|

24-04-2009, 15:07
|
 |
אדמין לשעבר
|
|
חבר מתאריך: 28.10.01
|
|
|
תמיר היה חוקר מעולה ומעמיק יותר מרוב ההסטוריונים נושאי התעודות...
הסטוריון (חדש, ישן או באמצע) הוא בן אדם ולא מנותק מעמדות אישיות. הסטוריונים כמעט שלא הצליחו
לחדש כלום לגבי קסטנר, מעבר להררי החומר שאסף עליו תמיר "חסר ההכשרה". בכלל, אין צורך
להפריז בחשיבות ה"הכשרה" שמקבל הסטוריון. לדעת לכתוב הערת שוליים עפ"י כללים מסויימים זה
אמנם מאוד חשוב כשאתה רוצה לפרסם מאמר באיזה כתב-עת, אבל חסר חשיבות לחלוטין כאשר אתה
רוצה להגיע לחומר הראשוני. לתדי כ"ץ ולאילן פפה יש אחלה הכשרה כהסטוריונים, והם עדיין כותבים
שטויות. לתמיר אין הכשרה כהסטוריון, אבל יש לו יופי של הכשרה כמישהו שיודע לחפור בארכיונים ולגלות
חומר שהצד השני לא רצה שיגלו אותו...
תמיר היה ליטיגטור מצויין, אבל עוד לפני כן הוא התמחה באיסוף החומר - ובנוגע לקסטנר, זה מה
שהסטוריון אמור לעשות. הסטוריונים יכולים ללמוד שיעור בהלכות מחקר מהפרוייקט שעשה תמיר
בנוגע לקסטנר, שניסה להסתיר המון דברים לגבי עברו ומצפונו הלא-נקיים. כל העדויות שלו לטובת
הנאצים, הוסתרו, ורק עבודת נמלים של תמיר הביאה לחשיפתן (למרות שחלקן, למרבה הצער, נחשפו
מאוחר מדי בכל הנוגע למשפט - אך לא מאוחר מדי בנוגע למשפט ההסטוריה).
בנימין הלוי היה שופט שמעולם לא היו עוררין על יושרו, והעובדה שאחרי שנים רבות (במהלכן היה
גם שופט בעליון) הוא ותמיר התקרבו, לא מורידה מאומה מיושרתו, ומכך שהאמין בכל מילה מפסק
הדין שכתב (הגם שגם הוא הודה שבחר מלים חריפות מאוד שניתן היה לנצלן כדי להימנע מעיסוק
מתבקש במעשים החמורים של קסטנר, ומהעובדה ששיקר ללא הפסק על דוכן העדים...). חסרונו של
הלוי (שבגללו הוא לא ישב בראש ההרכב שדן בגורלו של אייכמן) היה שלא היה יס-מן של המפלגה.
יודע מה? אני יכול לחשוב על חסרונות גדולים יותר לשופט...
אני מכיר מעט מאוד הסטוריונים שעסקו בקסטנר ושניתן לקבל אותם כאובייקטיביים. יהודה באואר ויחיעם
ויץ, שעסקו בנושא יותר מאחרים, הם בשר מבשרו של הממסד המפא"יניקי שעושה מאמצים גדולים לשקם
את תדמיתו של קסטנר, ובאואר, כאיש הממסד, היה זה שניצח על מערכה מכוערת במיוחד של הסתרת
אמת לגבי גטו ורשה (שבמרד היו שני ארגונים שלחמו, וכנראה שאי"ל היה הגדול מבין השניים...).
אנשים נוטים "לדבר מהפוזיציה", אבל ההבדל בין תמיר לאחרים, זה שהוא י-צ-ר את הפוזיציה. הוא אסף
את החומר, והעובדה שעד לרגע זה מנסים להתכחש לגילוייו האחרונים על קסטנר (אלה שנחשפו אחרי
רצח קסטנר), מלמדת שבאמת אין תשובה לחלק ממעשיו החמורים באמת (ועדות מצילת חיים לטובת
רוצח המונים כקרומיי, היא אקט שאין דרך להסביר, גם לא בהתפתלות כאילו הוא "כיבד הבטחה
למי שמנע טבח בטרזין" - שקרנים סדרתיים לא נוטים לכבד הבטחות שאין חובה לקיימן, והבטחה
לקרומיי הכלוא ממש לא היה הכרח לכבד, ובטח שלא הייתה חובה מוסרית לעשות כן...)...
הפרעות ביהודי בודפשט נערכו שבועות ארוכים אחרי סיום המשלוחים - כאשר בעיר כבר שלט מנהיג
אחר, שהיה מחוייב לנאצים בכל לבו. הפרעות לא מלמדות דבר על כך שלנאצים היה במי להעזר.
עובדתית, כשהורטי רצה לעצור את המשלוחים, לנאצים לא היה מה לעשות בנידון, והם הפילו אותו רק
כאשר ניסה לגמרי להתנער מהם ולחתום על שלום נפרד. לו היו בעיות במשלוחים, הרבה פחות אנשים
היו מגיעים לאושוויץ, ובאופן טבעי הרבה פחות היו נרצחים - בוודאי שמספר הנרצחים היה גדול
מהכמות הזעומה של 1,685 מיוחסים שקסטנר הציל. כל זה, עוד לפני שחוזרים לעובדה הבסיסית
שגבול רומניה היה מ-מ-ש קרוב לערים כמו קלוז', ואלה שחצו את הגבול (והיו כאלה שהעידו בביה"מ)
זכו לספר על כך. אלה שאלה על הרכבות הלא-נכונות (ופרט לאחת, כ-ו-ל-ן היו לא נכונות...), לא חזרו,
ברובם המכריע, לספר על כך...
אני מתייחס מאוד ברצינות לדיווחי סאסן, שכן הם כללו הקלטה שתומללה במלואה. ראיון סאסן אמין
ביותר, והעובדה שהוא נאצי, לא מורידה מאומה מהאמינות, כיוון שאין לו או למרואיין שלו, סיבה לשקר.
הראיון נערך בתנאים חופשיים לגמרי, ובוודאי שהם משוחררים מאינטרסים שיש לאלה שמחפשים בכל
דרך, לזכות את קסטנר.
זה לא מקרה שמנעו מתמיר לתשאל את אייכמן. הם חששו מתוצאות התשאול הזה...
לא קראתי עבודות של ברונשטיין, מעבר למאמר הזה - ואחרי קריאת המאמר הזה, קשה לי להאמין
שאקרא. מחקר שלו על רצח רבין והתיאוריות למיניהן על הרצח, ודאי שאינו רציני, כיוון שאין לו גישה
לחומרים חסויים, ואין טעם לעסוק בו, ללא קשר לעובדות שאין טעם להתייחס לכל הקונספירציות
למיניהן. המאמר הנוכחי לבדו מעיד על חוסר רצינות, כאשר יושב אדם ומציין שיהדות הונגריה ידעה
מה צפוי לה, כאשר פרוטוקולים ארוכים של עד אחר עד אחר עד, יושבים ומספרים על מה שדווח להם
לגבי הרכבות, וכאשר קסטנר עצמו מציין שלא פרסם את דו"ח ורבה-וצלר, וכאשר סאסן (כן, סאסן)
מביא את דבריו של רב המרצחים, שמתגאה בהצלחת קמפיין ההטעייה. אין בדל של רצינות במאמר,
שהמקסנה שלו נכתבה עוד לפני שהאיש החל להקליד מילה אחת בנושא. אין לי מושג מהי "הכשרתו",
אבל המאמר הזה אינו כתיבת הסטוריה, אלא טקסט פובליציסטי לא רציני, שנועד לזכות מישהו, ללא
טיעונים אמינים (הטיעון המרכזי שלו הוא פשוט בולשיט, יהדות הונגריה ל-א ידעה על הצפוי לה, שכן
לו ידעה, לא היה קסטנר עצמו מנסה למנוע דליפת מידע אליהם...).
העובדה שברונשטיין מציין שקסטנר "נרצח בידי שני יוצאי לח"י", רק מעמיקה את חוסר הרצינות של
המאמר. דן שמר וזאב אקשטיין (השניים שאין עוררין שירו בקסטנר וברחו מהזירה) היו ילדים קטנים
כשהבריטים עזבו את הארץ, והם היו חברי לח,י כמו שאני הייתי חבר לח"י. יוסף מנקס הוחשד ע"י
אותם שניים כמי ששלח אותם לבצע את הרצח, ועל סמך עדות זו לבדה, הוא הורשע. קוסנפירציה או
לא קונספירציה, לא "שני חברי לח"י לשעבר" רצחו את קסטנר, אלא (במקרה שכל טענות איסר הראל
נכונות, ואיסר היה גמיש מאוד לגבי האמת, בטח בעניינים שנוגעים להגנה על המפלגה...) אחד, לצד
שני צעירים שירו בפועל...
ברונשטיין כתב מאמר פובליציסטי לא מדוייק. העצני השיב לו במאמר מדוייק לאין שיעור, שגם הוא
כזה שהמסקנות בו נכתבו עוד לפני שנבדק החומר. בכל מקרה, אם ברונשטיין רואה עצמו כחוקר,
לא על המאמר הזה תהיה תפארתו...
|
|