לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 15-03-2006, 18:35
צלמית המשתמש של רועי AZ
  רועי AZ רועי AZ אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 26.01.05
הודעות: 13,766
היום לפני 26 שנה - צה"ל יוצא למבצע ליטני

http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E...8%D7%A0% D7%99




מבצע ליטני הוא מבצע צבאי שנערך בחודש מרץ 1978 ובו חדר צה"ל לחלקה הדרומי של לבנון עד לנהר הליטני והחזיק בשטח זה במשך כשלושה חודשים, עד לנסיגתו חזרה לגבול הבינלאומי. מטרת המבצע הייתה לפגוע בתשתיות ארגוני הטרור הפלסטינאים בדרום לבנון, ובכך להפחית את פעילותם כנגד ישראל.



הרקע למבצע

מסוף שנות ה-60 החלו ארגוני הטרור הפלסטינאים ובמיוחד אש"ף, לקיים פעילות מאורגנת במחנות אימונים שהקימו בדרום לבנון והשתמשו במחנות אלו כבסיס לפעולות טרור כנגד ישראל. תהליך זה הואץ בעקבות דחיקתם של הארגונים הפלסטינאים מירדן בעקבות ארועי ספטמבר 70. במהלך שנות השבעים בוצעו פעולות טרור רבות כנגד מטרות ישראליות, פעולות שמבצעיהן יצאו מלבנון. פיגוע כביש החוף (שכונה גם "אוטובוס הדמים"), שהיה ב-11 במרץ 1978 ובו נהרגו 35 ישראלים בלב ישראל, הביא את ממשלת ישראל להחלטה לבצע פעולה צבאית שתתן תוצאות ממשיות במלחמה כנגד ארגוני הטרור הפלסטינאים בדרום לבנון.

במקביל להתחזקות הארגונים הפלסטינאים בלבנון, חלה התקרבות בין ישראל ובין הנוצרים בלבנון. בזמן מלחמת האזרחים בלבנון שהתרחשה בשנים 1976 - 1975 הפעילה ישראל את מדיניות הגדר הטובה והחלה לספק נשק ולאמן כוחות של נוצרים לבנונים, אם כי במידה מוגבלת. כניסת סוריה ללבנון בסיום מלחמת האזרחים הביאה להסכמה סורית - ישראלית על "קו אדום" לפיזור הכוחות הסוריים, קו שהיה נהר הליטני.

בעקבות עליית מפלגת הליכוד לשלטון בישראל במאי 1977 התחזק שיתוף הפעולה בין ישראל והנוצרים שבדרום לבנון והפך לגלוי וזאת במטרה ליצור בלם להתקרבות הארגונים הפלסטינאים לגדר הגבול עם ישראל. ב-2 במרץ 1978 פשט כח של אש"ף על הכפר מרון א-ראס הסמוך לגבול עם ישראל והצליח להשתלט על כלי נשק ורכבים שסופקו לנוצרים ע"י צה"ל. ישראל הייתה מעוניינת להוכיח לבני בריתה הנוצרים כי היא מחוייבת להגנתם ולא תשלים עם פעולות מסוג זה.

[עריכה]


מהלך הלחימה

בליל ה-14 במרץ 1978, שלושה ימים לאחר פיגוע כביש החוף חדרו כוחות חי"ר ושריון של צה"ל לדרום לבנון בארבע גזרות עיקריות, וזאת, לאחר ריכוך ארטילרי ואווירי של חילות התותחנים, האוויר והים. כדי להמנע מלחימה בשטח בנוי אשר כוללת סכנה לפגיעות בנפש הן בצד הכח התוקף והן בצד האוכלוסייה האזרחית, נמנעו הכוחות הישראלים מכניסה לעיר צור ולמחנה הפליטים הסמוך אליה - אל רשידיה.

חלק גדול מהאזרחים בדרום לבנון ומאנשי אש"ף נסוגו לצפון עוד בטרם החלה הלחימה. למעשה, ברוב החזיתות לא הייתה התנגדות ממשית לצה"ל וקרבות שבהן היו לצה"ל אבדות בנפש התרחשו בנקודות בודדות. כוחות צה"ל כבשו בתחילה רצועה ברוחב של כ-10 ק"מ ולאחר מכן הגיעו לנהר הליטני ועסקו בהשתלטות על הכפרים שבדרום לבנון. בתגובה למבצע הפגיז אש"ף את ישובי צפון ישראל בקטיושות ומן הירי נהרגו שני תושבי קיבוץ מנרה.

לאחר שישה ימים, ב-21 במרץ, הורה שר הבטחון עזר ויצמן לכוחות צה"ל להתחיל בנסיגה לקו הגבול הבינלאומי. בפועל נמשכה נסיגה זו כשלושה חודשים והסתיימה בחודש יוני.

[עריכה]


תוצאות המבצע

כתוצאה מהמבצע נוצרה מציאות חדשה בדרום לבנון. אש"ף נדחק אל מעבר הנהר ליטני ונוצרו שני בלמים שנועדו למנוע ממנו את החזרה אל הגבול עם ישראל. הבלם הראשון היה כניסת כח ההתערבות הבינלאומי מטעם האו"ם, יוניפיל. הכח הוקם בעקבות החלטה מס' 425 של מועצת הבטחון של האומות המאוחדות, החלטה שהתקבלה ב-19 במרץ ושקראה לנסיגה מלאה של ישראל מלבנון. הבלם השני היה המובלעת שנוצרה בדרום לבנון ושנשלטה ע"י המיליציות הנוצריות בראשותו של סעד חדד. מיליציות אלו קיבלו חיזוק משמעותי לאחר מבצע ליטני, הן בציוד והן בהיקף האימונים, דבר שהפך אותם לצבא חצי סדיר שזכה לשם: צד"ל.

ישראל זכתה לראשונה לפרסום עולמי שלילי בשל יחסה הנוקשה לאוכלוסייה האזרחית בדרום לבנון שכלל פגיעה באזרחים בזמן הלחימה ויוחסה לה גם האחריות ליצירת זרם של 200 אלף פליטים, רובם שיעים, שנסו צפונה לכיוון ביירות.

תוצאת לוואי נוספת של המבצע אפשר לראות בשינוי במדיניות הסורים שפנו כנגד הנוצרים בלבנון, דבר שהביא לשרשרת אירועים ב-1981 וב-1982 שגררו בסופו של דבר את פתיחת מבצע שלום הגליל.

לצה"ל היו 20 הרוגים במבצע וחייל שבוי ששוחרר בעיסקת שבוים ב-14 במרץ 1979 תמורת 76 מחבלים. לארגוני הטרור הפלסטינאים היו בין 200 ל-300 הרוגים

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #2  
ישן 15-03-2006, 22:28
צלמית המשתמש של Fang
  משתמש זכר Fang מנהל Fang אינו מחובר  
מנהל בפורום צבא וביטחון
 
חבר מתאריך: 26.11.05
הודעות: 10,240
Facebook profile
מבצע ליטני
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי רועי AZ שמתחילה ב "היום לפני 26 שנה - צה"ל יוצא למבצע ליטני"

חיל האוויר:
היה הפעם הראשונה בה הופעלו מטוסי F-15 החדשים שהגיעו כשנה וחצי לפני כן, מטוסי הכפיר ומסק"רים קוברה.
מטוסי הבז עסקו בעיקר בפיטרול ובהגנה למטוסים הקורנס והעייט שתקפו מטרות בדרום לבנון בעוצמה חסרת תקדים עד אז ותרמו להרס תשתיות המחבלים בדרום לבנון.
במבצע עייט אחד וקורנס אחד ניפגעו מטילי זרת אך נחתו בשלום ברמת דוד.

חיל הים:
עסק בפעילות בט"ש בעיקר וסגר את גבול הגזרה המערבי של דרום לבנון.
ספינות חיל הים הפגיזו מטרות חוף, כמו כן השתתפו בפעם הראשונה צוללות הגל החדשות בפעילות חיל הים באזור.
כלקח מחדירת חולית המחבלים לכביש החוף הוטל על חיל הים לבנות ולאייש מערך תצפיות חוף.
לאחר חדירת חולית המחבלים לנהריה בשנת 79 שוכללו התצפיות והחלו לעבוד בתאום מלא עם ספינות הבט"ש.

חילות היבשה:
מבצע משולב של חי"ר, שיריון, הנדסה, תותחנים וחילות מסייעים שכלל חדירה פיזית לכפרים, הריסת תשתיות ולחימה במעט המחבלים שלא נסו עם כניסת צה"ל.

לצה"ל במבצע הזה היו 20 הרוגים ולמבלים למעלה מ 300
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 15:07

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר