29-12-2011, 02:14
|
|
|
|
חבר מתאריך: 25.08.03
|
|
למיטב הבנתי העלת 3 נקודות עיקריות:
א' הנושא הכלכלי שעליו אדלג מכיון שדשנו בו בעבר.
ב' ההתנגשות התרבותית
ג' כיצד תיראה הנהגה חרדית, והשפעת הקהילה החרדית על מירקם החיים.
ההתנגשות התרבותית:
אתה צודק במובן מסוים שישנה התנגשות תרבותית , אבל כאמור היא מוקדה תחת מיקרוסקופ אלקטרוני, ששולבו בו 2 גורמים א' הקיצונים שאותם הזכרת ב' גורמים פוליטיים שמתוסכלים מישיבה ארוכה מידי באופוזיציה. (יש להם גם תקווה קלושה לתקוע טריז בין נתניהו לחרדים מצד אחד, מי יודע אולי סוף סוף יוקדמו הבחירות, ולעשות הון פוליטי מצד שני).
לגופו של עניין:
גם בתוככי הציבור החרדי שהוא מאוד לא הומוגני בנושאים אלו ישנם התנגשויות תמידיות בנושאי הצניעות. למשל הליטאיות לובשות פאות. הספרדים דווקא כובעים. החסידים משלבים את שניהם. מי שמקפיד על קווי מהדרין הם החסידים (בחלק מהחסידויות זוג נשוי לא ילך יחד ברחוב), הליטאים לעומת זאת יושבים האחד ליד השני באוטובוס הולכים יחד ברחוב וכו' (זאת בהנחה שלא מדובר בקו מהדרין שבו צריך לכבד את הציבור החסידי). ההבדלים הנ"ל הובילו לעימותים משתנים בעוצמתם בתוככי הציבור החרדי (מאבק השליטה בחינוך העצמאי (חלקו עקרוני וחלקו פוליטי) פיטורי מורות על רקע קוד הלבוש, פתיחת בתי ספר נפרדים לציבור החסידי, ההפגנות האחרונות נגד נשות השאלים, התנכלות לעסקים, מחלוקות פוליטיות שתמיד גולשות לויכוח אידיאולוגי, ועוד), אך אף אחד מהם לא גרם לדחייה ולמסע הסתה בסדר גודל דומה, מצד הצדדים למחלוקת. (היו מחלוקות אידיאולוגיות קשות מאוד בקרב הציבור החרדי [חב"ד – ליטאים] אך לא על רקע כזה אלא על רקע אמוני ענייני).
באופן כללי ולאור נסיוני ברוב קוי המהדרין לא יעירו למי שתשב מקדימה ובפרט בערים מעורבות, ועד כמה שישנם מספר אנשים שנוהגים אחרת (מתוך טיפשות או קיצוניות) זה לא אמור לשנות את המאזן הכללי. ההסתה האינטרסאנטית שיצאה מכלל פרופורציה, גורמת להשתוללות של הקיצונים בקצוותיהם של שני הציבורים - קיצוני השמאל הפרובוקטיביים מחד, וקיצונים חרדים מצד שני הששים אלי קרב, כאשר ברקע כמה גורמים שאף אחד לא היה מתייחס אליהם בימים כתיקונם.
באופן כללי התנגשויות מעין אלו כשלעצמן אינן מדאיגות אותי, והן לא אמורות להיות שונות מהתנגשויות מינוריות המתרחשות כל הזמן גם בתוככי המחנות השונים במגוון של אירועים ונושאים, (ואני חושב שמיותר לפרט). עם קצת רצון טוב ניתן לגשר עליהם בקלות. (גם בני זוג צריכים לגשר על מגוון של פערים משתנים לאורך כל החיים).
מה שכן מדאיג אותי הוא נושא היוחסין כלומר הגיור ומניעת פסולי החיתון. נושא זה הוא באמת עקרוני לשני הצדדים, החרדים והדתיים בכללם לא יוכלו לוותר בנושאים אלו שלהם השלכות הלכתיות ברורות (יהדות, חללות, ממזרות), וגם הציבור החילוני שמצד אחד מאבד את זהותו המסורתית ומצד שני משתחלים אליו הרבה פרטים שאינם יהודים על פי ההלכה, יתקשה לוותר על זכויותיו האזרחיות. לנושא זה פוטנציאל אמיתי ליצור פילוג אמיתי בחברה הישראלית. בינתיים מנהיגי הציבור החילוני אחראים מספיק בשביל לא להעלות לדיון את הנושא הזה בצורה דומה, לכמה זמן? זאת אינני יודע.
החשש האמיתי שלי הוא שמסע זה הוא חלק מתוכנית אסטרטגית, וכאשר מי שתכננו את הקמפיין הנוכחי יחשבו שהם יכולים לסחוף את רובו של הציבור החילוני לצד שלהם אם וכאשר יתרחש פילוג חד ואמיתי, הם יעלו את הנושא שבכחו באמת לפלג את העם, וזאת רק שאלה של זמן. אני מקווה משום כך שהשכל הישר יגבר ושיהיה מי שידע שחייבים למען כולנו להנמיך את גובה הלהבות.
(אני מודע לכך שרובו המוחלט של הציבור החילוני לא שונא חרדים ולרגע לא חשבתי אחרת. האנטיות היא נושא שדנו בו בעבר. ישנם מקרים בהם נעשה שימוש בסטריאוטיפ של אנטי אך זה לא מגרע מהביקורת לגופה שאליה יש להתייחס וברור שרוב המבקרים אינם נופלים תחת ההגדרה של אנטי. החזון איש התכוון לכך שלא ניתן לנתק את עם ישראל ממסורת בת אלפי שנים וליצור זהות חדשה לעם היהודי - שמתחילה בהרצל ונגמרת בחוקה).
בנוגע לנקודה ג' הוא דורש דיון נקי ותיאורטי (שעשוי להיות גם מעניין מאד). אני מציע לפתוח אשכול ייעודי לבחירתך בפורום יהדות או פוליטיקה ואקטואליה.
נערך לאחרונה ע"י channb בתאריך 29-12-2011 בשעה 02:38.
|