לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 16-10-2005, 15:00
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה

האם אנחנו באמת צריכים כוחות מיוחדים/יחידות קומנדו? מה באמת יעילותם בעת מלחמה? האם לא מסכנים אנשים לשווא, בביצוע משימות מסוכנות שמידת יעילותם מפוקפק?

כתבה ראשונה בסדרה שתשפוך אור על הנושא, ותענה על השאלות:

מבצע יום חמישי



נועם אופיר



מבצע "יום חמישי", שנערך במרס 1944, היה המבצע הראשון בהיסטוריה, שבו נעשה שימוש רחב בכלי-טיס. במהלכו הנחיתו דאונים את ה"צ'ינדיטים" - חייליהקומנדו הבריטים בפיקודו של אורד וינגייט - בשתי נקודות בלב הג'ונגל הבורמזי. כלי-הטיס הפגינו במבצע זה את יכולותיהם הרחבות בשורה ארוכה של משימות מגוונות - החלמתובלת לוחמים וציוד וכלה בסיוע אש קרוב ופינוי פצועים. למעשה, שימש המבצע טבילת-אשראשונה לסוג חדש של כוח אווירי - כוח אווירי מיוחד. מאז נסללה הדרך להקמתן שליחידות חדשות בחיל-האוויר ובצבא האמריקאי, שנטלו חלק בכל המבצעים בהם השתתפה ארה"במאז מלחמת-העולם השנייה



מאז ומעולם שבו מבצעים מיוחדים את הלב והדמיון - שיחרור בני הערובה באנטבה, הפשיטה על שדה-התעופה בביירות, הפשיטות האמריקאיות בעומק עיראק ועוד מבצעים רביםאחרים. היכולת להחדיר קבוצה קטנה של לוחמי עילית מאומנים לעומק שטח עוין, לסייע להםבביצוע משימתם המורכבת ואז "לשלוף" אותם החוצה ולהחזיר אותם בשלום הביתה - היא ללאספק אחת התצוגות המרשימות ביותר של עוצמה צבאית.
כניסתם של המטוסים, ובהמשךהדרך גם המסוקים, תרמה רבות להגדלת סיכויי ההצלחה של המשימות המיוחדות, ופעמים רבותהפכה משימות שהיו בחזקת "משימה בלתי אפשרית", למשימות אפשריות בהחלט. כיום, מרביתחילות-האוויר בעולם מחזיקים צי מיוחד של מטוסים ומסוקים יעודיים, שכל תפקידם הואלסייע למבצעים המיוחדים הללו.
פיקוד הכוחות המיוחדים של ארה"ב, הזרוע האחראיתעל ביצוע משימות מיוחדות, כולל טייסות רבות של מטוסים ומסוקים המסייעות לכוחותהמיוחדים. טייסות אלה כוללות כלי טיס ייחודיים כמו גירסת תקיפה חמושה של מטוסהתובלה הרקולס, מסוקי בלק-הוק המסוגלים לטוס בגובה נמוך בכל שעות היממה, מסוקידיפנדר, המסוגלים לשאת לוחמי קומנדו עם רובי צלפים על מינשאים חיצוניים ועוד.
המבצע שפרץ את הדרך לכל המבצעים המיוחדים שבאו אחריו, החל דווקא בג'ונגליםהנידחים של בורמה, היום מינאמר. בעוד כוחות גרמניה הנאצית שעטו ברחבי אירופה, עסקההאימפריה היפאנית במערכה דומה בדרום-מזרח אסיה. עד שנת 1941 הצליחו היפאנים לנתקבאופן שיטתי את סין הגדולה משאר העולם. הדרך היחידה להעביר אספקה למדינה הענקיתהיתה דרך בורמה. דרך זו נמשכה מהודו, דרך בורמה ומשם לסין. ליפאנים לא נדרש זמן רבכדי להבין, שנקודת המפתח בתוכנית ההתפשטות שלהם היא בורמה. תפיסת בורמה, העריכוהיפאנים בצדק, תאפשר להדק את המצור על סין ותביא לניצחון. בנוסף, תוכל בורמה לשמשכקרש קפיצה ליעד הנכסף ביותר באיזור - הודו.
המבנה הטופוגרפי של בורמה היהאידיאלי לבלימת כוח פלישה. התנועה ממזרח המדינה למערבה היתה קשה מאוד, שכן ההרים, הוואדיות העמוקים והצמחייה העבותה מנעו את סלילתן של דרכים ראשיות ונוחות למעבר. לכל אורך הדרך ניתן היה להשתמש בטופוגרפיה הטבעית כדי ליצור מחסומים לכוח פלישהעתידי. הבריטים היו משוכנעים שהם יצליחו, ללא כל קושי מיוחד, לבלום את היפאניים. הםטעו.
הביטחון העצמי המופרז של הבריטים, בשילוב עם חיילים לא מיומנים ומחסורבציוד מתאים, גרמו לכך שכאשר מטוסים יפאניים החלו להפציץ את הנמל הבורמזי החשובברנגון ב-23 בדצמבר 1941, הקרב היה כמעט גמור.
הבריטים נדהמו מהקלות הרבה בההצליח הצבא היפאני לחצות את כל המכשולים הטבעיים שהיו בדרכו. עיר אחרי עיר ננטשהעל-ידי הכוחות הבריטיים הנסוגים. עד ל-16 במאי נסוגו הבריטים לחלוטין מבורמה ומצאומקלט בהודו. הבריטים השאירו אחריהם אלפי אבידות, לא לפני שפוצצו מיתקנים חיונייםכדי למנוע את נפילתם בידי היפאנים.
בשעה שהבריטים ליקקו את פצעיהם בהודו וחשבוכיצד לעצור את היפאנים, התלבט קצין ארטילריה בריטי בדרגת קולונל בשאלה איך ניתןלכבוש מחדש את בורמה. לקצין קראו אורד וינגייט, אותו אדם שתרם כה רבות לשיפור יכולתהלחימה של הישוב היהודי בארץ-ישראל.
הרעיון של וינגייט היה נועז מאוד לאותהתקופה. וינגייט הציע להחדיר לבורמה צוותים מיוחדים, שיבצעו פשיטות "פגע וברח". וינגייט הגיע למסקנה, כי צורת הפעולה של הצבא היפאני, יחד עם הטופוגרפיה של בורמה, יצרו סביבה אידיאלית לפעולה של כוחות מיוחדים. העמדות היפאניות היו חזקות מכדישניתן יהיה להסתער עליהן בצורה ישירה. אולם התקפות חוזרות ונשנות, בכל שעות היממה, העריך וינגייט, תוכלנה לפגוע בדרכי האספקה של היפאנים ולמרר את חייהם. וינגייט טעןבפני מפקדיו כי די יהיה בכוח קטן יחסית, שיפעל בתוך בורמה, כדי ליצור אי-סדר גדולבתוך הצבא היפאני. הבעיה היתה כיצד להחדיר את הכוחות המיוחדים לתוך בורמה וכיצדלשלוח להם אספקה כך שיוכלו לשהות פרק זמן ארוך בשטח האויב.
הבריטים, שהיומוכנים לאמץ כל שיטה שתוכל לפתור את הבעיה הכואבת של בורמה, קיבלו את הרעיון שלוינגייט. ביוני 1942 הועלה וינגייט לדרגת בריגדיר-ג'נרל ומונה לפקד על חטיבה 77, הגוף שנועד לבצע את הפשיטות בבורמה.
הפשיטה הראשונה של הכוח של וינגייט, מבצע "כיסוי החלציים", החלה ב-8 בפברואר 1943, כאשר 3,000 חיילים בריטים חצו את נהרצ'ינדווין ונכנסו לבורמה. מטרת המבצע היתה ניתוק מסילת ברזל באיזור. אמצעי התחבורההעיקרי של הכוח היו פרדות. שתיים מתוך השיירות הבריטיות טעו בדרכן ושבו להודו. שארהשיירות הצליחו יותר ופוצצו את המסילה ב-75 מקומות. אולם, היפאנים לא התרשמומהתעוזה הבריטית ופתחו במיתקפת-נגד. ב-27 במרס, לאחר קרבות קשים בג'ונגליםהבורמזיים, שבו פחות מ-2,200 חיילים בריטים להודו. שאר הכוח נפל קורבן ליפאנים, למחלות טרופיות ולמחסור במים ומזון.
המבצע הוגדר כמוצלח יחסית, אולם לווינגייטהיה ברור שיש מקום לשיפור רציני. העובדה שלא הצליחו לפנות את הפצועים ולקבל אספקהשל מזון ותחמושת, פגעה קשות במוראל החיילים ובכושר לחימתם. בנוסף, התקשה הכוחלהזעיק סיוע אש בשעת הצורך.
אולם, המבצע זכה לתהודה רבה ברחבי העולם, בעיקר בשלנועזותו. העיתונים הבריטיים העניקו לכוח של וינגייט את הכינוי "צ'ינדיטים", על שםהחיה המיתולוגית, שחציה נשר וחציה אריה, ששמרה על-פי האגדה על הפגודות הבורמזיות.
מה שהציל את המצב עבור הצ'ינדיטים היו האמריקאים. ראש ממשלת אנגליה, וינסטוןצ'רצ'יל, נפגש עם וינגייט והסכים להגדיל את מצבת כוח-האדם של הצ'ינדיטים ולשלבםבתוכנית הבריטית לכיבוש בורמה. בנוסף, ביקש צ'רצ'יל מווינגייט להתלוות אליו לוועידתפיסגה עם נשיא ארה"ב, רוזוולט, בקנדה, במטרה לשכנע את האמריקאים לסייע לצ'ינדיטים.
במהלך הפגישה עם רוזוולט ביקש וינגייט, שהאמריקאים יקצו לצ'ינדיטים 16 מטוסיתובלה מסוג C-47 דקוטה, מספר טייסות של מטוסי תקיפה לסיוע אש קרוב וטייסת של מטוסיםקלים לפינוי פצועים. הנשיא האמריקאי הסכים מיד.
בתיאום עם הבריטים, הקימוהאמריקאים את קבוצת הקומנדו הראשונה, הגוף שנחשב לאבי הכוח האווירי המיוחד שלחיל-האוויר האמריקאי. יעודו של הכוח היה להיות הזרוע האווירית של הצ'ינדיטים. מפקדההראשון של היחידה החדשה היה לוטננט-קולונל פיליפ קוקרן, טייס קרב בעל ניסיון רבבלחימה בשמי צפון-אפריקה.
מפקדי הצבא האמריקאי, שהיו מודעים לחשיבות הרבה שלהיחידה החדשה, העניקו לקוקרן יד חופשית בבחירת הצוותים והציוד. עד מהרה כללה קבוצתהקומנדו הראשונה 13 מטוסי דקוטה, מאה דאוני וואקו, המסוגלים לשאת 15 לוחמים כל אחד, 25 דאוני אימון, 12 מטוסי תובלה קלים מסוג נורסמן, ששירתו בעבר גם בחיל-האווירהישראלי ומאה מטוסים קלים המסוגלים לשאת שניים עד שלושה פצועים על אלונקות. כוחהתקיפה של היחידה כלל כ-30 מטוסי קרב מסוג P-51A מוסטנג.
אולם, החדשנות שלקבוצת הקומנדו הראשונה לא הסתכמה רק בייעודה. כאשר קוקרן הקים את היחידה, הוא הצליחלשכנע את יחידת הניסויים של הצבא האמריקאי להשאיל לו מסוקי YR-4 מתוצרת "סיקורסקי". ה-YR-4 היה אחד המסוקים הראשונים בהיסטוריה, שערך באותה עת טיסות מבחן שתפקידן היהלקבוע האם ניתן למצוא יישומים צבאיים להמצאה החדשה. כך הפכה קבוצת הקומנדו הראשונהליחידת המסוקים הראשונה בהיסטוריה. לימים עתיד המסוק להפוך הכלי העיקרי להטסת כוחותמיוחדים.

כל דקוטה גררה שני דאונים

פחות מחצי שנה לאחר הקמת קבוצת הקומנדו, נשלחו אנשיה ומטוסיה להודו במטרה להיערךלפעולות מבצעיות עם הצ'ינדיטים של וינגייט. בראשית שנת 1944 הוגדר הכוח המשולבככשיר מבצעית, ווינגייט החל לאמן את כוחותיו לקראת הפעילות המבצעית הראשונה במבנההחדש. על-פי התיכנון, אמור היה כוח מיוחד של הצ'ינדיטים לטוס לתוך בורמה בדאונים. עם הנחיתה תוכננו הצ'ינדיטים להכשיר מסלולי נחיתה מאולתרים, שיוכלו לשמש את מטוסיהדקוטה שיובילו את יתרת הכוח והציוד.
ההתחלה לא האירה פנים לווינגייט ולאנשיו. באחד האימונים הראשונים לקראת המבצע התרסק מטוס דקוטה, שגרר אחריו שני דאונים. ארבעה חיילים בריטים ושלושה אמריקאים נהרגו בתאונה. ביום המחרת, כתב מפקד הכוחהקרקעי של וינגייט מכתב עידוד ותמיכה למפקד קבוצת הקומנדו הראשונה. "אנא, היובטוחים שנלך עם הבחורים שלך לכל מקום, בכל זמן ולאן שתרצו", נכתב במכתב. האימרההזאת הפכה עד מהרה למוטו הרשמי של קבוצת הקומנדו הראשונה ונגזרות שלה משמשות עדהיום כמוטו של כוחות האוויר המיוחדים של חיל-האוויר האמריקאי.
בערב ה-5 במרס 1944, חודש בדיוק לאחר התאונה הקטלנית, קיבלו טייסי קבוצת הקומנדו תידרוך אחרוןממפקדם לקראת מבצע "יום חמישי", המבצע הגדול והחשוב ביותר של הצ'ינדיטים.
על-פיהתוכנית של מבצע "יום חמישי" אמורים היו הדאונים של קבוצת הקומנדו להנחית כוחצ'ינדיטים בשתי נקודות בלב הג'ונגל הבורמזי, שקיבלו את שמות-הקוד "ברודוויי" ו"פיקדילי".
בשעות האחרונות לפני הפלישה האווירית, ביצעו מטוסים מקבוצת הקומנדוגיחות סיור מעל נקודות הנחיתה במטרה לוודא בפעם האחרונה את מצבם. גיחות סיור אלההתגלו כחשובות מאוד, שכן התגלה כי נקודת "פיקדילי" היתה מכוסה בגזעים ולכן נחיתה בהעלולה לסכן את הדאונים והלוחמים שבתוכם. נקודת "פיקדילי" נזנחה לטובת הנחתת כל הכוחב"ברודוויי".
רבע שעה אחרי השעה שש בערב המריאו ראשוני הדקוטות והדאונים בדרכםל"ברודוויי". כל דקוטה גררה שני דאונים. המשקל הכבד של הדאונים היקשה על הדקוטותלטפס מעל ההרים הגבוהים שהיו בדרך. תשעה דאונים ניתקו מהמטוסים הגוררים ונחתובנקודות שונות בלב שטח הכיבוש היפאני. בדיעבד, התגלה הדבר כתרגיל הטעיה מצויןשבילבל את היפאנים ומנע מהם לאתר מבעוד מועד את כוח הפלישה העיקרי. שבעה מתוך תשעתצוותי הדאונים הצליחו לחזור רגלית להודו. בהמשך הטיסה אבדו שמונה דאונים נוספים.
משימתו של צוות הדאון הראשון שהגיע ל"ברודוויי" היתה לטהר את השטח באמצעותמקלעים. במידה והיפאנים ישיבו אש, יהיה על מפקד הכוח, לוטננט-קולונל מייק סקוט, לירות נור תאורה אדום כדי להזהיר את שאר הדאונים לבל ינחתו בשטח. סקוט לא התכווןלירות את הנור בשום מקרה.
הדאון הראשון נחת בהצלחה, ולמרבה המזל התגלה השטחכנקי מכוחות אויב. בזה אחר זה נחתו במינחת דאונים נוספים. הבעיה היתה, שמישטחהנחיתה התגלה כפחות שטוח ממה שהוערך על סמך גיחות הסיור. חלק מהדאונים ריסקו את כניהנסע שלהם במהלך הנחיתה, ולכן לא ניתן היה לגרור אותם מהשטח. התוצאה היתה מספרהתנגשויות עזות בין דאונים נוחתים לדאונים שכבר נחתו. אי-הסדר באיזור הנחיתה היהגדול. שני דאונים התנגשו במהלך הנחיתה וכל יושביהם נהרגו. נוסעי דאונים אחרים ניצלובנס מהתנגשות ומהתרסקות.
בשעה שהדאונים המשיכו לנחות, החלו הצ'ינדיטים בהכשרתמסלולי נחיתה למטוסי הדקוטה. מאחר והיה צורך לפנות את שברי הדאונים המרוסקים מהשטחקודם להגעת מטוסי התובלה, שודרה מלת-קוד מוסכמת לווינגייט שהמתין בהודו, כדי שיורהעל עיכוב המשך הפעולה. אולם, כמו שקרה לא פעם במהלך ההיסטוריה, מכשיר הקשר התקלקלוהכוח ב"ברודוויי" לא יכול היה להודיע לווינגייט כאשר הושלמה הכשרת המסלול. חלפומספר שעות עד לתיקון הרדיו וקבלת האישור להמשיך במבצע.
מתוך 54 הדאונים שהיואמורים לנחות ב"ברודוויי", על-פי תוכנית מבצע "יום חמישי", הצליחו להגיע בשלום 37בלבד. 30 איש נהרגו ו-33 נפצעו בנחיתות ריסוק. מרבית הדאונים יצאו מכלל שימוש. אולם, 539 אנשים הונחתו בשלום בלב שטח האויב, כשעימם 15 טונות ציוד ותחמושת. עדשעות הצהריים הכשירו הצוותים ב"ברודוויי" מסלול נחיתה מאולתר באורך של למעלהמקילומטר. כבר באותו לילה החלו לנחות בבסיס הראשונים מבין 62 מטוסי הדקוטה שנטלוחלק במבצע. ביום המחרת החל השלב השני במבצע, שכלל הכשרת מסלול נוסף בשם "צ'וורינגי", על שם רחוב מפורסם בהודו.
עד ה-11 במרס נחתו למעלה מ-9,000לוחמים, מאות קילומטרים בתוך שטח הכיבוש היפאני - הישג חסר תקדים. מלבד הלוחמיםהוטסו לשטח 500 אלף טונות ציוד וכן 1,200 פרדות ו-175 סוסי פוני, שנועדו לשמשכאמצעי הובלת המטען של הכוח. עם השלמת מבצע הנחיתה חולקו הצ'ינדיטים למספר קבוצותשהתפזרו בשטח והחלו במסע ההרס מאחורי הקווים היפאניים. בימים הבאים הוטסו לבורמהעוד כ-3,000 לוחמים נוספים במטרה לתגבר את הצ'ינדיטים.
כאשר הוחלט לנטוש אתמינחת "צ'וורינגי", חיפשו הבריטים דרך לחלץ מהשטח את הדאונים שנותרו שלמים. הפיתרוןהיה מקורי מאוד. בחלק האחורי של כמה מטוסי תובלה הותקן וו מיוחד, שחובר לחבל אלסטי. המטוס טס בגובה נמוך מעל הדאון ובאמצעות הוו תפס אותו, הרים אותו לאוויר והחל לגרוראותו מאחוריו. לימים עתידים האמריקאים לשכלל את השיטה הזאת ולצייד מטוסי הרקולסמיוחדים במערכת דומה המאפשרת לחלץ לוחמים משטח עוין מבלי צורך לנחות. היתה זו תרומהנוספת של קבוצת הקומנדו הראשונה להתפתחות העתידית של כוחות האוויר המיוחדים שלארה"ב.
כוחות הצ'ינדיטים הקרקעיים המשיכו להתקדם לתוך השטח היפאני והקימומינחתים נוספים, ששימשו להטסת תיגבורות של אנשים וציוד. במקביל, הציבו הצ'ינדיטיםמחסומים ומארבים לכוחות היפאניים באיזור ופוצצו מיתקנים וציוד. עד לשבוע השלישי שלחודש מרס הקימו הצ'ינדיטים ארבעה בסיסים בתוך בורמה, ואלה שימשו כבסיסי יציאהלמארבים ופשיטות.
בעוד הכוחות הקרקעיים מטרידים את היפאנים, המשיכו מטוסיהדקוטה של קבוצת הקומנדו הראשונה להנחית ולהצניח ציוד ואספקה. מה שתרם להעלאת המורלשל הלוחמים היתה הידיעה, שבמידה וייפצעו - יפנו אותם המטוסים מהשטח במהירותהאפשרית.
כל העת הפציצו מטוסי הקרב והמפציצים של קבוצת הקומנדו הראשונה אתהיפאנים וסייעו לכוחות הצ'ינדיטים, שנקלעו למארב של האויב. גם במקרה זה גילוהטייסים יכולת אילתור גבוהה. אחת הדוגמאות לאילתור זה היתה ניתוק קווי טלפון וטלגרףשל האויב. בעוד מטוסי המוסטנג של חיל-האוויר הישראלי עתידים לנתק את קווי הטלפוןהמצריים ערב מבצע קדש באמצעות הפרופלורים שלהם, כלל הפיתרון האמריקאי קשירת כבלבאורך כמאה מטר למינשאי החימוש של המוסטנג. בקצה הכבל הותקנה משקולת כבדה, כשהרעיוןהוא שברגע המתאים יצלול המטוס לעבר קו הטלפון, כך שהכבל שקשור אליו ייכרך סביבווינתק אותו ללא הפרעה להמשך טיסתו של המטוס. שיטה זו התגלתה כמוצלחת מאוד.
מבצע "יום חמישי" היה, כאמור, הפעולה המבצעית הראשונה בהיסטוריה בה נעשה שימוש במסוקים. אולם, התוצאות של הניסוי החדשני היו מעורבות. קבוצת הקומנדו הראשונה קיבלה שישהמסוקים, שרק אחד מהם נטל חלק בקרבות. החרטום של המסוק הראשון הגיע להודו, אך מטוסהתובלה שהוביל את שאר חלקיו התרסק בקהיר. שני חלקים מהמסוק השני הגיעו להודו, אךהלכו לאיבוד. המסוק השלישי הורכב בהצלחה, אך בטיסתו הראשונה פגע בחוטי טלפוןוהתרסק. ההתרסקות השמידה את המסוק והרגה אחד משני אנשי צוותו. המסוק הרביעי הורכבבהצלחה וביצע שש משימות חילוץ. המסוקים החמישי והשישי ביצעו מספר טיסות בהודו, אךלא נטלו חלק בפעילות מבצעית של ממש.
ב-24 במרס ספגו הצ'ינדיטים מכה כואבת מאוד. באותו יום עזב גנרל וינגייט את מינחת "ברודווי" לאחר ששוחח עם פקודיו על המשךהפעילות בבורמה. מטוס ה-B-25 שלו עשה את דרכו לכיוון הודו ומסיבה לא ברורה פגעבגבעה והתרסק. וינגייט ושאר הנוסעים במטוס נהרגו מיד.
למותו של וינגייט היתההשפעה רבה על פעילות הצ'ינדיטים. מחליפו של וינגייט היה נועז פחות והעדיף לפעולבדרכים קונבנציונליות יותר. בניגוד לווינגייט, הוא לא העריך את העובדה שהצ'ינדיטיםפועלים בקבוצות קטנות במבצעי "פגע וברח" והעדיף לארגנם בקבוצות גדולות בדומה לכוחותרגילים. כתוצאה מכך, ספגו הצ'ינדיטים אבידות כבדות.
כאשר היפאנים החלו בתוכניתהפלישה להודו, הפסיקו מרבית משימות הסיוע לצ'ינדיטים. אלה נותרו מפוזרים בלב בורמה, כשהם נאבקים על חייהם. האבידות הכבדות, המחלות והמחסור בציוד הפכו את הצ'ינדיטיםלכוח לחימה בלתי יעיל, הטרוד אך ורק במאמצי הישרדות. בקשתם של הצ'ינדיטים לסגתנדחתה על-ידי הפיקוד הבריטי והם נאלצו להישאר בשטח עד סוף חודש יוני, זמן רב לאחרהמועד המקורי בו היו אמורים להתפנות.
בראשית חודש יולי נסוגו שארית הצ'ינדיטיםלהודו ופעילותם בבורמה הגיעה לסופה. היחידה פורקה ואנשיה הוצבו ביחידות לוחמותבעלות אופי קונבנציונלי יותר. קבוצת הקומנדו הראשונה המשיכה לפעול באיזור עוד תקופהקצרה עד לשובה לארה"ב עם סיום המלחמה. בינתיים הספיקו הבריטים להדוף את המיתקפההיפאנית על הודו ולכבוש את בורמה מחדש.
על אף סיומו הבעייתי, נחשב מבצע "יוםחמישי" לפעולה מוצלחת מאוד. למרות נחיתותם המספרית הצליחו הצ'ינדיטים לפגוע שובושוב ביפאנים ולשבש את תוכנית הפלישה שלהם להודו ובכך תרמו לכישלונה. אחת העדויותהטובות להצלחתו של המבצע טמונה בדבריו של מפקד הכוחות היפאניים באיזור: "הקושישנתקלנו בו כתוצאה מהעיסוק בכוחות המוטסים האלה, היה מקור קבוע לדאגה לכל אנשיהמיפקדה של הצבא היפאני ותרם באופן מעשי לכישלון היפאני".
גם הנתונים המספרייםבנוגע לפעילות קבוצת הקומנדו הראשונה במהלך מבצע "יום חמישי" מרשימים מאוד. מטוסיהדקוטה הטיסו במהלך חודש מרס למעלה מ-200 אלף טון ציוד והדאונים הטיסו עוד 150 אלףטון. למעלה מ-1,500 פצועים פונו ו-50 מטוסי אויב הושמדו.
למבצע "יום חמישי" מקום של כבוד בהיסטוריה של הפעולות המיוחדות. זו היתה הפעם הראשונה בה נעשה שימושבקנה-מידה רחב בכלי-טיס כאמצעי חיוני בפעולה מבצעית. כלי-הטיס הדגימו שוב ושוב אתיכולותיהם בבצעם שורה רחבה של
משימות - החל מתובלת לוחמים וציוד וכלה בסיוע אשקרוב ופינוי פצועים. הפתרונות המקוריים של וינגייט ואנשיו, האילתורים הרבים ושיטותהלחימה שנבחנו במבצע "יום חמישי", תרמו במידה רבה להצלחתם של מבצעים מיוחדים בעתיד.
חשובה לא פחות העובדה, שהמבצע היווה טבילת-אש ראשונה לסוג חדש של כוח אווירי - כוח אווירי מיוחד. קבוצת הקומנדו הראשונה סללה את הדרך להקמת יחידות חדשותבחיל-האוויר ובצבא האמריקאי, יחידות שנטלו חלק בכל המבצעים הצבאיים בהם השתתפהארה"ב מאז מלחמת-העולם השנייה. גם היום הן מהוות נדבך חשוב ביכולת ההרתעה של ארה"ב.


מקור: ביטאון חה"א

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #4  
ישן 16-10-2005, 15:15
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
כתבה שניה:
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

עיניים על הקרקע



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.iaf.org.il/Shared/Images/General/tans.gif]

נועם אופיר



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.iaf.org.il/Shared/Images/General/tans.gif]

מלחמת אפגניסטן לא הביאה עמה חידושים גדולים * ההתפתחות המעניינת לא קשורה למטוסים יקרים, טילי שיוט ארוכי טווח או מערכות איסוף מודיעין חלליות * מדובר דווקא בלוחם חי"ר חמוש ברובה, משקפת, מכשיר קשר ומציין לייזר * הוא לא עולה עשרות מיליוני דולרים ולא מעורר עניין תקשורתי רב, אבל תרומתו של פקח האוויר הקדמי גדולה * לא פעם הוא זה שיבטיח שפצצה שמחירה כמה מאות אלפי דולרים, שהוטלה ממטוס תקיפה חמקן שעולה עשרות מיליוני דולרים - תפגע במטרה * הביטוי "מכפיל כוח" לא יכול להיות מוחשי יותר




[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.iaf.org.il/Shared/Images/General/tans.gif]

המלחמה באפגינסטן עדיין לא הסתיימה. אבל כבר עתה ניתן לסכם אותה, במובן מסוים, במלה אחת - שעמום. למה שעמום? ובכן, אם מנתחים את המלחמה מבחינה צבאית, ובעיקר מהבחינה האווירית, הרי שמהמידע הזמין כיום עולה, שהיא כמעט לא חידשה דבר. במלים אחרות, בסרט הזה כבר היינו. מלחמת המפרץ, למשל, נרשמה בדפי ההיסטוריה כמלחמת החימוש המדויק, החמקנות ומערכות והשליטה והבקרה. נכון אמנם שמרבית האמצעים שהפכו לכוכבים במפרץ הופעלו קודם: חימוש מונחה מדויק בווייטנאם, חמקנות בפנמה ושליטה ובקרה במלחמת לבנון - אבל ההפעלה המסיבית שלהם והנפח שתפסו במלחמת במפרץ הפכו אותם לסמל של מבצע "סופה במדבר".
ביוגוסלביה היו פחות חידושים. אבל יש להניח שבעוד שנים, חוקר שיבחן את המלחמה יציין מספר אלמנטים מרכזיים שבהם תרמה להתקדמות הלוחמה האווירית. דוגמאות לכך ניתן למצוא בשימוש הראשון בחימוש מונחה GPS - אז טכנולוגיה שנמצאה בחיתוליה והיום חימוש חשוב בארסנל של חילות-אוויר מתקדמים. היבט נוסף היתה העובדה, שלכאורה (הוויכוח נמשך עד היום), מלחמה הוכרעה לראשונה באופן בלעדי על-ידי כוח אווירי, בלי הפעלה של כוחות קרקעיים.
ובאפגניסטן? לא הרבה. למעט יוצאי-דופן ספורים, כמו מל"ט הגלובאל הוק, הרי שכלי-הטיס שהופעלו בשמי אפגניסטן הם אותם הכלים שהופעלו מעל יוגוסלביה ואפילו מעל עיראק, לפני יותר מעשר שנים. גם בתחום החימוש לא נרשמו אירועים מיוחדים. החימוש מונחה הלייזר הופעל כאמור כבר בווייטנאם, פצצות מונחות GPS הופעלו ביוגוסלביה וחימוש אלקטרואופטי ארוך טווח הופעל במפרץ. וכן, אפילו ה-B-52 הוותיק, שהופעל בכל מלחמה או מבצע שאפשר להעלות על הדעת, הופיע באפגניסטן.
לא פלא אפוא שכלי התקשורת הפופולאריים וגם המקצועיים התמקדו במה שנראה כחידוש היחיד שנחשף - שימוש במל"טים חמושים. ואכן, למרות ההפעלה המוגבלת שלהם והעובדה שמדובר במערכת לא יעודית, שהיא במידה רבה תוצר של אילתור מבצעי, הרי שמל"טי הפרדאטור החמושים בהלפייר הם סנונית ראשונה במגמה שהולכת ומתפתחת. בעתיד, סביר להניח, ימלאו המל"טים החמושים תפקיד הולך וגדל בפעילות אווירית.
אבל, בין שפע הפרסומים על המלחמה, ויש רבים מאוד כאלה, נעלם אלמנט חשוב מאוד בה. נכון שגם במקרה זה לא מדובר בחידוש או ברעיון מקורי במיוחד, אבל אם צריך ללמוד לקח מבצעי חשוב מהמלחמה, לדעתי זהו הלקח. הוא אולי לא צבעוני כסוג חימוש חדש או מרשים כטכנולוגיה לא מוכרת שנחשפה רק כעת, אבל סביר להניח שבתחקירים מבצעיים יסודיים שייעשו עם סיום המלחמה בארה"ב וגם במדינות אחרות, הוא יזכה להתייחסות לא מעטה.
העובדה שהאמריקאים ובעלות-בריתם הפעילו במהלך המלחמה כוחות מיוחדים על הקרקע היא בחזקת סוד גלוי. לכוחות אלה היה תפקיד חשוב בלחימה החל משלביה הראשונים. למרות שהמדיניות המקובלת בהפעלת כוחות מסוג זה היא לשמור על חשאיות ועמימות, שהיא לא פעם סוד הצלחתם, הרי שבמקרה של פעילות הכוחות המיוחדים במבצע "חירות נצחית" היא הוסרה במידה רבה. הפנטגון חשף בתוך שעות מביצועה צילומים של פשיטת הקומנדו הראשונה שערך הצבא האמריקאי. בשלבים מתקדמים יותר של הלחימה הצטרפו עיתונאים ליחידות של הכוחות המיוחדים וליוו את פעולתן. אבל, התקשורת, מסיבות אלו ואחרות, לא כל כך הבינה במה מדובר. בחינה של הפרסומים הרבים שהופיעו בכלי-התקשורת האמריקאית בנושא הכוחות המיוחדים באפגניסטן מראה שעיקרם עוסקים בשני תחומים - פשיטות קומנדו וסיוע לתנועות האופוזיציה באפגניסטן. הסיבות לכך מובנות. בהכללה, ניתן לומר שהתקשורת מעדיפה להתעסק במה שנראה ונשמע טוב - פשיטות קומנדו עונות להגדרה הזו. תמונות לילה ירוקות של חיילים עמוסי ציוד צונחים, או סרטים מטושטשים שבהם נראים חיילים חמושים בכבדות מסתערים על מבנה, מרשימים מאוד. עבור הצופה, הסרטים הללו נראים כסצינה מסרט פעולה הוליוודי. במקרה של משימות סיוע לתנועות אופוזיציה, הרי שיש כאן משום מתן הסבר והצדקה בעבור מי ולמען מה נלחמת ארה"ב. לא עוד מלחמת וייטנאם שבה ארה"ב שכחה במידה רבה את תושבי דרום וייטאנם והעדיפה להתמקד במלחמת חורמה בלוחמי הצפון. הפעם המלחמה נועדה לשחרר אנשים המדוכאים על-ידי שלטון פונדמנטליסטי אכזרי, התומך במקביל בארגון טרור רצחני.
כתבה זו עוסקת במשימה נוספת של הכוחות המיוחדים, שנשכחה במידה רבה. למעשה, מרבית הפעמים בהם היתה התייחסות תקשורתית או רשמית לנושא, היתה כאשר אירעו תאונות או תקריות בהן נפגעו חיילים אמריקאים. אבל, כפי שנראה, משימה זו היא במידה רבה המפתח לניצחון האמריקאי באפגניסטן.

פקחי אוויר קדמיים

בעגה המקצועית המשימה מכונה "FAC" - ראשי-תיבות של "פקחי אוויר קדמיים". הרעיון מאחוריה פשוט - חיילים על הקרקע, המצוידים באמצעים מתאימים, משמשים כזרוע הקרקעית של מערכות איסוף המודיעין ורכישת המטרות המותקנות בכלי-הטיס. ה-FAC הם ה"עיניים על הקרקע".
כיום, מרבית כלי-הטיס מצוידים במערכות המאפשרות להם להנחות חימוש מונחה מדויק בכוחות עצמם. דוגמה לכך הם פודי הלנטירן והלייטנינג, הכוללים מערכות תצפית לאיתור מטרות ביום ובלילה וכן מערכת לסימון מטרות בלייזר. לכאורה, שילוב פודי ההנחיה עם מערכות מודיעין מוטסות דוגמת מטוס ה-J-STARS, מאפשר לכלי-הטיס לאתר ביעילות גבוהה מטרות קרקעיות ולכוון לעברן בהצלחה חימוש מונחה מדויק.
הבעיה היא שלמרות הטכנולוגיה הזו, ישנם מתארים מבצעיים לא מעטים שבהם גם עם האמצעים המתקדמים ביותר, מטוסים מתקשים לגלות את המטרות שלהם. מטרות קטנות בעלות חתימה נמוכה, דוגמת כוחות אויב קטנים, בונקרים מוסווים היטב ומשגרי טק"ק - הם אובייקטים קשים מאוד לגילוי מהאוויר. בנוסף, בתנאי ראות קשים, בעיקר במקרה של עננות בגובה נמוך, איתור המטרות הופך למסובך בהרבה. אחד הפתרונות האפשריים הוא להעביר את מערכות התצפית ורכישת המטרות לקרקע. המעבר מהאוויר לקרקע מקרב את מערכות הרכישה אל המטרות, מקצר את הטווח ומצמצם את בעיית הפעולה בתנאי אל-ראות. מהקרקע ניתן לעקוב בצורה יעילה אחרי המטרה לאורך זמן ולנסות לכוון את הפגיעה בה כך שתעשה בצורה ובעיתוי האופטימליים.
המעבר מהאוויר לקרקע נושא בחובו יתרון נוסף. אחת הבעיות הגדולות בתקיפה אווירית היא אומדן נזקי הקרב, BDA. מאחורי מושג זה מסתתרות השאלות החשובות - האם הצלחנו לפגוע במטרה? ואם כן, מה הנזק שנגרם לה? מהאוויר נראית התמונה שונה לא פעם מכפי שהיא על הקרקע. מערכות תצפית קרקעיות הנמצאות במרחק קילומטרים ספורים מהמטרה אמורות לספק מידע מדויק יותר על גורלה של המטרה מאשר מערכת תצפית מוטסת המצויה בכלי-טיס הטס במהירות הגבוהה ממהירות הקול בגובה של עשרות אלפים רגל.
אבל, להעברת חלק מהליך רכישת המטרות והכוונת החימוש מהאוויר אל הקרקע יש מחיר. מדובר בפעולה מסוכנת מאוד. כאמור, כל התהליך מתבצע קרוב מאוד למטרות. בעוד המונח המקובל היום בלוחמה אווירית הוא STAND OFF - ירי מנגד - כלומר מצב שבו המטוס רוכש את המטרה ותוקף אותה מחוץ לטווח האיומים של האויב, הרי שמשימת FAC מחייבת התקרבות מסוכנת לאויב, תוך התמודדות עם איומים רבים. רמת האימונים הגבוהה ומידת הסיכון הלא-מבוטלת הביאו לכך שמשימת ה-FAC מבוצעת לרוב על-ידי כוחות מיוחדים או כוחות למשימות מיוחדות. מדובר ביחידות עילית שחייליהן נבחרו בקפידה לאחר שעברו מסלול הכשרה מסובך. חיילים אלה רגילים לעבוד בצורה אוטונומית, בצוותים קטנים יחסית, עמוק בשטח האויב תוך שהם עושים כל מאמץ להימנע מיצירת "מגע חם" עם האויב. היתקלות ישירה בין הכוח הקרקעי לאויב תחייב לרוב הליך מילוט מהיר באמצעות מסוקים, שכן אחרת סיכויי השרידות של הכוח נמוכים מאוד.
כאמור, הרעיון של FAC לא הופעל לראשונה באפגניסטן. אם לוקחים לדוגמה את המלחמה בווייטנאם, הרי שהצבא האמריקאי הפעיל יחידה יעודית שאחת ממשימותיה היתה איתור מטרות והכוונת מטוסים לתקיפתן. היחידה, שנחשבה במשך שנים רבות לאחד הסודות השמורים ביותר של ארה"ב, זאת למרות העובדה שהיא פורקה עם סיום המלחמה, נקראה SOG, ראשי-תיבות של "קבוצת המחקר והתצפית". מאחורי שם תמים זה עמד גוף בין-זרועי שהפעיל לוחמי קומנדו אמריקאים ולוחמים משבטים מקומיים בביצוע סיורים ופשיטות במקומות הבעייתיים ביותר בווייטנאם ובלאוס. לא פעם, אגב, פעלו לוחמי היחידה במדינות במזרח אסיה, שרשמית ארה"ב מעולם לא פעלה בשטחן.

מכוונים את המטוס וגם את החימוש

המשימה המרכזית של SOG היתה איתור מטרות באזורים מיוערים במיוחד, ששימשו כדרכי הספקה ראשיות של כוחות צפון-וייטנאם. מטוסי תקיפה ומפציצים ביצעו אלפי גיחות מעל אזורים אלה כשהם מפציצים את היערות בתקווה שיצליחו לשבש את דרכי ההספקה. מרבית התקיפות האלה לא השיגו דבר. המטוסים הטילו כמויות חימוש אדירות על אזורים שוממים. בינתיים נותרו דרכי ההספקה הווייטנאמיות - מרכיב מפתח ביכולת הלחימה של כוחות הצפון - פעילות ולא פגיעות.
הכנסת כוחות ה-SOG שינתה את התמונה. כוחות הקומנדו ביצעו סיורים רגליים בעומק שטח האויב ואיתרו את נתיבי ההספקה שלא נראו מהאוויר. בחלק מהמקרים תקפו הכוחות המיוחדים על הקרקע בעצמם את הציוד שנע על נתיבי ההספקה, אך במרבית המקרים הם כיוונו מטוסים לעברם. הכוחות הקרקעיים לא התפנו עם תחילת ההפצצות, אלא נשארו כדי לבצע משימה חשובה נוספת - אומדן נזקי ההפצצה. לא פעם, למרות ההכוונה הקרקעית, החימוש שהוטל לא פגע ביעד. לכן, היה חשוב שיהיו "עיניים על הקרקע" שיוכלו לדווח מה פגע ואיפה.
המשימות של ה-SOG היו דומות מאוד לאלה של צוותי ה-FAC של היום, בהבדל אחד מרכזי. ההכוונה שביצעו לוחמי ה-SOG היתה מילולית בלבד - כלומר, הצוותים כיוונו את המטוסים באמצעות מכשירי קשר למיקומה המשוער של המטרה. מה שהיה חסר לצוותים היא היכולת להנחות את החימוש שמטילים המטוסים למטרה ודרך לאמוד בצורה מדויקת את הקואורדינטות שלה.
נקודת המפנה בפעולתם של צוותי ה-FAC היתה תחילת השימוש המשמעותי בחימוש מונחה מדויק ובמיוחד החימוש מונחה הלייזר. לראשונה יכולים היו צוותי הקרקע לא רק לכוון את המטוס לעבר היעד, אלא גם להנחות באופן מעשי את החימוש אל המטרה.
כאמור, מספר גדל והולך של מסוקי ומטוסי תקיפה מצוידים במערכות לסימון מטרות בלייזר. באמצעות קרן לייזר "צובעים" את המטרה ויוצרים כתם בלתי נראה. החימוש מונחה הלייזר, בין אם מדובר בפצצות או בטילים, מצויד בראש ביות רגיש, המסוגל לאתר את כתם הלייזר ולכוון את עצמו לפגיעה במטרה המסומנת. רציפות סימון הלייזר חיונית שכן הפסקת הסימון או הפרעות בו בשל עננות או עשן, מביאים לכך שראש הביות לא יודע לאן עליו לכוון את הפצצה או הטיל. התוצאה - החטאה. לכן, יש להבטיח סימון רציף עד לפגיעת הפצצה - מה שמגדיל את פרק הזמן בו חשוף כלי-הטיס לאויב.
ציוד כוחות ה-FAC הקרקעיים במערכות עצמאיות לסימון לייזר מאפשר להם לבצע בכוחות עצמם את סימון המטרה. כעת, כל פעולת התקיפה מתבססת על רעיון ה"שגר ושכח" - המטוס מטיל את הפצצה ומנקודה זו הוא יכול לחזור הביתה או להמשיך ולתקוף מטרה אחרת. הסימון עצמו מתבצע על-ידי כוח ה-FAC הקרקעי. הצוות גם מוודא את הפגיעה במטרה.

חדירה, ניווט, הסוואה והמתנה

תיאור זה פשטני מאוד. המשימה סבוכה יותר ודורשת רמת מיומנות גבוהה מצד כוח ה-FAC. המשימה של צוות ה-FAC כוללת חדירה חשאית לעומק שטח האויב, ניווט לעבר היעד, הסוואה עצמית והמתנה. הליך ההכוונה והציון דורש רמת מיומנות גדולה, הבנה טובה של נהלי התקיפה של כלי-הטיס ונתוני הביצועים של סוגי החימוש השונים ויכולת לכוון בהצלחה כלי-טיס תוך הסתמכות על חילופי מידע מינימליים בקשר. המפתח הוא היכולת של כוח ה-FAC ושל הכוח האווירי לדבר באותה השפה. כאשר כוח ה-FAC מכוון את הטייס לעבר מטרה מסוימת, חשוב שגם הוא וגם הטייס ידברו על אותה המטרה. לאור העובדה שהטייס שקוע במשימתו ונעדר ניסיון קרקעי, הרי שעל כוח ה-FAC לחשוב במקביל הן כאנשי חי"ר והן כטייסים. חשיבת "אוויר-קרקע" זו מבדילה בין איש FAC לבין איש כוחות מיוחדים אחר.
מאז מבצע "כוח מאוחד" ביוגוסלביה ב-1999 חל שינוי מסוים באופי המשימה של צוותי ה-FAC. את מקומו של החימוש מונחה הלייזר בתפקיד הנשק המונחה הפופולארי ביותר תפס החימוש מונחה ה-GPS, דוגמת פצצות ה-JDAM האמריקאיות. היתרון הגדול של חימוש זה, לצד מחירו הזול יחסית, היא העובדה שהוא חוסך את הצורך בסימון המטרה ופותר את מרבית המגבלות המבצעיות של החימוש מונחה הלייזר. פצצת ה-GPS היא לא יותר מאשר פצצה רגילה שבזנבה הותקן מקלט GPS. כל שצריך כדי להבטיח פגיעה במטרה הוא להזין מידע מדויק ככל הניתן בנוגע למיקומה של המטרה לתוך מקלט ה-GPS של הפצצה. המקלט יעביר פקודות ניהוג למשטחים האווירודינמיים של הפצצה וינהג אותה עד לפגיעה במטרה.
לכאורה, המעבר לפצצות מונחות GPS מבטל את הצורך בצוותי ה-FAC, שכן מדובר בחימוש "שגר ושכח" אמיתי. אבל, כפי שנראה, דווקא כניסתו לשירות של סוג חימוש זה הגדילה את היקף הפעילות של צוותי ה-FAC. נכון, שכעת קטן הצורך במשימת הסימון, אך משימת ההכוונה חשובה יותר מבעבר. כאמור, המפתח לפגיעה מדויקת במטרה באמצעות חימוש GPS הוא מידע מדויק על מיקומה. צוות ה-FAC יכול לספק את המידע הזה טוב יותר מאשר מרבית האמצעים האחרים. באמצעות מדי טווח לייזר המשולבים עם מערכות GPS יכול הצוות הקרקעי לאמוד במידת דיוק רב את מיקומה של המטרה. את המידע הזה ניתן להעביר לכלי-הטיס התוקפים. חילופי המידע יכולים להתבצע באמצעות הקשר ואפילו ללא דיבור, תוך הסתמכות על מערכות תקשורת חסינות המקשרות את מערכת האיתור של הכוח הקרקעי ישירות אל המטוס התוקף.
בניגוד לרושם המקובל, צוותי ה-FAC מילאו תפקיד שולי מאוד במהלך מלחמת המפרץ. למרות סיפורים רבים שהופיעו לאחר המלחמה, הרי שבמהלכה בוצע, כנראה, מספר מצומצם מאוד של משימות בהן סימן כוח FAC קרקעי מטרות בלייזר עבור מטוסי תקיפה. גם מספרן של משימות ההכוונה לא היה רב.
פרטים מעטים ידועים על פעילות צוותי ה-FAC ביוגוסלביה, אך ככל הנראה היא היתה מועטה. אבל, באפגניסטן הם הפכו למרכיב חיוני במערכה האווירית. הסיבות לכך רבות, אך הסיבה החשובה ביותר היא האופי של המטרות. במפרץ וביוגוסלביה חלק גדול מהמטרות נלקחו מ"בנק מטרות" שנבנה לאורך תקופה ארוכה. מטרות אלה כללו יעדי תשתית, מתקני צבא גדולים, ריכוזי כוחות, מערכות הגנה אווירית וכדומה. באפגניסטן כמעט ולא קיימות מטרות מסוג זה. המטרות הבודדות בעלות אופי זה הושמדו בימיו הראשונים של מבצע "חירות נצחית". אבל, החל מהשבוע השני למבצע, מרבית המטרות המותקפות היו מטרות מזדמנות. מטוסי התקיפה והמפציצים הוזנקו לעבר אזורים שבהם המודיעין הצביע על נוכחות כוחות אויב. איתור המטרות ורכישתן בוצע במרבית המקרים על-ידי המטוסים עצמם. אם המטוס היה מאתר מטרות הוא היה תוקף אותן. אם לא, הרי שבגמר הפיטרול הוא היה שב לבסיסו, עם חימושו.
כאן נכנסו לתמונה כוחות ה-FAC. החל בימים הראשונים של המבצע הכניסה ארה"ב לאפגניסטן צוותי כוחות מיוחדים, מרביתם אנשי צבא וחלקם מה-CIA. צוותים אלה חברו לכוחות "הברית הצפונית" ולתנועות אופוזיציה אחרות וסייעו להם בלחימה הקרקעית נגד כוחות הטליבאן. הצלחת כוחות אלו היתה מרשימה. האימונים שהעבירו לכוחות האופוזיציה והתיאום של כלל הפעילות הקרקעית תרמו למפלה המהירה יחסית של הטליבאן ולכיבוש אפגניסטן על-ידי כוחות האופוזיציה.
אבל, אחת המשימות החשובות ביותר של צוותים מיוחדים אלה היתה משימת ה-FAC הקלאסית. מהרגע שבו מרבית התקיפות היו נגד מטרות מזדמנות עבר רוב תהליך איתור המטרות מהאוויר אל הקרקע. הצוותים הקרקעיים היו אחראים על ניהול אחוז גבוה מאוד מהתקיפות במבצע, בעיקר אלו שכללו הפעלת חימוש מונחה מדויק. הנוהל שיושם באפגניסטן היה פשוט ויעיל. במקום להמריא לתקיפת מטרות ספציפיות כוונו המטוסים לאזורים שונים באפגניסטן, בהתאם לחלוקה מתוכננת מראש. עם ההגעה לאיזור הפיטרול היה יוצר מפקד הכוח התוקף קשר עם איש ה-FAC על הקרקע. בשלב זה עברה השליטה לכוח הקרקעי והוא זה שניהל את הלחימה. לאחר שהמטוס סיים להטיל את כל החימוש שנשא או עם גמר הצורך בו הוא עזב את השטח, לאחר שאישר זאת עם הכוח הקרקעי.
דוגמה טובה לפעילות צוותי ה-FAC באפגניסטן היא סיפורו של סמל מאט (השם המלא לא נחשף מסיבות בטחוניות), איש FAC בחיל-האוויר האמריקאי. כאשר התרחש הפיגוע של ה-11 בספטמבר שהה מאט בקורס מקצועי שנועד לשמר את מיומנותו בהכוונת מטוסי תקיפה. אבל, עוד בטרם השלים את הקורס היה מאט בדרכו לאפגניסטן.

סוסים מלמטה, B-52 מלמעלה

מאט סופח לכוח מיוחד שחדר לאפגניסטן באמצעות מסוקים בראשית חודש אוקטובר, ימים ספורים לאחר פתיחת מבצע "חירות נצחית". מטרת הכוח של מאט היתה סיוע לכוחות "הברית הצפונית" שעשו את דרכם לכיוון העיר החשובה מאזר-א-שריף. בעוד יתר חבריו אחראים על תיאום עם כוחות האופוזיציה וסיוע להם, הרי שתפקידו של מאט היה לבצע משימת FAC. "המשימה הספציפית שלי היתה להביא את הכוח האווירי במטרה להקטין את האיום שמהווה האויב ולצמצם את ההתנגדות הקרקעית", הוא מסביר.
"ב-5 בנובמבר, אחרי כמעט שבוע בו רכבנו על-גבי סוסים יחד עם אנשי 'הברית הצפונית', הגענו לשטח הפעילות", מספר מאט. "מנקודת התצפית שלנו יכולנו לראות שבשטח יש עמדות רבות של כוחות הטליבאן". בשלב זה הקים מאט יחד עם חבריו עמדת תצפית מוסווית שמוקמה על שטח שולט באיזור. מעמדה זו יכול היה מאט לצפות ישירות על כוחות הטליבאן ולהערך לקראת הפעלת כוח אווירי.
"כוחות הטליבאן הקימו בונקרים ונערכו בשטח כך שהם יוכלו להלחם ולשמור על השליטה בו", מתאר מאט. "כלי-רכב, טנקים ומשוריינים היו פרוסים על פני כל השטח. הם החזיקו את השטח היטב ולא תיכננו להיכנע לכוחות 'הברית הצפונית'". בשלב זה היה על מאט להחליט באיזה סדר תותקפנה המטרות ולהערך לקראת הכוונת המטוסים. באמצעות מערכות אופטיות ומקלט GPS הצליח מאט למדוד את מיקומן המדויק של המטרות השונות ולקטלגן בהתאם לסדר העדיפויות לתקיפה. חלק חשוב בעבודתו של מאט היה לוודא פעם נוספת שאכן מדובר במטרות אויב ולא בזיהוי שגוי של כוח ידידותי אחר. באפגניסטן התגלה לא פעם קושי להבחין בין לוחמי הטליבאן לבין אנשי תנועות האופוזיציה, שכן לא מדובר בכוחות צבא סדירים. משימת ההכוונה של מאט החלה בסימון אחד הבונקרים עבור מטוסי F A-18 שהוזנקו לאיזור. הבונקר נפגע ישירות - "הפצצה נכנסה ממש לתוך הדלת", לדברי מאט. בעוד הפצצה עושה את דרכה למטרה כבר קיבל טייס מטוס התקיפה ממאט קואורדינטות של מטרות נוספות, ככל הנראה עבור פצצות JDAM שנשא.
אבל, הטליבאן לא תיכננו להיכנע במהירות. דקות ספורות לאחר תחילת התקיפה האווירית פתחו כוחות האויב במתקפת-נגד קרקעית. "הם התחילו לירות רקטות RPG לעבר העמדה שלנו והאש היתה רצינית מאוד", נזכר מאט. "הזעקתי למקום סיוע אווירי נוסף ובתוך דקות היו מפציצי B-52 בדרך".
בעודם במרחק של פחות מעשרה קילומטרים מהשטח יצר טייס ה-B-52 המוביל קשר עם מאט שהעביר לו את הקואורדינטות של המטרות. כעבור שניות חלף המפציץ הכבד מעל עמדות האויב והטיל שמונה פצצות JDAM. הפצצות נווטו למטרותיהן על סמך המידע שהעביר מאט בקשר. בעוד הפצצות נוחתות על האויב, הצליח הכוח האמריקאי להימלט מעמדת התצפית המותקפת ולסגת לעמדה אחרת. כשהם מתפנים מהשטח, הזעיק מאט לאיזור מטוסי תקיפה נוספים.
בשלב זה הודיע הטייס של מטוס F-14 שהגיע למקום כי כוחות הטליבאן הצליחו לאתר את עמדת התצפית החדשה והחלו לנוע לעברה. "לאחר שאישרתי את מקומנו, נתתי לטייס אישור להיכנס ליעף ולהתחיל לירות על הכוחות שהסתערו לעברנו", אומר מאט. "הוא ביצע כמה יעפים ואיפשר לנו לסגת מהמקום". גם הפעם, במקביל לנסיגה המהירה מהמקום, חישב מאט באמצעות מקלט GPS שנשא את מיקומו של האויב. מאט הנחה מפציץ B-52 כך שזה הטיל את פצצותיו על עמדת התצפית הנטושה, עליה הסתערו באותה עת אנשי הטליבאן.
הכוח של מאט הצליח להתפנות מהשטח בשלום ולהמשיך את הפעילות לצד אנשי "הברית הצפונית". במהלך השבועות הבאים היה מאט אחראי על הכוונת מאות תקיפות נגד יעדי הטליבאן. מאזר-א-שריף, אגב, נתפסה בקלות יחסית על-ידי כוחות "הברית הצפונית". לכוח האווירי היה תפקיד מכריע בכיבוש העיר בעלת החשיבות האסטרטגית. למאט ולאנשי ה-FAC האחרים היה חלק חשוב בכך.
הסיפור של מאט אינו ייחודי. בחינה של סיפורים אחרים של צוותי FAC במלחמה מעלה תמונה דומה. אפילו אמצעי התחבורה דומים. במרבית הפעילות עשו אנשי ה-FAC את דרכם על-גבי סוסים וחמורים.
אבל, הקרב של אנשי ה-FAC היה רחוק מלהיות סטרילי. על-מנת לבצע את משימתם נאלצו צוותי ה-FAC להתקרב מאוד לאויב, לעיתים קירבה מסוכנת מדי. לצוותי ה-FAC היה נוהל מיוחד שאיפשר להם לאשר את הבקשה "להפציץ את עצמם", תוך התעלמות מנהלי הבטיחות. לא פעם נעשה בנוהל זה שימוש.
המחיר לא היה זול. סמל טכני ג'ון צ'פמן, איש FAC של חיל-האוויר, היה אחד משבעה הרוגים בקרב הקשה במהלך מבצע "אנקונדה" בחודש מארס האחרון. חייהם של לוחמים אמריקאים רבים בקרב זה ניצלו אודות לתושייתו של איש FAC אחר שנלווה לכוח החילוץ. אנשי FAC אחרים נפצעו במהלך המלחמה ואחד מהם איבד את ידו. למרות שלא זכתה לפרסום רב, הרי שהצלחתם של צוותי ה-FAC באפגניסטן לא נעלמה מעיני מומחים לנושא. סביר להניח שבתקופה הקרובה נראה צבאות רבים בעולם שמחזקים את היכולות שלהם בביצוע משימות FAC - הן על-ידי הכשרת לוחמים מתאימים והן ברכש ציוד יעודי למשימה זו.
כמו בתחומים אחרים בלוחמה האווירית, גם משימת ה-FAC נחשבת למשימה פוטנציאלית לכלי-טיס לא-מאוישים. כבר כיום ניתן לבצע משימות ציון על-ידי מל"טים. אבל, גם בעתיד הנראה לעין קשה להניח שהמל"טים יוכלו להחליף את איש ה-FAC הקרקעי. המל"טים סובלים מחלק מהחסרונות של מערכות איתור וסימון מוטסות אחרות, דוגמת איתור מטרות מזדמנות ופעולה בתנאי אל-ראות. בנוסף, סיכויי השרידות של מל"ט שיפטרל במשך זמן רב מעל נקודה אחת אינם גדולים. כוח FAC קרקעי, לעומת זאת, יכול להסוות עצמו בשטח לפרקי זמן ארוכים ולבצע הכוונה מתמשכת ולא זמנית.

מקור: ביטאון חה"א.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #7  
ישן 16-10-2005, 17:25
  amitaikl amitaikl אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.10.04
הודעות: 1,404
יש קצת בעיות עם הכתבה..
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי רועי AZ
. כלי-הטיס הפגינו במבצע זה את יכולותיהם הרחבות בשורה ארוכה של משימות מגוונות - החלמתובלת לוחמים וציוד וכלה בסיוע אש קרוב ופינוי פצועים.

כלי הטיס המדובר הוא דאון. עד כמה שאני יודע (ואני יודע) דאון לא מעניק סיוע אש קרוב ולא מפנה פצועים. הוא כן מנייד כוחות וציוד לשדה הקרב.

ציטוט:
במקור נכתב על ידי רועי AZ
.
בערב ה-5 במרס 1944..., עד ה-11 במרס נחתו למעלה מ-9,000לוחמים... מלבד הלוחמיםהוטסו לשטח 500 אלף טונות ציוד ... .

לפחות הנתון של האספקה לא הגיוני - בכל 3 נמלי הים התיכון בחוף אפריקה (טוברוק בנגזי וטריפולי ניתן היה לפרוק פחות מ 100,000 טון אספקה בחודש, וכאן עוד מדובר באוניות! ייתכן כי הכותב התבלבל והתכוון ל - 500 טון.
ציטוט:
במקור נכתב על ידי רועי AZ
.למבצע "יום חמישי" מקום של כבוד בהיסטוריה של הפעולות המיוחדות. זו היתה הפעם הראשונה בה נעשה שימושבקנה-מידה רחב בכלי-טיס כאמצעי חיוני בפעולה מבצעית.
.
אני בטוח כי לא מדובר בפעם הראשונה שבה שימשו כלי טייס בפעילות מבצעית למעשה ניתן לחשוב על עוד כמה פעולות מעין אלו: הקרב על בריטניה וכו כו'..


כיון שאתה מצטט מעיתון, הטענה היחידה שיש לי הינה חשיבות הקריאה הביקורתית - לא כל מה שמודפס שווה את הנייר והדיו, וכדאי לקרוא טוב לפני שמעלים
שנה טובה

נערך לאחרונה ע"י amitaikl בתאריך 16-10-2005 בשעה 17:28.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 16-10-2005, 17:46
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
הגדרת המונח קומנדו בוויקפדיה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

קומנדו הוא שם בינלאומי ליחידות עילית מיוחדות ולפעולות קרביות הקשורות ליחידות אלו.

המילה "קומנדו" הגיעה מהפורטוגזית והתפתחה בזמן מלחמת הבורים כאשר הבורים בעלי הנחיתות המספרית הקימו יחידות שנקראו קומנדו. תפקידן של היחידות היה להציק לבריטים ולבצע פעולות מיוחדות של פגיעה בתשתיות ובכוחות בריטיים. מאז הושאל השם לכל יחידת עילית או כוחות מיוחדים.

יחידות קומנדו הן חלק חשוב ממערך הכוחות של כל צבא בעולם. תפקידן הוא לבצע פעולות על סף הבלתי אפשרי. חייליהן הינם החיילים המיומנים ביותר בצבא והכשרתם ארוכה וקשה. פעולות קומנדו כוללות: איסוף מודיעין מעבר לקווי האויב, התנקשויות, פגיעה בתשתיות (מסילות ברזל, מפעלים וכו'), מארבים וכו'. במלחמה לפעמים מסופחות יחידות קומנדו לכוחות הרגליים ופועלות איתן כגוף אחד.

יחידות קומנדו מפורסמות בעולם: SAS, כוח דלתא, Navy SEALs.

יחידות קומנדו מפורסמות בצה"ל: שייטת 13 (הקומנדו הימי), סיירת מטכ"ל, יחידה 101 (שנות ה 50, פורקה), סיירת רימון (שנות ה 70, פורקה).

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #10  
ישן 16-10-2005, 18:03
  amitaikl amitaikl אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.10.04
הודעות: 1,404
ושוב - נושא מקורות
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "הגדרת המונח קומנדו בוויקפדיה"

עם כל הכבוד לויקיפדיה, יש לזכור כי היא אנציקלופדיה חופשית, וניתנת לעריכה ע"י כל אחד, כך שאת הערך "קומנדו" יכול לכתוב כל דרדק זב חוטם.
מה עם מקורות קצת יותר רציניים? למשל אנציקלופדיה בריטניקה www.britannica.com שמגדירה קומנדו כך:
The commando originated with the Boers in South Africa, where it was the administrative and tactical unit “commandeered” by law. In World War II the British adopted the term for a new specially trained amphibious raiding force. Modern commandos are units of the Royal Marines with support troops from the British Army

בתרגום חופשי: הקומנדו היו שם ליחידה צבאית בזמן מלחמת הבורים (כמו גדוד/חטיבה וכו'). אין לזה קשר למבצעים נועזים בעורף האויב.
תפקידן של יחידות הקומנדו, כמו גם של מטבח באלי"ש, הוא לעשות מה שאומרים להן לעשות.
הכשרתם אכן ארוכה, אם כי פחות משל מקצועות חשובים לא פחות ואולי אף יותר (איך קוראים לחבר'ה האלו עם הכנפיים הגדולות שמרחפים בשמיים? טייפים? טיישים? אה לא: טייסים! נשמע מוכר?)

נושא הקומנדו והיחידות המיוחדות מאוד מלהיב, אבל עדיף להכניס דברים לפרופורציות. טבח שמקדיח את תבשילו עלול להיות יותר מסוכן מאשר מאיש קומנדו חמוש מכף רגל ועד ראש
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #11  
ישן 16-10-2005, 19:52
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
סיפור נחמד הפעם, אבל הנושא מודגש היטב.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

רוב הזמן את אשתי



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.iaf.org.il/Shared/Images/General/tans.gif]

ליאור שליין



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.iaf.org.il/Shared/Images/General/tans.gif]

מה יעשה מפקד כוח קומנדו בצי ארה"ב, כשהוא בעיצומו של מבצע מסוכן, ובזה הרגע השתלשל ממסוק על כבל, אל גג בניין, תחת אש כבדה, מרחק אלפי קילומטרים מהבית, והוא צריך עזרה? נכון, יתקשר הביתה לאשתו.
באוקטובר 1983, בשעות הראשונות של הפלישה האמריקאית לגרנדה, יצאו מסוקי MH-60 עם כוח לוחמים קטן מצוות 6 של הקומנדו הימי האמריקאי - צוות המתמחה בלוחמה בטרור ובמבצעים מורכבים במיוחד - לעבר ביתו של המושל הבריטי בגרנדה, סר פול סקון. הכוחות הגרנדיים הטילו מצור על הבית, וכוח הקומנדו נדרש להבטיח את שלומם של המושל ושל בני משפחתו.
הלוחמים הצליחו להשתלשל בכבלים, תחת אש כבדה, אל גג הבניין. את מכשיר הקשר הלווייני, לעומת זאת, השאירו באחד המסוקים. לכן, כשנאלצו לקרוא לסיוע, נתקלו בבעיה. מטוס התקיפה AC-130 ספקטר, שסייר בשמיים ואמור היה לעזור ללוחמים, היה מצויד במכשירי קשר של חיל-האוויר. מכשירי הקשר של הלוחמים היו של הצי. שתי הזרועות השונות מדברות ביניהן רק בדיונים בפנטגון, הסתבר, לא במבצע צבאי.
מפקד כוח הקומנדו לא התבלבל. הוא הרים את שפופרת הטלפון בבית המושל הבריטי, והתקשר בשיחת גוביינא הביתה, לאשתו. טלפני בבקשה, ביקש בטון הרגוע ביותר שהצליח לגייס, אל מיפקדת הצי בוושינגטון, ובקשי מהם, אם לא קשה לך, להוציא אותי מכאן.
אז היא התקשרה. ממרכזיית הפנטגון הופנה המסר לגורמים המתאימים, ומשם לנושאת המטוסים, ששימשה כמיפקדה של כוח הפלישה. המידע הועבר אל מטוס ה-AC-130, שפתח באש לעבר הכוחות הצרים על בית המושל. כעבור שעות אחדות הגיע למקום כוח מארינס, וחילץ את המושל ומשפחתו ואת לוחמי הקומנדו.
הסיפור, שפורסם בהרחבה בכלי התקשורת, הוכחש על-ידי הפנטגון. הקצין אמנם השתמש בטלפון האזרחי בבית המושל, טענו שם, אבל הוא לא צלצל לאשתו, אלא לבסיס האמריקאי הקרוב. משם התקשרו למארינס, והמארינס למטוס התקיפה.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #13  
ישן 08-06-2013, 21:20
  strong1 strong1 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 13.11.04
הודעות: 16,823
מידע נוסף על פעילות הכוחות המיוחדים האמריקנים במסגרת מבצע URGENT FURY בגרנדה ב 1983
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "סיפור נחמד הפעם, אבל הנושא מודגש היטב."

Urgent Fury: U.S. Special Operations Forces in Grenada, 1983

http://www.defensemedianetwork.com/...n-grenada-1983/

אנקדוטות מעניינות

U.S. Atlantic Command, Vice Adm. Joseph Metcalf III, commanding 2nd Fleet, was given overall command of the force designated Joint Task Force (JTF) 120. Chairman of the Joint Chiefs of Staff Gen. John W. Vessey Jr., sent Maj. Gen. H. Norman Schwarzkopf Jr., to serve as ground operations adviser to Metcalf.

על פעילות הסילס

Navy SEAL Teams 4 and 6 were assigned some of the most challenging preliminary missions of the invasion. One group made a successful reconnaissance of the island’s northeast coast, which convinced planners that the beaches were unsuitable for landing. The Marines would have to go in by helicopter. Another group of SEALs captured Grenada’s radio station, but were driven out by a strong counterattack.They “exfiltrated” to the coast and swam out to be recovered by USS Caron (DD 970) . Another vital political objective was the rescue of Governor General Paul Scoon and his family from house arrest. Grenada had never officially quit the British Commonwealth, and the governor general, who represented the queen, was the remaining symbol of legitimate authority on the island. SEALs fast-roped in from helicopters and quickly secured the house and the governor general, but they were soon surrounded and under fire until Marines broke through to link up with them the next morning.

But Point Salines was the key objective, and 12 SEALs drew the task of covertly investigating the defenses and delivering four Air Force combat controllers who would set up radio beacons enabling C-130s carrying the Rangers to line up precisely on final approach. The SEALs parachuted into the ocean 40 kilometers (25 miles) from Point Salines with two Zodiac rubber boats. In darkness, high winds, and heavy seas, four SEALs were lost. The rest carried on, evading a Grenadian patrol craft, but the boats were swamped, and when their engines would not start, the mission was scrubbed.

על הצניחה הדו-גדודית של הריינג'רים

The jump went in at 5:34 a.m. Ground fire was heavy (from Zu-23 and M-53 quad machine guns) but inaccurate due to untrained crews. Not one man was killed by enemy fire during the drop, although one soldier broke a leg on landing. A supporting AC-130 gunship took out some of the enemy guns, but it was almost 90 minutes before all of the Rangers were on the ground. Capt. John Abizaid (later a commander of U.S. Central Command), commanding A Company, 1/75th, ordered his men to hot-wire a Cuban bulldozer and start clearing the runway. Later, the bulldozer was used like a tank to lead an advance against the Cuban camp – a scene immortalized in Clint Eastwood’s 1986 film Heartbreak Ridge.

על פעילות הדלתה

Army Delta Force commandos, transported by five MH-60A Black Hawk helicopters of Task Force 160 (today the 160th Special Operations Aviation Regiment [SOAR], “The Night Stalkers&#8221, would fast-rope down to storm the prison in predawn darkness, relying on surprise. But the attack was 75 minutes late, and the defenders were alerted. The prison was dominated by Fort Frederick, another 18th century stonework on a higher ridge 980 feet across a narrow valley. The Black Hawk helicopter, which was making its combat debut during Urgent Fury, was designed to take battle damage and keep flying, but as flight crews and passengers began to suffer injuries from ground fire, the impossibility of the mission became evident. One helicopter caught fire and later crashed near Point Salines. After another attempt failed, the mission was aborted.

ארבעת הסילס כאמור טבעו בים הסוער בדרכם אל החוף

Nineteen Americans were killed, including eight Army Rangers, three paratroopers of the 82nd Airborne, one Army aviator of the 160th SOAR, four Navy SEALs, and three Marines. Wounded totaled 116

הפקת הלקחים מסלט הכו"מ

In addition, the improvements to SOF capabilities since Eagle Claw, while impressive, were shown to still have a long way to go. These lessons learned eventually led to the passage of the Goldwater-Nichols Act (Public Law 99-433) and the subsequent Nunn-Cohen Amendment to the 1987 Defense Authorization Act signed by Reagan. Within a year, U.S. Special Operations Command was stood up and operational. Just months later, during Operation Earnest Will in the Persian Gulf, and the invasion of Panama in late 1989, the wisdom and effectiveness of those reforms would be proven.

ספציפית על הסילס - מכתבה אחרת מעניינת בפני עצמה אבל נביא ממנה רק מה שרלוונטי לגרנדה

U.S. Navy SEAL Teams from Establishment through Operation Urgent Fury: 1962-1983

http://www.defensemedianetwork.com/...fury-1962-1983/

השינוי הארגוני בסילס בתחילת שנת 1983, קרי ממש ערב המבצע

In early 1983, the four UDTs were formally integrated into the SEALs and the number of SEAL Teams was increased to a total of six. SEAL Team THREE was established later, on Oct. 1, 1983, in Coronado, Calif.

Operation Urgent Fury was planned in less than 10 days. Though ultimately successful, a number of mishaps, some of them deadly, occurred as a result of the hasty cobbling together of plans. SEAL Team SIX was disestablished in 1987.

H-Hour for Urgent Fury was 0500 Oct. 25. SEAL Team SIX successfully reached Government House and managed to free Scoon and fend off attacks until reinforcements arrived on Oct. 26. The Point Salines mission, however, was a failure. Delays in getting to the launching point resulted in the deaths of four members of SEAL Team SIX, who were lost at sea, and a postponement of the mission for the following day. The second attempt was almost as bad. The SEAL boats got swamped, and their radios were wrecked by seawater; ultimately the Rangers had to land on the airfield blind. The beach reconnaissance mission near Pearls Airport, however, was a success, and the Marines landed there without any major problems. By the time the SEALs reached the radio station and took control, surprise was lost. An alert Grenadian commander in nearby Fort Frederick organized a reaction force around a Soviet-built BTR-60 armored personnel carrier and, faced with a superior force, the SEALs were forced to destroy the transmitter and retreat back to the sea.



כמה תמונות

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #18  
ישן 16-10-2005, 19:54
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
ואחרון חביב - אותו נושא כמו השני עם תוספות ורקע נרחב
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

ראשוניםלהיכנס אחרונים לצאת



נועםאופיר



אחד המרכיבים החשובים ביותר בעוצמה של חיל-האוויר האמריקאי הןדווקא יחידות הקומנדו שלו. בטייסות הטאקטיות המיוחדות משרתים פקחי הטיסה הקרביים, ביחד עם מומחים לחילוץ והצלה מוטסים. הם מכינים את השטח לפני הגעת שאר הכוחות, מכוונים את המטוסים והמסוקים למטרה בזמן הקרב, מחלצים צוותים שהופלו ומפנים יחידותשנלחמות מעבר לקווי האויב. "ראשונים להיכנס, אחרונים לצאת", היא סיסמת הקרבשלהם



חברות הביטוח בארה"ב טוענות, שפיקוח טיסה הוא אחד המקצועות המסוכנים ביותר. מסתבר, כי סיכוייו של פקח טיסה ללקות בהתקף לב גבוהים ביותר, לעומת בעלי מקצועאחרים. נתון זה נשמע מפתיע, אולם כל מי שביקר במגדל פיקוח של שדה-תעופה בינוני בשעתהשיא, הבין מהר מאוד, שלא מדובר בעבודה לבעלי עצבים חלשים. זה לא פשוט לתת הוראותבו-זמנית לקברניטים של חמישה מטוסי ג'מבו עמוסי נוסעים, שהגיעו ביחד לאותושדה-תעופה, וחייבים לנחות עכשיו, אבל ממש עכשיו. באחד משדות-התעופה בארה"ב יודעיםלספר על פקח טיסה שמרוב לחץ התחיל לרוץ ולצעוק כמו מטורף במגדל הפיקוח, תוך שהואקורע מעליו את בגדיו.
אולם, בארה"ב יש סוג נוסף של פקחי טיסה, שיחסית אליהםעבודתם של פקחי הטיסה האזרחיים היא משחק ילדים. העקרון של העבודה דומה, בקרת תעופהאווירית, אבל בהסתייגות אחת: על הפקחים האלה יורים באותו זמן. ואם לא די בכך, אתהצריך לסחוב את מגדל הפיקוח המאולתר על הגב שלך, בנוסף לנשק, מערכות ניווט וציודהמאפשר להם לשרוד עמוק בשטח אויב מספר ימים עד שמקבלי ההחלטות יקבעו שהגיע הזמןלהחזיר אותך הביתה. לאנשים שעושים את העבודה הזו לא קוראים סופרמן אלא CCT, ראשיתיבות של פקחי טיסה קרביים. פקחי הטיסה הקרביים, ביחד עם מומחים לחילוץ והצלהמוטסים, מהווים את הבסיס לטייסות הטאקטיקה המיוחדות של חיל-האוויר האמריקאי, ה-STS. טייסות אלה הינן יחידות העילית הקרקעיות של חיל-האוויר האמריקאי, ולהן תפקיד חיוניכמעט בכל פעילות מבצעית של ארה"ב ברחבי העולם. למעשה, אם בודקים את רשימת הפעולותהמבצעיות של ארה"ב בשני העשורים האחרונים, שכוללת בין השאר מבצעים באיראן, גרנדה, פנאמה, במפרץ הפרסי ובסומליה, אפשר לראות שהחיילים הראשונים שדרכו על קרקע האויבהיו לרוב אנשי טייסות הטאקטיקה המיוחדות. הדבר מתבטא גם במוטו של היחידה: "הראשוניםלהיכנס", ויש כאלה שממהרים להוסיף, שגם "האחרונים לצאת". מאחר ותפקיד נוסף שלהיחידה הוא משימות חיפוש והצלה מורכבות נוספה למוטו סיומת נוספת - "כדי שאחריםיוכלו לחיות".
התאריך הרשמי של הקמת צוותי פקחי הטיסה הקרביים הראשונים הוא אישם בינואר 1953. אולם ניצני הרעיון שהביא להקמת הצוותים נמצאים בימי מלחמת-העולםהשנייה. לקראת סיום המלחמה הקים הצבא האמריקאי יחידות מיוחדות שנקראו "פת'פיינדר", מוצאי הדרך. יחידות אלה, שסופחו ליחידות המוטסות והמוצנחות, הוקמו על סמך לקחיפעולות מוטסות מהעבר, במהלכן נתקל הכוח המוטס בקשיים רבים מיד עם נחיתתו בשטחהאויב. לא פעם נוצר מצב בו הצנחנים צנחו ישירות על ריכוז גדול של כוחות אויב שהמתיןלהם. התוצאה במקרים רבים היתה טבח אכזרי של הצנחנים, שנורו עוד בטרם הגיעו לקרקע. משימתם של צוותי ה"פת'פיינדר" היתה לצנוח מבעוד מועד באיזור הפעולה המתוכנןולהכשירו לקראת הגעת כוח המשימה העיקרי.
מלבד איסוף מודיעין אודות תנועת כוחותאויב באיזור, היה על צוותי הפת'פיינדר לאסוף גם מידע שיסייע למטוסי התובלה לאתרבמדויק את אתר הפעולה, כדי למנוע מצב, שקרה לא פעם בעבר, בו הוטלו הצנחנים במקוםהלא נכון.
מאז מלחמת-העולם השנייה עברו פקחי הטיסה הקרביים גלגולים רבים. היוםהם מהווים מרכיב חשוב ביכולת המבצעית של הכוחות המיוחדים האמריקאיים. פקחי הטיסההקרביים משרתים ביחידות יעודיות, טייסות טאקטיקה מיוחדות. יחידות אלה, השייכותלפיקוד הכוחות המיוחדים של חיל-האוויר האמריקאי, כוללות, מלבד פקחי הטיסה, סוגמיוחד נוסף של אנשי קומנדו: מומחי חילוץ מוטסים. השילוב של שני בעלי התפקידיםהייחודיים מבטיח, שלא משנה מהי המשימה, באיזה איזור של העולם היא מתרחשת, ובאיזהעיתוי, לטייסות הטאקטיקה המיוחדות יהיה הרבה מה לתרום להצלחת המשימה ולשלום הלוחמיםשמעורבים בה.
מבט קצר על רשימת המשימות של פקחי הטיסה הקרביים מבהיר שלא מדוברבעוד סתם חיילים בעלי כושר קרבי מעולה, אלא בחיילים שמאומנים ומצוידים לקראתהמשימות המורכבות והמסוכנות ביותר שאפשר להעלות על הדעת. המשימה הבסיסית של פקחיהטיסה הקרביים זהה לזו של צוותי ה"פת'פיינדר" - הכשרת איזור הנחיתה לקראת הגעתם שלהכוחות המוטסים.
לצורך משימה זו יציבו הלוחמים באיזור הנחיתה סוגים שונים שלאמצעי תאורה וניווט הנשלטים מרחוק. אמצעים אלה מסייעים למטוסי ומסוקי התובלה למצואאת המקום גם אם תנאי התאורה או מזג-האוויר מקשים על הניווט.
אולם פקחי הטיסההקרביים עושים הרבה מעבר לכך. הם אמורים לסייע בהנחתת או בהצנחת כוח המשימה המוטס, בתקיפת מטרות עוינות באיזור הנחיתה ולהעניק סיוע לפעולת כוחות מיוחדים בעומק שטחהאויב. כמו כן, אחראים פקחי הטיסה הקרביים להשתלטות על שדות-תעופה, משימות פיקודושליטה, לסיורים ארוכי טווח, לוחמה בטרור, סיוע הומניטארי, חיפוש והצלה של טייסיםנוטשים ומשימות מסווגות אחרות.
משימותיהם של פקחי הטיסה מחייבות אותם לרובלהיות בין הראשונים שיוצרים מגע עם האויב, לרוב עמוק בתוך שטח עוין. גם הדרך שבהמגיעים הפקחים לשטח מגוונת - היא יכולה להיות מהאוויר, מהים או מהיבשה. ממש כמובסידרה המצוירת "כוח המחץ".
גם למומחי החילוץ המוטסים אין במה להתבייש. מלבדמשימתם הבסיסית - טיפול בנפגעים מקרב כוח המשימה המוטס, הם עוסקים גם בחילוץ טייסיםנוטשים בכל זמן ובכל מקום, בסיוע רפואי מקיף לכוחות מיוחדים הפועלים בעומק שטחהאויב וכן בחילוץ ציוד מסווג שנשאר בשטח. עדות לאופי העבודה הלא שיגרתי של מומחיהחילוץ, היא הכוננות שהם מחזיקים במהלך כל שיגור של מעבורת חלל. במקרה שאנשי הצוותשל המעבורת ינטשו אותה במהלך השיגור, יהיו מומחי החילוץ של טייסות הטאקטיקההמיוחדות אלה שיחלצו אותם מהים. במקרה של הצ'אלנג'ר, זה כבר היה מאוחר מדי.
למישהתפקיד של פקח טיסה קרבי או מומחה חילוץ מוטס נשמע לו מלהיב ורוצה לדעת לאיפה ולמיצריך להתקשר כדי להירשם, צפויה אכזבה. לפי שעה ההרשמה מותרת רק למי שעונה עלהדרישות הבאות: נכונות להתנדב, גיל נמוך מ-34, תעודת בגרות, יכולת לקבל סיווגביטחוני גבוה וכמובן - אזרחות אמריקאית. חיל-האוויר האמריקאי מציין שלפי שעה התפקידמוצע רק לגברים, זאת מאחר ותקנות משרד ההגנה האמריקאי אוסרות על נשים לשרת ביחידותמבצעיות בשטח. בכל שנה מנסים כמה מאות מבין 40 אלף הטירונים שמתגייסים לחיל-האווירהאמריקאי, להתקבל ליחידה. בחיל מנסים גם לשכנע אנשי צוות-אוויר שסיימו את תקופתהשירות הראשונה שלהם לנסות להתקבל גם כן.
קריטריון חשוב נוסף לקבלה לקורסההכשרה של היחידה הוא כושר גופני. פקח קרבי ממוצע אמור להיות שילוב של סופרמןוהרקולס, ובכל מקרה - כנראה שקל יותר להתקבל לנבחרת האולימפית של ארה"ב מאשר לעבוראת מבחן הקבלה של היחידה. זוהי הגירסה האחרונה של מבחן הקבלה, שאורך כשלוש שעות: ראשית, שחייה של 25 מטרים מתחת למים בבריכה וחזרה בשחייה רגילה. כל נבחן צריך לבצעאת המסלול הזה ארבע פעמים במשך שמונה דקות. די בהוצאת הראש מהמים פעם אחת במהלךהצלילה כדי להיכשל במבחן ולהיות מודח מהמבחנים. כמו ברבות מהפעולות המבצעיות שלהיחידה, גם במבחנים אין הזדמנות שנייה.
לאחר שעמדו לרשות הנבחן חמש דקות שלמותלהחזיר את הנשימה הוא קופץ שוב לבריכה כשהפעם יש לו 37 דקות להשלים שחייה של 1,500 מטר. לאחר חצי שעה של הפסקת התאוששות מתחיל השלב היבשתי: ריצת חמישה ק"מ בתוך 22דקות ואז עשר דקות הפסקה. השלב האחרון כולל סידרת תרגילי כושר כמו עליות מתחוכפיפות בטן בזמנים מוקצבים עם הפסקות ביניים קצרות. וזה רק מבחן הקבלה. השאר כברהרבה יותר קשה.
במשך 27 השבועות הבאים יעברו הנבחנים בלא פחות מחמישה בסיסיםשונים של חיל-האוויר, הצבא והצי, במטרה לעבור סידרה ארוכה של קורסים שיכשירו אותםלהתמודד עם שפע המצבים בהם הם עלולים להיתקל במהלך שירותם המבצעי. בין השאר, אפשרלציין קורס צלילה מבצעית, קורס צניחה, קורס צניחה חופשית וקורס הישרדות. במשך כלהמסלול נבחנים הישגי הנבחן באופן הדוק, כשכל חריגה מהדרישות או מהנהלים מביאה להדחהמיידית. לצד הקורסים הייעודיים חייב כל אחד מהנבחנים להפגין רמה גבוהה כלוחם בכוחותהמיוחדים, כלומר יכולת מעולה בתיפעול כלי-נשק שונים, וכן לחימה במתארים שונים.
לאחר השלמת המסלול מגיע השלב בו על הנבחן להחליט לאיזה מגמה הוא רוצה להמשיך: פקח טיסה קרבי או מומחה חילוץ מוטס. משלב זה מתפצלים הנבחנים בהתאם למגמה. אלהשבחרו במסלול פיקוח הטיסה יעברו ב-28 השבועות הבאים סידרה של קורסים שיכשירו אותםבמשימות הייעודיות של פיקוח טיסה קרבי. באותם שבועות ילמדו החניכים לתפעל את כלציוד התקשורת שהם ישאו איתם לקרב.
למעשה, פקח טיסה הוא מגדל פיקוח מהלך. פקחממוצע נושא על גבו שלושה סוגים של מכשירי קשר המשמשים לתקשורת בין חברי הכוחולתקשורת לוויינית עם מטוסים ומסוקים. כל הציוד הזה, בתוספת הנשק והציוד האישישנושא איתו כל פקח שוקל למעלה מ-50 ק"ג, מה שמסביר את דרישות הכושר הגופניהמחמירות. מומחי החילוץ המוטסים עוברים 27 שבועות אינטסיביים, שכוללים קורסיםמגוונים ברפואה קרבית והכשרה לפעילות באזורים עוינים. אגב, הציוד הרפואי שנושא איתוכל מומחה חילוץ שוקל לא פחות מציוד התקשורת של פקחי הטיסה.
עם סיום הקורס נערךטקס סיום צנוע ובו מקבלים הבוגרים כומתה וכן סיכת לוחם בהתאם למקצוע בו בחרו. לאחרהטקס עוברים הלוחמים סידרה נוספת של אימונים הנמשכת מספר חודשים. הדגש בתקופה זוהוא על שיפור יכולת החי"ר של הלוחמים ובמהלכה הם לומדים לתפעל כלי-נשק שוניםולהשתלט על יעדים שונים. למרות שהם לא אמורים להיכנס לקרב עם כוחות האויב, אופיהפעילות של לוחמי טייסות הטאקטיקה המיוחדות מחייב אותם להיות חיילי חי"ר מצטיינים. לאחר השלמת קורס החי"ר מוצבים הלוחמים באחת מטייסות הטאקטיקה המיוחדות שלחיל-האוויר האמריקאי. ארבע טייסות מוצבות בארה"ב, מוכנות לפריסה מהירה לכל נקודהבעולם. שתי טייסות נוספות מוצבות מחוץ לארה"ב, אחת ביפאן ואחת בבריטניה.
הסטטיסטיקה הרשמית של חיל-האוויר האמריקאי טוענת, כי פחות מעשרה אחוזים מהאנשיםשמתחילים את המסלול מסיימים אותו. בהתחשב בכך שפחות ממאה איש מתחילים כל מסלול, הרישמספר הבוגרים בשתי המגמות מסתכם בכעשרה אנשים מדי קורס. לעיתים מודחים כל הנבחניםעוד בטרם סיום הקורס. מה מניע את המסיימים להתמודד עם כל הקשיים והמכשולים שעומדיםבפניהם לכל אורך המסלול? ובכן, לא מדובר בכסף. למעשה, משכורתו של לוחם בטייסתטאקטיקה מיוחדת של חיל-האוויר האמריקאי זהה לזו של לוחם ביחידת חי"ר רגילה בצבא, אםכי הוא עשוי לקבל עד 480 דולר נוספים, כתוספת סיכון. ובכן, כמו ביחידות מיוחדותאחרות בארה"ב ובעולם בכלל, המניע העיקרי הוא הרצון לעשות דברים שרק מעטים יכולים אומעיזים לעשות. יהיו כאלה שיגידו שיש משהו מן הילדותיות בכך שאדם מבוגר משקיע את כלכוחו ואף מסכן עצמו בצניחה חופשית, צלילה, לחימה בג'ונגלים או במרחבי הקרח שבקוטבוכך הלאה. אולם, מה שעושים אנשי טייסות הטאקטיקה המיוחדות הוא הרבה מעבר למשחקיילדים. לעיתים קרובות הם אלה שקובעים האם הפעולה תסתיים בהצלחה או בכישלון.
בניגוד ליחידות קרביות אחרות בארה"ב, שכשהן רוצות קצת אקשן מתאספים כל הלוחמיםבמועדון היחידה כדי לראות את הסרט האחרון של ואן-דאם, לטייסות הטאקטיקה המיוחדות, לא חסרה פעילות. למעשה, יש להן יותר מדי, אם כי הלוחמים בוודאי שלא מתלוננים על כך. עדות לכמות הפעילות של טייסות הטאקטיקה המיוחדות ולרמת הסיכון הגבוהה שכרוכה בהןנמצאת בריבוי המדליות והעיטורים שקיבלו אנשיהן בשנים האחרונות. רובם, אגב, קיבלו אתהעיטורים הגבוהים ביותר של משרד ההגנה האמריקאי.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #19  
ישן 16-10-2005, 22:18
  YGH YGH אינו מחובר  
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
 
חבר מתאריך: 16.02.04
הודעות: 5,564
יש לי כמה הערות:
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

1. בכוח אוירי עשו שימוש הרבה קודם: בכרתים, בויאזמה, בסיציליה. זה שהיו טיפ טיפה מסוקים עם מעט מאוד פעולות אצל וינגייט זה עניין אחר.
2. השימוש במסוקים אצל הצ'ינדיטים היה לפינוי. ההסתערות המוסקת הראשונה הייתה על פורט סעיד ב-1956, למיטב ידיעתי.
3. כבר אמרו: 500 טון ולא 500 אלף.
4. בהתחשב בעובדה שוויינגייט איבד בפעולה הראשונה של הצ'ינדיטים שליש מלוחמיו ומתוך אלה שחזרו רובם לא היו יותר כשירים למשך זמן רב לפעילות קרבית, ההאשמה כאילו הדגש על יחידות גדולות יותר הביא ל"אבדות כבדות" נראה לי תמוה במיוחד.
5. הויכוח על הצ'ינדיטים כנראה לא ייגמר לעולם, אבל יצאו די הרבה ספרים שעוסקים בנושא גם בארצנו, וחלק מכילים אפילו ביקורת רצינית על ווינגייט, כגון "מעבר למנדליי" של מאסטרס ו"מתבוסה לניצחון" של ביל סלים. בצד האוהד יותר אפשר למצוא את "אורד וינגייט - חייו ופועלו" של אברהם עקביה, ו"אסירי תקווה" של מייקל קאלברט. באנגלית יש כמובן מאות ספרים על הנושא.
6. הפעלת כוחות מיוחדים באפגניסטן איננה סוד גלוי: היא לא סוד בכלל. האמריקאים חשפו מאות פעמים את הכוחות שפועלים שם, עשו עליהם כתבות עומק, צילמו אותם, ראיינו אותם ומי זוכר מה עוד.
7. FAC הוא בעצם קס"א. מדהים איך העברה מאנגלית לעברית גורמת להילה להתפוגג. כוחות מיוחדים מציינים מטרות למטוסים וגם משמשים כקס"אים, אבל עצם התפקיד איננו מסתורי או אפוף הילה.
8. ה-SOG הכווינו הפצצות, אבל עשו הרבה יותר מזה: פשיטות קומנדו על נתיב הו-צ'י-מין, אימון צוותים מקומיים, איסוף מודיעין עומק, חבלה, ושימוש בצופר אויר כדי להתחמק ממארב ויאטנאמי (באמת. קרה פעם). הם גם פעלו לא פעם בכוחות די גדולים - פלוגתיים ואפילו 3 פעמים רב-פלוגתיים (גדודיים הוא לא מונח מתאים פה, לדעתי).
9. הסיפור של 'מאט' מפוקפק למדי, ואשאיר לאחרים לפרט מדוע. אני מניח ש-F-14 שמבצע יעפי תקיפת קרקע, נעילה על טנקים עם GPS וטאליבן שמזהים עמדת תצפית פסיבית לגמרי מיד אחרי שאיזה מטוס מוריד עליהם פצצה הן דוגמאות טובות.
10. יחידת הנתבים הראשונה האמריקאית פעלה בצניחה לסיציליה ב-1943, לא בדיוק שלהי מלחה"ע II. אחרי מלחה"ע II פירקו את היחידות, ובקוריאה הקימו אותן מחדש.
11. "לא פעם נוצר מצב בו הצנחנים צנחו ישירות על ריכוז גדול של כוחות אויב שהמתין להם". דוגמאות, בבקשה. בצפון אפריקה היו כמה פעולות מוצנחות, ולמיטב ידיעתי אף אחת לא מתאימה לתיאור להלן (הפאדיחה שם הייתה הצנחה של הכוחות בכל רחבי צפון אפריקה בערך). הבריטים ביצעו כמה פעולות מוצנחות לא רעות. בסיציליה כבר היו נתבים. בקיצור- תיאור יפה אבל לא נכון.
12. אני חושב שזהו. את מסלול ההכשרה אני לא מכיר, אבל מה שמתואר פה די דומה לכמה ממסלולי ההכשרה הכלליים של הכוחות המיוחדים האמריקאיים למיניהם.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #22  
ישן 16-10-2005, 22:51
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
בתגובה להודעה מספר 21 שנכתבה על ידי YGH שמתחילה ב "אני לא חושב שיש מישהו שבאמת מזלזל בכוחות מיוחדים."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי YGH
אבל הכתבה הזו מרגיזה אותי בגלל הסלט, ובגלל שנראה שלפי הכותב כוח מיוחד הוא דבר שזז על הקרקע ומציין מטרות לאויר.


לא רק אבל בין היתר. שוב זה על קצה המזלג כמובן. מה עוד שזה מה שבעצם ניתן לפרסם על פעילות של כוחות מיוחדים.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #23  
ישן 17-10-2005, 09:55
  achlon achlon אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 11.09.05
הודעות: 21
לצומת ליבכם
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

א. כתבות מעניינות... ישר כוח


ב. אין לי הערות על הכתבות אך יש לי מה להוסיף על התרומה של כוחות הקומנדו בעת מלחמה.


כוחות קומנדו או כפי שהם נקראים היום , יחידות מיוחדות הן עפ"י דעתי חוד חנית המלחמה
הן מעצבות את המערכה, הן מכריעות ברגעים קריטיים קרבות עקובים מאוד.

אני לא בא לחדש כלום אבל כידוע לכולכם לפני כל חטיבת שיריון שעומדת להיכנס ללחימה נכנסים צוותים
של יחידות מובחרות , לסמן מטרות, להוריד מקורות אש כבדים מידי, ועוד ועוד.
הכוח והעוצמה לפעמים לא יכול בלי המחט הראשונה...

אנחנו הישראלים שנים עבדנו בשכל הזה, שהגודל אינו מכריע והכוח הנשקף לעין איננו הקובע.
ולאט לאט עם השנים הידרדרנו ממה שהאמנו וממה שהיה תורת הלחימה שלנו מאז ומתמיד.

צה"ל לאט לאט הופך להיות חיקוי מגעיל של צבא ארה"ב למרות כל ההצהרות השקריות של ראשיו.

לקטע מבצעי...
יחידות מיוחדות יכולות לשנות בין רגע מטרות מבצע , לעכב קרבות לבטלם וכמובן ליצור אותם.
הן נצרכות ביותר בשביל עיצוב המערכה והניצחון בקרבות ובכלל...
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #24  
ישן 17-10-2005, 10:03
  ohadbx ohadbx אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 27.03.04
הודעות: 2,558
יחידות מיוחדות יכולות גם להישלח לטפל ביעד
בתגובה להודעה מספר 23 שנכתבה על ידי achlon שמתחילה ב "לצומת ליבכם"

ואז לחטוף מכת אש שתשתק את היחידה בשנים הבאות. זה קרה, זה יקרה, ואין שום דבר שאפשר לעשות כדי למנוע את זה, חוץ מלא לשלוח אותם לקרב.
ואז מה? מתחילים וועדות חקירה, דרישות לפיצויים, והטמעת תחושת נחיתות אצל שאר הכוחות שלא מקבלים יחס דומה.

מה הנקודה שלי פה? שצבא שמסתמך על "כוח מיוחד" שיבוא ברגע המכריע לקרב ויטה את הכף- בסוף יסבול. כוחות מיוחדים עוברים אימון טוב יותר ומקבלים ציוד טוב יותר, אבל הם לא אלוהים, ופגיעת כדור תהרוג אותם בדיוק כמו כל אחד אחר.

לדעתי המצב היום הפוך- נראה שכמעט בכל יחידה כבר יש איזה פלס"ר, פלחו"ד פוליגון ועוד כל מיני ביטויים שאמור להיות "מיוחד". השאלה שלי היא מה יקרה בזמן מלחמה כוללת, כשיסתובבו בשטח כל כך הרבה יחידות שרואות את עצמן ואת תפקידן "מיוחדות".
מלחמת גנרלים?! בישראל?! מה פתאום....

נערך לאחרונה ע"י ohadbx בתאריך 17-10-2005 בשעה 10:06.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #29  
ישן 17-10-2005, 15:30
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
לא לחלוטין לא.
בתגובה להודעה מספר 24 שנכתבה על ידי ohadbx שמתחילה ב "יחידות מיוחדות יכולות גם להישלח לטפל ביעד"

אין אנו נשענים על כוחות מיוחדים באופן גורף. אך היום התמהיל וה"מתכון" הטוב ביותר להצלחה במלחמה הוא שילוב של טכנולוגיה, על כל נדבכיה, מודיעין זמן אמת וכוחות מיוחדים...ראה אפגניסטן. וראה עיראק.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #30  
ישן 17-10-2005, 12:34
  שריונר מרובע שריונר מרובע אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 10.05.05
הודעות: 637
"לצומת ליבכם" ??
בתגובה להודעה מספר 23 שנכתבה על ידי achlon שמתחילה ב "לצומת ליבכם"

ובעברית: "לתשומת ליבכם"

"א. כתבות מעניינות... ישר כוח"
תודה. עכשיו, אחרי ברכתך המעטירה, רחב ליבנו.

"ב. אין לי הערות על הכתבות אך יש לי מה להוסיף על התרומה של כוחות הקומנדו בעת מלחמה.
איו לך הערות??? אין לך הערות??? אתה בטוח?

כוחות קומנדו או כפי שהם נקראים היום , יחידות מיוחדות הן עפ"י דעתי חוד חנית המלחמה
הן מעצבות את המערכה, הן מכריעות ברגעים קריטיים קרבות עקובים מאוד
.
אכן, הקומנדו, או כמו שהוא ניקרא יחידות מיוחדות, עושה הכל, אבל מה הוא מעצב ברגעים שאינם קריטים?
המשך שיעור בעברית: "קרבות עקובים מאד"??? טעות, יקירי. "קרבות עקובים מדם" ואת ה"מאד" תכניס למשפט אחר.

אני לא בא לחדש כלום אבל כידוע לכולכם לפני כל חטיבת שיריון שעומדת להיכנס ללחימה נכנסים צוותים
של יחידות מובחרות , לסמן מטרות, להוריד מקורות אש כבדים מידי, ועוד ועוד.
הכוח והעוצמה לפעמים לא יכול בלי המחט הראשונה...

אוהו, אין לך מושג כמה אתה מחדש לנו. לא ידענו שהצותים של היחידות המיוחדות מורידות מקורות אש "כבדים מידי" עבור השריון, ולא ידענו שהם משתמשים במחטים. (בשביל לדקור את האויב בתחת?)

אנחנו הישראלים שנים עבדנו בשכל הזה, שהגודל אינו מכריע והכוח הנשקף לעין איננו הקובע.
ולאט לאט עם השנים הידרדרנו ממה שהאמנו וממה שהיה תורת הלחימה שלנו מאז ומתמיד.
אוי, כמה שאתה טועה, ילד. כשתגדל ותתחיל ללכת עם בחורות, תיווכח לדעת שהגודל כן קובע..

צה"ל לאט לאט הופך להיות חיקוי מגעיל של צבא ארה"ב למרות כל ההצהרות השקריות של ראשיו.
הבנתי. ראשי הצבא משקרים: הם אומרים שהם רוצים להיות חיקוי של צבא באנגלה- דש, אבל למעשה הם חיקוי של צבא ארה"ב.

לקטע מבצעי...
יחידות מיוחדות יכולות לשנות בין רגע מטרות מבצע , לעכב קרבות לבטלם וכמובן ליצור אותם.
הן נצרכות ביותר בשביל עיצוב המערכה והניצחון בקרבות ובכלל

ועכשיו, שהגענו לקטע המבצעי, הנה פעולה "מיוחדת" עבורך: למה שלא תפקח עיניים ואוזניים, תקשיב לאנשים שעברו דבר או שנים בחייהם, תפנים ותלמד, ורק אחר כך תביע את דעתך?


יוסיפון, סליחה: לא יכולתי להתאפק...




------------------------------------------
חיל השריון: נלחמים בישיבה.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #31  
ישן 17-10-2005, 10:12
  שריונר מרובע שריונר מרובע אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 10.05.05
הודעות: 637
מענין,
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

כיצד התפתח כאן דיון היסטורי על מה שעשו כוחות גרמנים, בריטים, אמריקאים, בכרתים, בורמה אפריקה וכו'.

ומה איתנו? לא היו לנו מספיק מלחמות בהם אפשר היה להפעיל כוחות מיוחדים? אין לנו מספיק כוחות קומנדו, כאשר כל חיל וכל חטיבה מתהדרת ביחידות "עילית", עם סיכות בשלל דגמים ועיצובים?

ניקח, למשל, את מלחמת יום כיפור. מלחמה ארוכה (כמעט חודש), עקובה מדם (כשלשת אלפים הרוגים, רובם שריונאים), מלחמה בה עצם קיום עמד בסכנה.

ומה עשו "הכוחות המיוחדים"? סיירת מטכ"ל חילצה את יוסי בן חנן, והשייטת טיבעה איזושהי גרוטאה בנמל פורט סעיד (3 הרוגים).

אז אני שואל אתכם....





--------------------------------------
חיל השריון: נלחמים בישיבה.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #35  
ישן 17-10-2005, 13:23
  שריונר מרובע שריונר מרובע אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 10.05.05
הודעות: 637
כמה הערות, ברשותך
בתגובה להודעה מספר 34 שנכתבה על ידי DJ ESH שמתחילה ב "תגיד אותו דבר על סדיר ומילואים."

הרי מי מקבל את מיטב הציוד? במי מושקע רוב הכסף בזרוע היבשה? הווה אומר - בסדיר. לעומת זאת, מי החזיק אותנו במלחמה? תוך כמה זמן הושמד כל הכוח הסדיר ברמת הגולן? מי היו חיילי אוגדת שרון שחצו את התעלה?
חט' 7 לא "הושמדה", והיא אפילו כבשה את צפון המובלעת. גם חט' 188 לא "הושמדה". היא נפגעה קשה, וגם היא השתתפה בכיבוש המובלעת.
אחת החטיבות באוגדת שרון היתה חט' 14.

אבל כך הצבא שלנו בנוי. ובדיוק אותו דבר ניתן להגיד על היחידות המיוחדות, שבמלחמה רחבת היקף מקומן מתמזער - אבל ב"שגרה" ובשנים "רגילות" פעילותן חשובה ביותר.
לא הבנתי את האליגוריה, ואין המשל דומה לנמשל.
"בשגרה" ובשנים "רגילות" , הימ"מ, המסתערבים של מג"ב, "הגדעונים" של המשטרה, חשובים יותר מהקומנדו הימי.

ובכלל, מי הסיר את האיום הגרעיני העיראקי, למשל? אין היגיון בראיית כל המערכה הצבאית של ישראל בהקשר של מלחמה מסויימת או איום מסויים.
נו,מי? הקומנדו הימי?



------------------------------------------
חיל השריון: נלחמים בישיבה.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #41  
ישן 17-10-2005, 16:19
צלמית המשתמש של ביטיס
  ביטיס ביטיס אינו מחובר  
מומחה ללוחמת חי"ר, סיור וצליפה
 
חבר מתאריך: 06.12.04
הודעות: 21,060
בתגובה להודעה מספר 35 שנכתבה על ידי שריונר מרובע שמתחילה ב "כמה הערות, ברשותך"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי שריונר מרובע


חט' 7 לא "הושמדה", והיא אפילו כבשה את צפון המובלעת. גם חט' 188 לא "הושמדה". היא נפגעה קשה, וגם היא השתתפה בכיבוש המובלעת.
אחת החטיבות באוגדת שרון היתה חט' 14.
שכולן ירדו לסד"כ נמוך מגדוד בגלל הפעלה לא נכונה? האם להגיע למצב בו כוחות מופעלים ב-30% סד"כ ופחות הוא מצב נורמלי?

לא הבנתי את האליגוריה, ואין המשל דומה לנמשל.
"בשגרה" ובשנים "רגילות" , הימ"מ, המסתערבים של מג"ב, "הגדעונים" של המשטרה, חשובים יותר מהקומנדו הימי.
לא מסכים - יחידות אלה פועלות נגד גורם שלא מהווה איום קיומי אך מורגש ביותר. דווקא שאר האיומים צריכים להרתיע והקומנדו הימי, בין שאר היחידות פועל נגדן.

מפליא אותי שאתה לועג לאחרים בדברים שאתה מכיר, אבל מרשה לעצמך לגשת באותה גישה בתחומים שאינך מכיר כלל.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #42  
ישן 17-10-2005, 19:07
  שריונר מרובע שריונר מרובע אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 10.05.05
הודעות: 637
אתה גם צודק וגם טועה
בתגובה להודעה מספר 41 שנכתבה על ידי ביטיס שמתחילה ב "[QUOTE=שריונר..."

שכולן ירדו לסד"כ נמוך מגדוד בגלל הפעלה לא נכונה? האם להגיע למצב בו כוחות מופעלים ב-30% סד"כ ופחות הוא מצב נורמלי?

נכון, חט' 188 הופעלה בצורה לא נכונה. לפני המלחמה היא היתה תחת פיקודו הישיר של חופי, אלוף הפיקוד. הוא שכח את הכלל הראשון של כל קרב: ריכוז הכח, ופיזר את הגדודים למחלקות ופלוגות לאורך כל הקו, וכך הרס את המסגרת הגדודית והחטיבתית.
זוהי צורת חשיבה של איש חי"ר הנושא עיניים בהערצה אל הטנק, והרואה בו כלי כל יכול, שיכול לפעול ביחידות.
גדוד77 הצליח להדוף את הסורים בגלל ששם נשמרה המסגרת הגדודית.

לא מסכים - יחידות אלה פועלות נגד גורם שלא מהווה איום קיומי אך מורגש ביותר. דווקא שאר האיומים צריכים להרתיע והקומנדו הימי, בין שאר היחידות פועל נגדן

ואיך הקומנדו הימי פועל נגד איום קיומי? ע"י צלילה לנמל אויב והצמדת מוקש לאיזה סירת טורפדו?

מפליא אותי שאתה לועג לאחרים בדברים שאתה מכיר, אבל מרשה לעצמך לגשת באותה גישה בתחומים שאינך מכיר כלל.

ומהיכן ההכרות הרחבה שלך עם הקומנדו הימי? עד כמה שאני זוכר, אתה חיר"ניק שמסתער על האויב באוטובוס....





--------------------------------------
חיל השריון: נלחמים בישיבה.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #43  
ישן 17-10-2005, 21:17
צלמית המשתמש של ביטיס
  ביטיס ביטיס אינו מחובר  
מומחה ללוחמת חי"ר, סיור וצליפה
 
חבר מתאריך: 06.12.04
הודעות: 21,060
בזמן ששירתתי כחונך פלס"ר, "התחככתי" עם יחידות נוספות.
בתגובה להודעה מספר 42 שנכתבה על ידי שריונר מרובע שמתחילה ב "אתה גם צודק וגם טועה"

ואני עדיין לא מכיר לעומק את כל הפעילות שנעשתה בתקופה ההיא, אלא רק מה שקשור למודיעין, וגם זה בשוליים. מהי הכרותך אתה עם כל נושא הכוחות המיוחדים?
הזלזול שלך הוא לא במקום. הקומנדו מבצע פעולות רבות שלא קשורות באופן ישיר לירי, אלא להפעלת אש ובעיקר למודיעין. מודיעין עדכני הוא זה שמאפשר לקברניטים לבצע הערכת מצב נכונה ומדוייקת ולפעול בהתאם. ולכן חשיבותה של משימה שלהן עולה על כל חשיבותה של משימה של כוח בודד.
יחידות מיוחדות הם כוחות אסטרטגיים. הם אמורים להיות מופעלים בכדי לשנות את מצב הלחימה באופן ניכר, ובצורה שאף יחידה רגילה לא יכולה לבצע. זה שהם לא מבצעים זאת תו"כ מלחמה, היא טרוניה שצריך להעלות לרמת המטכ"ל והמדינאים, לא ליחידות.

כפי שאתה עצמך כתבת: "נכון, חט' 188 הופעלה בצורה לא נכונה"
במקום חט' 188 אתה יכול להכניס את החי"ר, הסיור וגם את הכוחות המיוחדים. זה יתפוס במקרה של כולם.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #44  
ישן 18-10-2005, 06:23
  שריונר מרובע שריונר מרובע אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 10.05.05
הודעות: 637
"חונך פלס"ר" ?
בתגובה להודעה מספר 43 שנכתבה על ידי ביטיס שמתחילה ב "בזמן ששירתתי כחונך פלס"ר, "התחככתי" עם יחידות נוספות."

כל הכבוד. עשית רושם עצום על הילד הזה, רועי AZ .

הזלזול שלך הוא לא במקום. הקומנדו מבצע פעולות רבות שלא קשורות באופן ישיר לירי, אלא להפעלת אש ובעיקר למודיעין. מודיעין עדכני הוא זה שמאפשר לקברניטים לבצע הערכת מצב נכונה ומדוייקת ולפעול בהתאם. ולכן חשיבותה של משימה שלהן עולה על כל חשיבותה של משימה של כוח בודד.

ככה זה תמיד: כאשר מתברר ש"כוחות מיוחדים" לא תרמו שום כלום במלחמות ישראל, מיד מכניסים את המודיעין, את שו-שו , ואפילו טורחים להכריז בקול גדול עד כמה אני יודע , ואתה לא יודע כלום...
סיפור דומה קשור בצוללות. כאשר מתברר שהצוללות, שעלו מאות מיליונים, לא רק שלא טיבעו אונית אויב אחת (אפילו לא חסקה), הם אפילו לא ירו טרפדו אחד! מיד מופעל השו-שו: " אבל הם עושים מודיעין", מודיעין "שמאפשר לקברניטים לבצע הערכת מצב נכונה ומדויקת ולפעול בהתאם" עד שנוחתת ההפתעה על ראשם של "הקברניטים", ואז כולם מתפלאים איך זה קרה ומה עם המודיעין וכו' וכו'.

יחידות מיוחדות הם כוחות אסטרטגיים. הם אמורים להיות מופעלים בכדי לשנות את מצב הלחימה באופן ניכר, ובצורה שאף יחידה רגילה לא יכולה לבצע. זה שהם לא מבצעים זאת תו"כ מלחמה, היא טרוניה שצריך להעלות לרמת המטכ"ל והמדינאים, לא ליחידות.

"כוחות אסטרטגיים"?? אתה מתלוצץ, נכון?
סיירת מטכ"ל היא טיל בלסטי בעל ראשיי חץ אטומיים מתפצלים?
הם "משנים את מצב הלחימה באופן ניכר"? מה זה פה, מופע סטנד-אפ?
בודאי שהמטכ"ל ו"המדינאים" לא יפעילו שום קומנדו: הם לא השתגעו עד כדי כך שהם ישלחו חבורת ילדים בני 19-20 מעבר לקווי האויב, רק בגלל שהם חושבים שעם הרובה המקוצר שלהם "הם ישנו את מצב הלחימה".
רק חשיבה על מספר הנפגעים בקרב כוחות החילוץ במיקרה של הסתבכות, (ולהסתבכות יש סיכויים גבוהים בפעולה כזאת), מוציאה את החשק לבצע פעולה כזאת, ועוד לא דיברנו על ההתגיסות הכללית והקצאת אמצעים רבים (מטוסים, ספינות וכו') למבצע כזה.

כפי שאתה עצמך כתבת: "נכון, חט' 188 הופעלה בצורה לא נכונה"
במקום חט' 188 אתה יכול להכניס את החי"ר, הסיור וגם את הכוחות המיוחדים. זה יתפוס במקרה של כולם.


לא רק את "החי"ר, הסיור והכוחות המיוחדים" אלא גם את חונכי הפלס"רים, והם יחסלו בקלות את דיוויזיות השריון הסוריות.




-------------------------------------------
חיל השריון: נלחמים בישיבה.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #45  
ישן 18-10-2005, 10:32
צלמית המשתמש של ביטיס
  ביטיס ביטיס אינו מחובר  
מומחה ללוחמת חי"ר, סיור וצליפה
 
חבר מתאריך: 06.12.04
הודעות: 21,060
בתגובה להודעה מספר 44 שנכתבה על ידי שריונר מרובע שמתחילה ב ""חונך פלס"ר" ?"

כל הכבוד. עשית רושם עצום על הילד הזה, רועי AZ .
זה אמור לכבד אותך בתגובה? מסתבר שארס נוטף ממך באופן מיידי.

ככה זה תמיד: כאשר מתברר ש"כוחות מיוחדים" לא תרמו שום כלום במלחמות ישראל, מיד מכניסים את המודיעין, את שו-שו , ואפילו טורחים להכריז בקול גדול עד כמה אני יודע , ואתה לא יודע כלום...

כפי שאני רשמתי קודם, היחידות המיוחדות במלחמות ישראל לא עבדו יותר מדי. אבל זהו לא מצב נורמאלי.

בודאי שהמטכ"ל ו"המדינאים" לא יפעילו שום קומנדו: הם לא השתגעו עד כדי כך שהם ישלחו חבורת ילדים בני 19-20 מעבר לקווי האויב, רק בגלל שהם חושבים שעם הרובה המקוצר שלהם "הם ישנו את מצב הלחימה".
לצערי, הם כנראה חושבים כמוך. והם לא קראו ולמדו מספיק היסטוריה. הפעלת כוחות מיוחדים היתה נפוצה מאוד במלחמת העולם השניה - ה-SAS במדבר הלובי, הרינג'רים בתוניס, ה-Raiders באוקיינוס השקט, התצפיתנים באיי האוקיינוס השקט, היחידות הצבאיות של ה-OSS, הצוללנים והנחתים של הבריטים (קומנדו) והאמריקאים (קודמיהם של ה SEAL), ה-LRRP וה-ASAS בויטנאם, הספצנאז באפגניסטן ועוד מקרים רבים וכולם סייעו בצורה לא פרופורציונאלית לגודל הכוח שהופעל.
ורק אנחנו פחדנים/בורים מספיק בשביל לא להבין זאת.

רק חשיבה על מספר הנפגעים בקרב כוחות החילוץ במיקרה של הסתבכות, (ולהסתבכות יש סיכויים גבוהים בפעולה כזאת), מוציאה את החשק לבצע פעולה כזאת, ועוד לא דיברנו על ההתגיסות הכללית והקצאת אמצעים רבים (מטוסים, ספינות וכו') למבצע כזה.
אז מה? אז בא נשב בחיבוק ידיים, ואחרי זה נתלונן שאין מודיעין ושהשריון נאלץ לעמוד לבדו בנטל המלחמה, אה? הכל עניין של רווח מול הפסד והרווח לעיתים הוא גדול מספיק בשביל להצדיק משימה כזו. וכפי שאתה רשמת בויכוח הקודם שלנו :"מלחמה זה לא נופש ולא בית הבראה".

ובגלל זה: ...עד שנוחתת ההפתעה על ראשם של "הקברניטים", ואז כולם מתפלאים איך זה קרה ומה עם המודיעין וכו' וכו'.
הבעיה היא לא השגת המודיעין, אלא אי הפעלתו מראש (ואני משער שאתה מדבר על יום כיפור? כמה מודיעין היה זמין אז? די הרבה, ואפילו מתצפיות פשוטות). מתי לא היה מודיעין? מתי שלא הפעילו אותו. דווקא ל"קברניטים" היה את כל המודיעין שבעולם. לחיילים הפשוטים, לא.

"כוחות אסטרטגיים"?? אתה מתלוצץ, נכון?
סיירת מטכ"ל היא טיל בלסטי בעל ראשיי חץ אטומיים מתפצלים?
הם "משנים את מצב הלחימה באופן ניכר"? מה זה פה, מופע סטנד-אפ?
מופע הסטנד אפ מסתכם בבורות שלך.
אפילו אם ניקח את הפעולה האסטרטגית היחידה שבוצעה ביום-כיפור. עיכוב חיל המישלוח העירקי. אפילו במצב בו הכוח הצטייד בטילי אימון ולא גרם נזק לעירקים, הוא עיכב אותם מספיק בשביל לאפשר לחטיבה 679 להדוף את הכוח הסורי אל מעבר לגבול, ולהתייצב על קו עמדות, ובכך להפתיע את העירקים ולהדוף אותם. מספיק שהעירקים היו מגיעים שעתיים קודם לכן, בשביל להדוף, שנית, את החטיבה, ואולי אפילו לדחות את ההבקעה למובלעת הסורית.

עוד דוגמא לפעולה אסטרטגית? במלחמת פוקלנד, נשלח כוח של ה-SAS לטיירה דל פואגו בשביל לתקוף בסיס אוירי ארגנטינאי ממנו יצאו מטוסים לתקוף את הצי הבריטי. הכוח חדל את המשימה. לו הכוח היה מבצע, הצי הבריטי יכל להשאר צמוד לראש הגשר, ולא היה נאלץ לצאת מזרחה בכל יום על מנת להגן מפני התקפות אויר, והסיוע האוירי לכוח היבשתי היה טוב יותר - זוהי פעולה אסטרטגית. פעולה אסטרטגית נוספת שכן בוצעה היתה התקפה על שדה תעופה שהכיל מטוסי סיוע קרוב. תוצאת הפעולה היתה שלכוח הקרקעי היה חופש פעילות, ללא חשש של התקפות אויריות ארגנטינאיות. לזה קוראים "פעולה אסטרטגית". עוד פעולה כזאת היתה לכידתו של קולונל סיני בוויטנאם ע"י כוח LRRP, דבר שאיפשר לאמרקאים ללחוץ על הסינים מספיק בשביל למנוע מעבר של "יועצים" סיניים דרומית לקו הגבול.


לא רק את "החי"ר, הסיור והכוחות המיוחדים" אלא גם את חונכי הפלס"רים, והם יחסלו בקלות את דיוויזיות השריון הסוריות.
אתה יכול להוסיף את המרובעים למיניהם...

ואני שואל שנית: מהי הכרותך אתה עם כל נושא הכוחות המיוחדים?

נערך לאחרונה ע"י ביטיס בתאריך 18-10-2005 בשעה 10:44.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #46  
ישן 18-10-2005, 11:53
  שריונר מרובע שריונר מרובע אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 10.05.05
הודעות: 637
שמע, ביטיס...
בתגובה להודעה מספר 45 שנכתבה על ידי ביטיס שמתחילה ב "[b]כל הכבוד. עשית רושם עצום..."

אני ממש נפעם מעומק הידע שלך. אתה יודע אודות כל המבצעים, בכל ארצות העולם, בכל הצבאות ובכל המלחמות. ואפילו שיננת באע"פ את שמות היחידות, את כנוייהם ואת ראשי התיבות שלהם !
כל הכבוד! אני ממליץ למנהלי הפורום לתת לך דרגת "מומחה", ולהוסיף כוכב זוהר על יד שמך.

אלא שבחינה של תיאורך הנלהבים תבהיר שהמבצעים של היחידות המיוחדות, למרות שהיו נועזות ותרמו למאמץ המלחמתי, היו מינוריות מאד, ובודאי לא היו פעולות "אסטרטגיות".

"לוחמה זעירה" כשמה כן היא - זעירה, וכח קטן ומיומן התוקף במפתיע את האויב מעורפו, יכול לפגוע באויב ביחס כפול ומכופל לכוחו הוא.

מכאן ועד "אסטרטגי" המרחק גדול.




-----------------------------------------
חיל השריון: נלחמים בישיבה.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #52  
ישן 17-10-2005, 12:46
  YGH YGH אינו מחובר  
יגיל הנקין. ד"ר להיסטוריה צבאית, חוקר במחלקת היסטוריה של צה"ל
 
חבר מתאריך: 16.02.04
הודעות: 5,564
קודם כל,
בתגובה להודעה מספר 33 שנכתבה על ידי שריונר מרובע שמתחילה ב "עיכוב-שמיכוב..."

בהתחשב בכמות הפעילות של יחידות מיוחדות מאז יוה"כ, ובפרט זו שאין לדבר עליה: בהחלט.
שנית, לו היה צה"ל מתכונן כמו שצריך למלחמה, ולו לא הייתה התורה שבע"פ של 'הלם השריון', היו הרבה פחות שריונרים הרוגים ופחות צורך להציל את ישראל במחיר כזה.
שלישית, ההשמדה המסיבית ביותר של טנקי אוייב בשל"ג בוצעה בידי כח חי"ר נ"ט. האם, לפי אותו הגיון, זה לא אומר שהמשאבים שהושקעו בכוחות שריון גדולים שבד"כ רק נתקעו על הצירים - בכפר סיל, בעין זחלתא, בכפר זית - היו מוגזמים מאוד?

אה, והערה: היחס"ר חוזר כנראה למקומו הטבעי, שהשימוש הרציני האחרון בו היה במבצע סיני. האליטיזציה של יחס"רים באמת הייתה צעד רע, שבא על חשבון תפקיד הסיור.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #57  
ישן 17-10-2005, 14:24
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
בתגובה להודעה מספר 31 שנכתבה על ידי שריונר מרובע שמתחילה ב "מענין,"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי שריונר מרובע
כיצד התפתח כאן דיון היסטורי על מה שעשו כוחות גרמנים, בריטים, אמריקאים, בכרתים, בורמה אפריקה וכו'.

ומה איתנו? לא היו לנו מספיק מלחמות בהם אפשר היה להפעיל כוחות מיוחדים? אין לנו מספיק כוחות קומנדו, כאשר כל חיל וכל חטיבה מתהדרת ביחידות "עילית", עם סיכות בשלל דגמים ועיצובים?









--------------------------------------
חיל השריון: נלחמים בישיבה.


כיצד התפתח דיון היסטורי - שאלה טובה באמת שצריך להפנות למי שמצא לנכון לתקן את הכותבים ואותי, בעוד שבכוונתי היה להסביר קצת על הכוחות המיוחדים ולתת קצת היסטוריה ורקע עליהם, מאיפה זה התחיל פחות או יותר.

אכן - במלחמת יום כיפור הייתה התרומה קטנה, אם בכלל. אך מלחמת לבנון שבאה אחריה הניבה אין ספור מבצעים, וראית כמה מן הגלויים, בכתבה שסרקתי על שלדג.

לעיתים, ישנה חשיבות במבצעים שונים, מבחינת תכנון ו/או זמינות אמצעי מסויים, (בין אם אילו מטוסי קרב או ספינות), או העדפה כי תישמר חשאיות מבלי שהאוייב ידע שבכלל עשית משהו והיית בשטחו, שתשמש בכוחות קומנדו ע"מ להשיג תוצאות טובות. לביעור קיני מחבלים בעומק השטח, או איסוף מידע מודיעיני ברמה האסטרטגית, לא תשלח גדוד שריון ולעיתים תהיה בעיה לשלוח מטוסים, אז שולחים יחידות קומנדו.

בפעם המי יודע כמה. מבצע כמו תפיסת אניית הנשק קארין A לא הייתה יכולה להתבצע באמצעים אחרים, אלא רק ע"י כוח קומנדו.

דבר נוסף - הזכרת, בזלזול, את דבר חילוצו של יוסי בן חנן ע"י סיירת מטכ"ל.

ערך המבצעים שעשתה הסיירת ועושה הסיירת, לא יסולאו בפז! על כל המודיעין שהיה במלחמת ששת הימים וגם לפני ובזמן מלחמת כיפור (ה"אמצעים המיוחדים") חתומה בלעדית היחידה הזו...אני כבר לא מזכיר את סבנה, אנטבה, משגב עם (ונכון היו גם כישלונות)

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #61  
ישן 18-10-2005, 10:19
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
בתגובה להודעה מספר 60 שנכתבה על ידי u5105 שמתחילה ב "רועי לא נעים לי להוכיח לך אבל השריונר צודק ביחס אליך."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי u5105
אתה טוחן סיסמאות לועס סיפורים ובולע סרטים.

ביחידות האלה יש מצבים שלא יכולים, לא רוצים ולצערי גם מפשלים.


מספיק לזהם את הפורום. לא מוצא חן בעינכם אל תגיבו!!

מאיפה אתה באת פתאום? מה אתה מבין מהחיים?

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #65  
ישן 17-10-2005, 22:52
  amitaikl amitaikl אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.10.04
הודעות: 1,404
בתגובה להודעה מספר 57 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "[QUOTE=שריונר מרובע]כיצד..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי רועי AZ
כיצד התפתח דיון היסטורי - שאלה טובה באמת שצריך להפנות למי שמצא לנכון לתקן את הכותבים ואותי, בעוד שבכוונתי היה להסביר קצת על הכוחות המיוחדים ולתת קצת היסטוריה ורקע עליהם, מאיפה זה התחיל פחות או יותר.

הדיון ה"היסטורי" כמו שאתה קורא לו, התפתח עקב ניסיון (די עילג) מצדך לקחת נושא כ"כ רחב כמו כוחות מיוחדים ואופן הפעלתם, מכיוון אחד לצמצם אותו להכוונת אש מדויקת ומכיוון אחד להרחיב על מיומנויות ותפקידים שונים.
עושה רושם כי נושא הכוחות המיוחדים יוצר חרמנות מטורפת אצל צעירים אשר מביא אותם לאובדן הצפון, קו מנחה וחשיבה סדורה (וזאת מתוך נקודת המוצא הנדיבה כי אלו אכן היו שם מראש).


ציטוט:
במקור נכתב על ידי רועי AZ
לעיתים, ישנה חשיבות במבצעים שונים, מבחינת תכנון ו/או זמינות אמצעי מסויים, (בין אם אילו מטוסי קרב או ספינות), או העדפה כי תישמר חשאיות מבלי שהאוייב ידע שבכלל עשית משהו והיית בשטחו, שתשמש בכוחות קומנדו ע"מ להשיג תוצאות טובות. לביעור קיני מחבלים בעומק השטח, או איסוף מידע מודיעיני ברמה האסטרטגית, לא תשלח גדוד שריון ולעיתים תהיה בעיה לשלוח מטוסים, אז שולחים יחידות קומנדו..

לא היית יכול להיות יותר כללי מזה? יש להניח שכל נגר, סנדלר ונפח היה יכול לנסח זאת בצורה יותר ברורה ופחות פומפוזית ממך. אתה אומר בפשטות: "כשצריך כלי מסוים נשתמש בו, וכשכלי אחר יותר מתאים אז נשתמש בכלי השני".

ציטוט:
במקור נכתב על ידי רועי AZ
בפעם המי יודע כמה. מבצע כמו תפיסת אניית הנשק קארין A לא הייתה יכולה להתבצע באמצעים אחרים, אלא רק ע"י כוח קומנדו.

כמו שסבא שלי היה אומר "נו שוין". ומה אם היו נעמדים מול הקארין A שני סטילים, ומבקשים בנימוס ותקיפות לעצור? הם לא היו עוצרים? אני מניח שכן.

דבר נוסף - הזכרת, בזלזול, את דבר חילוצו של יוסי בן חנן ע"י סיירת מטכ"ל.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #67  
ישן 18-10-2005, 08:00
  amitaikl amitaikl אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.10.04
הודעות: 1,404
שמע נפגעתי...
בתגובה להודעה מספר 66 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "למרות שתהא זו פחיתות כבוד מצידי לענות לך"

אז זהו - שממש לא!
פחיתות כבוד לענות לי? ממי? מאדם ששוגה שגיאוות כתיב גסות? או שמה מאדם ששוגה בנתוניו? או אולי מזה ששומע/קורא/רואה מילה כמו"קומנדו" או "כוחות מיוחדים" או אפילו "סיירת מטכ"ל" ועומד לו?

תגיד רועי, מתי אתה מתגייס? ייתכן כי קצת הליכה עם אפוד ומשקלים יכניסו בינה במוחך.

לא ראוי ללקק את הבוץ מנעלי לוחמים? למה דווקא בוץ מנעלי לוחמים ולא את האבק משולחנו של מעריך המודיעין? אולי את הגריז מידיהם של שיריונרים? או אולי את האבק ממכוניתו של קצין המיון בבקו"ם?
לקחת את היחידות המיוחדות, העלית אותן על נס, וכעת את מבקש שנבוא להתפעל. ואם אנחנו לא רוצים? אולי בגלל שיש לנו ביקורת - גלויה, פשוטה, לגיטימית ומצודקת? אולי זה נובע מכך שראינו הרבה ונכוונו לא מעט?
עוד מעט יחזור כאן הוויכוח מי יותר חשוב - שריון או חי"ר.
תסכים איתי על הדברים הבאים:
1. לכל אחד יש תפקיד
2. שחשוב שכל אחד יעשה את שנדרש ממנו על הצד הטוב ביותר
אני מניח שעד כאן אתה מסכים. מה שבסך הכל רציתי זה לתקן מספר טעויות ולפקוח (קצת) את עיניך.
רוצה לקורא עיתונם ולהביא כתבות - נפלא, רק תקרא אותם טוב קודם לכן.
כרוצה לפנטז על יחידות מיוחדות - לגיטימי.
רוצה לחלוק איתנו את הידע הרב שיש לך, בכל נושא שהוא - הכי טוב, באמת שאשמח לקרוא.

אבל בוא נפריד בין: מידע (קריא: החומר הגולמי שאתה מביא) ידע (קריא: המידע שאגרת בעבר) ודעה (קריא: הפרשנות האישית שלך למידע ולידע).
מידע תמיד זקוק לפרשנות וניתן לויכוח תמידי עד שלא הוכח, וגם אז מטילים בו ספק
ידע היכולות לעשות דבר מה מוחשי אינה מוטלת בספק. ניתן להטיל ספק בעיתוי השימוש או בנכונות הידע
דעה הכי לגיטימי בעולם. רצוי רק להודיע לפני שמתחילים להשתמש, כדי לא להתקל בגערות מכל הכיוונים. תתחיל את המשפט ב:"אני חושב ש.." וזה יהיה נפלא.
מי שהיה פעם מנהל שלי אמר לי פעם "Without data, you're just another man with opinion". דעה היא דבר נפלא, השאלה מתי היא מגיעה לידי שימוש - גם מבחינת תזמון וגם מבחינת מיקום
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #68  
ישן 18-10-2005, 08:16
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
אני נאלץ להיגרר, ובכל זאת
בתגובה להודעה מספר 67 שנכתבה על ידי amitaikl שמתחילה ב "שמע נפגעתי..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי amitaikl
אז זהו - שממש לא!
פחיתות כבוד לענות לי? ממי? מאדם ששוגה שגיאוות כתיב גסות? או שמה מאדם ששוגה בנתוניו? או אולי מזה ששומע/קורא/רואה מילה כמו"קומנדו" או "כוחות מיוחדים" או אפילו "סיירת מטכ"ל" ועומד לו?


אני בסה"כ מעריך אנשים שהמונחים בלתי אפשרי וקשה מאוד, לא נמצאים בלקסיקון שלהם.

ציטוט:
במקור נכתב על ידי amitaikl
תגיד רועי, מתי אתה מתגייס? ייתכן כי קצת הליכה עם אפוד ומשקלים יכניסו בינה במוחך.


אני משוחרר כבר שנתיים וחצי אחרי שהייתי עתודאי.

ציטוט:
במקור נכתב על ידי amitaikl
לא ראוי ללקק את הבוץ מנעלי לוחמים? למה דווקא בוץ מנעלי לוחמים ולא את האבק משולחנו של מעריך המודיעין? אולי את הגריז מידיהם של שיריונרים? או אולי את האבק ממכוניתו של קצין המיון בבקו"ם?
לקחת את היחידות המיוחדות, העלית אותן על נס, וכעת את מבקש שנבוא להתפעל. ואם אנחנו לא רוצים? אולי בגלל שיש לנו ביקורת - גלויה, פשוטה, לגיטימית ומצודקת? אולי זה נובע מכך שראינו הרבה ונכוונו לא מעט?

תקרא את הסעיף הראשון בתגובתי. ותלמד להעריך מה שאחרים עושים, (שאתה לא מסוגל). רק אז תבין למה אמרתי לך את זה. אתה ראית ונכוות? באיזה סרט בדיוק?

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #71  
ישן 18-10-2005, 10:01
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
שירתתי במר"צ
בתגובה להודעה מספר 70 שנכתבה על ידי amitaikl שמתחילה ב "בדיקה קצרה בפורום מעלה.."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי amitaikl
כי הנ"ל שירת במרכז ציוד.
תגיד רועי - ניפקת מהדקים משרדיים או מדים?


ניפקתי מדים, ניפקתי נעליים,ניפקתי רשתות הסוואה, אוהלים. אני גאה בתרומתי הצנועה לצבא...

אתה בכלל עשית צבא?

נוכחותם של אנשים כמוך בפורום, רק מזהמת אותו...

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #72  
ישן 18-10-2005, 13:02
  amitaikl amitaikl אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.10.04
הודעות: 1,404
אכן כן - עשיתי צבא
בתגובה להודעה מספר 71 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "שירתתי במר"צ"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי רועי AZ
ניפקתי מדים, ניפקתי נעליים,ניפקתי רשתות הסוואה, אוהלים. אני גאה בתרומתי הצנועה לצבא...

אתה בכלל עשית צבא?

נוכחותם של אנשים כמוך בפורום, רק מזהמת אותו...


עשיתי צבא ועדיין עושה מילואים. כל שנה. ודי הרבה. ואם מעניין אותך ממש, אז חי"ר (פלחה"ן אם לדייק).
אני מבין שהבעיה העיקרית שלך היא קבלת ביקורת, שהיא חיונית לא פחות מכל דבר.
ביחידות המובחרות שאתה כל כך אוהב, נושא הביקורות הוא סופר חשוב, או במונחים צבאיים - תחקיר.
מה נעשה, איך נעשה, מה היה מוצלח ומה לא עבד בכלל. מתוך קבלת הביקורת והבנתה יש שיפור בפעם הבאה. כנראה שאתה לא מבין זאת.
דיברת קודם על העזה, חשיבה לא שיגרתית, "אין דבר כזה שהוא בלתי אפשרי" בניסוח שלך אם אני מדייק. אז הנה הצעה לא שיגרתית ונועזת - אולי תקרא מה כותבים לך לפני שאתה מגיב? אולי אנחנו הבורים ממך נצליח להחכים אותך קצת... מי יודע, אולי אפילו תהיה מוכן לבלוע את רוקך ולהודות שקצת נסחפת מדי, התלהמת מדי, התלהבת מדי, ותקרא שוב את הדברים בצורה שלווה יותר? אולי אפילו תלמד משהו: חשיבה קצת שונה, ואולי אפילו - קצת על עצמך
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #73  
ישן 18-10-2005, 17:30
  שולה מוקשים שולה מוקשים אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 09.12.03
הודעות: 1,870
חבר'ה לא לעניין כל העקיצות האישיות האלה...
בתגובה להודעה מספר 70 שנכתבה על ידי amitaikl שמתחילה ב "בדיקה קצרה בפורום מעלה.."

גם לויכוח יש צורה...ומה שהולך פה קצת עבר את גבול הויכוח מזמן וזה משני הצדדים אגב...
עקיצות אישיות ושאלות כמו "שירתת בצבא" או אני עשיתי יותר ממך הן לא לעניין...

והאמת שאני חושב שאני לא היחיד שקצת יצא לו החשק לקרא את השרשור שהיה מעניין לדעתי
אני באתי בגישה של כן צריך יחידות מיוחדות ושריונר מרובע והאחרים כן גרמו לי לחשוב האם כל ההשקעה הזאת שווה את זה אני עדיין חושב שצריך כוחות מיוחדים,אבל יש מקומות שניתן לקצץ בהם לדוגמא אני לא חושב שיש צורך בלבזבז אלפי שקלים ואולי מליונים בלאמן חטיבה שלמה עוד גדוד ועוד כמה יחידות קטנות באימוני צניחה אלא רק את אלה שמיועדים לביצוע משימות חשובות ויעודיות כמו שכתוב בכתבה למטה הסיכוי שנראה צנחנים סטייל המתלה הוא שואף לאפס וזה בזבוז של כסף שנובע מיוקרה בלבד.. מה גם שכותב הכתבה מציין שקורס הצניחה הרגיל אינו מועיל גם לחייילי היחידות הללו אלא קורס צניחה חופשית שהוא שונה...

אני גם לא כל כך בטוח שכל פלס"ר ויחידה מובחרת צריכות לעבור קורס לוט"רפשוט כי יש כל כך הרבה כפילויות וזה גם מונע מיחידות רבות להתמקצע במשהו אחד כל יחידה מתמקצעת במליון דברים ומה שקורה שהזמן שנותר לחלק בין תוואי הלחימה השונים הוא מועט

מנגד אני כן חושב שיש צורך להחזיק ביחידות כמו שייטת 13 וסיירת מטכ"ל וכ"ו כי אי אפשר לוותר על מימד לחימה שלם מה גם שהיחידות הנ"ל כבר הוכיחו עצמן במתן מענה לבעיות רציניות (ראה ערך הפשיטה על חוף האל אוולי חיסול אבוגיהאד וכ"ו) לא תמיד ניתן לבצע פעולה זו או אחרתע"י מטוסים\ספינות טילים\טנקים.

אגב את הסיפור עם הקארין איי העדיפו לא לעשות עם סטי"ל 1.בגלל שלא היה אחד כזה באזור...2 בגלל שרצו לתפוס את הנשק ולהציג אותו...
3.בגלל החשש מטעות בזיהוי
אני חושב שתעשו יותר טוב לפורום ולשרשור אם תחלקו אחד על השני בדרכים..יותר אלגנטיות.

נערך לאחרונה ע"י שולה מוקשים בתאריך 18-10-2005 בשעה 17:38.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #74  
ישן 18-10-2005, 21:38
  amitaikl amitaikl אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.10.04
הודעות: 1,404
האמת...
בתגובה להודעה מספר 73 שנכתבה על ידי שולה מוקשים שמתחילה ב "חבר'ה לא לעניין כל העקיצות האישיות האלה..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי שולה מוקשים
גם לויכוח יש צורה...ומה שהולך פה קצת עבר את גבול הויכוח מזמן וזה משני הצדדים אגב...
עקיצות אישיות ושאלות כמו "שירתת בצבא" או אני עשיתי יותר ממך הן לא לעניין....


אכן בכמה נקודות הדיון היה קרוב מאוד לויכוח בסגנון "למי יש אבא יותר חזק", ואם היתה הרגשה שהוא יורד לפסים אישיים לא זו היתה הכוונה (שלי בכל אופן מעולם לא היתה כזו).
הבעיה העיקרית שלי היתה עם ההתלהמות הכללית של רועי והתלהבותו המופרזת מיחידות מיוחדות כאלו ואחרות. בעיה נוספת נבעה מהשימוש שלו במקורות לא בהכרח מדויקים.



ציטוט:
במקור נכתב על ידי שולה מוקשים
אגב את הסיפור עם הקארין איי העדיפו לא לעשות עם סטי"ל 1.בגלל שלא היה אחד כזה באזור...

אתה בטוח במה שאתה כותב? "לא היה אחד כזה באיזור". נשמע מוזר מאוד, בעיקר כיון שלפי כל הפרסומים שהיו בזמנו בעיתונות המידע חגבי הספינה התחיל להתגבש מספר חודשים קודם לכן, כך שהיה מספיק זמן להעביר סטי"ל למקום.
כמו כן לפי הערכה שלי לאור מבצעים אחרים של חיל הים (הכל פורסם בתקשורת ובספרים), היה באיזור סטי"ל ועליו החפ"ק של המבצע.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #76  
ישן 17-10-2005, 19:59
  Ariel24488 Ariel24488 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.09.05
הודעות: 86
תנאי הקבלה ל CCT ... בודקים רק כושר?
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

ציטוט:
. פקח קרבי ממוצע אמור להיות שילוב של סופרמןוהרקולס, ובכל מקרה - כנראה שקל יותר להתקבל לנבחרת האולימפית של ארה"ב מאשר לעבוראת מבחן הקבלה של היחידה. זוהי הגירסה האחרונה של מבחן הקבלה, שאורך כשלוש שעות: ראשית, שחייה של 25 מטרים מתחת למים בבריכה וחזרה בשחייה רגילה. כל נבחן צריך לבצעאת המסלול הזה ארבע פעמים במשך שמונה דקות. די בהוצאת הראש מהמים פעם אחת במהלךהצלילה כדי להיכשל במבחן ולהיות מודח מהמבחנים. כמו ברבות מהפעולות המבצעיות שלהיחידה, גם במבחנים אין הזדמנות שנייה.
לאחר שעמדו לרשות הנבחן חמש דקות שלמותלהחזיר את הנשימה הוא קופץ שוב לבריכה כשהפעם יש לו 37 דקות להשלים שחייה של 1,500 מטר. לאחר חצי שעה של הפסקת התאוששות מתחיל השלב היבשתי: ריצת חמישה ק"מ בתוך 22דקות ואז עשר דקות הפסקה. השלב האחרון כולל סידרת תרגילי כושר כמו עליות מתחוכפיפות בטן בזמנים מוקצבים עם הפסקות ביניים קצרות. וזה רק מבחן הקבלה.


מה אתם חושבים על השיטה הזאת לבחירת מועמדים? האם לא כל אחד כמעט יוכל אחרי X זמן של אימונים להגיע לתוצאות האלה? לא עדיף לבחור מועמדים ע"י התבוננות בתכונות שכבר טבועות בהם, כמו שעושים בארץ בגיבושים? אני מאמין שהם מפספסים הרבה אנשים איכותיים רק בגלל שלקח להם קצת יותר מדי זמן לשחות את המרחק המסוים. אני חושב שהעובדה שפחות מ10% מסיימים את המסלול (מצויין בהמשך המאמר) די מוכיחה את הבעיתיות בשיטה הזאתי.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #78  
ישן 09-04-2007, 15:09
  J-R J-R אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.01.06
הודעות: 744
דוגמה רעה ביותר ויח"צ שגוי.
בתגובה להודעה מספר 76 שנכתבה על ידי Ariel24488 שמתחילה ב "תנאי הקבלה ל CCT ... בודקים רק כושר?"

ציטוט:
פקח קרבי ממוצע אמור להיות שילוב של סופרמןוהרקולס, ובכל מקרה - כנראה שקל יותר להתקבל לנבחרת האולימפית של ארה"ב מאשר לעבוראת מבחן הקבלה של היחידה. זוהי הגירסה האחרונה של מבחן הקבלה, שאורך כשלוש שעות: ראשית, שחייה של 25 מטרים מתחת למים בבריכה וחזרה בשחייה רגילה. כל נבחן צריך לבצעאת המסלול הזה ארבע פעמים במשך שמונה דקות. די בהוצאת הראש מהמים פעם אחת במהלךהצלילה כדי להיכשל במבחן ולהיות מודח מהמבחנים. כמו ברבות מהפעולות המבצעיות שלהיחידה, גם במבחנים אין הזדמנות שנייה.
לאחר שעמדו לרשות הנבחן חמש דקות שלמותלהחזיר את הנשימה הוא קופץ שוב לבריכה כשהפעם יש לו 37 דקות להשלים שחייה של 1,500 מטר. לאחר חצי שעה של הפסקת התאוששות מתחיל השלב היבשתי: ריצת חמישה ק"מ בתוך 22דקות ואז עשר דקות הפסקה. השלב האחרון כולל סידרת תרגילי כושר כמו עליות מתחוכפיפות בטן בזמנים מוקצבים עם הפסקות ביניים קצרות. וזה רק מבחן הקבלה.


הקטע המצוטט, ואין לי מושג מהיכן הוא אך אני מכיר את התפקיד המדובר היטב, הוא דוגמה טובה לדוגמה רעה באיך לתאר את השירות ביחידה מיוחדת, להוציא ממנו את העיקר ולהעלות על נס את התפל ולא חשוב. משפטים כגון "פקח קרבי ממוצע אמור להיות שילוב של סופרמן והרקולס" או "כנראה שקל יותר להתקבל לנבחרת האולימפית של ארה"ב"- מלבד היותם כתיבה עילגת גם נותנים ביטוי מוצדק לכל אותם ציניקנים ומזלזלים כאדון שריונר מרובע וידידיו. אף לוחם ביחידות המדוברות (וגם לא ביחידה האמריקאית המדוברת, אותה אני מכיר היטב היטב בעוונותי) אינו קרוב של הרקולס ואין לו דבר וחצי דבר עם סופרמן, ובוודאי לא הכלאה שלהם. המשפט השני בנוגע לסיכויי הקבלה הוא משפט יומרני שגם אינו נכון מבחינה סטטיסטית או עניינית (לשם קבלה לנבחרת צריך לעסוק בענף כל חייך, לשם מעבר המבחן הנ"ל בהצלחה מספיק להתאמן 30 יום בבית).

אני מוצא את הציטוט הפעוט הזה ראוי לבחינה מפוכחת כי הוא דוגמה טובה למה שאני חושב שניתן לכנות "הגלוריפיקציה של סיירת מטכ"ל" בישראל. בתרבות הישראלית התפתח עם השנים מיתוס ופאתוס מיוחד עבור אותן יחידות הנושאות שמות עלומים כמו "סיירת מטכ"ל" או "שייטת 13" ואנשי אותן יחידות זוכים להילה חברתית, הילה של כוכבי תרבות (נסתרים אמנם) או יחידי סגולה. בתרבות בריאה לא צריכים להעריץ אנשי צבא עקב תפקידם הצבאי. צר לי לאכזב אך כפי שיעידו רבים מאנשי הפורום להם מכרים וחברים אנשי אותן יחידות, לא מדובר בעילויים, סופרמנים או רמבואים אלא בחיילים ככל החיילים ואנשים ככל האנשים. אוסיף שלעיתים מתקבלת ההרגשה כי אנשים באזרחות (וגם בצבא) אשר שמעו כי שירתת במקום כזה או אחר מצפים ממך לדברים שאינם מצפים מאנשים "רגילים" וזאת מבלי שהכירו אותך בכלל. לא אשקר שהדבר מחמיא אך אודה שלרוב נוסקות הציפיות וההילה לרמות ילדותיות ומטופשות. חשוב להזכיר (ואני פונה פה במיוחד לקוראי הפורום הצעירים יותר) שמדובר באנשים כמוך וכמו חבריך, אנשים שלמדו איתך בשכבה ולרוב מעולם לא זיהית בהם ניצוץ מיוחד (ולא בכדי) ואפשר להפסיק לחשוב שמדובר באיזה זן אנושי אחר, חשיבה המביאה להתבטאויות כמו "ללקק בוץ מנעלי הלוחמים" ודומותיה שנאמרו פה בדיון (ואינני מייחס את הדברים למישהו אישית).

ולגבי ההודעה הנ"ל:
ציטוט:
ועכשיו ברצינות.. לפי דעתי אנחנו לא באמת יכולים לשפוט את מידת הצורך של היחידות האלה, אין לנו שום מידע לגבי המשימות שהן מקבלות בשגרה (חטיפת ביסלי המבורגר סורי מקיוסק בלב הבירה, דמשק). מה שבטוח זה שבחירום הן פעולות והן גם מתאמנות לזה (שנתיים וחודש מסלול ועוד כמה חודשים טובים של המשך הכשרה??!? מה קרה?!?! מלחמה?!?). בתחלס, יש לנו שלוש יחידות שמוגדרות ככח מיוחד שכל אחת בערך בסדר גודל של גדוד, אולי השייטת קצת יותר אבל לגבי הנחיצות של הדייגים אין ספק, לכל תקיפה שתגיע מהים הם גורם הגנה חשוב.
לגבי מטכ"ל ושלדג? שלדג מנווטים וסוחבים יותר, למטכ"ל יש תהילה של עשרות שנים, מבחינתי אפשר לסגור את מטכ"ל :]

אמרת- אמרת.
_____________________________________
אין מקום רחוק מידי.


נערך לאחרונה ע"י J-R בתאריך 09-04-2007 בשעה 15:14.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #79  
ישן 18-10-2005, 16:49
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
המממ. הייתה כתבה באחד מביטאוני חה"א
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

על נושא הצניחות, והאם יש עוד צורך בלשמר את יכולות הצניחה. הם ראיינו שם מס' אנשים - בין הדוברים - אלוף יורם יאיר, והאלוף ישראל טל - אבי המרכבה ואיש שריון מובהק. סגן הרמטכ"ל במלחמת יום כיפור.

להלן קטע מתוך הריאיון:


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


לא נאה לו, לטחון סיסמאות וללעוס סיפורים ולבלוע סרטים. לא כך?

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #81  
ישן 18-10-2005, 17:32
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
האם אני משווה את עצמי ליאיה
בתגובה להודעה מספר 80 שנכתבה על ידי u5105 שמתחילה ב "שאני אבין אתה משווה את עצמך ליאיה?"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי u5105
או לישראל טל?


נער בכיתה ט', היה עונה לי תשובה בוגרת יותר ממך.

לסיכום האשכול - נראה כי לכוחות המיוחדים, חלק בלתי נפרד מכל צבא המחשיב עצמו מקצועי, והם מהווים נדבך חשוב בכל מערכה עתידית, הן בעיצוב מערך המודיעין ובתרומה משמעותית ליכולת האיסוף, והן מבחינת מבצעי איכות, שיתרמו וישפיעו על המערכה.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #84  
ישן 22-10-2005, 15:44
  Softass Softass אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 18.08.04
הודעות: 27
שלח הודעה דרך ICQ אל Softass
לסגור את כל הכוחות המיוחדים לאלתר!
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

:] ועכשיו ברצינות.. לפי דעתי אנחנו לא באמת יכולים לשפוט את מידת הצורך של היחידות האלה, אין לנו שום מידע לגבי המשימות שהן מקבלות בשגרה (חטיפת ביסלי המבורגר סורי מקיוסק בלב הבירה, דמשק). מה שבטוח זה שבחירום הן פעולות והן גם מתאמנות לזה (שנתיים וחודש מסלול ועוד כמה חודשים טובים של המשך הכשרה??!? מה קרה?!?! מלחמה?!?). בתחלס, יש לנו שלוש יחידות שמוגדרות ככח מיוחד שכל אחת בערך בסדר גודל של גדוד, אולי השייטת קצת יותר אבל לגבי הנחיצות של הדייגים אין ספק, לכל תקיפה שתגיע מהים הם גורם הגנה חשוב.
לגבי מטכ"ל ושלדג? שלדג מנווטים וסוחבים יותר, למטכ"ל יש תהילה של עשרות שנים, מבחינתי אפשר לסגור את מטכ"ל :]


חג שמח חבר'ה תעשו המון כיף, רגילה זה החיים והחיים זה אזרחות.
_____________________________________
אני שוחה משמע אני קיאק!

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #85  
ישן 08-04-2007, 21:04
  omer_ash12 omer_ash12 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 16.09.06
הודעות: 1
חומר למי שצריך על איך היה במלחמות ברמת הגולן מבחינת טופוגרפיה
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

מלחמת יום הכיפורים:

מלחמת יום הכיפורים (נקראת גם מלחמת יום כיפור, המלחמה הערבית-ישראלית של ב- 6 לאוקטובר בשנת 1973 ובפי הערבים מלחמת אוקטובר ומלחמת רמדאן), מן הקשות שבמלחמות ישראל, נפתחה במתקפה מתואמת, בשתי חזיתות, של צבאות סוריהרמת הגולן) ומצריםתעלת סואץ). 5 דיביזיות חיל-הרגלים המצרי, שהחלו צולחות את התעלה, ו-3 דיביזיות חיל-הרגלים הממוכן הסורי, שתקפו לאורך הגבול ברמה, נהנו מהפתעה טקטית כמעט מושלמת.



מלחמת ששת הימים:

מלחמת ששת הימים הייתה מלחמה בין ישראל לבין מצרים, ירדן וסוריה, שנעזרו בסיוע עיראקי.

החלה כמכה מקדימה שהנחיתה ישראל על צבאות ערב ב-5 ביוני1967. המלחמה ארכה שישה ימים ובה כבשה מדינת ישראל שטחים נרחבים, ובין היתר כבשה את: סיני, רצועת עזה, רמת הגולן, הגדה המערבית ומזרח ירושלים. שטחים אלה הגדילו את שטח המדינה פי שלושה משטחה של ישראל קודם למלחמה. כמבצע צבאי, מלחמת ששת הימים מהווה את אחת ההצלחות הגדולות ביותר בתולדות המלחמה בעידן המודרני.

כיבוש והכרעה צבאית לא יתכנו, גם בעידן המודרני, ללא חדירת כוחות יבשה. מכשולים טבעיים מגנים על המדינה מפני סכנה מסוג זה. ומבנה טופוגרפי הינו מרכיב חשוב בעוצמתה של מדינה ונקל לשאר את משמעותו של הר שולט מעל אזור אוכלוסין.

אין ספק כי הגורם הגיאוגרפי מילא תפקיד נכבד במערכת היחסים

המשובשת עם ירדן .במשך 19 שנה ישבו הסורים מעל המדרונות של רמת הגולן. פרופ' ארנון סופר טוען כירמתהגולן הייתה "אזור בזלתי כהה, פראי, צחיח ודליל אוכלוסייה שהיא ברובהככולהענייה. לעומתם, השתרע בעמק הירדן, מדן בצפון ועד שער הגולן בדרום, אזורפורחומשגשג".

לאחר מלחמת ששת הימים, התייצב בין שתי המדינות קו גבול שאינו מקנהיתרוןטופוגרפי לאף אחד מהצדדים: בירת סוריה- דמשק, נמצאת במרחק של כ- 60 - ק"ממקו גבול זה. כל תזוזה של צבא יכול לאיים על הבירה הסורית. ישראל, מצידה,יישבה את רמת הגולן בעשרות ישובים וגם הקימה עיר, קצרין, בלב ליבה שלהרמה, ול "עיר הבירה" לשעבר של האזור - קוניטרה. סוריה החלה ליישב מחדשאתקוניטרה וגם את האזור סביב לה. שתי ערים פגיעות באותה מידה. ברמת הגולןנמצא אגן היקוות של הירדן וכתוצאה מכך, אחד מהמשאבים האסטרטגייםהחיונייםיותר למדינת ישראל.

רמת הגולן:

רמת הגולן היא חבל הארץ הצפוני ביותר והמזרחי ביותר במדינת ישראל, והיחיד מבין אזורי המדינה המצוי מזרחית לבקעת הירדן.

גבולה המערבי של רמת הגולן היא בקעת הירדן. גבולה הדרומי הגאוגרפי הוא בקעת נחל הירמוך, הגבול הגאוגרפי הצפוני המפריד בין רמת הגולן לבין הר החרמון הוא נחל סער. במזרח גבול חבל הארץ אינו חד משמעי, ומקובל לאמר שהגבול עובר לאורך נחל רוקאד ונחל עלאן. שטחו של הגולן - 1,250 קמ"ר. אורכו - כ- 60 ק"מ. רוחבו המירבי - 30 ק"מ.

חשיבות רמת-הגולן להכרעה במלחמה הייתה מוגבלת כבר בעבר, בגלל מיקומה. צבא פולש דרך הגולן היה יכול לסכן את אצבע הגליל, להגיע אולי לצפון הארץ למקומות חשובים, אבל לִבה של מדינת ישראל היה ממשיך להתקיים עם יכולת תגובה והחזרת אותם שטחים. רמת-הגולן הייתה חשובה בגלל הטופוגרפיה והמחיר הכבד שנדרש מצה"ל בדרכו להכרעת הצבא הסורי בששת הימים וביום הכיפורים.כיום, אם יקרסו הסכמי שלום שבהם ישראל ויתרה על רמת-הגולן, אפשר יהיה להכריע צבא סורי במאמצים פחותים מאלו שנדרשו בעבר. סימוכין לכך שמענו גם בדברי הרמטכ"ל באוגוסט 2004.

ברמת-הגולן פותחו שטחי אימונים אחרי מלחמת ששת הימים, ובעיקר אחרי מלחמת יום הכיפורים, כיוון שהאזור דליל בתושבים ודומה לאזורי חזית אפשריים בינינו לבין הסורים. כיום מעל קיבוץ כפר סולד כדאי לעצור בתצפית ולהתרשם מהשליטה המוחלטת שהייתה לסורים עד מלחמת ששת הימים על כל המתרחש בישובי העמק.

שטחי האימונים התאימו מאוד לצורכי הזרוע היבשתית של צה"ל, ובעיקר לתוכניות הבקעה שמתבססות על חיל השריון. התנאים של היום מקילים עלינו, אם נידרש לוותר על שטחי אימונים אלה. ראשית, בגלל שינויי הטכנולוגיה צורת המלחמה תשתנה, ומאמרים על כך מופיעים, בין היתר, גם בכתב-העת מערכות. יש המבטלים בכלל את קיום ה"חזית" בעתיד ומדברים על "לוחמה מבוזרת" (ידידיה יערי, חיים אסא, "לוחמה מבוזרת ומולקולה דינמית",מערכות מס' 395, אוגוסט 2004).כוח-האש יתבסס על נשק מדויק, התמרון יתבסס יותר מאשר בעבר על המימד האנכי, ולכן גם אימונים בשטחי הנגב יוכלו לתת מענה רב יותר משנתנו בעבר. בנוסף לכך, חלק רב יותר מאימוני צה"ל ברמות השונות מועבר לסימולאטורים, וגם תהליך זה יקל על פתרון הבעיה. אני מכיר בכך שיש בעיה באובדן שטחי האימונים ברמת-הגולן, אבל היקפה לא יצדיק החמצת הזדמנות היסטורית לשלום, כשתהיה.





פעולות איבה וגמול בין שתי המלחמות:

מצרים החזיקה בדעה שמלחמה עם ישראל תיערך רק אם העולם הערבי יתאחד תחת הנהגה מצרית ובינתיים שמרה על גבול שקט יחסית. לעומתה סוריה, טענה שיש להקדים המלחמה ע"י החדרת מחבלים שיגרמו למלחמה כוללת. מכאן שהגבול הסורי היה מאד חם.

הצבא הסורי ניצל יתרון טופוגרפי (גובה) והפריע לעבודות החקלאות הישראליות, לדיג בכינרת ולחיי היום יום של תושבי האזור הסמוך לגבול.

גובה טופוגרפי - ככל שעולים לגובה קר יותר וכמות הגשם רבה יותר (כולל שלג) - במיוחד בהרים הגבוהים בלבנון, באיראן ובטורקיה - יש פסגות מושלגות כל השנה.

סיכום:

סוריה אינה מהווה איום על ישראל, וזאת במידה מרובה הודות ליתרון הטופוגראפי המכריעשל ישראל כשבשליטתה רמת הגולן על סוריה, שבירתה פרושה בעמק ונשקפת ממרומי הגולן, כרמז גס למה שעלול לקרות לסוריה אם תעז להתגרות בישראל.
ביחד עם זאת, סוריהמאיימת במפורש ובעזות מצח על ישראל החזקה, איום ברור (שצריך להבהירו רק בגללהתחמקות תמוהה של מי מאנשי השמאל בישראל להביט אל הדברים נכוחה).



היתרון של ישראל אינו מצטמצם בטופוגרפיה שהוענקה למדינה ע''י הטבע [פני כדור הארץ], אלא הוא גם בטכנולוגיה, בכלכלה, במדע ובכל תחומי החיים.

השאלת המתבקשת היא: כיצד השפיע העומק האסטרטגי של רמת הגולן על
תפיסת הביטחון שלישראל מול סוריה?
על שאלה זו ננסה לענות במהלך העבודה, כאשר השערת המחקר המונחת ביסודה היא:
ככל שמקבלי ההחלטות בישראל ראו ברמת הגולן נדבך חיוני בשמירתבטחונה שלהמדינה, כך גבר אצלם הרצון שלא לוותר עליה בכל מהלך מדיני מול סוריה.משמע, בהנחה היפותטית כיייכוןשלום בין ישראל לסוריה, לא תצמח לישראל משלום זה שום תועלת, אלא רק ייגרם להנזק.



רמת הגולן היא חבל הארץ הצפוני ביותר והמזרחי ביותר במדינת ישראל, והיחיד מבין אזורי המדינה המצוי מזרחית לבקעת הירדן.

גבולה המערבי של רמת הגולן היא בקעת הירדן. גבולה הדרומי הגיאוגרפי הוא בקעת נחל הירמוך, הגבול הגיאוגרפי הצפוני המפריד בין רמת הגולן לבין הר החרמון הוא נחל סער. במזרח גבול חבל הארץ אינו חד משמעי, ומקובל לאמר שהגבול עובר לאורך נחל רוקאד ונחל עלאן. שטחו של הגולן - 1,250 קמ"ר. אורכו - כ- 60 ק"מ. רוחבו המירבי - 30 ק"מ.

הגורם הדומיננטי קרבה לים; בגב ההר - 800-600 מ"מ, הגובה גורם להתקררות והתעבות רבה; בקעת הירדן - פחות מ- 100 מ"מ, מחסום הרי יהודה יוצר מדבר צל גשם במדרון המזרחי.



רמת הגולן למשל, מהווה נכס אסטרטגי לישראל מהיותה מצידה האחד שלטת בטווח קצר על מבואות דמשק ומצדה השני, מונעת איום אפשרי על כל צפון המדינה.



מכל מקום, היתרון הטופוגרפי שימש פיתוי לסורים להתגרות ביושבי העמק. בנוסףלכך,דווקא סמוך לגבול הסורי, נמצאו מקורות המים החיוניים לישראל, וסוריהניצלהרגישות זאת על מנת להגביר את ההתגרות הצבאית נגד ישראל.

ביבליוגרפיה ויקיפדיה, גוגל.

תודה רבה ושמחתי לעזור
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #87  
ישן 08-04-2007, 22:50
  J-R J-R אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 15.01.06
הודעות: 744
מאוד מעוניין להגיב.
בתגובה להודעה מספר 86 שנכתבה על ידי סירפד שמתחילה ב "איך זה קשור לנושא האשכול?"

הגעתי רק עד אמצע האשכול, ליותר מזה סבלנותי לא עמדה לי, מה גם שהוא איבד מאוד מערכו כדיון והפך יותר למריבה אינפנטילית. אשמח אם ההודעה תיקרא בסבלנות עד הסוף

לפני הכל ולמען לא לפתוח דיוני משנה- המושג כוחות "קומנדו" או יחידות מיוחדות בצה"ל מתייחס לשלוש יחידות בלבד- היחידה המכונה סיירת מטכ"ל, שייטת 13 ויחידת שלדג. כל הפלס"רים, אגוז, דובדבן וכו' הם כוחות חי"ר לכל דבר ועניין, ועל אחת כמה וכמה בשעת מלחמה.

אתחיל בכך שאני מסכים עם מר "שריונר מרובע" שאין מקום להשוואה בין יחידות מיוחדות לבין כוחות השריון (או החי"ר וההנדסה) מבחינת ערכן המיידי למערכה בזמן לחימה. היחידות המיוחדות, על כל פועלן בשגרה ובמלחמה (ותיכף נגיע לזה) אינן הכוח שבולם את האויב, קובע את קוי הגבול, כובש שטחים מידי האויב או מחזיק את השטח הכבוש ברשותינו. היחידות המיוחדות אינן ערוכות לקיים קרבות בלימה או כיבוש שטחים מעצם גודלן וטבען, וכמובן שלא לתפוס את קו החזית הקדמי ולנהל קרבות התשה. בכך צודק השריונר. בכל מלחמות ישראל, וגם בינהן, חייבת מדינת ישראל את קיומה לכוחות השריון, החי"ר האויר והתותחנים- סדירים ומילואים, יותר מלכל היחידות המיוחדות גם יחד ואין בזה ספק בכלל.

ועם כל זאת - הזילזול שמפגין ידידינו השריונר נובע אכן מחשיבה מרובעת הגורסת כי ההישג היחיד שניתן לספור בזמן לחימה הוא השמדת טנק או עליה על פיתה סורית. ובכן, גם לו היו כך הדברים, הרי שככל הידוע לי ע"פ נתונים רשמיים הושגו רוב השמדות הטנקים בקרבות שלאחר יום כיפור ועד היום ע"י נ"ט חי"ר ולא ע"י פגזי הטנקים, תקן אותי אם אני טועה. יותר מכך- גם בראיה עתידית, ככל שהולכים ומשתכללים אמצעי התצפית והנ"ט שבשימוש כוחות החי"ר וציידי הטנקים, כך הולכות וגדלות המחלוקות לגבי יכולותיו ומקומו של הטנק במערכה העתידית וסיכוייו לכבוש פיתה סורית באמצעים הקיימים היום (וראינו פיסה קטנה ועלובה מאמצעים אלה במלחמה באחרונה בצפון).

לגבי היחידות המיוחדות, אתה בלי ספק עדות ממקור ראשון לפועלם של הטנקיסטים במלחמות העבר (יוה"כ לפי הערותיך?) אבל לצערי ברור כי אינך מכיר ואינך בקיא בפועלן של היחידות היחידות המיוחדות בהווה, בעיקר בזמן שגרה וגם במלחמת לבנון השניה. אין צורך שתתחיל לצעוק "שוב פעם שושו" - לא מדובר בדברים מעורפלים תחת מעטה שושואיסטי מצוץ מהאצבע אלא בפעילות רציפה, יומיומית לעיתים, שבמלחמה האחרונה למשל שינתה את פני המערכה הרבה יותר ממה שעשו הטנקים. 60 שניות טריוויה: בלחימה האחרונה בצפון הביאה יחידת שלדג לבדה (אוקיי, כמעט ולבדה, לפעמים מישהו היה חייב ללחוץ על הפיקל) להשמדת מערך הרקטות ארוכות הטווח של החיזבאללה, ועשתה זאת תוך כמעט יממה. לו היו נדרשים כוחות השריון+החי"ר להגיע בעצמם אל מאגרי הפאג'רים ולעשות זאת, בכמה זמן ובכמה אבידות לכוחותינו זה היה מסתיים לדעתך?

אולי אתה מזלזל בפעילות כגון השמדת מערך טילים/רקטות לעומת מה שעשיתם ביום כיפור, ואולי בצדק אתה מזלזל, אבל טיל כזה מחר, בלחימה מול סוריה, יכול להיות הטיל שיפול בקריה, או הטיל בעל הרש"ק הכימי שיפול בחיפה. את הטיל הזה לא הטנקים שלך ולא החי"רניקים שלפניהם יעצרו.
הם גם לא ישמידו את מכ"מי החוף או את טילי החוף-ים שלהם, לא יטביעו אוניות כדי לחסום ולשתק את הנמלים ובכך יאפשרו לספינות חיל הים לסייע למערכה. הם גם לא יטפלו טיפול מקדים במערכי הנ"מ, אם ע"י שיבוש או תקיפה ישירה, וגם לא יגידו לך איפה מחכה לך השד"מ הבא.
הם גם לא יחדרו מאחורי קוי הלחימה כדי לשתק קוי אספקה לחש"ן הסורי, להרוס גשרים או מנהרות, לשבש תחנות מיתוג ולתקוף נק' אסטרטגיות שהנ"מ אינו מאפשר לתקוף מן האויר. אנא קח זאת בחשבון לפני שאתה מוכר את היחידות האלה בעד עוד כמה טנקים ופגזים.
רק שווה בנפשך מה היה קורה לו בשבוע השני ללחימה היה עולה בעשן המטכ"ל הסורי עקב הפצצה מדוייקת באופן שקשה מאוד להשיג מבלי הכוונה קרקעית בזמן אמת- עכשיו תסכים איתי שלמרות שאינן קובעות את קוי הגבול החדשים, יכולות היחידות המיוחדות להביא לשינויים במערכה?


אלה היו רק מספר נק' למחשבה. אני חושב שבסך הכל אתה צודק בבסיס דבריך (כמו שאמרתי בפיסקה הראשונה) אבל נגררת פה להתלהמות מיותרת שהביאה לראייה מאוד לא נכונה של הדברים.

עומר.
_____________________________________
אין מקום רחוק מידי.


נערך לאחרונה ע"י J-R בתאריך 08-04-2007 בשעה 22:55.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #88  
ישן 08-04-2007, 22:14
  יערן יערן אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 28.03.07
הודעות: 22
הערה לכולם
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

אני קורא תדיר של הפורום אך ממעט להשתתף. רציתי לומר שדי מבאס שלעיתים קרובות (והשירשור הזה הוא דוגמא טובה) הכותבים נותנים לאגו שלהם להשתלח אחד על השני ודי הורסים את הדיון שהיה יכול להיות מעניין עם כל מיני שטויות ועקיצות שלא קשורות לנושא.
עכשיו לנושא עצמו - מספר תיקונים : יח' העילית (בעיקר המטכ"ליות שבהן) לא יכולות ולא אמורות לשנות או להכריע את המלחמה או הקרב, הרוב המכריע של העבודה היעודית של יחידות העילית (המטכ"ליות) הוא בהכנת התשתית (המודיעינית/מבצעית/טקטית) לפני שהמערכה בכלל מתחילה.
ההפעלה והביצוע של היח' הנ"ל יכול להיות מושלם אבל אם בחרו שלא להשתמש ביבול שהם הביאו זה כבר סיפור אחר.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #91  
ישן 08-04-2007, 23:42
  Backfin Backfin אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 11.07.04
הודעות: 133
למרות שלא אתייחס לנושא האשכול
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "כוחות מיוחדים/יח' קומנדו, וחשיבותם במערכה"

אני מוכרח לציין שטון תגובותיו של "שריונר מרובע" הפריע לי מאוד. החל מהכעס הביזארי על הודעות שאין בהן שמץ התגרות, דרך נסיון פגיעה והטחת עלבונות, קריאות "ילד", אזכור ארסי ואובססיבי-כמעט של שגיאות כתיב ללא כל סיבה עניינית, וכלה בתוכן ענייני בעל סגנון ושלמות לוגית הרחוקים מאוד, בלשון המעטה, מלפצות על גישתו המזוויעה - כל אלו אינם מתאימים כלל לפורום זה, או, לצורך העניין, לכל פורום אחר באשר הוא.

נראה שמאז 2005 הוא כבר אינו משתתף בפורומים באתר זה, אך בהחלט היה טוב אילו היה זוכה להערה כזו או אחרת ממנהלי הפורום במהלך דיון זה (או באלו שקדמו לו).

נערך לאחרונה ע"י Backfin בתאריך 08-04-2007 בשעה 23:53.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 21:48

הדף נוצר ב 0.30 שניות עם 10 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר