לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #4  
ישן 09-10-2005, 17:52
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
דבר אחד חשוב קודמיי לא ציינו
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי Hugo שמתחילה ב "שאלה שמטרידה אותי חבל על הזמן בנושא פיגועים"

חטיפת מטוס ישראלי תהיה משימה קשה ביותר, למעשה בלתי אפשרית, תודות לעבודת אנשי הביטחון של החברות הישראליות.

איך אפשר לדעת שמטוס רוצה להיכנס במגדל? ובכן בשמיים, למרות שלא מבחינים בכך, מוגדרים מראש נתיבי טיסה, וכן גבהים מסוימים לטיסה. כל טיסה שחורגת או מהנתיב או מהגובה, תיקלט ישר במכ"מי הבקרות וייווצר קשר עם המטוס. במידה ולא תתקבל תשובה מניחה את הדעת, או שהמטוס יתעלם מקריאות אזהרה שתועברנה אליו, כל הכוחות הרלוונטיים ייכנסו לכוננות, והאירוע יועבר לטיפולם.

דבר נוסף, אין טיסה שאינה מתועדת ונרשמת ולכן יש פרטים על כל טיסה בעולם כולל לאן מועדות פניה, כך שבהצלבת נתונים מהירה ניתן להבחין באם מדובר במטוס תמים או אויב.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #8  
ישן 09-10-2005, 19:21
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
המממ....כתבה מביטאון חה"א שאולי תבהיר את העניין.
בתגובה להודעה מספר 4 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "דבר אחד חשוב קודמיי לא ציינו"

עין לציון צופיה



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.iaf.org.il/Shared/Images/General/tans.gif]

גיל שני, צילום: קרין דנון



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.iaf.org.il/Shared/Images/General/tans.gif]

11 בספטמבר, התאריך המרחף ברקע, הוא זה הקובע את ההתייחסות של אנשי יחידות הבקרה לעבודתם. למרות שברוב המקרים אין לסימנים הקטנים על צגי המכ"ם כל רצון או כוונה להפוך לפצצות מוטסות, הרי שהאפשרות תמיד קיימת. צוות הביטאון בילה יום ולילה במרכז הבקרה האווירית בצפון, שמעה על דילמות, לבטים ובעיקר על האחריות הכבדה המונחת על כתפי החיילים והמפקדים




[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.iaf.org.il/Shared/Images/General/tans.gif]



עשרות מטרים מתחת לאדמה, בבונקר הבנוי כמבוך, שוכן חדר ובו שישה מסכים גדולים עליהם משייטות נקודות צבעוניות. עשרות אנשים יושבים בחדר החשוך, עיניהם נעוצות בצגים הקורנים באפלה. זהו מכלול הגנה אווירית ביחידת הבקרה האזורית (יב"א) הצפונית של חיל–האוויר - מרכז העצבים של היחידה הפועל ללא הפסקה, לאורך כל היממה.

סירנה נשמעת ברקע, "צוות ליירוט, צוות ליירוט" מערכת הכריזה רועמת. כולם רצים אל העמדות, חולפות מספר שניות והאקשן מתחיל. שני מטוסי קרב המחזיקים כוננות מוזנקים לאוויר לצורך זיהוי המטרה. הבירור מעלה כי זהו מטוס סורי שטס ברמת הגולן לצורך אימונים ונראה קרוב מדי לקו הגבול. "המטרה נמצאת צפונית אליך, חמישה מייל", קורא הבקר לטייס. מטוסי הקרב מתקדמים אך המטוס המתקרב לשטחנו כבר התרחק.

נכון, הפעם, ולמען האמת רוב הפעמים, לא מתפתחים אירועים חריגים. אבל כמובן שלא לוקחים את הסיכון, שאולי בפעם הזאת, המטוס יחדור אל תוך המרחב האווירי של המדינה. "ברוב הפעמים לא יקרה כלום", אומר סא"ל רן, מפקד יחידת הבקרה. "אבל אנחנו מזניקים את המטוסים כדי לאפשר יכולת מבצעית באותו מקרה יחיד בו באמת יחרוג המטוס העוין מהקווים ויהיה צורך להפיל אותו".

אמנם מטוסים סוריים מזמן לא תקפו בארץ, אך בניגוד לדעה הרווחת, איום חדירת מטוסים עדיין לא חלף משמי המדינה, הוא רק השתנה. אם פעם חשש חיל–האוויר ממיגים, היום עיקר החשש הוא ממטוסי ג'מבו שיחליטו לנחות בתוך מגדלי עזריאלי למשל. "היום החשש ממטוסי קרב עדיין קיים", מסביר רס"ן אביב, מפקד גף הבקרה לשעבר ביב"א הצפונית. "היום אני חושש יותר מכל התמהונים, אני חושש מטייס סורי שיום אחד יחליט להתאבד עם המטוס בתוך מדינת ישראל. כדי לקחת מטוס ולהתאבד צריך רק בן–אדם אחד. זה מתחיל בטיסת אימונים שגרתית, פתאום הוא שובר 90 מעלות והוא בשטח מדינת ישראל. בגלל זה מבחינתנו האיום לא הוסר, הוא ממשי, מוחשי ואנחנו מתייחסים אליו כל הזמן. במיוחד אחרי האחד–עשר בספטמבר כשראינו תרחיש כזה קורה. ראינו מטוסים תמימים לכאורה שבעצם התגלו כפצצות באוויר".

"לא הכל כתוב בספרים"

תפקידיה של יחידת הבקרה הצפונית לא מסתכמים בשמירת השמיים הישראליים נקיים. פרט לחיוניותה וחשיבותה במקרי חירום, יחידה זו, משמשת בעצם כעוד אחד ממרכזי העצבים המעבד את כל הפקודות המבצעיות ומבקר את כל כלי הטיס במרחב האווירי של המדינה. היחידה נמצאת בין גורמי התיכנון והפיקוד לבין הגורמים המבצעים - הטייסים. כל הנוגע לחיל–האוויר - מערכות נשק, סוגי מטוסים, תורות לחימה ומזג–אוויר - נמצא בתחומי פעילותה. "היב"א היא יחידה מבצעית המגיבה לאירועים בזמן אמת. אנחנו מחזיקים את כל כוננות חיל–האוויר ורואים את כל הפעילות של החיל. בסופו של דבר, אנחנו מטפלים בכל מה שטס, לפני, אחרי ותוך כדי", אומר סא"ל רן.

על מנת לתת מענה לכל מקרה, החל מהפנייה לקרבות אוויר, דרך חילוץ טייסים נוטשים ופינוי פצועים ועד לתעבורה, מאוישת היב"א בבקרים, עוזרי בקר, בנות דיווח, בנות מצפים, מטאורולוגים וטכנאים. העמדות מאוישות בכל רגע נתון, החיילים בכוננות תגבור מתמדת לקראת קריאת "צוות ליירוט" במערכת הכריזה. גם כשישנים עושים את זה עם עין אחת פתוחה, מוכנים לזנק מהמיטה לשירת הסירנה. יחידת הבקרה הצפונית לא עוצמת עין. כל אחת מעמדות הבקרה מאוישת 24 שעות ביממה. לצד הבקרים, נמצאים גם טכנאים תורנים אשר אמורים לתת מענה מיידי לכל תקלה אפשרית, כמו נפילת מכ"ם ברגע מכריע.

העבודה הרציפה והמאומצת ביב"א נתפסת דווקא כיתרון בעיני סא"ל רן. היחידה ערנית תמיד, עובדת לילות כימים באינטנסיביות ודורשת מכל שותפיה רמת ריכוז גבוהה ויכולת קבלת החלטות מהירה: "כל חייל המשרת ביב"א מודע לחשיבות תפקידו", אומר רן, "הוא רואה את זה בעיניים. הוא יודע שאם הוא מפספס אז מטוס לא מגיע ליעדו. כל המרחב האווירי מצד אחד של הארץ לצידה השני הוא ארבע דקות טיסה. כל מערכת הבקרה בנויה על זמן אמת, מיומנות וקבלת החלטות מהירה".

תהליך קבלת ההחלטות הוא מרכיב חשוב ואולי המרכזי בעבודת הבקר. מכיוון שהיב"א עובדת בזמן אמת מול מכונות כל כך מהירות כל דקה היא קריטית וקבלת ההחלטות חייבת להיות זריזה ועם זאת שקולה ונכונה. את ההחלטות במכלול מקבלים הבקרים הבכירים המשמשים כקציני מערכות נשק (קמנ"קים). הקמנ"ק מנהל את מכלול הגנה אווירית ביב"א ונמצא בקשר עם גורמי הפיקוד במטה חיל האוויר. תפקידו לקבל החלטות בהתאם למדיניות הפיקוד ולהעבירן לממונה על (מ"ע) הנמצא בקשר מתמיד עם הבקר המנחה את הטייס בקשר.

אמצע הלילה, נקודות ספורות מרצדות על המסך. מטוס אויב נראה חוצה את קו ההזנקות לכיוון שטח רמת הגולן. הסירנה מופעלת. בקרים, עוזרי בקר, בנות דיווח ושאר מחזיקי הכוננות מגיעים בריצה אל מכלול ההגנה האווירית, עטופים מעילים חמים בשלהי חודש יוני בשל העובדה כי בחדר מכלול ההגנה האווירית וברחבי הבונקר שורר קור של אמצע חורף כל השנה. מנהל האירוע, הקמנ"ק, מנסה ליצור קשר עם הפיקוד במטה. עברה פחות מדקה והמטוס מתקדם. עכשיו הקמנ"ק צריך לקבל החלטה: האם להפיל את המטוס או לא. אין מי שיחליט בשבילו. ההחלטה היא בידי הבקר. זוהי רק דוגמה למקרה בו הבקר צריך להתמודד עם קבלת החלטות עצמאית ומהירה.

"אני מעריך שרוב האירועים הבלתי צפויים שיתרחשו יטופלו על–ידי בקר ביב"א. תהליך קבלת ההחלטות חייב להיות זריז מפני שתוך דקות עליו ליירט מטוס שחוצה את הגבול ברמת הגולן למשל. כיוון שיש הרבה אנשים לידו וכולם רואים את האירוע, נדמה כאילו הוא לא לבד. אבל כשאתה על כסא הקמנ"ק ואתה צריך לקחת את ההחלטה, אתה לגמרי לבד. אם היה לו זמן להתייעץ, האחריות על כתפיו הייתה פוחתת, אבל בחיים אין את הזמן הזה. עכשיו צריך לקחת החלטה כי אם תתמהמה המטוס הזה יתרסק על חיפה", מסביר סא"ל רן. "לפעמים ההחלטה כבר לא רלוונטית אם התעכבת. אם לא פקדת על פתיחה באש לסוללות טילי קרקע–אוויר (טק"א) דקה אחר–כך המטוס כבר יהיה מחוץ לטווח הטילים", הוא מסביר. "הוא צריך להחליט ולפעול וכמובן לדעת להסביר את החלטותיו אחר–כך. זה תפקיד עם אחריות רבה והתפקיד שלי כמפקד הוא להסביר לאנשים איך להפעיל שיקול דעת ואיך לנצל את הכלים שבידם על מנת להגיע להחלטה הטובה ביותר. ויש הרבה פרמטרים שצריך להתייחס אליהם בקבלת ההחלטה. למשל להפיל מטוס קרוב לגבול באזור שומם היא החלטה שונה מלהפיל מטוס קרוב לריכוזי אוכלוסייה. הבעיה היא שלא הכל כתוב בספרים. ברוב המקרים המצבים בשמיים יהיו שונים ממה שתירגלנו. סביר להניח שהאירוע האמיתי יהיה במצב שלישי".

הכלי המרכזי ביותר שעוזר לבקר להתמודד עם אותו מצב שלישי הוא המומחיות. הלימודים אמנם חשובים מאוד והכשרת בקרים ביב"א נמשכת על פני שנתיים רצופות, אבל אין כמו כמות גדולה של שעות מסך בשביל לדעת לחוש את המקצוע. "מקצוע הבקרה דורש מצוינות ומקצועיות", מסביר אל"ם (מיל') יאיר כפרי, מפקד היב"א הצפונית לשעבר. "זו עבודה שבנויה על ניסיון, הניסיון הוא שמביא למומחיות. מומחה יודע ליירט מטוסים גם בלי לראותם כל הזמן. המומחיות היא לדעת בכל זמן נתון היכן הם בעיני רוחך, בלי לראות אותם בעיניים ועוד לצאת ביתרון. העניין הוא לחוש את המקצוע, את הסיטואציה. הגיע שלב בשירותי כבקר, שהכרתי כל כך טוב את הראש של הסורים שידעתי עד איזה קו הם יגיעו, איך הם יפעלו, איפה הם ייעלמו וכל זה משעות מסך. כבקר אם אתה לא מקצוען התוצאות יכולות להיות הרסניות.

"עבודה טובה של בקר יכולה להשפיע על חיל–האוויר כולו, עבודה רעה של בקר, יכולה לגרום למוות של כוחותינו", מסביר יאיר. "כל מה שאתה לומד, אתה נדרש ליישם בכמה שניות. אתה צריך לשמור על קור–רוח דווקא ברגעים הכי לחוצים".

הניסיון מגיע עם הזמן, אבל כדי להביא את הבקרים לרמת מקצועיות ומיומנות גבוהה כבר בשלבים הראשונים, נעשות הסמכות רבות בעמדות השונות. הבקר לא פועל לבד בעמדה כלשהי עד שעבר מבחן הסמכה. "במבחן אמת, הפורום של היחידה, שכולל בין השאר את מפקד היב"א ומפקד גף הבקרה, בוחן את הבקר על מנת להסמיכו לבקר הזנקות או פעילות מבצעית לסוגיה", מספר רס"ן אביב. "במבחן האמת האחרון ערכנו סימולציה המשלבת שני מקרים של חדירות מטוסים אל שמי המדינה. האחד היה חדירת מטוסים סורים באימונים והשני היה מטרה איטית ונמוכה שנראתה חוצה קו. במבחנים האלו אנחנו מאלצים את הבקר להחליט לבד, הנתונים שהוא מעביר לטייס צריכים להיות מדויקים והוא חייב להיות החלטי. בעצם אנחנו מנסים לקבל אינדיקציה איך אותו חייל יפעל במצב חירום אמיתי".

חלק חשוב בעבודת הבקר הוא יצירת תקשורת טובה עם הטייס. הבקר מכוון את הטייס אל יעדו ובעצם משמש לו זוג עיניים נוספות. קול זה הנשמע בכל גיחה דרך מכשירי הקשר, נועד לעזור לטייס להתמצא, אך כמו כל דבר, על הבקר למצוא את הזמן הנכון והמינון הנכון להשמיעו. "החוכמה היא להימנע מלהעמיס את הקשר בנתונים", אומר רס"ן אביב. " ליצור שיתוף פעולה של ללכת עם ולהרגיש בלי. הבקר לא צריך להפריע בשום צורה אלא רק לעזור. למשל, כשהטייס מדבר עם הטייסים האחרים במבנה או שהוא חוצה עננים לא מעמיסים את הקשר בכל מיני דברים לא רלוונטיים".

"הבקר חייב להיות מחובר לטייס ולפעולותיו", מסביר סגן גיא, בקר בכיר ביב"א הצפונית. "אם בזמן שהוא עומד לתקוף תשאל איזו שאלה שאינה במקומה, הוא ירגיש שאנחנו מנותקים ממנו".

יצירת הקשר הראשונה היא מאוד חשובה. "המשפט הראשון שאומרים בקשר הוא מאוד קריטי", אומר סגן גיא. "אם חסרים בו נתונים, או הנתונים שניתנו לא רלוונטיים זה יפגע באמון הטייס בבקר שלו. התקשורת בין הבקר לטייס היא הבסיס לפעולה מוצלחת. חייבים להגיד את המילים הנכונות בזמן הנכון".

"בעבר היו הרבה מקרים שטייס ביקש בקר מסוים שהוא סומך עליו", נזכר יאיר כפרי. "היו טייסות שלמות שהעדיפו בקר מסוים. נוצרו חברויות טובות בין הטייסים לבקרים. אם לרגע הטייס איבד קשר עם הבקר זו הייתה דאגה עיקרית, כי הבקר היה העיניים שלו, האדם ששומר עליו במרומים". בעבר, תיחקור האירוע נעשה פנים מול פנים - טייסים מול בקרים. עובדה זו תרמה אף היא לקשרים העמוקים משני צידי הקשר.

"זה שונה כשאתה בא לתחקיר והטייס אותו ביקרת לא נמצא שם כי הוא נפל בקרב", אומר יאיר. "התחושה של בקר ששומע טייס במצוקה אמיתית היא קשה. כבר ראיתי בקרים שטייס שלהם נפל, הם ישבו בעמדה ופשוט נשברו ובכו. נכון שלבקר לא קורה כלום מבחינה פיסית אבל נפשית זה מאוד קשה".

"חיילים צריכים לחזור הביתה"

אוגוסט 1997, יום קיץ חם, כוח גולני יוצא למבצע בוואדי סלוקי, בגזרה המרכזית בלבנון. חילופי אש ורוח מערבית חזקה גורמים לשטח היבש לעלות בלהבות. כוחותינו לכודים באיזור השריפה. בצהרי היום מתקבל ביב"א הצפונית דיווח ממסוקי הצפע שליוו את הכוח, להתחיל במבצע חילוץ. הקמנ"ק מזניק מסוקי יסעור ומסוק אנפה בודד לאוויר. סא"ל רן מגיע לעמדה ולוקח פיקוד. "פתחתי עמדה לצורך תדרוך המסוקים והצוותים שאיתם באוויר", נזכר רן. "מתדרכים אותם בזמן אמת. במקביל הפנינו מזל"ט (מטוס זעיר ללא טייס) כדי לתצפת על האירוע. חיברנו את האנפה למסוקי הקרב כדי שיובילו אותה אל הפצועים". בשלב הזה החליט סא"ל רן בניגוד לנהלים המקובלים, להכניס מסוק יסעור באור יום לשטח לבנון כדי שישמש מעין בית–חולים בשטח. "הייתי צריך לשכנע את מערך השליטה במטה על מנת שיאשרו לי להורות ליסעור לחצות קו אל תוך לבנון. זה היה מאוד חריג להכניס יסעור באור יום לשטח. לבסוף הוא נכנס בליווי של מסוקי קרב. במקביל פתחנו קו חם מול בתי–החולים כדי שיהיו מוכנים במינחתים לקליטת הפצועים. פתחנו ערוץ תקשורת עם גורמי הפיקוד באוגדה ויחד ניסינו להבין כמה אנשים היו בשטח ומי מהם כבר חולץ. הקראנו מספרים אישיים ברדיו כדי לבנות תמונה של כוח האדם. זה היה הכי מצמרר מבחינתי. והפחד, הפחד להשאיר חייל בשטח לא עזב אותי. בין אם חי ובין אם מת - חיילים צריכים לחזור הביתה.

"זה היה אירוע מורכב וקשה. אסור לטעות", אומר רן. "ידעתי שצריך לחשוב מקורי, לחשוב פתוח, לקבל החלטות אמיצות לאור המצב. במהלך האירוע מקבלים המון אינפורמציה, המידע נוגע בך, אבל רק אחרי שהכל נגמר מתחילים להבין את גודל האסון".

שנות לבנון גרמו לכך כי ביב"א הצפונית מכירים היטב את תפקיד פינוי הפצועים וחילוץ הכוחות. מקרים אלה מטבעם אינם מסתיימים עם תום הפעילות. הם משאירים אחריהם שובל של שאלות ותהיות. מה יכולנו לעשות אחרת? איפה אנחנו יכולים להתייעל? ועולות המחשבות על האנשים שמאחורי הקולות. "דרך עבודת הבקרה, אתה נחשף לדברים שבחיים לא חשבת שתיחשף אליהם", אומר אריק. "בחיים שלי לא האמנתי שאני אצטרך לעמוד בקשיים כאלה. בהרבה מקרים אחרי האירוע אני מוצא את עצמי חושב על הפעולות שלי וההחלטות שקיבלתי. יש צורך לעשות מעין סדר בראש, לקלוט את מה שקרה".

אירוע נוסף המוכר ליב"א הוא אירוע של חילוץ טייס נוטש. מימד הזמן הוא קריטי במקרים כאלה, חייבים להגיע בזמן מינימלי לשטח, לפני כל אחד אחר. "השעה הייתה תשע או עשר בלילה", משחזר סא"ל רן. "נערך מבצע מסודר של הכוחות הקרקעיים בתוך שטח לבנון. הכוח נתקל, החל לספוג ירי של פגזי מרגמות והיו פצועים בשטח. אנחנו מזניקים מספר מסוקי קרב יחד עם מטוסי תצפית על מנת לסייע לכוחות הפועלים. בשלב זה מעורבות היב"א היא חשובה אך יחסית פשוטה, אבל אף פעם אי אפשר לדעת מתי יתרחש האירוע שיזעזע אותך. הצפעים עזבו לבסוף את הכוח הקרקעי ובעודם בתוך הרצועה אחד המסוקים נפגע וביצע נחיתת אונס על צוק באחד הוואדיות. אני זוכר את האירוע הזה לפרטים. אני זוכר את בקר המסוקים צועק בקומה שאחד הצפעים נפגע ובאותו רגע היה ברור לי שמעכשיו הכל משתנה. מעכשיו צריך לפעול אחרת", הוא נזכר. "הזנקתי מסוק אנפה, ינשוף ומספר מסוקי פתן שהיו בכוננות. הזנקנו את מטוסי היירוט כדי שיבצעו פעולת הסחה ויסתירו את רעש המסוקים, ודאגנו שהכוח הקרקעי שהוקפץ לאבטח את המסוק יגיע למקום הנכון. במקרה הזה, הצוות חולץ בשלום. לחילוץ טייס נוטש אין תדריך", מסביר רן, "זה יכול לקרות בכל רגע".

"היד קלה על הדק ההזנקות"

רגליים רצות במהירות במעלה המדרגות אל תוך מכלול ההגנה האווירית. קריאת "צוות ליירוט" החוזרת ונשנית במערכת הכריזה של היב"א מריצה את כולם פנימה. החדר הקר והחשוך מתמלא אנשים הממהרים כל אחד לעמדתו. על הצג, נקודה אדומה בולטת במיוחד. על ידה כתוב בעברית: "ישראייר". הקמנ"ק מעדכן כי מטוס אזרחי של חברת "ישראייר" לא דיווח על כניסתו אל תוך המרחב האווירי של ישראל. הנקודה האדומה ממשיכה להתקדם והיד כבר על הדק ההזנקות, מחכים להוראת הזנקה או לקבלת הדיווח מהטייס. לבסוף יצר הטייס קשר עם יחידת הבקרה באיחור ושיגרת היומיום חוזרת. שיגרה זו כוללת שש הזנקות ביום ממוצע, מתוכן פעם אחת לפחות עולים המטוסים לאוויר. "כאשר מטוס אזרחי לא מדווח על כניסתו למדינה זהו מצב חריג שמדליק נורה אדומה אצל בקרי היב"א ובנות הדיווח שלה", מסביר רס"ן אביב. "לא יודעים בדיוק מה קורה עם המטוס ולכן צריך לשלוח אליו מטוסים שיזהו אם המטוס חטוף, או אם הטייס במצוקה. יש הרבה פעולות בהן היב"א נוקטת במקרים מסוג זה: לעצור את המטוס, לפנות את האיזור או לתת לו להמתין באוויר באיזור מוגדר".

הנהלים לזיהוי מטוסים אזרחיים השתנו לאחר ה–11 בספטמבר 2001. אירוע מגדלי התאומים, שתפס את כל העולם המערבי בהפתעה, פקח את העיניים גם לשאר מדינות העולם. "מבחינת היב"א הוגדרו קווי כוננות יותר מחמירים", אומר אביב. "הטווח בו מטוס אזרחי צריך להזדהות גדל כדי שיהיו בידינו האינדיקציות הראשונות של המטוס מספיק זמן מראש. היום, אנחנו מזניקים יותר. אפשר להגיד שהאצבע שלנו על הדק ההזנקות קלה יותר. גם הסמכויות להורות על פתיחה באש השתנו בצורה משמעותית. היום הסמכות להורות על יירוט מטוס עוין היא בידיו של כל בקר".

סמכות ההוראה לפתיחה באש שניתנה לבקרים היא מאוד חריגה ביחס למדינות אחרות בעולם. "הענקת הסמכות הכבדה הזו שינתה מעט את התפיסה שלנו", מסביר רס"ן אביב. "אנחנו מחנכים את הבקרים להיות עצמאים, להציב בעיה ולפתור אותה, לא לחכות לדרגי הפיקוד שיבואו ויצילו אותנו מההחלטה". הסכנות שטומנים בחובם מטוסים אזרחיים תפסו מקום בתודעה הישראלית עוד לפני אסון התאומים וגם כיום. אמנם אנשי היב"א לא צפו אירוע כזה במדויק, אך מקרים כמו הצסנה הלבנונית שחצתה את גבול לבנון–ישראל לפני כשנתיים ויורטה לבסוף בעזרת יחידת הבקרה הצפונית, שומרים את האפשרות הזו חזק בתודעה. "גם לפני אסון התאומים היינו עם היד קלה על הדק ההזנקות", אומר רס"ן אביב. "אבל המענה היום הוא מותאם יותר ללא צפוי. אנחנו לא צופים מיתאר שגרתי. אנחנו צריכים לזהות כל מיני מיתארים מופרכים שלא קרו אף פעם, כי עם מה שכבר קרה אנחנו יודעים להתמודד, מה שלא קרה יפתיע אותנו. אני מאמין שאנחנו ערוכים היטב על מנת שלא נהיה מופתעים".


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #10  
ישן 09-10-2005, 19:12
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי Hugo שמתחילה ב "רועי אחי.....תשמע.......באוויר יש נתיבי תעופה....יש גם נתיבים"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Hugo
איך יכולים מטוסים להתכונן תוך פחות מדקה......אוקיי הטייסים רצים למטוסים לוקח איזה בוא נגיד שתי דקות להכניס אותם למצב יציאה מאנגר.....המטוס החטוף כבר בתוך אחד המגדלים. אני לא רוצה לחשוב על זה כי אני גר בנתניה ומהחלון של הבית שלי אני רואה את עזריאלי ואת המגדלים האלה ברמת גן וזה.....


הכוחות הרלוונטיים כוללים גם את מערך הטק"א...

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #11  
ישן 09-10-2005, 19:05
  cartman90 cartman90 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 10.09.05
הודעות: 46
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי Hugo שמתחילה ב "שאלה שמטרידה אותי חבל על הזמן בנושא פיגועים"

ידוע שעל המטוסים הישראלים ישנה שמירה אדירה של חיילים מאומנים מהסוג המובחר ביותר...
הייתה תקרית, בשנות ה-70 אם זכרוני אינו מטעני(זו הייתה תקופה של טרוריזם ערבי על יעדים מערביים ובעקבות חטיפת המטוס ב"מבצע יונתן" הוצבה השמירה הזו בכל הטרמינלים ובתוך המטוסים הישראלים), בה נורו לעבר נוסעים ישראליים בטרמינל באיטליה, לוחם מטעם מדינת ישראל שהיה מוצב במטוס כשומר חיסל את 3 הטרוריסטים תוך סיכון עצמי...

חבר'ה, מדובר פה באנשים שלא נופלים באיכותם מחיילי מטכ"ל או הקומנדו הימי והם מוצבים במינימום אחד לכל טיסה... למי שלא יודע, לוחמים ביחידות העילית של צה"ל מוגדרים כ"נשק קטלני" ואסור להם להיות מעורבים בשום תיגרה מכיוון שהם מסוגלים לחסל-תרתי משמע-כמה אנשים בבת אחת... הם עברו קורסים ממושכים וקשים ברמה עולמית... כששמים אנשים כאלה עם נשק, קשה מאוד לנטרל אותם...

עם כל האירוניה והאבסורד שבדבר, מדינת ישראל אשר מטוסיה הם המאויימים ביותר לחטיפה, נשחבת למדינה שלטוס במטוסיה זה אחד הדברים הבטוחים ביותר ביחס לשאר מדינות העולם...
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #15  
ישן 10-10-2005, 15:25
צלמית המשתמש של סירפד
  סירפד מנהל סירפד אינו מחובר  
מנהל פורום צבא ובטחון
 
חבר מתאריך: 04.05.02
הודעות: 22,801
בחייך!
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי cartman90 שמתחילה ב "ידוע שעל המטוסים הישראלים..."

אני לא רוצה להעליב, אבל כתבת פה כמה וכמה עובדות שגויות ולא הגיוניות:

ציטוט:
ידוע שעל המטוסים הישראלים ישנה שמירה אדירה של חיילים מאומנים מהסוג המובחר ביותר...

חיילים לא משרתים על כלי טיס/שיט אזרחיים. אתה מתכוון למאבטחי טיסות ("מטוסאים"), והם שייכים לשירות הבטחון הכללי.

ציטוט:
הייתה תקרית, בשנות ה-70 אם זכרוני אינו מטעני(זו הייתה תקופה של טרוריזם ערבי על יעדים מערביים ובעקבות חטיפת המטוס ב"מבצע יונתן" הוצבה השמירה הזו בכל הטרמינלים ובתוך המטוסים הישראלים), בה נורו לעבר נוסעים ישראליים בטרמינל באיטליה, לוחם מטעם מדינת ישראל שהיה מוצב במטוס כשומר חיסל את 3 הטרוריסטים תוך סיכון עצמי...

בציריך הותקף מטוס אל-על שהסיע על המסלול לקראת המראה. המחבלים פתחו באש על חרטום המטוס ותא הטייס, ופצעו אנושות את טייס המשנה יורם פרס (שנפטר שבועיים מאוחר יותר בביה"ח). מרדכי רחמים זינק למסלול דרך פתח מילוט ברצפת תא הטייס, הסתער על המחבלים, והרג שלושה - לאחר סיום האירוע הוא נעצר ע"י המשטרה המקומית ומאוחר יותר הועמד לדין (ושוחרר).

ציטוט:
חבר'ה, מדובר פה באנשים שלא נופלים באיכותם מחיילי מטכ"ל או הקומנדו הימי והם מוצבים במינימום אחד לכל טיסה...

לא אתה ולא הגולשים האחרים יודעים כמה מאבטחים נמצאים על כל טיסה. זהו פרט מסווג ואין לעסוק בו.

ציטוט:
למי שלא יודע, לוחמים ביחידות העילית של צה"ל מוגדרים כ"נשק קטלני" ואסור להם להיות מעורבים בשום תיגרה מכיוון שהם מסוגלים לחסל-תרתי משמע-כמה אנשים בבת אחת...

בולשיט. מצטער, אין לי מילה עדינה יותר.

ציטוט:
עם כל האירוניה והאבסורד שבדבר, מדינת ישראל אשר מטוסיה הם המאויימים ביותר לחטיפה, נחשבת למדינה שלטוס במטוסיה זה אחד הדברים הבטוחים ביותר ביחס לשאר מדינות העולם...

נכון, ומצד שני האוכל תמיד היה מעפן...
_____________________________________
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
גם כשלא היה הרבה, היה לנו הכל

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #16  
ישן 10-10-2005, 21:45
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
לתקן אותך ולחזק את סירפד
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי cartman90 שמתחילה ב "ידוע שעל המטוסים הישראלים..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי cartman90

חבר'ה, מדובר פה באנשים שלא נופלים באיכותם מחיילי מטכ"ל או הקומנדו הימי והם מוצבים במינימום אחד לכל טיסה... למי שלא יודע, לוחמים ביחידות העילית של צה"ל מוגדרים כ"נשק קטלני" ואסור להם להיות מעורבים בשום תיגרה מכיוון שהם מסוגלים לחסל-תרתי משמע-כמה אנשים בבת אחת


לוחמי יחידות העילית מאומנים בירי סלקטיבי, משמעו - ירי לעבר מחבל בתוך קהל חף מפשע...

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #17  
ישן 10-10-2005, 17:52
צלמית המשתמש של itai25.
  itai25. itai25. אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 07.02.05
הודעות: 1,882
מידע חשוד בנסיון לחטוף מטוס שוחרר למעצר בית
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי Hugo שמתחילה ב "שאלה שמטרידה אותי חבל על הזמן בנושא פיגועים"

תאופיק פוקרא ניסה על פי החשד לחטוף מטוס אל על בדרכו לאיסטנבול לפני 3 שנים. נעצר לאחר שיחרורו ממעצר בטורקיה

בית משפט השלום בנצרת שיחרר הבוקר את תאופיק פוקרא למעצר בית. פוקרא, תושב בועיינה נוג'ידאת, חשוד כי לפני כשלוש שנים ניסה לחטוף מטוס אל-על, שהיה בדרכו מישראל לטורקיה. הוא נעצר לפני כשבועיים, עם חזרתו מטורקיה, שם שהה במאסר מעל שנה. פוקרא שוחרר למעצר בית למשך 15 יום, בתנאים מגבילים בעיקרם איסור יציאה מהארץ, לאחר שהפקיד ערבות עצמית בסך 3,000 ש"ח.

עורך דינו, ריאד אניס, אמר כי הוא מקווה שהשחרור הוא סוף הסיוט עבור פוקרא ובני משפחתו. לדבריו, אין עדיין החלטה לגבי העמדותו של פוקרא לדין, והוא מקווה שהפרקליטות תסמוך על ההחלטה של בית המשפט בטורקיה ולא תעמיד לדין את מרשו.

בנובמבר 2002 עלה פוקרא על טיסת אל-על 581 לאיסטנבול, שהיתה טיסתו הראשונה אי פעם. לנמל התעופה הגיע כשהוא מצויד רק בתיק יד קטן, ובבידוק הביטחוני סיפר כי הוא נוסע לאיסטנבול לארבעה ימים, להיפגש עם חבר. הוא עבר בדיקות קפדניות, כנראה בגלל היותו ערבי, ובכללן חיפוש גופני ובדיקה של תיקו, שבו לא נמצא דבר. על פי החשד, הוא הסתיר את האולר בחגורת מכנסיו, וכשזו צפצפה בגלאי המתכות, סבר הבודק כי האבזם הוא שהפעיל את הגלאי.

פוקרא ישב במחלקת תיירים וניסה כמה פעמים להיכנס למחלקת עסקים. הנוסע שישב לידו הבחין בעצבנותו. כרבע שעה לפני הנחיתה המתוכננת, נכנס שוב למחלקת העסקים וביקש מים. כשביקשה ממנו הדיילת לחזור למקומו, סירב פוקרא וניסה לתקוף אותה. פוקרא המשיך בדרכו לכיוון תא הטייס. מאבטח שהיה בסמוך זינק עליו, הפילו וקשר את ידיו באזיקים. בחיפוש שנעשה על גופו נמצא האולר.



מקור שהיה מעורב בחקירתו של פוקרא בטורקיה אמר בזמנו כי החוטף התכוון לרסק את המטוס על בניינים רבי קומות בתל אביב. לדבריו, פוקרא הודה בחקירתו כי התכוון לפרוץ לתא הטייס במטוס הבואינג 757 ולהורות לטייסים לשוב לתל אביב, כדי להתרסק על בניין גבוה במחאה על סבלות הפלסטינים, ובהשראת הפיגועים של 11 בספטמבר.

עוד סיפר בחקירתו בטורקיה כי בסופו של דבר לא היה לו אומץ לעשות את המעשה המתוכנן, וכשנתקל בדיילת כבר היה מבולבל. לדברי המקור בטורקיה, פוקרא סיפר בחקירתו כי התכונן היטב לפיגוע ולמד על התעופה ועל מבנה המטוס משיטוט באתרים באינטרנט. פוקרא סיפר כי פעל לבד, על דעת עצמו, ולא במסגרת ארגון כלשהו.

http://news.walla.co.il/?w=//792176
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 22:11

הדף נוצר ב 0.07 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר