לוגו אתר Fresh          

אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה   מה שבראש היתרון האנסי | freedom.fresh.co.il   נושא: ילדה, רוצה לבוא אתי לדירה? –אני רק בת ארבע־עשרה. חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חברה וקהילה > מה שבראש
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה

ישן 20-06-2006, 08:41
צלמית המשתמש של יוסיפון
  יוסיפון יוסיפון אינו מחובר  
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות

חבר מתאריך: 07.04.02
Facebook profile Follow me...
כתבה הולכים לעבוד בקיץ? כמה כללים שיעזרו לכם לא לצאת פראיירים

מאחר והפורום הזה הוא מעין "20 מינוס" חשבתי שהכתבה הזאת מתאימה לכאן יותר מלכל פורום אחר. בהצלחה לכולם.

עובדים בקטן
שוק עבודת הנערים הוא ג´ונגל לא קטן. הילד שלכם רוצה לעבוד בחופשת הקיץ? שמרו עליו ואל תרשו שינצלו אותו

טל חזן מקור ראשון

חופשת הקיץ היא לא רק הנאות ובילויים. עשרות אם לא מאות אלפי נערים מכתתים את רגליהם אל שוק העבודה להרוויח בזיעת אפם את לחמם - או איזה ג'ינס ממותג.

רק בשביל לסבר את האוזן: ברשת 'מקדונלד'ס' לבדה מועסקים במהלך הקיץ 1,500-2,000 בני נוער מתחת לגיל 18.

הבעיה הכואבת בסיפור הזה היא כמובן שמירת הזכויות של העובדים הצעירים. רבים מהמעסיקים מתעלמים מהחוק ורואים בנערים "עובדים שחורים", שאפשר לנצל אותם.

על מה המהומה?

מנתוני ההסתדרות הנוער העובד והלומד עולה כי במהלך שנת 2005 הוגשו כ-4,188 תלונות של נערים עובדים לגבי אי כיבוד זכויות העובד שלהם. מתוך פניות אלה נפתחו 776 תיקים נגד מעסיקים.

בנוער העובד והלומד מעריכים, כי 700 אלף שקל נגזלו מילדים ובני נוער עובדים בשנת 2005. "אין ספק שבפועל מספר הילדים ובני הנוער שנוצלו גבוה משמעותית מהמספרים האלה", אומר פסח האוספטר, מזכ"ל הנוער העובד והלומד, "המצוקה הכלכלית והרצון לעבוד בכל מחיר מובילים ילדים לעבוד בתנאים מחפירים. יש בני נוער רבים המפחדים להתלונן נגד מעסיקים המנצלים אותם, ואף מתביישים לבקש את התנאים המגיעים להם. מדובר במאות שקלים בחודש".

תעסוקת בני נוער בחופשת הקיץ נעשית ב-3 מסגרות עיקריות: הראשונה, בני נוער המועסקים במקומות העבודה של הוריהם. לדוגמה: חברת 'בזק' מעסיקה את ילדי עובדיה במקומות כמו בתי אבות, בתי חולים ועוד. את השכר מקבלים העובדים מבזק.

המסגרת השנייה היא עבודה במקומות המפעילים פעילות קיצית, כגון קייטנות, מחנות קיץ, מקומות בילוי ונופש ומפעילי אירועי קיץ אחרים.

המסגרת השלישית, והנפוצה ביותר, היא של מקומות עבודה המעסיקים בני נוער במהלך כל השנה, אך מרחיבים פעילות זו בעונת הקיץ: רשתות מזון מהיר, חברות שליחויות, חברות לקידום מכירות ושיווק ועוד.

"בקרב רשתות גדולות, המעסיקות ילדים, ניתן לאפיין שתי עוולות עיקריות: הילדים עובדים עד שעות מאוחרות, גם עד 2 לפנות בוקר, והבעיה הנוספת שחלקן לא משלמות דמי נסיעה", אומרת בכירה באחת מרשתות המזון המהיר הגדולות.

בעיות גדולות יותר קשורות למעסיקים קטנים יותר. כך למשל, בגלידריה של 'ד'ר לק' ברעננה לא שילמו לעובדת בת 17 את שכרה, עד שהיתה התערבות של מבוגר. כמובן שלא שולמה לה פיצויים בגין הלנת שכר. נער אחר סיפר כי בפיצריה קטנה בהוד השרון הוא הועסק עד 2 אחר חצות, לא שולמו לו הוצאות נסיעה, ומשכורתו עוכבה. גם הוא זכה לקבל את משכורתו רק לאחר התערבות של מבוגר.

אחד הענפים הפרוצים מבחינה זו הוא ענף המסעדות, שם נהוג כי משכורתו של העובד מתבססת על טיפים בלבד. עם זאת, חשוב לדעת כי העובד זכאי להשלמת משכורתו עד לשכר המינימום.

מה חשוב לדעת?

לפי החוק, גיל העסקה המינימלי הוא 14. "נער" הוא מי שטרם מלאו לו 18 שנים. העסקת נערים בגיל 14 מותרת רק בחופשת הלימודים, ונערים בגיל 15 ומעלה יכולים לעבוד גם במהלך הלימודים.

לפי חוק עבודת הנוער, יש להיבדק על ידי רופא משפחה ולהצטייד בפנקס עבודה, אותו מנפיקות לשכות התעסוקה.

הנפקת הפנקס אינה כרוכה בתשלום. חשוב לדעת כי ישנם שני סוגי פנקסים: פנקס לבן, שתוקפו הוא לתקופת חופשת הקיץ בלבד, ופנקס כחול, שתוקפו הוא לשנה. "לנערים בני 15 ומעלה מומלץ להנפיק פנקס כחול, כדי שיוכלו להמשיך ולעבוד גם במהלך השנה במידה ויבחרו בכך", אומרת טלילה יודפת, סמנכ"ל משאבי אנוש ברשת 'מקדונלד'ס ישראל'.

שעות עבודה

מותר להעסיק נער עד 8 שעות ביום - ולא יותר מ-40 שעות בשבוע. במקום עבודה, שבו יום העבודה הרגיל הוא יותר מ-8 שעות, מותר להעסיק עד 9 שעות נער שמלאו לו 16 שנה.

נער העובד לפחות 6 שעות ליום, זכאי להפסקה של 45 דקות, מתוכם 30 דקות ברצף (את ההפסקה אין לקזז מהתשלום). אם המעסיק עבר על החוק והועסקתם מעל 8 שעות, יש לדרוש תשלום על שעות נוספות (125% עבור השעה התשיעית והעשירית, ו-150% עבור השעה ה-11 וה-12).

אין להעסיק נער בן 16 ומטה בין השעות 22:00 בלילה עד 6:00 בבוקר. איסור זה חל גם במקומות עבודה שיש להם היתר להעסיק עובדים בשבת.

שכר מינימום ונסיעות

שכר המינימום לנערים ונערות מוגדר בחוק (ראו טבלה). טבלת השכר אמורה להתעדכן בחודש יולי, ולכן חשוב שכל הורה לנער עובד וכל נער בעצמו יתעדכן בגובה שכר המינימום.

המעסיקים מחויבים להחזיר לעובדים את הסכום המינימלי הדרוש לבני הנוער כדי להגיע לעבודה. החזר הוצאות הנסיעה הוא בנוסף לשכר, ובהתאם למחיר הנסיעה בתחבורה ציבורית. הסכום המירבי להוצאות נסיעה: 21.14 שקל ליום.

חופשה שנתית

מספר ימי החופשה השנתית לנערים עומדת על 18 יום בשנה, לעומת 14 יום לבוגר. החישוב לנער שעבד רק בחופשת הקיץ הוא 7.5% ממספר ימי העבודה בפועל (כלומר, על כל שבועיים עבודה – יום חופשה). אם לא ניתנה לנער חופשה בתשלום, יש לשלם לו פדיון חופשה בסיום עבודתו.

ביטוח לאומי ומסים

חובת התשלום לביטוח לאומי חלה על המעסיק, ואין להפחית תשלום זה ממשכורת העובד.

מס הכנסה: נער עובד חייב למלא טופס 101 למס הכנסה, שבו מדווחים פרטיו האישיים. סף המס לרווק הוא 4,005 שקל לחודש, ונערים זכאים לנקודת זיכוי נוספת במס הכנסה. מי שעבר את גובה השכר הזה במהלך חודש עבודה אחד, יכול להצהיר כי לא עבדו במהלך כל השנה ולקבל פטור.

מס בריאות: על הכנסה הנמוכה מרבע השכר הממוצע במשק (מתחת ל-1,903 שקל), אין להוריד מס בריאות. מי שמשתכר עד כמחצית השכר הממוצע במשק (עד 3,807 שקל) ינוכו משכרו 3.1% עבור מס בריאות.

חובות וזכויות

חשוב לערוך רישום מדויק של ימי ושעות העבודה, בנפרד מרישומו של המעסיק. בסוף כל יום עבודה כדאי להחתים את המעסיק.

יש לשלם לעובד גם עבור "תקופת התלמדות", "ימי הכנה", השתלמויות או ישיבות עבודה - פעילות זו היא חלק בלתי נפרד מיום עבודה.

כל עובד צעיר חייב לקבל מסמך כתוב, המפרט את זהות המעביד והעובד, תאריך תחילת העבודה ומשך תקופת העבודה, עיקרי תפקיד העובד, פרטי הממונה הישיר, גובה השכר ועוד.

החוק אוסר על קיזוז שכר, קנס או עונש כספי אחר.

חשוב לדעת כי החוק קובע פיצוי גבוה לעובדים ששכרם לא שולם במועד.

ולסיום: במהלך חופשת הקיץ מפעילה הסתדרות הנוער העובד והלומד מוקד מיוחד לטובת בני נוער שנוצלו בעבודה. במוקד ניתן לקבל ייעוץ לגבי זכויות העובד. מספר הטלפון של המוקד הוא 03-7651212 (כוכבית 1121מכל טלפון נייד). מידע נוסף ניתן לקבל באתר האינטרנט של הסתדרות הנוער העובד www.minimom.co.il.

15/6/2006

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
ישן 20-06-2006, 12:21
  itaya itaya אינו מחובר  

חבר מתאריך: 11.02.06
שלח הודעה דרך ICQ אל itaya
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי יוסיפון שמתחילה ב "הולכים לעבוד בקיץ? כמה כללים שיעזרו לכם לא לצאת פראיירים"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי יוסיפון
נער העובד לפחות 6 שעות ליום, זכאי להפסקה של 45 דקות, מתוכם 30 דקות ברצף (את ההפסקה אין לקזז מהתשלום). אם המעסיק עבר על החוק והועסקתם מעל 8 שעות, יש לדרוש תשלום על שעות נוספות (125% עבור השעה התשיעית והעשירית, ו-150% עבור השעה ה-11 וה-12).

פחחח ספר את זה לרב מלצרים שלי לשעבר שהיה טוחן לנו תתחת מחמש וחצי בערב עד 2 בלילה עם הפסקה של איזה רבע שעה בלחץ ולפעמים גם הפסקה לא היינו מקבלים... שלא נדבר על אלה שעשו כפולה ועבדו גם בבוקר מ12 שאם לנו (אלו שבאו רק בערב) לא הייתה הפסקה אז גם להם לא הייתה הפסקה... בן זונה...

עריכה: ושלא נדבר בכלל על הכססססףף, שבכל הכרטיס עבודה שלי אין יום אחד שעברנו את השמונה שעות אבל אני יכול להבטיח לכם שקרו לא מעט פעמים שדווקא כן עברנו אבל הוא רשם בדיוק שמונה שעות... כדי לא לשלם יותר...

בכל אופן, כמעט בכל אולם טוחנים למלצרים את התחת...

עוד טיפ קטן לאלו שמתכננים לעשות אירוע:

אל תתנו טיפ כללי לרב מלצרים, ואם אתם כבר נותנים אז אל תחשבו אותו לפי הכמות מלצרים שעבדו באירוע כי המלצרים לא רואים שקל מהכסף הזה... באולמות שבאמת עושים טובה ומחלקים למצרים אז נותנים להם פעם בשבועיים איזה 20 שקל ולא חשוב כמה טיפים כללים הם קיבלו בשבועיים האלה.... נשבר לי הזין מרבי מלצרים שמשקרים ככה לאנשים...

נערך לאחרונה ע"י itaya בתאריך 20-06-2006 בשעה 12:23.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום

כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 13:31

הדף נוצר ב 0.04 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2025 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר