|

18-02-2007, 14:48
|
 |
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
|
חילופי מפקדים בשייטת - נ´ ממזרע הולך, ד´ מהקיבוץ הדתי מגיע
נ´ ממזרע הולך, ד´ מהקיבוץ הדתי מגיע
מפקד הקומנדו הימי עוזב את תפקידו, וצפוי להמשיך ולהתקדם בצה"ל. לאחרונה גרם לסערה בפיקוד הבכיר, כאשר תקף בחריפות את תפקודו של חיל הים במלחמת לבנון
יועז הנדל מקור ראשון 16/2/2007
חילופי מפקדים בשייטת
הרמטכ"ל היוצא דן חלוץ לא היה המפקד היחידי בצה"ל שנפרד השבוע מתפקידו. בטקס צנוע יחסית בבסיס הצפוני של הקומנדו הימי נפרד אמש אל"מ נ' מהפיקוד על שייטת 13.
נ', אשר גדל בקיבוץ מזרע, התפרסם לראשונה בשנת 1988 בזכות הנחישות הרבה שגילה במבצע 'כחול וחום' (פעולה כנגד מפקדתו של אחמד ג'יבריל בעירה נועימה שבדרום לבנון). כוח המבצע, אשר הורכב מחיילי גולני ושייטת 13, נתקל בהתנגדות עזה מצד המחבלים, שהסתתרו במבנים תת-קרקעיים מסובכים מכפי שצפו בשלב התכנון. ניהול הקרב הידרדר לאנדרלמוסיה, ובמהלך חילופי האש הקשים נהרג סא"ל אמיר מיטל, מפקד גדוד בגולני, וארבעה לוחמים אחרים ננטשו בשטח. נ', אז קצין זוטר מהשייטת, היה היחיד שהצליח לשאת את גופתו של סא"ל אמיר מיטל על גבו. הוא נשא אותו ב'סחיבת פצוע' לאורך מרחק רב תחת אש. בזכות נ' ובזכותם של טייסי מסוקי קוברה, שחילצו בעזרת מגלשי המסוקים את ארבעת החיילים שנותרו מאחור, נחסכה תסבוכת קשה של נפילת חיילים ישראלים בידי ארגונו של ג'בריל.
לאחר הפסקה קצרה באזרחות המשיך נ' במסלול הקידום בשייטת. באמצע שנות התשעים נשלח לפיקוד מרכז על מנת להחליף את ר', קצין שייטת אחר, בפיקוד על יחידת המסתערבים 'דובדבן'. תא"ל ר', היום ראש מספן מודיעין בחיל הים, היה זה שלימים העביר לנ' גם את הפיקוד על הקומנדו הימי. בתקופתו כמפקד יחידה עצמאי הצליח נ' לקדם את שיתוף הפעולה בין השב"כ לדובדבן (שת"פ אשר פורח עד היום), ולפתח שיטות ייחודיות להפעלת לחץ אזורי על יעדי מבוקשים. קצינים אשר שירתו תחת פיקודו בדובדבן מספרים על שינוי משמעותי במעמדה של היחידה בתוך צה"ל, ועל מבצעים רבים שהעידו כי הפיקוד הבכיר מאמין ביכולותיה.
על גיליון הפיקוד שלו מעיבה עד היום פרשייה אחת מתקופת שירותו בדובדבן, הסתבכות שעוררה הדים רבים ואף אילצה אותו לעמוד בפני בית דין צבאי ואחר כך בג"ץ. בשנת 1994 הציב צוות של דובדבן מחסום פתע בגזרת דרום הר חברון, כחלק מפעילות מבצעית לבחינת כלי רכב הנושאים לוחיות רישוי חשודות. אזרח ישראלי, אשר עסק ככל הנראה בגניבת כלי רכב, פרץ את המחסום כשהוא נוסע בטנדר בעל לוחיות ישראליות. החיילים פתחו לעברו באש והוא נהרג. בעקבות התקרית נפתחה חקירת מצ"ח, אשר בסיומה הואשמו ארבעה קצינים מדובדבן, ובהם נ', בגרימת מוות ברשלנות. במהלך המשפט הצהיר נ' כי האחריות לאירוע מוטלת עליו באופן בלעדי. עדי אופי רבים, כולל אלוף פיקוד המרכז דאז, הגיעו להעיד על איכותו האנושית. בסופו של דבר הסתיימה הפרשה בשנת 1999 בעסקת טיעון: נ' ושאר הקצינים הודו בעבירות שיוחסו להם, ובית המשפט העניש אותם בנזיפה בלבד.
מוביל בתריאטלון
בכל שנות המשפט עוכב נ' בדרגת רב-סרן, אף שפיקד על פלגת ההדרכה של שייטת 13, תפקיד שבהגדרתו מאויש על ידי סגן-אלוף. לאחר שפיקד גם על פלגת הלוחמים המבצעית בשייטת, יצא נ' לשנת לימודים שבמהלכה הצליח להפוך לאחד מהספורטאים המובילים בענף הטריאתלון בארץ. גם היום הוא מנצל את זמנו הפנוי לשם אימוני הכנה לתחרויות הטריאתלון.
תחת פיקודו של נ' המשיכה השייטת ליטול חלק במאמץ המלחמתי באיו"ש ובעזה, הגבירה את שיתוף הפעולה עם גורמים שונים במערכת הביטחון ופיתחה יכולות מבצעיות מתקדמות בגזרה הימית. בחלק מהמקרים באו חזונו של נ' והענפים החדשים שפיתח בשייטת לידי ביטוי בשדה הקרב. הקומנדו הימי ביצע בשנים האחרונות עשרות פעולות מוצלחות - חלקן התפרסמו בגלל נפגעים לכוחותינו, אולם מרביתן הסתיימו בצורה חשאית, מבלי שהציבור יידע על דבר קיומן. במבצע האחרון שהתפרסם מבין אלו שעליהם פיקד נ', פשטה השייטת על בניין מגורים בצור במהלך מלחמת לבנון. בתיעוד המצולם של הפעולה, שנעשה בעזרת אמצעים לראיית לילה, נראים הלוחמים מתגנבים אל תוך בניין המגורים ופותחים באש לעבר אחת הדירות. המבצע, שנחל הצלחה חלקית, הביא לחיסולם של מפקדים מקומיים של החיזבאללה בצור.
לאחר סיום המלחמה כתב נ' מכתב חריף למפקד חיל הים בדבר תפקוד החיל בימי הלחימה ושיטות התחקיר הפנימיות אחריה. כזכור, אחת הפגיעות המשמעותיות שספג צה"ל במלחמת לבנון היתה כאשר טיל ששוגר מהחוף הצליח לפגוע בספינת הדגל 'סער 5', למרות מערכות ההגנה המשוכללות של הספינה. המכתב הקשה של נ' לא זכה לפרסום ציבורי, אך עורר הדים בקרב קצינים בחיל. "היה זה רק מתבקש שמפקד כמוהו יציף את הליקויים בדרך בלתי מתפשרת", מעידים פקודיו של נ' בשייטת. "מדובר במפקד יוצא דופן, ערכי בצורה חריגה, אשר לא מעגל פינות".
למרות הפרצוף החמוץ שהוא עוטה על עצמו מפעם לפעם, מוסיפים פקודיו, ניחן נ' בקסם אישי רב וביחסי אנוש מעולים, ונוהג להעניק גיבוי מוחלט למי שתחתיו. נ' הזוכה להערכה רבה בקרב אלופי המטכ"ל (למעט אלה שספגו ממנו ביקורת), עתיד להמשיך ולהתקדם בצה"ל, ונחשב כמי שבעוד כמה שנים ייכלל בדור האלופים הבא. את מקומו כמפקד השייטת תפס ד', בן לקיבוץ דתי ממרכז הארץ, אשר מתגורר כיום עם משפחתו באחד מיישובי החוף.
|