלויים בו לפרנסתם תמיד יהיה במצוקה גדולה יותר ממי שחי אצל הוריו, והכסף שירוויח ישמש אותו
בעיקר לחסכון למטרה מוגדרת כלשהי בעתיד).
למרות ההבדל בין סוגים שונים של מובטלים (ואני משתמש במילה הזו, ולא ב"בלתי מועסקים", או
"בין עבודות" או כל מילה מכובסת אחרת, פשוט בגלל שאני מתנגד עקרונית לניסיון להציג את המצב
של אבטלה כדבר שיש להתבייש בו), כל מי שנקלע למצב הזה, מרגיש תחושה דומה של חוסר אונים,
שיכולתו להסתדר כבר לא תלוייה בו, אלא בכל מיני גורמים אחרים.
האבטלה באירופה ובישראל הייתה תמיד גבוהה יותר מזו שבארה"ב, והמשבר הנוכחי, שבמכה אחת
חשף אוכלוסיות שלא דמיינו שייקלעו לסיטואציה הזו, הופך את הדיון בסוגיה ובהשלכותיה, לאקוטי
יותר. לא משנה אם עבדת כראש צוות בסטארט אפ שקרס, ומשכורתך עמדה על 40,000 שקלים
בחודש, או שעבדת במפעל טקסטיל בכפר בגליל, שהועבר לירדן, ובכך נגרעה ממך משכורתך שהייתה
4,000 שקלים - המשמעות היא אותה משמעות. בשני המקרים עומדים אנשים פתאום מול הצורך
לחשוב על נושאים קיומיים שעד כה לא היו צריכים לחשוב עליהם כמעט. עניינים של החזר משכנתא,
מימון דלק לנסיעות, חופשות מתוכננות (איש איש לפי יכולתו) הופכים דברים מסובכים בהרבה, וחלקם
נגנזים באחת.
פורום מובטלים, לפחות כמו שאני רואה אותו, מיועד עבור מובטלים בעבר, מובטלים בהווה, וגם אנשים
שפרנסתם בידם. כל אחד יכול ללמוד מניסיונם של אחרים וכל אחד יכול להשכיל אחרים מניסיונו הוא,
בנוגע לדרכים להתמודדות עם סיטואציה לא קלה (גם חומרית, וגם בכל הנוגע להרגשה הפנימית),
ולהראות לאחרים את הדבר שאנשים יודעים אבל מתקשים להפנים - שהם לא לבד בסירה הזו...
נערך לאחרונה ע"י looopy בתאריך 26-03-2009 בשעה 13:52.
|