15-08-2008, 19:38
|
|
|
|
חבר מתאריך: 18.12.03
|
|
דיון: עצות והצעות לשיפור המשטרה
רציתי לפתוח דיון מחודש בנושא ביטחוני בעל חשיבות עליונה לכלל תושבי המדינה.
רבים הדיונים פה בפורום על נושאים צבאיים שונים (רקמי"ם שונים, מלחמות עבר וכו') עד שלפעמים
נדמה כי חשיבות המשטרה נשכחת.
כבר דובר פה בפורום לא פעם על אזולת ידה של המשטרה בכל הנוגע לפעולות שיטור ובטחון
יום-יומיות, ונראה כי דבר לא נעשה לשיפור המצב. באופן אישי, קוויתי כי שר בטחון הפנים הנוכחי,
דיכטר, ישנה את המצב מהותית אך כמו רבים אחרים התאכזבתי.
ובכל זאת אולי בעקבות הקמת הממשלה החדשה בקרוב, ובעקבות זאת אולי גם מינוי שר בטחון פנים
חדש הנה כמה עצות והצעות לשיפור המצב. אשמח להתייחסותכם:
1. חיזוק והבהרת תפקיד המשטרה לכל הדרגים. המשטרה באופן כללי הינה גוף ציבורי אזרחי
הנותן שירותי אכיפת חוק לכלל הציבור בארץ. הדגש העיקרי כאן לדעתי הינו שירות. לעיתים
נדמה כי רבים מהשוטרים לא הפנימו זאת עדיין ורואים את עצמם כמקבלי שירות או כ"עושי טובה".
מתי בפעם האחרונה פניתם לשוטר ברחוב לבקשת עזרה שאינה קשורה להגשת תלונה וכו'? משהו
כמו "איך אני מגיע ל...?", או אפילו "מה השעה?". רוב התושבים רואים בשוטר כמישהו שיש להתרחק
ממנו ("מניאק?"). על השר החדש וראשי המשטרה לחזק ולהבהיר את תפקיד המשטרה לכל הדרגים
עם דגש על נתינת שירות. חוסר הכבוד שרוחש "האזרח הפשוט" לשוטר במדים הוא אחד הכשלונות
הגדולים ביותר של המשטרה.
2 . מינוי מפכ"ל חדש שבא מחוץ למשטרה, אפילו מפכ"ל אזרחי. כפי שכבר ציינתי, המשטרה
באופן כללי הינה גוף ציבורי אזרחי. ובניגוד לצבא שבו בעיתות מלחמה הרמטכ"ל מנהל את המלחמה,
מזיז כוחות ומאשר פעולות - ולכן ישנה חשיבות רבה לנסיונו הצבאי, המשטרה, גם בזמני חירום
מבצעת פעולות אזרחיות במהותן. אסור לחשוש מזעזועים במערכת אם יבוא מפכ"ל מבחוץ כפי שחלק
טוענים וגם לא מגל התפטרויות בצמרת המשטרה. אלו שטוענים כי יתפטרו רק משום שאין הם בטוחים
לגבי סיכויים להתמנות לתפקיד המפכ"ל בעתיד אינם ראוים לתפקיד בלאו הכי. אפילו ראשי התיבות
"מפכ"ל" משמעותם מפקח כללי. מפקח יכול להיות גם אזרח. וגם המוסד וגם השב"כ (נדמה לי) קיבלו,
עם הסתיגויות רבות יש לציין, "ראשים מבחוץ". גם המשטרה צריכה אחד.
3. הגדלת תקציב המשטרה ומשכורות השוטרים. עם כל הביקורת, עדיין לא קל להיות שוטר בארץ.
התקציב נמוך והמשכורות בהתאם. השר החדש חייב לשקם את מעמד השוטר ולהפוך אותו למקצוע
נחשק ומכובד שאנשים מתחרים כדי לעבוד בו. משכורות נוחות זה חלק עיקרי בתהליך. לא מספיק
שהשר החדש יבקש תוספת תקציב לאחר מינויו (כפי שרוכם עושים ואף פעם לא מקבלים), עליו לדרוש
זאת כתנאי לקבלת התיק!
4. הקמת כוחות שיטור עירוניים בעלי סמכויות הממומנים מתקציב העיריות וכפופים להן. בדר"כ
גופים קטנים יותר פועלים יעיל יותר ובתקווה שכך יהיה גם פה. בנוסף, לערים שונות ישנן צרכים שונים.
אם בעיר מסויימת למשל רמת הפשיעה גבוהה, יבואו התושבים בטענות לא רק למשטרת ישראל
(המצב כיום) אלא גם לראש העיר ואף יפעלו להחליפו אם המצב לא ישתפר. מצב זה יגרום לכך שכל
עיר תדאג שכוח השיטור העירוני שלה עושה את עבודתו נאמנה. מאחר וכוחות אלו יתוקצבו מתקציב
העיריות עצמן ואף יהיו מפוקחות ומנוהלות על ידן, תוכל כל עיר לקבוע לעצמה את תקציב הכוח
ומשכורות השוטרים ואולי אפילו תתפתח תחרות בריאה בין העיריות על השוטרים.
אני לא יודע מה המצב כיום שכן קיימת "משטרת ישראל" וגם "משטרת רמת גן" למשל. אני לא בטוח
מה היחסים בניהן ומי כפוף למי.
ולסיום, חוייה אישית קצרה שעברתי לא מזמן עם המשטרה:
לפני כחצי שנה בערך פרצו לביתי וגנבו ממנו דברים רבים. התבקשתי מחברת הביטוח למסור דו"ח
המאושר ע"י המשטרה עם כל הפריטים שנגנבו מהבית וערכם. בין השאר הייתה שם גם טבעת זהב
של אישתי שאת ערכה הערכתי בכ-1500 ש"ח. המשטרה אשרה את הדו"ח וזה הוגש לחברת הביטוח.
לאחר כיומיים, להפתעתי, מצאה אשתי את אותה הטבעת שהונחה כנראה שלא במקומה הרגיל. ניגשנו
שנינו, אישתי ואני, למשטרה עוד באותו היום על מנת לדווח על הטבעת שדווחה כגנובה וכעת נמצא.
בהגיענו לתחנת המשטרה (לא חשוב היכן) סיפרנו את אשר קרה לשוטרת הצעירה ו"הנחמדה" בכניסה
וזו ביטלה אותנו לחלוטין ואמרה לנו משהו בסגנון "עזובו אותכם, זה כבר לא משנה, תרוויחו!"
רצתה לומר: אנחנו המשטרה בכל מקרה לא מתכוונים לחפש את הפורץ והטבעת - תרוויחו כסף
מהביטוח.... 
|