|

14-07-2010, 11:58
|
|
|
|
חבר מתאריך: 25.12.05
|
|
|
הוא מדבר על אמריקאים
ואמריקאים רגילים לחיות בצוותא עם המון רוחות רפאים של ערכים, או רעיונות, ועושים את זה בשלום. מנסיוני עם יהודי ארה"ב, וממש בעניין ה"ציונות" יש לי המון נסיון (עם יהודים מתבוללים לחלוטין, או אנטי ישראליים, לדוגמא, אין לי כמעט מגע), "ציונות" זה עבורם מושג רוחני שפירושו "אהבת ישראל שלא נמדדת בגרמים של רציונליות". זו בעצם אהבה כמו הרבה אהבות אחרות - זו ישראלופיליה באותו מובן שיש פרנקופילה, משולבת באותה הזדהות שיש לעוד תריסר "מיעוטים אתניים" אמריקאים ל "אולד קאנטריז" שלהם, רק במינון גבוה יותר מאחר וישראל נוסדה כשיהדות ארהב הייתה מבוססת, בניגוד לאיטליה, או אירלנד, שהן סב קדמון של האמריקאים ממוצא זה, אבל לא ממש בעלות זיקה פוליטית עכשווית למהות של האמריקאי איטלקי, או אירי.
ישראל עבור יהודי אמריקאי היא אלמנט הקשור בזהותו, ומה עוד שיש גם המון קשרי משפחה. עבור חלק היא גם עניין עסקי (לא עסק כלכלי ישיר, שוב, אלא תערובת של Emotional business שזה ענף עסקי לכל דבר בארה"ב.
מה שאני אומר אלה 2 דברים:
1. "הם" (היהודים האמריקאים) צריכים אותנו לא פחות ממה שאנחנו צריכים אותם
2. הציונות, גם במקרה שלהם, הפכה להיות בסך הכל מונח בעל משמעות מעורפלת.
ומאחר והמנוח "ציונות" הפך למילה שעצם אמירתה מעלה גבות, מעוררת יצרים והרבה פעמים סערה, אני רואה רק נזק בהמשך טיפוח והסגידה חמונח זה, כאשר בפועל בהווה הוא כבר לא ממש בעל משמעות. הקשר של יהודי אמריקאי לישראל אינו תלוי במונח ציונות. לדוגמא :קהילות יהודיות ספרדיות (יוצאי חלאב, מצריים, עיראק שהקימו קהילות הומוגניות, חילוניות למדי, במרכז ודרום אמריקה, קנדה, אוסטרליה ואפילו ארה"ב) מקיימות קשרים חמים מאוד עם ישראל, בכלל בלי לעבור בערוץ הציוני. הם מגיעים לבר מצווה עם צבא של אומנות שחורות עור, עושים הכל גלאט כשר ומסביב כל הנשים במיני וציצים לשמיים. תורמים ספר תורה לישיבה ברובע ב200K, מזמינים חצי גדוד צה"לי לערב בר ביקיו.. .עושים כל מה שעושים יהודים אמריקאים מפוצלי זהות, ואין אצלם שום תנאי, או שאלה של מקום הציונות בקשר שלהם לישראל. בדינמיקה שאני מכיר אצל יהודים משמרי זהות יהודית לציונות, אפילו כמונח מקודש, אין כבר שום מקום שלא ניתן למלא אותו.
המצב הקיים כיום הוא שיהודי אמריקאי שלכאורה למד על ישראל, מגיע לארץ לחפש ציונות של חדר אוכל קיבוצי, מרכז קליטה ליהודי אתיופיה, לבלות שעה בשדה כרוב לאסוף יבולים שננטשו בשביל בית תמחוי, ועוד כמה דברים דומים. הוא לא מודע בכלל לכך שחצי מהתושבים פה הם מיוצאי עדות המזרח, הוא לא יודע שיש פה עשרות אלפי סלאבים לא יהודים שמשרתים שירות מלא, ומוצלח בצה"ל, הוא לא מכיר עוד הרבה דוונים מאוד מרכזיים בהוויה הישראלית. הוא לחלוטין פיספס את מה שקרה פה! הוא לא יודע שהקיבוצניקים כבר מזמן בעלי דירה ברעננה ושגיבורים לא קטנים באותה "ציונות בסגנון פעם" הם המשפחה הכורדית שששישים שנה כבר מחזיקה מעמד במושב בגבול הצפון, או אלה שנשארו עדיין בשיכון בדימונה, וטוב להם ולא רוצים לעזוב והילדים שלהם אנשים ישרים ושירתו בצה"ל.
אני לא אוהב מונח כמו "ישראל האמיתית", אבל אני יודע בוודאות שחלק גדול ממה שהיא ישראל, כל אחינו בגולה בכלל לא מכירים כשהם מדברים על ציונות. מבחינתי המשך מכירת הסיפור של "ציונות 2010" זו פשוט רמאות - רמאות ששני הצדדים משתפים בה פעולה. כל רמאות, גם אם מיטיבה אתך, סופה להרע עם כולם. יהדות ארה"ב צריכה לקחת את הכיוון שטוב לה, לא הכיוון שטוב לנו. ואם הרבה מהם מתבוללים, אז מה לעשות?
אגב: מי שעולה לארץ כבר מזמן לא עושה את זה כי איש הסוכנות מכר לו חלומות, בטח לא אמריקאי. חוץ מזה שהוא כבר היה פה, לפני שהוא ממש עולה הוא פודה עוד כמה מיילים, עולה על מטוס ובא לעוד סיור מקדים. הוא דווקא יודע מה "יש פה" ואני אישית לא שמעתי על אנגלו סאכסי שעלה לארץ ב-15 השנה האחרונות ולא ידע לאן הוא בא. אני מוקף בהם בתחום בו אני עובד. האמת שעליה של יהודים מאנגליה, לדוגמא, בכלל לא מתדלדלת, למרות שהם לחלוטין לא בנויים למנטליות פה. יש לכך סיבות רבות, שום קשר לציונות, וזה נושא לדיון אחר.