|

16-04-2007, 19:04
|
 |
|
|
חבר מתאריך: 14.03.06
|
|
או! סוף סוף מגמת פיזיקה משתלמת! 
דבר ראשון, נעם, אתה צודק. מטרתה של המנסרה המחומשת (או בלעז: PentsPrism) הוא אכן להפוך את התמונה בשני הצירים (אופקי ואנכי). אבל זה לא מסביר למה לא משתמשים במראות...
[מה שכתוב כאן הוא בגדר ספקולציה בלבד, זה לא עובדה, קחו בערבון מוגבל.]
כשקרן אור פוגעת במראה, חלק מן האנרגיה הולכת לאיבוד, ומוחזר רק חלק מן האנרגיה (כלומר, אם המערכת האופטית הייתה מורכבת ממראות, חלק מהאור היה "הולך לאיבוד" במעבר בין החומרים (זכוכית המראה והאוויר, או, נניח, הוואקום). באנרגיה ש"נעלמת" נקראת אנרגיה נבלעת, והאנרגיה שמוחזרת, נקראת, מן הסתם, אנרגיה מוחזרת.
לעומת זאת, במעבר בין שני חומרים בעלי מקדם שבירה שונה (בהפשטה רצינית, זה ביטוי של המהירות שבה האור יכול לעבור בתוך החומר), אם "נכניס" את האור מהחומר בעל מקדם השבירה הנמוך יותר לזה בעל מקדם השבירה הגבוה יותר בזווית שערכה בקירוב 90 מעלות, האור לא ימצא בזווית זהה, אלא קטנה יותר (כלומר לא ימשיך בקו ישר, ראה שרטוט). נקרא לזווית הזו זווית גבול. לשם המחשה: מקדם השבירה של וואקום הוא 1 בדיוק, של אוויר בטמפרטורות שונות גבוה טיפה יותר, ושל מים ב-0 מעלות הוא 1.33346. מקדם השבירה של יהלום הוא 2.417, ושל זכוכית pyrex (אני מניח שבמנסרה המחומשת משתמשים בזכוכית דומה) הוא 1.474.
אם אנחנו נעביר קרן אור בין חומר עם מקדם שבירה גבוה לחומר בעל מקדם שבירה נמוך יותר, ככל שנתקרב לזווית הגבול (נאמר, נתחיל ב-0 מעלות, ואז האור ימשיך בקו ישר, ונעלה לכיוון זווית הגבול), הסטיה תגדל. כשנגיע לזווית הגבול, האור יעבור ב-90 מעלות - כלומר במקביל בדיוק לגבול בין החומרים. אם נעלה מעל זווית הגבול, יופעל עקרון שנקרא "החזרה פנימית" - קרן האור תחזור לתוך החומר בזווית החזרה ששוה לזווית הפגיעה שלה (הנה ההסבר: אם נעמיד מראה ב-90 מעלות לגבול, נקבל על המראה את הדמות של הקרן המוחזרת, ר' שרטוט [יש שרטוט, המערכת לא עובדת משום-מה.. אני אוסיף בהודעה נפרדת בערב, או משהו בסגנון]). בניגוד למראה, לפי עקרון ההחזרה הפנימית מוחזרת כ-ל האנרגיה כולה, כך שבתוצאה הסופית, אחרי כמה שינויי כיוון של האור, מגיע 100% מהאור ולא פחות, כלומר הבהירות גדולה יותר.
יש למנסרה המחומשת גם חסרונות: היא יקרה יותר (כמות גדולה של חומר וצורך בליטוש מדוייק ביותר), וכן היא כבדה יותר. מצד שני, היא מדוייקת יותר ממערכת מראות ובהירה יותר.
מקווה שההסבר מובן מספיק והבהיר קצת.. קשה לי להעביר דברים כאלה על רגל אחת, אבל אני חושב שזה מעלה את רמת הפורום... 
Equipment: Nikon D50, Nikkor Dx 18-55mm, Nikon SB600, Nikkor 50 mm f/1.8, Tamron 18-250mm Canon PowerShot A95, Tiffen Filter Set, Minolta Dynax i7000, Minolta 28-85 mm, Σ 70-210 mm, and a few more glasses...
נערך לאחרונה ע"י OmriP בתאריך 16-04-2007 בשעה 19:12.
|
|