23-01-2008, 08:32
|
|
מנהלת בע"ח, מטיילים ותרמילאים
|
|
חבר מתאריך: 01.01.06
הודעות: 53,831
|
|
איך שומטים עציץ?
לקראת ט"ו בשבט בשנת שמיטה, ד"ר ענת מדמוני, ליקטה שבעה טיפים לגידול צמחים בעציצים ולהישאר בסדר עם אלוהים
שנת תשס"ח הינה שנת שמיטה. מצוות שמיטה הנהוגה בחקלאות בארץ ישראל אחת לשבע שנים חלה גם על הגינון הפרטי והציבורי כאחד, למעט עציצים המצויים בתוך מבנה, על רצפה ומתחת לגג (כולל חממות).
אז בין אם החלטתם לשמור שמיטה כהלכתה ובין אם לאו זה הזמן לטפל ולטפח את העציצים. קבלו שבעה טיפים לשמירה על עציצים גאים ובחיים.
1. מיכל מכל דבר. כמעט כל מיכל שחריר בתחתיתו יכול לשמש כעציץ. החל מסיר בישול שכבר לא משתמשים בו (ומחוררים את התחתית) וכלה בעציץ חרס מהודר. גודל העציץ צריך להתאים לגודל הצמח: הפרופורציה הנכונה היא 1:3. רצוי לשים מתחתי למיכל צלחת לניקוז המים.
2. ויהי אור. כל הצמחים זקוקים לתאורה מספקת כדי לחיות, אך כל צמח זקוק לרמת תאורה שונה. הנחת הצמח המתאים למקום המתאים תמנע עוגמת נפש.
3. מבחן האצבע. לאחר ההשקיה יש לתחוב את האצבע למצע, אם המצע לח ומים יוצאים מתחתית העציץ, סימן שהצמח הושקה כראוי. לאחר ההשקיה יש לשפוך את עודפי המים מהצלחת. זהירות - יש צמחים שעודף מים יכול להרוג אותם.
4. תוספי מזון. כל צמח זקוק לאספקה של מינראלים כדי לשגשג. ניתן להשתמש בסוגים שונים של דשנים החל מדשן נוזלי וכלה בדשן גרגרי. הצמח נזקק לדשן רק כאשר הוא מצוי בצימוח נמרץ, בתקופת החורף בחודשי התרדמה אין הם זקוקים לדישון.
5. מקלחת. המינרלים המשתחררים מהדשן וכן המלחים שבמים שוקעים בתחתית העציץ, לכן אחת לחודש חודשיים יש להשקות השקיה עודפת עד לנגר, כדי למנוע המלחה.
6. דבר אל הצמחים. כדי למנוע מחלות יש להתבונן היטב בצמחים, לפחות אחת לשבוע. שימו לב בעיקר לצידו התחתון של העלה, זהו המקום החביב על מזיקים למיניהם. אם תפסתם את המפגע בתחילת דרכו סיכוייכם להפטר ממנו גבוהים יותר.
7. סופר-צמח. אם קצה נפשכם בפוטוס ובפיקוס למיניו, תוכלו לגדל בעציץ את אחד מצמחי הבית הבאים הדורשים רמת הארה נמוכה, טיפול מועט והם עמידים למזיקים ולמחלות: זמיוקולקס שהינו עולה חדש בארץ. כמדוראה אלגנס, דקל מופלא שמוצאו ממרכז אמריקה ופפרומיה על מיניה השונים (קהה, מגוונת, מגנולית).
הכותבת הנה דוקטור לבוטניקה. מרצה באוניברסיטה העממית, תל-אביב.
http://www.nrg.co.il/online/35/ART1/685/803.html
_____________________________________
|