לוגו אתר Fresh          

אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה __ ברוכים הבאים לפורום מתגייסים וסדירים__ חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > מתגייסים וסדירים
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה

ישן 13-06-2006, 10:08
צלמית המשתמש של chatulim
  chatulim chatulim אינו מחובר  
מנהלת בע"ח, מטיילים ותרמילאים

חבר מתאריך: 01.01.06
כתבה על נפילה מיחידות מובחרות

לסייע לנשר לפרוש כנפיים

אתר "במחנה"

יום רביעי, י"א סיון התשס"ו, ‏07 ‏יוני ‏2006, 10:56מאת כתב 'במחנה': ירדן בן-צור

שיעור ניכר מהחיילים האיכותיים שמתגייסים למסלולים של יחידות מובחרות מוצא את עצמו אצל קצין המיון ולא בטקס הסיום # כיצד צריך צה"ל להתמודד עם הנושרים? # איך אפשר לשמר את המוטיבציה הגבוהה בקרב החיילים ביחידות אחרות? # כיצד ניתן למנוע מקרים של הידרדרות נפשית מהמודחים בלא מערך מסודר שמלווה אותם בדרכם החדשה?
שנתיים שלמות חלפו מאז נשר סג"ם יונתן ממסלול ההכשרה של יחידת יהל"ם, היחידה המובחרת של חיל ההנדסה. יונתן, כיום מ"מ בפלוגת צמ"ה איו"ש, עדיין מתקשה להתגבר על תחושת הכישלון. כמו נפלי יחידות מובחרות אחרים, הוא עדיין מבוסס ברגע הכאוב ההוא, שבו התבשר על קטיעת דרכו ביחידה היוקרתית. יונתן, למעלה משנתיים וחצי בצבא, מעיד כי עד לאחרונה עוד התחבט בכוונה לשוב אל עולם גיבושי הסיירות. "בעקבות ההדחה נוצר אצלי מעין תסביך נחיתות", הוא מסביר. "אני מנסה להוכיח לעצמי פעם אחר פעם שאני מסוגל".
החברות קצרת המועד בשורות סיירת או קורס יוקרתי, מעיבה על שאר השירות של יונתן ודומיו הנושרים מהמסלולים ההתנדבותיים, ומטילה במקרים רבים צל של כישלון על המשך דרכו הצבאית של החייל. נפלי המסלולים ההתנדבותיים פזורים בכל רחבי הצבא. צה"ל, שמרוכז בסינון קפדני של המועמדים ליחידות העילית, פוסח לעתים על אלו הנושרים לפני הישורת האחרונה. בקורס הטיס, לדוגמה, רק אחד מכל שמונה חניכים שיתחילו את הקורס יזכה גם לסיימו, שיעור זעום לעומת שאר המסלולים ההתנדבותיים. על אף שידוע מראש כי הסיכויים לסיים את הקורס בהצלחה אינם גבוהים, רבים מייחלים לכנפי הטיס. כשרגע ההדחה מגיע, הרציונליות מפנה את מקומה לטובת האמוציות.

בין כישלון להצלחה

בימים אלו שוקדים בחיל האוויר על חיבור שאלון, שמטרתו לאבחן דרכי התמודדות של חניכים שונים עם כישלון. "ראיינו קבוצה גדולה של חבר'ה, חניכי קורס טיס, ובדקנו את היחס שלהם לכישלון בכלל", מספרת ד"ר אורית לוריא, רמ"ד מחקר ופסיכולוגיה תרופתית בחיל האוויר, שמובילה את פיתוח השאלון. "על-פי תוצאות הראיונות ניסחנו את השאלון. המטרה שלו היא לבחון את אופן ההתמודדות של החניכים עם כישלון, ולבדוק האם יש קשר בין זה לבין סיכויי ההצלחה שלהם בקורס".
לדברי ד"ר לוריא, השאלון נרקח כדי למלא חלל שעד כה לא ניתן לו מענה הולם. "יש דגש מאוד משמעותי בצבא על תהליך המיון והקבלה לתפקידים מובחרים", אומרת לוריא. "על הצד של 'המודח' חושבים פחות, הצד שצריך אחר-כך להמשיך לתפקיד אחר בצבא. האם הוא יצליח בהמשך דרכו הצבאית? או שמאותו רגע הכישלונות ייערמו כמו כדור שלג?".
על-פי המחקר שנערך עד כה ומצוי בחיתוליו, מצאה לוריא כי "ישנם שני טיפוסים עיקריים של מתמודדים עם כישלון. אחד - ברגע שהוא מודח מתעצב קצת, אבל אחרי פרק זמן קצר ממשיך הלאה. השני רואה בכישלון משהו סופי. הוא בטוח שאם הוא נכשל בזה כנראה שאין לו תקווה להצליח גם בעתיד. זה בהחלט משהו אישיותי שאפשר לאבחן מראש".
על-פי אבחון אופן ההתמודדות, טוענת לוריא, אפשר יהיה להמתיק במעט את הגלולה המרה של ההדחה מהקורס. "אני אומרת שאם השקענו בחניך כל-כך הרבה, כדאי וראוי להשקיע בו גם ברגע שעבר את הגדר. אנחנו רוצים לעזור לו. בשביל לעזור חשוב להבין מה צורת ההתמודדות שלו עם חוויית אי-הצלחה". לדברי לוריא, על ריכוך הנפילה אמונים בעיקר מפקדיו הישירים של החייל הנושר. "צריך לתפור לכל חייל תהליך פרידה על-פי אופיו. המפקד מוכרח לדעת מי החייל שיושב מולו. זה בסדר שהחייל יהיה עצוב, אבל השאלה היא אם זה יוביל אותו למעשה קיצוני, חלילה, או לכך שייכשל גם בקורס החדש כי הוא חסר אמונה ביכולתו".
חוויית ההרחקה מהקורס עשויה להותיר חותם עמוק על חייו של החייל המורחק. ראש החוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב, פרופ' גיורא קינן, זכה להכיר מקרוב את הנושא. כפסיכולוג הראשי של חיל הים לשעבר וכפסיכולוג קליני מטפל, פגש באנשים רבים שהתואר "מובחרים" נגזל מהם עם ההדחה מיחידתם.
"מובן שאנשים מגיבים באופן שונה לאירוע הזה. יש כאלה שמשלימים די מהר, אבל להבנתי הם לא הרוב. הרוב לוקחים את זה קשה בעוצמות משתנות. יש כאלו שלוקחים את זה קשה ביותר. ההדחה הופכת להיותה הטראומה הקשה של החיים שלהם.
"היה לי פעם פציינט בן 40 שהודח בזמנו מקורס טיס ולא התגבר על ההדחה", ממשיך קינן. "הוא היה מתעורר בלילות ובוכה על כך, למרות כל השנים שחלפו. אצל רבים ההערכה העצמית נפגעת. החייל חשב שהוא גבר-גבר ,שהוא חזק, שהוא מוצלח. הוא סבור שאם הוא הודח, כנראה שזה לא נכון עוד. כפסיכולוג של חיל הים עברו דרכי חבר'ה שהודחו מהשייטת. רבים מהם חשו כי חרב עליהם עולמם".
לדברי פרופ' קינן, התגובה הדיכאונית להדחה בלטה בעיקר בקרב שלושה טיפוסים. "לאלו שנשרו בשלבים מאוחרים והשקיעו לאורך הזמן הייתה ההדחה קשה מטעמים מובנים. כאלו שמגיל צעיר החליטו שיהיו בשייטת, הלכו לקורסי צלילה ושחו בים בחורף, התקשו אף הם לספוג את המכה. הסוג השלישי הוא של אלו שהיו להם ביחידה בני משפחה, מין שושלת. בתקופתי גם היו בשייטת המון קיבוצניקים. זה לא היה קל עבורם לשוב לקיבוץ ולומר 'נכשלתי'".

תלוי בקבוצה החברתית

ההילה שעוטרת את היחידות המובחרות והקורסים ההתנדבותיים, מקרינה על תחושותיהם של הנושרים. האידאל הנחשק שמגלמות יחידות אלו הוא תוצר תרבותי בן שנים של החברה הישראלית, שמרעיפה מהערכתה על לוחמיה. "ככל שזה עמוק יותר בתרבות ובקודים החברתיים שלנו, קשה יותר להתמודד עם הפרידה מיחידה כזו. נעשית אידאליזציה לתפקידים האלו על-פי הערכים והנורמות שרווחים בחברה", אומר ד"ר חנוך ירושלמי, מהמחלקה לפסיכולוגיה של האוניברסיטה העברית. "זה מאוד קשור לקבוצה החברתית שבה האדם חבר. לא כל קבוצה חברתית מאמצת את הסמלים הלאומיים האלו ללבה".
את הקיבוצים של פעם מחליפים היום תיכונים מבוססים, שבהם ערך האדם נמדד החל מכיתה י"א על-פי מידת יוקרתה של היחידה אליה הוא מיועד. "ככל שהיחס לקורס הוא כאל מבחן שווי, הדברים מקבלים משמעות אישית ביותר וההדחה עשויה להוביל למשבר אישי קשה", מסביר ירושלמי. "כשזה מצטרף לגיל ההתבגרות המאוחר בו החיילים נמצאים, שהוא גיל רגיש ובעייתי, אנשים עשויים להגיב בחריפות רבה".
"אני עדיין מרגיש שלא השלמתי משהו", מספר סגן איתי בירן, מ"פ בקורס בגרות לוחמים, שנפל לאחר תשעה חודשים ממסלול יחידת יהל"ם. "כשהגעתי לשם אחר-כך כדי לבקר חברים הייתה לי צביטה בלב. שירתתי בגדוד של חיל ההנדסה, ותמיד שבתי ונזכרתי איפה יכולתי להיות".
לסיסמה הידועה "הטובים לטיס", שטבע עזר ויצמן ז"ל בשנות ה-60 המוקדמות, היה אפקט חברתי שהדיו נשמעים עד היום. "כשמפמפמים לך מבוקר עד ערב בקורס טיס כמה אתה מוצלח ושאתה השמנת של הצבא, אז אתה משתכנע בכך", אומרת ד"ר לוריא. "כשאתה נופל, טבעי שתחשוב שאם אתה כבר לא השמנת אז אתה בטח הלבן. והרי אף אחד לא אוהב במיוחד לבן".

לדמות את הבשורה

שיחת הפרידה היא נקודה קריטית. האופן בו מתבשר החייל על הפסקת השתתפותו בקורס היוקרתי, משמעותי מאוד לגבי תחושותיו העתידיות. "התחושה שלי היא שלא תמיד נעשה מספיק כדי להקל על חוויית ההדחה מהיחידה", אומר פרופ' קינן. "צריך להדריך את כל האנשים שעוסקים בהכשרה. תמיד יש אפשרות לומר 'תודה, שלום', אבל אפשר להסביר יותר - להיות מעין פסיכולוג. אחת האפשרויות היא להכין את המפקדים על-ידי סימולציות המדמות את הבשורה הרעה.
"המפקדים צריכים להיות רגישים במיוחד כדי שהחייל המורחק לא יחשוב שהוא חסר יכולת בכל תחום", ממשיך קינן. "אפשר לטעות בקלות בעניין הזה. מה שמחריד אותי זה משפטים כמו 'אתה לא מתאים לנו', כלומר - 'אתה לא מהברנז'ה שלנו'. ראיתי במו עיניי מקרים שבהם לא הבהירו לאנשים שמדובר בכשל נקודתי, שהעובדה שהקואורדינציה שלך והיכולת להטיס מטוס אינה מעולה, לא מרוקנת אותך מכל ערך. חשוב מאוד לדבר עם המודח על הנקודות הטובות שלו".
לצד טיפוח רגישותם של המפקדים, סבור קינן כי יש צורך בליווי פסיכולוגי מקצועי. "בעיניי, חשוב מאוד שכל מי שמדיחים אותו יראה פסיכולוג. ובכלל, מקומו של הפסיכולוג בהכשרות כאלה הוא משמעותי מאוד. הייתי בכל הסרטים האלו - וזה עניין מהותי".
כיום ליווי פסיכולוגי מקצועי ניתן לנפלי קורס הטיס רק במקרים חריגים. "למיטב ידיעתי, עיקר הפעילות בנושא היא פיקודית ולא פסיכולוגית", אומר גיל רביב, הפסיכולוג הראשי של חיל האוויר לשעבר. "אני לא זוכר בשנים האחרונות אנשים ששקעו במשבר אמיתי לאחר שהיו זמן רב בקורס והודחו לקראת סופו".
לא כולם נותרים בחיקה החמים של זרוע האוויר והחלל. חניכי קורס הטיס, הנושרים לפני שזכו לענוד את סיכת המ"מ, שבים לבקו"ם לשיבוץ מחודש בכלל יחידות הצבא. "בקרבם, אני זוכר מקרה אחד או שניים של חבר'ה שהתקשו להתרומם ובסופו של דבר השתחררו מהצבא על פרופיל נפשי", מספר רביב.
אנשי המסלולים ההתנדבותיים ניחנים בתחילת דרכם במוטיבציה גבוהה לשירות "משמעותי" בצה"ל. קטיעת השתתפותם במסלול מובילה אותם לעתים לזנוח את הרוח הקרבית ומקשה על המשך דרכם הצבאית. "בריאיון ליחידה החדשה שלי שאלו אותי על תכונה רעה שלי. אמרתי שאני מפחדת מכישלון נוסף", מספרת צוערת שני פטר, שנפלה מקורס הטיס לאחר שמונה חודשים. "אני מפחדת שהפחד הזה ישתק אותי".
"אחרי שנפלתי מקורס טיס חשבתי ללכת לסיירת. אני לא יודע אם הייתי עומד בתהליך הזה מחדש", מספר סג"ם כ', כיום קצין במטה חיל האוויר. "לא רציתי לאבד את הכבוד. ללכת שוב למסלול מיוני זה מפחיד - מה אם הייתי נופל גם משם?".
ביחידה הפולטת ניתנת הדעת למצבו הנפשי של המודח, לעומת היחידה הקולטת, שם כבר אין לכך כל התייחסות מיוחדת. "מה שאני יודע הוא שביחידות שנפרדות מהאנשים יש הסדרה של פרידה הדרגתית תוך דגש על שיחה", אומר רע"ן פסיכולוגיה בחטיבת כוח האדם במז"י, סא"ל צור קרן. "יש ניסיון למצב את הנפילה מהקורס האטרקטיבי כתוצאה מאי-התאמה ספציפית. ליווי פסיכולוגי ניתן רק כאשר יש סימנים קיצוניים".

מחבר'ה לבדידות

אחת החוויות הטראומטיות ביותר של הנושרים, נעוצה במעבר החד שבין היחס המטפח שזכו לו עד כה לבין היחס הענייני והלא תמיד אמפטי מצד גורמי המיון. "בימ"ם (יחידת מיון ומעבר) התחיל אצלי הקטע של השביזות. אתה צונח ממסגרת שאתה לא חושב בה, כי דואגים לכל צרכיך, אל הלא נודע", מספר סג"ם כ'. "בקורס לא מזכירים במילה את החיים שאחרי הנפילה. למעשה, למי שנופל אין מושג מה קורה. הוא צריך ללמוד מחדש הכל - באילו חודשים נפתח קורס ולמי להתקשר כדי לבקש תפקיד מסוים".
לטענת ד"ר ירושלמי, ליחס לו זוכים החיילים עם עזיבתם את המסלול, חשיבות מכרעת לגבי עתידם הצבאי. "נראה לי בעייתי שהאדם הבא שבפניו מתייצב חייל המורחק מהקורס הוא איש כוח האדם", אומר ירושלמי. "אני מכיר מקרים רבים של אנשים שנפלו מיחידות טובות ונשברו רגשית כל-כך שלא רצו אחר-כך לקחת אחריות בצבא, או שעשו מסלול בחוסר חשק".
תחושה נוספת שעולה מנושרים רבים היא ההישארות בגפם אל מול המערכת, ללא ליווי או תמיכה לאורך זמן מיחידתם הקודמת. "בתוך חיל האוויר נעשה מעקב ספונטני אחרי אלו שנופלים", אומר רביב. "זה נכון שלא נעשה מעקב מסודר אחרי דרכם של הנושרים, בטח לא אחרי אלו שהגיעו לבקו"ם".
"היה בעבר רעיון בחיל לבדוק ליווי המשכי", מספר רס"ן שגיא רוביו, מפקד טייסת מיון לשעבר. "המגבלה העיקרית היא עומס ומגבלת כוח אדם. אין בחיל אנשים שיש להם זמן להתחקות ולהתלוות לכל מאות החבר'ה שהשתתפותם בקורס מופסקת. במצב כזה המפקד הישיר הופך להיות מאוד משמעותי, בעיקר בהיבט של התמיכה האישית והפסיכולוגית. זה מאוד תלוי ביחס של המפקד בשטח. כמה הוא מתייחס לזה באדיקות. אצלי עברו בשנתיים וחצי חמישה קורסים, הפסקתי למאות חניכים השתתפות. אין דבר כזה שאחד התחלק בלי שיחה איתי, והם לא הגישו מיד טפסים. הם קיבלו לפחות שיחה אישית אחת, כדי לפרוק את הבטן המלאה".
גם ביחידות המובחרות, שבהן הניפוי נרחב פחות, לא תמיד מוצע ליווי בהמשך הדרך לנושרים. "ביבשה אין מעקב מסודר אחרי חבר'ה שנופלים מיחידות מובחרות", אומר רמ"ח סדיר בחטיבת כוח האדם במז"י, אל"ם ציקי סלע. "יש ליווי אישי פרטני שמנסה להתחשב במצב המיוחד של החייל, אבל אין גוף או מערך שמוקדש לזה".
"חשוב לזכור שהפרט נועד לשרת את היחידות ולא להפך", אומר אל"ם סלע. "התרומה לביטחון בגדוד חי"ר ובסיירת היא זהה. ההנחה שנפל סיירת יגיע בהכרח לסיירת אחרת היא מוטעית. נכון שאם אתה נופל בשלב מתקדם ממסלול, יקשה עליך להתקבל למסלול התנדבותי אחר. ברור שכשאתה בוחר בדרך מסוימת אז יש לכך מחירים".
השאיפה בזרוע היבשה היא לנתב את נפלי המסלולים ההתנדבותיים אל עבר מסלול הקצונה, לעתים במחיר שביעות רצונם מתפקידם כחוגרים. "אנחנו מסבירים לחבר'ה שנופלים שלאור הנתונים שלהם מה שחשוב לנו שיסיימו כקצינים. תפקידם כחוגרים באמת הרבה פחות חשוב".
אלפי חיילים חולפים בכל שנה דרך המסננת הקפדנית של המסלולים ההתנדבותיים. שיעור קטן מביניהם זוכה לשאת בסופו של דבר בתואר המבטיח יוקרה חברתית רבה. חלקם לא מתקבלים מלכתחילה, חלקם מדשדשים ונופלים בשלבים הראשונים, וחלקם רק בהמשך ההכשרה. לעתים מה שנדמה כמשובת נעורים חולפת עשוי ללוות אותם בהמשך שירותם הצבאי ואף לאחריו. "יש לי מחשבות לעשות גיבוש ימ"ם אחרי השחרור", מספר יונתן. "בוא נאמר שזה לא בדיוק הדבר הטבעי שבחור בגילי שואף לעשות, ובטח לא מה שאני צריך כרגע בחיים. אבל חשוב לי לדעת שיש לי את היכולת להיות חלק מקבוצה מובחרת כזו".

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www1.idf.il/dover/site/Images_HE/pages/tans.gif]

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
ישן 13-06-2006, 13:09
  HU99 HU99 אינו מחובר  

חבר מתאריך: 09.08.05
בתגובה להודעה מספר 3 שנכתבה על ידי Akula שמתחילה ב "מוכר, אצלנו בבצפר זה ככה, אם..."

ציטוט:
במקור נכתב על ידי Akula
מוכר, אצלנו בבצפר זה ככה, אם אתה לא מתמיין ליחידות המובחרות אתה לא שווה. אני אישית מת לנסות לצנחנים אבל צריך אישור הורים...:/

גישה ילדותית יש אצלכם...
כל הכבוד לאלו ששואפים, אבל גם מי שרוצה להיות "רק" לוחם בגדוד הוא שווה ערך מבחינתי ללוחם ביחידה מובחרת...
מה גם שלדעתי לא רק קרביים הם "שווים" אלא מי שהכי מתאמץ...
נאמר - יכול להיות מישהו שהצבא לא רוצה לגייס, והוא יילחם ויילחם יוציא איכשהו פרופיל 45 ויהיה ג'ובניק אבל נתן כל מה שיש לו, ולעומתו קרבי עצלן בלי מטרה שעושה בעיות ולא אכפת לו מכלום, וכשהוא יצטרך לסכן את החיים שלו בשביל חבר - הוא לא יעשה את זה...
אני ממש לא חושב שמי שמתמיין ליחידה מובחרת רק הוא "שווה"...כמובן שכן, זה כבוד אדיר וקושי עצום, אבל רק אם זה מגיע מהסיבות ומהמטרות הנכונות.

נערך לאחרונה ע"י HU99 בתאריך 13-06-2006 בשעה 13:12.
ישן 15-06-2006, 14:11
  gothic_ gothic_ אינו מחובר  

חבר מתאריך: 29.12.04
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי chatulim שמתחילה ב "על נפילה מיחידות מובחרות"

את המאמר אמנם לא קראתי, אבל אני רוצה להגיב לתגובות.
להזכיר לכם, מסלול ביחידה מובחרת הוא לא פיקניק. הוא קשה מאוד, סבל מנטלי ופיזי ארוך מאוד.
הרבה פעמים תמצאו את עצמכם שואלים באמצע רגעי שבירה "למה לעזאזל אני צריך את זה". "יכולתי עכשיו כבר להיות מ"כ בגדודים". יש גם תחרותיות רבה בתוך הצוות, אתה מרגיש שאתה עומד במבחן לכל אורך המסלול.
לפני הצבא, ועל הנייר, זה מאוד קורן וקל. כביכול מסלול נראה כדבר "קל וכייפי שצוברים בו המון חוויות" אבל כשאתה שם, כל התמונה משתנה.
אני מכיר מספיק אנשים שפרשו מיחידה מיוחדת כלשהי (מגלן, שייטת, דובדבן ועוד), כי הם החליטו שלא מתאים להם לעבור מסלול כל כך ארוך וקשה פיזית.
גם מכיר לא מעט אנשים שנפלו מטייס ובכלל לא התאכזבו. אפילו ירדה להם אבן מהלב.
בכלל המילה גדודים הפכה בפורום למעין מילה גסה.
אז תדעו לכם, שגם לעשות 8-8 במחסום חווארה כשיורד מבול רציני, להתעסק עם חרא ואנשים מעצבנים במשך 8 שעות כשאתה רטוב לגמרי- זאת עבודה לא קלה בכלל ואני בטוח שתסכימו איתי שהיא מאוד חשובה.

שורה תחתונה- על הנייר להיות לוחם בסיירת זה דבר "כיף, מאתגר, מלא בחוויות, הגנה על המולדת, חברות לכל החיים". בפועל זה לא טוב כמו שזה נשמע (לא אומר לא לשאוף לסיירת, אבל כשתגיעו תבינו).
ישן 15-06-2006, 14:26
  makaveli_il makaveli_il אינו מחובר  

חבר מתאריך: 20.12.04
כל מילה בסלע!
בתגובה להודעה מספר 13 שנכתבה על ידי gothic_ שמתחילה ב "את המאמר אמנם לא קראתי, אבל..."

מה גם שכיום אנשים מתגייסים ליחידות מובחרות מהסיבות הלא נכונות, ולכן רובם נושרים מהמסלול. הם באים בגישה של "אני רוצה שייטת כי אחרי זה אני אוכל להסתובב ברחוב וכולם יסתכלו על כנפי העטלף שלי!!" (כמובן שהקצנתי את זה פה, אבל אתם כבר מבינים למה אני מתכוון..).
למרות שבטיס זה קצת אחר כי אתה מקבל משהו בסוף המסלול ויש לך מטרה..(לא ששם אנשים לא פלצנים בטירוף..שנה הבאה אני אראה איך זה מבפנים ואם המערכת משנה אותם או הם מגיעים כאלה..).
היום חשוב מאוד להיות בגדודים גם בגלל עניין ההשבחה, גם בגלל היציאה לקצונה וחזרה לאותו מקום כקצין, וגם בגלל שמה לעשות, צריך גם לאכול חרא ולסבול לפעמים בצבא הזה וזה הדבר הכי חשוב. זו התרומה היום, ומי שבגדודים היום אני מכבד אותו מאוד. כמובן שלפני הרבה זמן אצלי גדודים היה בסיווג "יהרג ובל יעבור" אבל היום התפיסה השתנתה. למרות שהייתי עושה יחטיות אם הייתי יכול אבל אם הייתי מגיע לגדודים, מאוכזב אני לא הייתי.
אופיר.

ישן 15-06-2006, 23:32
  אומי 5 אומי 5 אינו מחובר  

חבר מתאריך: 11.09.05
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי chatulim שמתחילה ב "על נפילה מיחידות מובחרות"

שלום לכולכם .
אומנם לא קראתי את כל המאמר ,אני קצת עייף משבוע שאני יספר עליו בהמשך,אבל אני יכול להבין את רוח הדברים.

תראו ,אני יודע שמאוד מושך להיות מטכליס"ט ,ואפילו "רק" בעורב כזה או אחר.
אני יודע שכל אחד מת לחזור הביתה עם הידיעה שהוא עושה את הפעילויות הכי מסוכנות בצבא.
אני יודע שיש לכם שאיפות ,ואני מקווה שתלכו איתן עד הסוף.
אבל תצאו מהסרט שגדוד זה קל ,תאמינו לי שלקום בבסיס מוגן באמצע הארץ ,ללכת לחדר תדריכים ממוזג ,לעלות על הציוד הכי משוכללל בעולם ,ולצאת לכמה שעות פעילות ,זה כיף חיים .
לחיות בעזה/רמאלה /גבול הצפון, לקום כל יום מפצמ"ר או הזעקה ,לאכול אוכל של מטבח נייד ודפוק ,לקבל ציוד מיושן ,לעשות פעילות משעממת תופת ,זה קשה ,קשה מאוד.
בתחלס' את רוב הפעילות עושים הגדודים,אתם אולי פחות שומעים על זה כי ברגע שמגיע לגזרה יחידה מובחרת רצים לספר על זה ,גדוד זה לא מעניין לכותרת.
את סיפור החטיפה היום פתרו חיילי גדוד כלשהו.

אני היתגייסתי אחרי דחיית שירות שמטרתה הייתה שנת שירות וזמן להעלות פרופיל ,את השנת שירות הפסקתי באמצע,את הפרופיל העלתי מ72 מומלץ 64 ל97 נקי ,המטרה הייתה מינימום פלס"ר ,מקסימום השמיים .
בגלל תיזמון גרוע ובירוקרטיה היתגייסתי בלי לעשות שום גיבוש ,השיבוץ שלי היה שיריון.
מי ילך לשריון ? השתגעתם ? אין משם שום סיכוי להגיע לסיירת.
אני לא הולך .
לקחו אותנו ללטרון סיפרו לנו סיפורים ,אבל אותי הם לא שכנעו .
יום אחרי זה גיוס הנדסה, הציעו לי ללכת לשמוע ,לא הסכמתי לשמוע אפילו על החיל הזה.
הגיוע לשם כמה לוחמי יעל עם נשקי וואסח ,ודיבור על סיירת ,דיברתי איתם קצת ,והם שיכנעו אותי שכדאי לי ויש לי סיכוי .
הסכמתי
היתגייסתי לגדוד 603 ,ניגשתי לגיבושון ואחר כך גיבוש יעל ,ועברתי אחרי שלושה שבועות למחלקה של מיועדי יעל.
היית על גג העולם .
יעל
אחת מ4 יחידות (שלא כאן אפרט למה דווקא אותן אני מחשיב לארבע המענינות ביותר).
סיימנו טירונות ,לא את כל החבר'ה אהבתי ,אבל עדיין היה בסדר.
טירונות יחידה ,אין דרך לתאר את הקושי הפיזי ,אבל הבעיה הקשה יותר היה החבר'ה,חלק מהם(שהגיעו מטייס ,חובלים ,ושייטת) פשוט מתחילים להפריע לאחרים ,מתחילה תופעה שנקראת מל"מ ,משקיע ליד מפקדים מתחיל להיות ברור שיש כמה שעושים דאוונים ושהמפק"צ אוהב אותם.
אנחנו קיווינו שהמפקדים מבינים את זה ,ושהם יעופו ,כי העיקר האמינות והרעות.....
ניווטים .
שבועות ראשונים ,אני מדריך טיולים לשעבר ,מביא הצלחות בלי להיתאמץ.
אחר כך אני כבר לא יכול יותר,אני מתחיל להבין מה קורה בצוות ,אנשים פשוט דורכים על חלשים ,במקום להיות יותר חזקים.
במקום ללמוד לניווטים הייתי חושב על מה יהיה ,הייתי יוצא לניווט והולך סתם בשביל לא לעצור.
מביא בכוונה רק ת'נ.צ. הקשים כדי שהמפקדים יבינו שאני יודע וזהו.
עושים לנו קל"ע ,קבוצה לשיפור עצמי.
יושבים כל הצוות,כולם מוציאים הכל ,כמובן שכל החבר'ה שהגיעו ממקומות אחרים ,מדברים רק על
רק על האחרים ולא על החברים שלהם,אבל זה לא היה מפתיע ,מה שגמר אותי היה המשפט הבא:
"אני יקבל סיכה ,לא אכפת לי מי יעוף בגללי ,לא אכפת לי על מי אדרוך,לא אכפת לי מי ישאר ,לי תהייה סיכה."
הבן אדם קיבל סיכה....
לא הרבה יגידו משפט כזה ,אבל לא חסר כאלה שחושבים ככה .
הייתם רוצים אדם כזה כחבר לצוות? שיחפה עליכם בשטח אויב?
לא עבר הרבה זמן ,והודחנו שישה חבר'ה מהצוות.
ברגע שהודיעו לי את זה נזכרתי בבדיחה של אחד החבר'ה, של בכל רגע קשה אמר "לא נורא נעוף ונגיע למחס"ר ,מחס"ר זה אחלה".
אמרתי לעצמי וואלה מחס"ר זה אחלה.
יום אחרי כבר הייתי במז"י כמה נסיונות נואשים לצאת לגיבושים לסיירות ,או לחי"ר ואני בגדוד 603 בחזרה.
בניגוד ליעל הגדוד לא ישב במרכז הארץ אלא בישוב חלמיש בקו שטחים.
סופחנו לגדוד (אני ועוד חבר שעף איתי) והודיעו לנו שאנחנו ברגילה עד שיחליטו אם אנחנו למחס"ר או לא.
תוך כדי רגילה הודיעו לנו בטלפון שאנחנו במחס"ר.
אז מה זה מחס"ר?
מחס"ר זה מחלקת סיור .
עקב זה שבהנדסה זו מחלקה תחת פיקוד מג"ד ,המחלקה הזו יכולה להיו הרבה דברים שונים ,כשהגעתי היא עשתה בדיוק את מה שהייתה צריכה ולא יותר מזה.
מה שחשוב לספר זה שמשם רואים טוב טוב מה קורה בפלוגה בגדוד.
אין מה להשוות ,אני לא חושב שיעליסט היה עומד ב8*8 כמה חודשים ויציאות של פעם בלך תדע.
אין תחרות כולם באותו חרא והיתרון הכי גדול לכל אחד יש את הסיכוי למצוא ת'החברים שלו כי זה לא צוות של 15 חבר'ה אלא פלוגה שלמה .

העבודה משעממת ,הסיכון יומיומי שעה שעה,והיחס מהעולם הוא של "כולה מוהנדס" כל ההקצעות מגיעות אחרונות (עד רמה של חוסר בפצמ"טים),אבל את העבודה צריך לעשות ועושים.
עד שקורה משהו מעניין בגזרה ישר קוראים לדובדבן או יעל ,ועם כבר הגדוד עושה את זה אז גם אז זה בדרך כלל הסיור ,הפלוגות נשארות כמעט תמיד בעמדות ובסיורים המשעממים על הכבישים.
אבל מה זאת העבודה הכי חשובה הכי קשה ,אי אפשר לוותר על עמדה ביישוב או בסיס, אי אפשר לוותר על גל"ב על ציר ראשי .
מי שמגיע ראשון לכל ארוע זה הגדוד הגיזרתי,ולא רמבו או המטכליסט .
אני אישית הייתי בסיור גם אנחנו טחנו הרבה מים ופעיליות משעממות ,לנו היה היתרון של הייחוד שלנו והוכחנו את עצמינו והגענו רחוק (תעשו חיפוש מחס"ר 603 בגוגל ומחלקה קטלנית בפרש צבא וביטחון).
במחלקה שלי עשינו הרבה דברים מעניינים אבל זה יש מעט מאוד בגדודים,מה שיש שם זה העבודה האמיתית אף לוחם המטכ"ל לא בדק יום שלם רכבים במחסום והיה מספיק ערני ב6 בערב לקלוט משהו חשוד בעוד סובארו שעוברת ,אף לוחם השייטת לא נכנס למרדף בבית פוריך בלי שום חיפוי כי הוא יודע שרק ככה הוא יעצור את הברחן,אף לוחם בדובדבן לא נכנס עם עוד חייל לבית שבו כרגע משתולל מחבל ,כשאין בחוץ שום חיפוי ,כי הוא יודע שעד שדובדבן יגיעו (ו/או חיפוי אחר) לא ישאר את מי להציל בבית (מקרה של המ"מ שלי).

כיום אני לוחם במיל' ,השבוע הייתי בתרגיל שהיו בו מכל מיני יחידות ,הנדסה שיריון וחי"ר,שאלתי הרבה חבר'ה "למה באתם?" לרוב התשובה הייתה "החבר'ה" .
באמת שחברים כמו שיש לי מהצבא אני לא ימצא בשום מקום אחר (ויש לי חברים מאוד טובים בבית),יש דברים שאף אחד לא יבין חוץ ממי שראה אותך במצבים הכי קשים.
יש רק בן אדם אחד שיכל לגרום לי לעלות השבוע ברגל על הר עצמון ,וזה המ"מ שלי ,הוא גם היחיד שיכל לגרום לי ללכת שלושים ק"מ עם ציוד של אלף תשע מאות ורוורס במילואים.
למה?
את זה תבינו אם תזכו לחברי אמת בשירות שלכם.

שלא תבינו לא נכון ,בגדוד לא כולם מלאכים ,אבל לפחות לא נלחמים בכם על הסיכה או על הכבוד ,אלא מנסים לשרוד יחד במציאות שלא משאירה הרבה זמן למריבות.

לגבי הכתבה למעלה ,הגיע הזמן שכל הבכיינים האלה ירגעו ואת הטיפול הפסיכולוגי ישלחו ללוחמים שמעולם לא הוכנו למה שהם עושים בתחלס בשטחים.

תהיו הכי טובים בכל מקום שתגיעו אליו.

ישן 16-06-2006, 15:06
  אומי 5 אומי 5 אינו מחובר  

חבר מתאריך: 11.09.05
בתגובה להודעה מספר 21 שנכתבה על ידי m-159 שמתחילה ב "יש משפט חכם שאומר..."

בקורס טייס מפתחים לך אגו ענק (אולי היום פחות ,אבל ככה היה עד לא מזמן) של הטובים לטייס,ואז כשאתה עף אתה חושב שאתה לא טוב.
מי שחושב שאם הוא לא מתאים להיות טייס אז הוא אפס ,ומי שחושב שאם הוא לא ביחידה הכי טובה אז אין לו מה לתרום לצה"ל ,הוא קצת חסר פורפרציות לדעתי.
בזמן האחרון נהייה במודה לדבר על הבעיות הפסיכולוגיות שהצבא גורם לכל מיני אנשים,שרחמנא ליצלן לא קיבלו ליטוף לפני השינה,מי שבאמת צריך את הטיפולים פה הם אלו שלא נרדמים כי הם רואים גופות ומרגישים דם על השפתיים....
לא אלו שלא קיבלו סוכריה בהדחה.

חלאס עם המודת בכיינות הזאת, קחו הכל בפורפורציות ,תהיו טובים בכל מקום שתגיעו אליו ,ואל תחפשו איפה אתם מסכנים .

ישן 17-06-2006, 15:08
צלמית המשתמש של מוקד
  מוקד מוקד אינו מחובר  

חבר מתאריך: 29.07.04
אני לא חושב שזה נכון...
בתגובה להודעה מספר 22 שנכתבה על ידי אומי 5 שמתחילה ב "בקורס טייס מפתחים לך אגו ענק..."

בכל היחידות המובחרות בשביל לגבש גאוות יחידה ולחזק את הנחישות להמשיך באימונים(יצא לי לדבר עם מי שכתב את הצורך המבצעי של שלדג השבוע אז יצא לי קצת לשמוע חלק מהאופי של היחידה..וגם יצא לי לדבר עם אחד המאמנים שלהם כשיחידה שלהם הצטרפה לאימון איתי) כל הזמן מכניסים להם לראש שהם המצטיינים...הטובים ביותר,המוצלחים ביותר שהם חלק מהאליטה של צה"ל. וברגע שמישהו מודח מתוך אחת מהיחידות האלו הוא מרגיש שפתאום מהרמה הגבוה ביותר הוא צנח לרמה נמוכה יותר ושכנראה זה באשמתו(אני במסלול בלימודים שהמיונים אליו אפילו יותר קפדניים מקורס טייס..מבחינת הישגים לימודיים זה כבר לא אחד מ8 שמתחיל מסיים..אלא אחד מתוך 200 שבכלל נולד וראיתי מה קרה לאנשים שהוציאו אותם משם..)..
אז מי שבנה לעצמו בראש את התדמית הזאת שהוא הטופ של הטופ וכבר תכנן את כל החיים שלו לפי זה,בוודאי שברגע שידחו אותו הוא ירגיש של עולמו חרב עליו ושאין לו יותר מה לעשות..

זאת דעתי בכל אופן...

ישן 17-06-2006, 14:20
  gilbear gilbear אינו מחובר  

חבר מתאריך: 03.04.06
אתה מצייר תמונה שונה לגמרי של המציאות
בתגובה להודעה מספר 20 שנכתבה על ידי אומי 5 שמתחילה ב "שלום לכולכם . אומנם לא קראתי..."

זה שהצוות שלך רקוב ואלה הדברים שמענינים אותו זו בעייה של המפק"ץ ושלכם. אני יכול להבטיח לך שבצוות שלי זה לא כך, אנשים שרק מעניין אותם לסיים מסלול ולספר לחברה עפו. האנשים האלה הם חפש"נים ועושים את "המקסימום של המינימום". בשבוע המסכם מסלול שלי הדבר האחרון שחיכיתי לו היה הסיכה עצמה הרעיון של להוך ללוחם להגן בקו האש הראשון על המדינה שלי זה מה שדחף אותי.
בנוגע לעובדה שהיום מי שביחידות מובחרות הוא בא רק בגלל הווסאח והפוזה. כמעט כל אחד שאני מכיר אני יודע שהוא בא בגלל ווסאח, בגלל רצון למצות את כל הפוטנציאל שלו, ולא בגלל שהוא רוצה להגן על המולדת. אבל זה הגיוני לגמרי, את הערכים הללו של להגן על המולדות, אחוות לוחמים, לתת את החיים שלך לומדים בצבא ולא לפני. מתי בבית ספר ידעתי משהו על הצבא על הסיכונים? ההבדל הוא שיש כאלה שנשארים חפשנים והם בדר"כ לא ייסימו מסלול ואחר כך גם ישארו ביחידה כי הם או סיירת או ניירת.

דבר אחרון נמאס לי לקרוא פה על ההשואות בפעילויות. "הגדודים עושים תכלס את רוב העבודה, יחידות מובחרות סתם עוקצים פרסומים"
תבינו הצבא בנוי כך שאת רוב העבודה "המשעממת, הטוחנת..." יעשו הגדודים. לעבודה מסוג זה אין צורך בהכשרה ארוכה שעולה למדינה כסף וזמן רב. את הפעיליות המיוחדות שמשם הסתם בחתך יהיו קטנות יותר עושים לוחמי יחידות מובחרות משום שהם יותר טובים בזה. יותר מקצועיים, לוחמים יותר טובים וכו'. ככה הגדירו את הצבא.
להתבכיין בינטרנט של מעריכים את עבודת הגדוד זה כמו שלוחם יבכה שחיל האויר מחסל את המחבלים בלי סיכון והם סתם עושים עבודה קלה. זה לא יישמע מפגר????

קיצור תפסיקו לקנא אחד בשני. כולנו לוחמים, גולנו נותנים את החיים למדינה כל אחד בתחומו. אנחנו רק צריכים לעבוד אחד עם השני נגד האויב ולא נגד עצמנו.
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום

כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 08:27

הדף נוצר ב 0.06 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2025 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר