13-05-2009, 23:21
|
|
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
הודעות: 23,839
|
|
|
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי טל ענבר שמתחילה ב "כנס הביטחון הלאומי השנתי של מכון פישר: טק"ק ורק"ק - האתגר והמענה"
הייתי עד היום בהרבה כנסים.
אני חושב שזה של מכון פישר הוא המושקע מכולם.
אולי הסכום של 380 ש"ח והרצליה הרחוקה הרתיעו את קשישי ת"א מלהגיע ולהציק. בניגוד למקובל, היה רק אחד שבמקום לשאול נתן הרצאה על השואה שמנותקת לגמרי מהדובר שאליו הוא פנה ומנושא הכנס.
בשל שביתת הרשויות המקומיות זכיתי בשעות איכות עם הזאטוטים הפרטיים שלי הבוקר והפסדתי את החלק הבא של תוכנית הכנס:
ברכות ופתיחת הכנס - תא"ל (מיל') אסף אגמון, ראש מכון פישר
הרצאת פתיחה - אלוף (מיל') דוד עברי, יו"ר מכון פישר
מושב בינלאומי: האתגר האסטרטגי - יו"ר: טל ענבר, ראש המרכז לחקר חלל וכטב"מ, מכון פישר
הגנה מפני טילים - עקרונות אסטרטגיים, מציאויות טקטיות - גנרל בדימוס דניס קווין, סגן נשיא לנושאי יוזמות אסטרטגיות להגנה בינלאומית בפני טילים, לוקהיד מרטין
אתגרי נאט"ו בתפיסת ההגנה מפני טילים - גנרל בדימוס ברנד קריינבוים, יועץ ראשי, IABG, גרמניה
אל"מ (מיל') בני מיכלסון, לשעבר רמ"ח היסטוריה, פתח את המושב ההיסטורי ואני הגעתי כמה דקות אחרי שהוא סיים לדבר. הנה, בקצרה, ההיסטוריה של הרק"ק עפ"י מיכלסון:
היסטוריה של טק"ק/רק"ק - פריודיזציה
- 1941: מערכת מוסקבה – ה"קטיושה" עולה על במת ההיסטוריה.
- יוני 1944 – מרץ 1945: מתקפת ה- V-1 וה- V-2 על לונדון (ואמסטרדם), 1,403 טק"ק, 32,875 אבדות (8,641 הרוגים), מליון וחצי בתים, מליון תושבים נטשו.
- מרץ 1968 – יולי 1970: מלחמת ההתשה – "קטיושות" על בית שאן.
- אפריל – מאי 1978: "קטיושות" על ירושלים.
- יולי 1981: 1,870 רקטות במשך 10 ימים על צפון הארץ.
- יוני 1982: מלחמת "שלום הגליל" תוך 5 שעות הפסיק הירי למשך 5 שנים.
- 1987 – 1988: מלחמת איראן – עיראק – "מלחמת הערים" אלפי נפגעים – נזק עתום.
- 1996: "ענבי זעם" – 777 רקטות על צפון הארץ.
- 2006: מלחמת לבנון השנייה - 4,200 רקטות על צפון הארץ.
- 2009: מבצע "עופרת יצוקה" – 615 רקטות נורו פחות ממחצית פגעו.
אחריו דיבר (באנגלית, כמובן) מייק בואן, סגן נשיא, הגנה מתקדמת מטילים ונשק לייזר מונחה, רייתיאון על "הדרך הארוכה להגנה האמריקאית בפני טילים".
המצגת שלו תועלה כאן עוד מעט באישורו. במילטרי פוטוס ילקקו את האצבעות.
בהרצאה של בואן תפסה אותי במיוחד ההתמודדות היום של האמריקאים (ואחרים שקונים מהם את הפתרונות) עם נשק תמ"ס (תלול מסלול: רקטות "קטיושה", פצמ"רים וכדומה. גם מטווחים קצרים מאד כמו 200-300 מ' כפי שהציג לנו מאוחר יותר גדי אבירן מחברת טרוג'נס) בעירק ובאפגניסטן.
לדבריו של בואן מערכת הפלנקס הותיקה - "אב הטיפוס הראשון גמר פיתוח כשאני סיימתי את הקולג'" - מוצבת על נגרר של משאית ומצליחה להשמיד כמעט לחלוטין את התמ"ס. ולכן כוחות ההתנגדות נוטשים את התמ"ס ומחפשים כיוונים אחרים כדי לפגוע באמריקאים ובבריטים שרכשו גם הם את המערכת.
בואן התגאה לספר על כך שלקח להם פחות משנה מהיום שבו החליטו לנסות לקחת פלנקס של ספינות, להתאים אותו לפלטפורמה קרקעית עם כל הזנב הלוגיסי שהוא צריך, להתאים אותו כדי לזהות מטרות עם זמן וטווח מעוף כ"כ קצר ומתווה בעל מאפיינים שונים מזה שאליהם הוא נבנה, לבצע את כל הניסויים לשנע אותו ולהכניס אותו לפעילות מבצעית.
כשהוא סיפר על כך חשבתי שבצה"ל של פעם היה לוקח יומיים לפרק את התותח מאיזו אוניה, לרתך אותו למשאית ואת כל הניסויים היו עושים כבר בשטח בנסיון ליירט תמ"ס. במציאות של היום, בנתיים, אין פיתרון מיידי לתמ"ס. למרות שנראה שהפיתרון האמריקאי יכול להתאים (ועוד לא דיברתי על התשובה שקיבלתי ממח"א)
עוד פיתוח מעניין בנושא הפלנקס שהציג בואן היה הפלנקס לייזר:
לצערי מלבד השקופית הזו וזה שהוא אמר לנו שהעניין כבר קורה אוטוטו, ושהכל כבר הרבה יותר טוב מאשר בניסוי שהם עשו.... הוא לא אמר כלום.
חזרנו לעברית עם ל"ו השאלות בהרצאה המרתקת של רוני יפרח, מקדם פרויקטים, מל"מ, התעשיה האווירית על "התפתחות איום הטילים והרק"ק בישראל".
גם המצגת של יפרח תעלה לכאן באישורו ואני מאד מקווה שהוא יגיב אם יתפתח דיון בעקבותיה. קחו בחשבון שהרבה מעבר לאמור במצגת יפרח לא יכול לומר היות שהוא באמת יודע על מה הוא מדבר...
יפרח הכניס מושג חדש שנראה לי שצריך לאמץ: רט"ק = רקטות וטילי קרקע קרקע. מאחר והיום כבר לא ממש חשוב אם האיום הוא טק"ק או רק"ק הוא העדיף להשתמש במושג אחד.
תא"ל שלום הררי שדיבר מאוחר יותר וגם עוזי רובין חיזקו את גישה זו "הערבים ממילא אינם מבחינים אם מה שהם יורים זה רק"ק או טק"ק, מבחינתם זה סרוח' וזה סרוח'. החל מהפצמ"ר 60 מ"מ ואפילו קוטר קטן יותר וכלה בשיהאב 3".
יפרח פתח בשאלת השאלות של הכנס האם יש בכלל איום טילי ורקטי? ואם יש אז מה צריך לעשות איתו?
הוא הציג שלוש גישות להתייחסות לאיום הזה:
ולאחר מכן הציג עוד שאלות רבות הנוגעות לטיפול באיום ולא ניתן להיכנס אל כולן כעת. אני מקווה שנעשה זאת עוד מעט כשהמצגת תעלה.
בשלב זה יצאנו להפסקת וארוחת צהרים (היה חלבי, אולי בגלל זה הקשישים לא הגיעו?)
המשך בקרוב.
_____________________________________
אני כותב רק מה שאני יודע, או שאני חושב שאני יודע ואם אין לי מה להוסיף - אני שותק, מקשיב ולומד!
© יוסיפון - על כל האמור בהודעה זו חלים כל כללי זכויות היוצרים הקבועים בחוק. לשם קבלת הרשאה להעתקה או לשימוש במידע יש לפנות אלי לדוא"ל yossifoon@fresh.co.il
|