לוגו אתר Fresh          

אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ●●● ברוכים הבאים אל פורום צבא וביטחון ●●● לפני הכתיבה בפורום חובה לקרוא את דבר המנהל ●●● עקבו אחרינו! ●●● חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חיילים, צבא וביטחון > צבא ובטחון
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה

ישן 13-11-2025, 22:36
  Minus1945 Minus1945 אינו מחובר  

חבר מתאריך: 08.04.22
צבאי חטיבה 292, מי את?

שלום!
אני בהליכי מחקר על טנקי השרמן בצה"ל ספציפית טנקי המ-50, בכללי אשמח לכל מי שיש חומרים מעניינים עליהם ועל כלים דומים שישלח תודה מראש, ובמהלך המחקר עלו לי מספר יחידות שאין לי מידע זמין עליהן, גם לאחר פניה לארכיון צה"ל.

בקצרה:
מלחמת יום הכיפורים הייתה סטירה מצלצלת לצה"ל וחיל השריון בפרט, מה שגרר פתיחת חטיבות סדירות ומילואים, וקפיצות זריזות בין דגמי טנקים. שינוי חד זה בתכנית בניין הכח של צה"ל גרר שינוי במערך טנקי התותח ממשפחת השרמן.

במלחמת יום הכיפורים בחיל השריון היו 7 גדודי שרמן:
גדודי שריון פיקודי (גש"פ) - 2
גש"פ 181 - כפוף לפיקוד הצפון, לחם בחזית הצפונית, 44 טנקי שרמן מ-50 על פי תקן.
גש"פ 182 - כפוף לפיקוד המרכז, הוכפף לכח משה ולא השתתפף בלחימה לידיעתי, 41 טנקי שרמן מ-50 על פי תקן.

גדודי טנקים בחטיבות ממוכנות - 5
על פי תקן כולן עם פלוגה אחת של טנקי שרמן מ-50 עם 17 טנקים, ועוד כשלוש פלוגות מ-51, 11 טנקים בכל אחת. (17+33)
גדוד 377 - חטיבה 9
גדוד 95 - חטיבה 4
גדוד 268 - חטיבה 670
גדוד 129 - חטיבה 875
גדוד 226 - חטיבה 11

170 טנקי מ-50
165 טנקי מ-51

כן היו טנקי שרמן בגדודי הנדסה קרבית אבל אינני מכיר אותם באופן מספק, ולידיעתי הם מדגמים לא רלוונטים.

מיד לאחר המלחמה, עם יבוא מאות טנקים אמריקאים ותפיסת טנקי שלל וארגון מחדש של מספר חטיבות, מערך טנקי השרמן הצטמצם באופן משמעותי ודרסטי.

גדוד 95 "בזלת" הופרד מחטיבה 4 "קרייתי", והוכפף כגדוד שריון פיקודי לפיקוד מרחב שלומו (פיק' מרש"ל). מספר הגדוד שונה ל7013, הוא גש"פ 7013.

גש"פ 182 של פיקוד המרכז העובר גם הוא לפיק' מרש"ל, ומספרו שונה ל8121.

שימו לב! אני מאמין כי גש"פ 8121 הוסב לטנקי שרמן מ-51! דבר זה התאפשר כי גדודי הטנקים של חטיבות ממוכנות רובם הוסב לטנקים מתקדמים יותר. אני גם מאמין כי המבנה שונה מארבע פלוגות לשלוש.

גש"פ 7013 להבנתי איבד את פלוגת המ-50 שלו, וכן נשאר שלוש פלוגות מ-51.

אינני יודע מה עלה בגורלו של גש"פ 181, זה שפורק ברור, אבל מתי ועם אילו טנקים אינני יודע כעת.

גדודי הטנקים של החטיבות הממוכנות להבנתי כולם מלבד 95 הוסבו לטנקי שוט קל ומגח לדגמיהם.

ואז, ב1974 הוקמה לה חטיבה, שעל פי שמועות (המעט מסמכים שקיבלתי מארכיון צה"ל בקושי מוכיחים דבר) הייתה חטיבת טנקי שרמן! בזמנו חטיבות היו עם 111 טנקים.
אין יותר מדי מידע זמין, מה שכן מצאנו עד כה ריכזנו בעמוד הויקיפדיה

עם עסקאות בראון שאיתם צה"ל יבא ארצה מאות טנקי מגח מדגמים חדשים, כמו מגח 5, 6ב' ו6ג' הוחלט על סגירת מערך טנקי התותח שרמן, חטיבה 292 פורקה ב1977, גש"פ 8121 ב1978, וגש"פ 7013 הוסב לטנקי מגח אי שם ב1980 ולאחר מכן נספג בחטיבה 550.

אחרי כל הבילבול שכל הזה... למה אני פותח את האשכול הזה?

אולי בנס יש כאן לאחד מחברי הפורום, מידע נוסף על החטיבה או יחידות שרמנים מאוחרות אחרי יוה"כ?
תמונות? אולי יודעים האם השרמן מ-50 שירת בחטיבה 292? האם מצאתם טעות במשהו שכתבתי?

ניסיתי לכתוב מייל למח"ט השני של החטיבה, ארבלי, לא קיבלתי תשובה, אנסה להשיג אותו בדרך אחרת, גם כן אמשיך לבקש מארכיון צה"ל תיקים נוספים וכן ממרכז המידע שבלטרון.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום

כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 06:47

הדף נוצר ב 0.04 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2025 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר