|
|
||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||
היסטוריה של סמלי טייסות בחיל האוויר
כאן אני אנסה לרכז את כל המידע שידוע לי לגבי היסטוריה של סמלי טייסות בחיל האוויר.
המקורות הם בינתיים שלוש: 1) כתבה בבטאון חיל האוויר 2) אשכול בפראש ראשון אשכול שני בפראש 3) וויקיפדיה והנה הרשימה: טייסת דורסי הלילה ![]() סמל טייסת עוצב על ידי רס"ן (מיל') אריה מוסקוביץ'. זה היה הסמל הראשון שעיצב מוסקוביץ' לחיל האוויר. ציטוט:
טייסת 147 ![]() סמל טייסת עוצב ע"י רס"ן (מיל') אריה מוסקוביץ' בשנת 1978 (בעבר לא היה סמל לטייסת). בטיוליו באזור בסיס חצרים צפה מוסקוביץ' בקרב בין שני איילים במדבר. מהמחזה הזה שאב את השראתו לעיצוב הסמל. לסמל נוסף צבע צהוב כצבע חולות הנגב. האייל המכונף נחשב לסמל ייחודי, שכן חיה מסוג זה לא אופיינית לייצוגה של טייסת. תלס"ם ![]() תלס"ם (תובלה סער מסוקים), הגוף שקדם ליחשת"פ עד שנות ה-80. את סמל התלס"ם שבמרכזו עומד חד קרן המעופף, עיצב רס"ן (מיל') אריה מוסקוביץ'. ציטוט:
טייסת 101 ![]() סמל הטייסת עוצב על ידי טייס מח"ל בשם סטן אנדרוס (שנהרג מאוחר יותר) באחד מערבי הטייסת, והטייסים שהיו איתו החליטו לבחור את המספר 101 כמספר הטייסת. מודי אלון לא אהב את הסמל והציע להשתמש בעקרב כסמל הטייסת. הטייסים דחו את הצעתו, ולאחר הקמת טייסת 105 מתוך טייסת 101, נבחר העקרב לשמש כסמלה. טייסת עקרב ![]() סמל הטייסת נבחר כעקרב כזכר לסמל שהציע מודי אלון לטייסת 101, שביכרה על פניו את סמל הגולגולת המכונפת. טייסת נמרים ![]() ציטוט:
טייסת דרקון (אדומה) ![]() סמל(משמאל) של טייסת צרפתית Escadrille 1 EC 2/2 שכינויה בצרפת הוא קוט ד'ור (חוף זהב). בשנת 2007 הטייסת נסגרה ועל בסיסה הוקמה טייסת EE 5/2 שמפעילה מטוסי Alpha Jet. ![]() טייסת הדרקון משתמשת בסמל של טייסת צרפתית. הטייסת אימצה את סמל הדרקון המעופף (או בעצם ה'כימרה' - מפלצת אגדית) שהיה סימלה של טייסת צרפתית Escadrille 1 EC 2/2 שכינויה בצרפת הוא קוט ד'ור. זו היתה בין היתר טייסת אורגאנים וכנראה שזה היה האופן בו חיל האויר נחשף לסמל. עד ל- 1969 לא היה לטייסת (גף בעבר שהפעיל מטוסי מטאור ומוסקיטו) סמל . ב-1969 עם קליטת מטוסי עיט מדגם H עוצב הסמל וטייסת הפכה לטייסת עיט השלישית. טייסת פטישים ![]() המטוסים הראשונים שהטייסת היו B-17 המצר המעופף שכינויהם בארץ היה "פטישים", בתקופה יותר מאוחרת הטייסת הפעילה מטוסי קורנס. מילה קורנס היא נרדפת לפטיש, לכן כולל הסמל פטיש. הסמל עוצב ע"י אנשי הטייסת. טייסת 123 ![]() סמל מכיל אות אנגלית B שבאה לרמוז על שם חברת המסוקים שאותם טייסת הפעילה בעבר – Bell-212 טייסת צרעה ![]() סמל טייסת צרפתית Escadrille SPA 89 ![]() סמל הועתק מסמל טייסת צרפתית Escadrille SPA 89 טייסת 124 ![]() סמל הועתק מסמל של יחידת מסוקים צרפתית שפעלה באלג'יר (איזה?). טייסת 133 ![]() סמל טייסת הועתק מסמל של טייסת אמריקאית (איזה?). יחידות ל"א ![]() מקורו של הסמל בארה"ב. הסמל הוא בינלאומי לכל הנושא של לוחמה אלקטרונית, לאירגונים שעוסקים בו וכו'. במלחמת העולם השניה, ביחידות הראשונות של לוחמה אלקטרונית של בנות ברית קראו למפעילי הציוד תקשורת של האויב בשם קוד Raven (עורב) שנכנס לסלנג צבאי כ- Crows (עורבים) או Old Crows . והשם המוזר התגלגל לסמל משעשע. טייסת עטלף ![]() סמל עטלף נלקח מטייסת אחרת שהפעילה מטוסי מוסקיטו. יחידת 669 ![]() יורם שחר ואבנר אילנאי שעמדו בראש צוות ההקמה של היחידה, נתקלו בתמונת החתול עם העיניים הירוקות והיא שבתה את לבם. הגרפיקאי אלי צרפתי עיצב את הסמל וכל שנותר היה למצוא הסבר מלומד לקשר שבין החתול ללוחם החילוץ. המספר שניתן ליחידה, 669, נבחר מתוך מאגר מספרים פנויים משום שדמה ל-269, שהיה מספרה של סיירת מטכ"ל באותה עת. . . |
ציטוט:
הכונה כמובן ליעלים, ולא לאיילים (שאינם מצויים כלל בטבע בארצנו). |
תיקונים והערות
א. לגבי ט.123, הטייסת הפעילה בל 205 הרבה לפני האנפה (בל 212), כך שה-B בא אם כבר לרמז על מסוק זה ולא על האנפה.
ב. ההערה לגבי טייסת הדרקון קצת מטעה, בהתחשב בעובדה שלאחר הפסקת השימוש במטאורים בטייסת למשימות לילה, הטייסת לא הייתה פעילה משהו כמו 10 שנים ... ג. טייסת הפטישים - הסמל כלל פטיש עוד במלחמת העצמאות, כאשר הפנטום עוד לא עלה על שולחן השרטוטים ... |
מן הסתם
אבל בפרסומים שונים הטייסת מוצגת כ"אייל הנוגח".
|
טוב, אם אפשר חד-קרן וכימרה אז כנראה אפשר גם איילים, למרות שהאיור מראה בפירוש יעלים. ::7 .
|
ציטוט:
המשפט הזה מתיחס לתקופת מלחמת העצמאות |
תראה מה כתבת
אתה כתבת "מילה קורנס היא נרדפת לפטיש, לכן כולל הסמל פטיש"
לכן אפשר להבין שבגלל הקורנס שמו בסמל פטיש, וזה לא המצב |
קישורים נוספים מהפורום:
1. טייסת האחת (וראה בעיקר את התייחסותי שם, מס' 32). http://www.fresh.co.il/vBulletin/sh...1#post294642 4 2. טייסת 107 (החל ממס' 17): http://www.fresh.co.il/vBulletin/sh...7#post124622 9 ותוספת שלי להתפתחות הסמל, כפי שמופיע בתחילת ספר ההיסטוריה של הטייסת (דף משנת 1971): וכיום (וסמלים נוספים של טייסות): http://www.fresh.co.il/vBulletin/sh...E9%E9%F1%FA+107 |
יש גם יש
http://he.wikipedia.org/wiki/אייל_הכרמל הערה לאמיר- זה לא אייל נוגח, אלא איל נוגח, וזה יכול להסביר את הבלבול. איל- AIL הוא זכר הכבשה, בעוד אייל AYAL הוא בעל חיים עם קרנייםמסועפות. מכאן שיכול להיות בהחלט שהכוונה לאיל ולא לאייל ואין טעות בתמונה, והיא פשוט מעט מוגזמת, מה שיכול ליצור בלבול. למשל כאן- כבש עבדקן הרעמה - אגב, על אילי ניגוח מתקופות קדומות יותר, אכן היה ראש של איל. עד כאן זואולוגיה. |
קיבלתי
|
ועוד קצת זאולוגיה..
איל ניגוח וגם הזכר של הכבשה באנגלית הוא Ram
החייה שעל סמל הטייסת היא בהחלט יעל זכר (שזו חיה מרשימה בפני עצמה) ובילבול זאולוגי נוסף - החיה שבסמל טייסת ה-"נמרים" היא טיגריס (Tiger באנגלית ואין לו שם עברי,כנראה בגלל שאף פעם לא חי פה באיזור) ולא נמר (Leophard) שכמו היעל, היה כאן תמיד אבל נמצא בסכנת הכחדה. |
אני חייב לציין שאני מקנא בכחולים...
האם מישהו מכיר סיפורים על ההיסטוריה של סמלים מחוץ לחיל האויר?
כדי שאנחנו, היבשתיים, לא נרגיש מקופחים (כמו שאנחנו מרגישים בד"כ |בוכה| ) |
תודה רבה על קישורים נוספים.
מידע מעניין שפיספסתי. רק עכשיו שמתי לב שטייסת ספיטפייר השלישית היא 107 והמספר הזה מופיע על הסמל שלה (הודאות לתמונה שצירפת). |
טייסת ל"א בחיל האויר התאילנדי
לפני כחצי שנה עבדתי עבור חיל האויר התאילנדי בטייסת הל"א נתקלתי בסמל הטייסת שלהם לא הבנתי את הקשר שבין ה"עורב"לטייסת עד שקראתי את הקישור שנוגע לטייסות ל"א בעולם][I[IMG
|
שליחת הפייצ'
אם מישהו מוכן להדריך אותי איך שולחים תמונות באתר אני אשלח את תמונת הפייצ'
|
זה לא בעיה:
![]() ![]() ![]() |
ממש לא מתאים להטות את השירשור הזה.
יש מספיק סמלי יבשה עם מסורת עתיקת יומין ומכובדת אפילו יותר מאלו המוזכרים כאן. תוכל לחפש מידע בפרום. |
צודק, קיבלתי.
|
תוספות
הסמל של טייסת העמק מורכב מסהר ונשר - הסהר מסמל את "הסהר הפורה" - מקום שהיה בטוח המטוסים שפעלו בטייסת, והנשר - מקורו בבקבוק בירה נשר (העליתי בזמנו אשכול בנושא).
סמל טייסת הדיה - מקורו בסמל חברת גרומן ליחידת הל"א יש כינוי נחמד "העורב האורב" באיזשהו מקום יש לי צילומים של גילגולי סמל טייסת הדקוטות וטייסת הבז הראשונה.* |
צחי, אתה גדול!
איזה כייף לגלות דברים מעניינים כאלה. עכשיו לפי סעיפים. לגבי הסהר הפורה, אם לשפוט לפי מפה הזאת של האזור הסהר הרי קצת הגזימו עם הטענה שיש להם טווח טיסה כזה. ![]() עם נשר של הבירה זה מדהים. האם אתה יכול להגיד לי יותר בדיוק באיזה אשכול לחפש את הסיפור. כי באמת מעניין שבירה הייתה השראה לסמל טייסת. ![]() שמתי לוגו גרומן וסמל טייסת והכל עכשיו ברור. תודה. ![]() לגבי טייסת הבז הראשונה. יש לי כמה השערות, אין לי מושג אם אני צודק או לא. יהיה מעניין אם תוכל להציג כאן את סיפור סמל האייסים. באשכול אחר סופר רק על סמל מזויף של בזים: סמל מזוייף ![]() גם סמל דקוטות מסקרן. ![]() ציטוט:
נראה לי לאתר חיל האוויר הייתה איזה "פליטת פה" בנושא |חצי-חיוך| לינק לידיעה באתר חיל האוויר . . |
לא פליטת פה אלא פרסום מכוון על יחידה "עורבי השחקים". מספר היחידה מסווג, כמובן, כמו שאר מספרי היחידות בחה"א (ובצה"ל. בחה"א כמעט תמיד ייקראו ליחידות, הטייסות והבסיסים במספרן, להבדיל מנפוץ בירוקים... אני בטוח שיש די ירוקים שלא יודעים את מספר היחידה שלהם, אבל בחה"א דווקא לא תמיד יודעים את שם היחידה...).
לגבי מה שצחי אמר על טייסת העמק - למוסיקטו ששירת בטייסת העמק בעת הקמתה היה טווח של 2,400 ק"מ.... עם חימוש מלא! |
2253 ק"מ עם 453 גלון דלק
3065 ק"מ עם 620 גלון דלק כמובן שתי האופציות בשימוש עם מיכלים נתיקים. משקל מירבי כמעט 22 אלף פאונד, אפשר לחשב עם הטווח הוא עם חימוש או בלי חימוש. עם פצצות בנקודות תליה או בלי. |
אגב מה הקשר בין סמל עטלף לעובדה שטייסת הפעילה מטוסי מוסקינה, היה להם שם שני?
![]() |
הנה עוד עורב עם כיתוב לאוסף.
![]() היה להם טווח רציני ליתושים האלה. |
הסמל העדכני של 118...
הציפור שונתה מעט. ![]() |
האמת אני לא רואה הבדל.
|
לפחות היית מציין שאת הסמל הראשון והמקורי של 109 לקחת מהאתר שלי |רשע2| .
אני חושב שאני היחידי בעולם שיש לו את הסמל הזה תודות לאבא שלי שהוא אספן מלידה |לב-מחייך| . |
עמוס, אכן הסמל מאוסף שלך.
והטעות שלי שלא ציינתי את זה אין בפירסום תמונות באשכול הזה כל טענה מצידי שהם כולם מאוסף שלי, חלקם אכן נלקחים מהאתרים שונים ברשת. בהזדמנות זאת אני רוצה לציין שיש לך אוסף יפה ומעניין. |
תיקון והערה
ציטוט:
האות B מתייחסת למסוקי Bell-47G שהופעלו בזמנו טייסת. |
נראה כמו אותו הסמל בגרסת השבלונה לצביעה על המסוקים.
|
שאלה
האם אתה מכיר תמונה של בל 47 עם סמל הטייסת ? יש ברשותי חוברת צילומים שהטייסת הוציאה בתחילת שנות ה-90', במלאת לה 25. יש שם צילומים של בל 205 עם הסמל, אבל צילומי הבל 47 שם הם ללא הסמל.
|
סמל הטייסת
אכן, גם בתצלומים שברשותי (ובכלל זה התמונה המצורפת) המסוקים מופיעים ללא סמל טייסת.
בכל אופן, הסמל התקבל בשנת 1966 בעת שהטייסת שוייכה לבית הספר לטיסה, כפי שמרמז הלפיד שבמרכזו. ![]() |
נראה מוזר שכאשר טייסת הצטיידה במסוקי סיקורסקי עדיין נשאר הסמל שקשור ל-Bell
|
כמו שאמרתי בעבר ליוסיפון - יש דברים שלא משנים, כי בחה"א נוטים לשמר מסורת והיסטוריה.
|
הסמל היה שייך לטייסת 110
שהפעילה גם מוסקיטו בגרסת הקרב-לילה שלו (מס' מטוסים מדגם זה נצבעו בשחור). מכאן השימוש במוטיב העטלף בסמל.
טייסת 119 הוקמה כטייסת מטאור NF-13 ללוחמת לילה. כאשר 110 נסגרה כטייסת מוסקיטו הועבר הסמל ל-119 ומאוחר יותר נפתחה 110 מחדש כטייסת ווטור וסמלה שונה לגרסה הדומה לגרסתו הנוכחית. |
תודה.
|
הפאטץ' התאילנדי
במשך לבקשתך לעלות את הסמל התאילנדי
![]() |
כל הסמלים של ח"א הפולני והטייסות
http://www.air.radom.pl/eng/badges/badges.htm
אם יש אתר משלנו של סמלי הטייסות שלנו (לא בלשון הקודש, כי הם לא שולטים טוב בעברית...) הם מבקשים בתמורה.|חצי-חיוך| |
רק שלא יראו את זה:
ציטוט:
עוד יחשבו שהעתקנו מהם... |
|
|
שמת לב שענינו באותה שניה? חחח...
|
תודה, מה שנקרא תאום של ח"א...
|
ציטוט:
עמוס, אני , לעומת זאת, שמתי לב שיש לתקן משהו בדף. ראשית, לא היו ב"טייסת אבירי הזנב הכתום" קורנסי 2000 שנית, המושג "טייסת אבירי הזנב הכתום" החלה רק בתקופת הקורנסים. אם אתה רוצה להשליך את הכינוי גם לתקופות קודמות (זכותך) אזי כדאי לצרף לאותה שורה גם את הסמל המופיע 3 שורות מתחת (The 3rd Spitfire עם המספר 107) . ראה גם את הצילום שצירפתי בהודעה מס' 19 באשכול זה. |
תודה יערי היקר, לקחתי לתשומת ליבי אתקן בימים הקרובים בעזרת השם.
|
כתבה שניה מהסידרה - סיפורי סמלים
בטאון חיל האוויר פירסם ביוני כתבה שניה על היסטורית עיצוב סמלי יחידות בחיל האוויר.
סופר על סמלי טייסות פטישים, פילים, מגיני המערב, בינלאומית, מערך נ"מ, 669. מי שלא ראה את זה בבטאון עצמו הנה סריקה (כאן אני רוצה להדות לחבר שלי על מלאכת הסריקה). ![]() ![]() ![]() ![]() |
מצא את ההבדלים...
![]() 17th Troop Carrier Squadron / 17th Tactical Airlift Squadron ![]() טייסת 'מגיני הערבה' ![]() ![]() טייסת 'עוף החול' |
Good !
|
רק אציין שהסמל הימני התחתון מעולם לא היה סמל טייסת.
|
טייסת אבירי הזנב הכפול
מצאתי באחד האשכולות מקור לציור יחודי על צד הפנימי של זנבות מטוסי הטייסת.
![]() ![]() מתברר שהאפרוח הישראלי הושאל ממטוסים של כנף 33 של חיל אויר אמריקאי בבסיס איגלין (33d Fighter Wing, Eglin Air Force Base, Florida). רק שלנו מסתכל בשתי עיניים ויותר חייכן. מה שנשאר זה לברר איזה סמל בכחות אויר אמריקאיים(חיל אויר, נחתים, צבא, צי וכו') נתן השראה לסמל טייסת. אני מצאתי 2 מועמדים לתפקיד הזה: Marine Attack Squadron 231 (VMA-231) ![]() או 116th Air Refueling Squadron ![]() |
העליון אינו מחא"א אלא מהזרוע האוירית של המארינס
|
צודק. שיניתי את המשפט.
|
השאלה נוספת הפעם בנ"מ
USAF 173RD TACTICAL RECONNAISSANCE SQUADRON
![]() להשוואה סמל יחידה ישראלית - גדוד נ"ם ![]() |
הוקאיי, מתוך בטאון ח"א ישן
פאשלה נדירה של הצנזורה בעת ההיא, בה היה נהוג להחמיר ולהקפיד
![]() |
ובאופן מפתיע ולמרות ספרי המורשת....
הסמל של טייסת 109 דומה באופן מחשיד לסמל של טייסת אמריקאית ותיקה - 12th Reconnaissance Squadron שהוקמה במלחה"ע ה-1 (זאת לא טעות).
נתקלתי בסמל הטייסת במהלך ביקור בגרמניה והדימיון בהחלט הפתיע אותי. כיום הטייסת מפעילה מל"טים. ![]() ![]() ![]() אגב הסמל הנ"ל שהובא קודם - היווה, עפ"י ספרי המורשת, אחת ההצעות לאחת מטייסות הבז. ![]() |
סמל עליון שמאל ושני הסמלים למטה הם סקיצות מוקדמות של הפאצ' המקורי של ט.133?
![]() |
מקורות?
|
אילו מקורות אתה רוצה?
שאלתי שאלה. התמונה הזאת צורפה ע"י משתמש אחר ולא ראיתי שמשהו ענה לגבי שייכות שאר הפאצ'ים. |
כך נוצר סמל טייסת הבזים הראשונה אבירי הזנב הכפול כשמה.
![]() |
| כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 12:45 |
הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2026 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©