גיבוש חובלים 2006\3\5-8
אני עשיתי את הגיבוש במרץ וכתבתי סיקור קטן עליו. בסיקור לא ממש כתבתי על כל מיני צחוקים ופאדיחות שהיו אבל בלי ספק זו היה חוויה מדהימה בשבילי ואני בטוח גם בשביל כולם.
יום ראשון
יום ראשון מגיעים בשמונה לתחנת רכבת והולכים לסיור בנמל ורואים שם את כל הספינות טילים והצוללות וכו' ומגיעים ככה בעשר לבה"ד חיל הים שם יתנהל הגיבוש..בינתיים
מעשר ככה יש המון המון סחבת המון נסחבים עד שכולם מקבלים מדים ויציקת עופרת בצורת נשק וקיטבג עם דברים ללילה וחגורות הצלה בקיצר זה מעשר ככה עד איזה שלוש ארבע בצהריים עד שכולם מתארגנים במקומות שלהם וזה ואז סתם מתחילים לתזז אותנו...
אוקיי אז אחרי התיזוזים בשש וחצי ככה יש מסע ...המסע הוא מסביב הבה"ד (דבר ששובר פסיכולוגית) והוא נעשה עם תד"ל שזה תיק עם כתפיות מציקות שחבל על הזמן שבתוכו יש שק חול בעצם המסע הוא כבר שהתחלקתם למחלקות וכל מחלקה היא עם המילואימניק שלה...במסע צריך לעקוב אחרי המילואימניק שהולך הליכה מהירה מאוד ולפעמים ריצה (המסע הוא שעה וחצי ככה עד שמונה)
טוב אז המסע הוא שעה וחצי ככה, ואל תזלזלו בו כי הוא די קשה ואתה נכנס למעין הלם ראשוני של גיבוש, אבל אם תאמרו לעצמכם לא לפרוש ולא תחשבו על זה תראו איך הזמן רץ. אח"כ חוזרים בחזרה לתיזוזים אוכלים ארוחת ערב (שכחתי לומר שיש ארוחות במהלך הגיבוש:ערב צהריים ובוקר) ושוב קצת תיזוזים לא רציניים עבודות רס"ר ובאחד עשרה ככה הולכים לישון.
השינה היא באוהלים גדולים ויש אוהל אחד לשתי מחלקות (מחלקה זה משהו בין 17-18 איש(
בקיצר ביום הראשון גם מחלקים לכם חומר להרצאה אישית וחומר לימודי החומר להרצאה אישית הוא אישית שלך והחומר למבחנים הוא של כולם וביום הראשון אחרי המסע נותנים איזה 40 דקות לשבת וללמוד את החומר (אתה צריך לתת הרצאה של 7 דקות על חומר שיתנו לך....משמע לעמוד מול המחלקה שלך ולתת הרצאה אח"כ המילואימניק שואל שאלות ולכן כדאי מאוד שתקשיב להרצאות של אחרים .ההרצאות הם על קרבות בים או לי למשל היה הדרך לגילוי הודו בקיצר דברים שקשורים לים והמבחנים הם על דברים כמו ניווט אסטרונומי, ווסת דלק, ג'י.פי.אס וכו'
בנוסף המבחנים הם סדרה של שאלות אמריקאיות על הנושאים שניתנו לך)
בקיצר הולכים לישון באחת עשרה.
יום שני
השקמה בחמש בבוקר מעירים את כל הגיבוש על הרגליים (המלצה שלי לישון במדים) עד חמש וחצי ככה כולם כבר על שפת הים והמפקדים מחליטים לבדוק את טיב חגורות ההצלה(דבר שנקרא "מילוט נפש") כל מחלקה בתורה נכנסת למים עד הראש המים קפואים וכולם רועדים ואז חוזרים לבסיס מחליפים מדים אוכלים ארוחות בוקר קצת תיזוזים ויאללה יום ים!!
סבבה אז הטבילה בבוקר היה ממש לא ארוכה פשוט טובלים כל הגוף יחד עם הראש וחוזרים לבסיס מתארגנים כמו שאמרתי ויום ים!!!! גם בהתחלה של היום הזה יש המון סחבת כי כל מחלקה צריכה לארגן שתי סירות גומי (ככה 8 איש בסירה ומילואימניק) משוטים מימיות מלאות בקיצר המון זמן לוקח עד שמארגנים את הסירות למים ובסביבות אולי שמונה בבוקר ככה יוצאים....כל ה8 איש חותרים והמילואימניק יושב בחרטום של הספינה... בקיצר חותרים חותרים ובאמצע תראו אנשים מקיאים את הנשמה שלהם פשוט אל תתרגשו או משהו כזה כי זה עומד לקרות המון ביום הזה.
באמצע שחותרים המילואימניק נותן לאחד מהגיבושניקים שעל הס"ג לפקד על משימה למשל לי היה לבנות תורן או לעשות סככה לס"ג או לעשות מעין מתקן כזה שמטוס יוכל להרים את הס"ג בקיצר אל תתרגשו ההצלחה במשימה זה לא מה שחשוב אלא איך אתה מפקד על הצוות. אל תתרגש עם לא יוצא לכם כלום פשוט תארגנו את כולם שכולם ידברו בזמן ובמקום המתאים, תהיו סמכותיים, ותדעו פשוט להעביר את המשימה בלי יותר מדי התקלויות עם אחד מחברי הצוות. כל מה8 איש מעביר משימה ואחרי המשימה יושב אותו ילד עם המילואימניק ונותן הערכה על עצמו בזמן שכל השאר עושים סיבובים בשחייה סביב הס"ג (בקור המקפיא של המים, יש לציין).
אחרי שכל אחד פיקד על משימה (ויש גם לפעמים משימות חתירה כאילו לפקד על הצוות של הגיבושניקים לחתור לאנשהו תוך כדי הכתבת קצב מסוים. כמו כן יכול להיות שתתבקשו לתת את ההרצאה שלכם בסירת גומי) הולכים לסירת ההקאות... סירת ההקאות היא כמו גיגית ענקית צפה כזאת במים שמכוסה מכל הכיוונים בשלב הזה כבר כל המחלקה נכנסת (משני הס"גים) ומתבקשים לשבת על הברכיים עם הראש צמוד לדופן ואסור להסתכל אחורה ככה יושבים משהו כמו 25-30 דקות ובינתיים אתה שומע מאחורה קולות של אנשים מקיאים וגם קבוצות שהיו לפנייך הקיאו שם בקיצר לא נעים במיוחד אבל אל תחשוב על זה ופשוט תחשוב שחם שם ונעים... אחרי החצי שעה (לוקחים שעונים אז לקחתי זמן בקירוב) כולם מתיישבים בתוך הסירת הקאות ועושים דיון כל המחלקה...הדיון הוא משהו בסגנון של עם המטוס שלך נופל במדבר ויש לך 15 פריטים דרג מהגבוה לנמוך את הפריטים שהכי תזדקק להם.
טוב אז אחרי הדיון בסירת הקאות יוצאים וחוזרים לחוף עוד פעם סחבת עד שכולם מחזירים הכל וכו'..אל תזלזלו כי גם ביום ים פרשו.... היום הזה לקח איזה 7 שעות (עד 3 בצהריים ככה) ואני אומר לכם ראסמי לאנשים פשוט נמאס להקיא ..... בקיצר אחרי הסחבת חוזרים לבסיס מחליפים מדים ,ארוחת צהריים, אימון עם מד"ס, מבחנים על החומר שאמרתי לך ועם אני לא טועה עוד דיון.. הפעם הדיון הוא על איזושהיא ספינה שגילתה אי שפגע בו הוריקן וצריך לחלץ את התושבים ומנסים לבלבל לך את המוח עם כל מיני מושגים שלספינה אין מספיק דלק ויכולה לסחוב עד משקל מסוים וכו' ....תשתתפו , תנסו לארגן את כולם אל תיתנו שיכנסו לכם בדברים דברו דברים חכמים ואפילו אם אתם לא ממש יודעים דברו ותתשתפו
אה ביום השני יש גם סרטים באודיטוריום על ניווט אסטרונומי ווסת דלק שעליהם יהיו לכם מבחנים.
אוקיי הולכים לישון בעשרים לתשע....הקפצה בתשע וחצי ככה עם זמבורות וכל מיני דברים שעושים קולות מהזה חזק קצת תיזוזים עד עשר עשר ורבע ככה וחוזרים לישון ובשלוש מתעוררים.....
יום שלישי
בשלוש מתעוררים ומתחיל המסע האחרון-מסע אלונקות. מתעוררים בשלוש תיזוזים ככה עד ארבע ובארבע בבוקר אחרי שכולם מאורגנים ויש להם את הפק"לים המחלקתיים יוצאים כולם למסע אלונקות. המסע הוא שוב סביב הבה"ד והוא קשה רצח!!!! באמת אל תזלזלו המסעות האלו קשים קשים... עוד פעם אותו קטע: התד"לים מהמסע הראשון על האלונקה (משהו כמו איזה 7-8 תד"לים-70-80 קילו) וכל המחלקה עושים תורות באלונקה (חוץ מאלה שסוחבים את הפק"לים המחלקתיים) והמילואימניק עושה הליכה מהירה וקשה לעקוב אחריו וכולם נקרעים מתחת לאלונקה וזה קשה מאוד...המסע נגמר בשמונה בבוקר ככה (שעתיים) וכולם פשוט מותשים בסופו.
שכחתי לומר לך שבמהלך המסע הראשון עושים גם עצירות לדיונים ואפשר בינתיים לשפצר את התד"ל ולשתות. במסע השני אין עצירות לדיונים (אפשר לשתות מתי שרוצים) בנוסף שכחתי לומר שהחילופים באלונקה נעשים רק עם אתם ממש מאחורי המילואימניק והוא נותן לכם חמש שניות ועם לא מספיקים אז אותם אנשים שהיו מתחת לאלונקה נשארים.... אני מציע שתעמדו ליד מישהו שאתה רואה שהוא ממש סובל וככה כשיתקרבו למפקד תוכל להחליף אותו מהר.
אוקיי אחרי המסע קריעת תחת הזה כולם יודעים שהחלק הפיזי נגמר ואין עוד מסעות...יושבים לעשות מבחנים על כל החומר שנשאר (ווסת דלק, ג'י.פי.אס וכו). אנשים נותנים את ההרצאות שלא נתנו ביום השני, עושים קצת מתיחות אוכלים ארוחת בוקר קצת תיזוזים ואז מתחיל היום השלישי שהוא יום שמוקדש כולו למשימות פיקוד.
ביום השלישי כמו שאמרתי יש הרבה משימות פיקוד לפעמים מחלקים אותכם ולפעמים כל המחלקה ביחד עושה את המשימות. שוב, אל תתרגשו תפקדו כמו שצריך שמי שאתה מפקד עליו ידע שאתה המפקד אבל עדיין תקשיב לעצות אחרים ותשתמש בהן. ושוב לא ההצלחה במשימה חשובה אלא הדרך בה פיקדת כי המילואימניקים רושמים הכל.
עושים עוד דיון וכבר ביום הזה יש אווירה של סוף גיבוש (אפילו שהמפקדים אומרים שלא) . ממלאים שאלונים של גיבושוני המשך ועוד שאלון קטן על עצמך שרשום בו גם סעיף על מה אתה רוצה לשרת בצה"ל ורשום אחד שתיים שלוש.... (אחד לסמן חובלים), כמו כן ממלאים גם שאלון סוציומטרי והוא חשוב מאוד!!!!!!!! השאלון הזה מורכב משניים: איך החברים מדרגים אותך כחבר ואיך החברים מדרגים אותך כמפקד בשאלון הזה מתבטא בעצם הכל : איך הייתם בדיונים, במשימות הקבוצתיות , עם החבר'ה וכו......השאלון מאוד מאוד חשוב ומשפיע רבות על הקבלה שלכם אז תשתדלו להיות כמה שיותר אחלה וחבריים וסבבה עם כולם ותתפסו מנהיגות כך תדאגו שידרגו אותכם במקומות גבוהים.עושים גם ראיונות עם המפקדים בהם נשבר הדיסטאנס באופן לא רשמי. בראיונות הם שואלים אתכם כל מיני שאלות על עצמכם ועל המוטיבציה להתגייס לקורס וכו'. אל תילחצו מהראיונות, תהיו פשוט עצמכם, אין טריקים בדברים האלו. בקיצר זה יום די ארוך (בכל זאת קמנו בשלוש) ועושים ככה עד שעות הערב משימות פיקוד, מבחנים ,אימון עם מד"ס ,הרצאות ,דיונים וכו' וככה פתאום רואים כמה המחלקה הצטמצמה וכמה נהייתם פחות אחרי שכולם פרשו במסעות והיום ים ואז..בשעות הערב של היום השלישי מתחיל הקטע הכי טוב של הגיבוש.... השבירת דיסטאנס עם המפקדים.
בקיצר מריצים את כל הגיבוש לרחבת המסדרים של סיום קורס חובלים...ובלי ספק המקום פשוט מדהים..הוא עומד על מעין צוק כזה שהכיסאות איפה שיושבים העיניים שלך.... השעה הייתה כבר מאוחרת והיה חושך אבל עדיין זה היה מדהים...המפקדים מעמידים אותנו במצב הקשב עם הגב לים ואז אומרים לנו לעשות סיבוב של 180 מעלות אחורה והמפקד הראשי צועק כל מיני דברים שמהזה ההורים של אלו שסיימו בחצי גורן לעבר הים..והים כולו פרוש לפנינו כמו בסרטים שכל האופק מול מרעילים כמו שהים זה העתיד שלנו ושאנחנו צריכים לכבד את המקום בו אנחנו נמצאים....אח"כ כל הגיבוש כולל המפקדים יורדים לשכיבות שמיכה וצועקים "אני רוצה להיות חובל" וככה בעצם נשבר הדיסטאנס . מעבירים קצת צחוקים עם המפקדים (הם עלינו ואנחנו עליהם) וחוזרים בחזרה לאוהלים.
(שכחתי לומר שלפני שרצים לרחבת המסדרים לשבירת דיסטאנס מחזירים את כל המדים והציוד שקיבלתם ועולים על אזרחי)..... אחרי השבירת דיסטאנס כבר מדברים וצוחקים עם המפקדים , הם יושבים ומדברים איתנו על הקורס וכו'...כבר אפשר לשתות קולה מהמכונות בבסיס...ועד השינה (באחד עשרה ) יש הרבה זמן לדבר עם חבר'ה להכיר לדבר עם המפקדים וכו'...הולכים לישון באחת עשרה והפעם נותנים לנו צ'ופר ומעירים אותנו בשש בבוקר.
היום הרביעי והאחרון
כולם בבוקר מארגנים לעצמם את הדברים אוכלים ארוחת בוקר ובסביבות שמונה ככה אולי קצת יותר יש את הדבר הכי מפחיד בגיבוש אחי ....מסדר טילים!!!
מסדר טילים זה אומר שמעיפים אנשים....כל הגיבוש עומד בשלשות ואתה רואה שמתוך ה160 שהתחילו נשארו רק 96.... עומדים בשלשות בצורת האות חית ומפקד הגיבוש עומד באמצע ואומר לנו שעכשיו הוא עומד לקרוא שמות ולא אומר אם זה אלו שעברו או לא עברו..הוא מתחיל לקרוא ואנשים נלחצים לאט לאט כשהזמן עובר אתה מבין שבצד אחד יש יותר אנשים מהצד השני ומבין שהוא קרא את אלו שלא עברו...מתוך ה96 שסיימו 59 לא עברו... ונשארנו 37!!
מי שעבר מחכה איזה שלוש שעות לועדות. מחזירים את הפלאפונים (שלקחו ביום הראשון) ואפשר לדבר עם המשפחה והחברה\חברים .אוכלים קצת בשקם ופשוט מחכים (תביאו כסף או משהו לקרוא כדי להעביר קצת את הזמן)...אחרי שלוש שעות כולם מסתדרים בטור ארוך מול החדר של הועדות ..הועדות הם בעצם משהו כמו 8 מילואימניקים שבמהלך השלוש שעות עשו דיון על כל מה שהתקבל עלייך מהגיבוש והיום מיון והיום סיירות ופשוט משקללים את הכל לראות עם אתה מתאים...אתה בא לחדר של אותם מילואימניקים והן שואלים אותך שאלות על עצמך ואז אומרים לך עם עברת או לא..... המפקד הראשי אמר לי שעברתי את הגיבוש בהצלחה למגמת שייט.... מחכים עד שכולם יקבלו את התוצאות ועושים הרמת כוסית בבית החייל....וזהו פה נגמר הגיבוש כל אחד הולך לביתו עם חוויות שלא מהעולם הזה.
מספר טיפים לגיבוש
קודם כל בנושא ההרצאות והמבחנים
1)המבחנים הם ביום השני ....לנו לא אמרו את זה והייתי צריך להעתיק את המבחנים שלי מאחרים
2)חשוב מאוד!!!!! שתהיה מוכן עם ההרצאה ליום השני זה מאוד קריטי תאמין לי שזה נותן לך המון נקודות זכות שהמפקד מבקש לתת הרצאה ואף אחד לא יודע חוץ ממך
3)חוץ מהארבעים דקות שיש לך ביום הראשון תנצל את הלילה הראשון גם לקריאה של החומר מאוד חשוב שתקרא בלילה ותשתדל שלא יתפסו אותך
אני ממליץ לעשות דבר כזה בזמן שנותנים לכם ביום הראשון תלמד את ההרצאה ותהיו תותחים אחושרמוטה תלמדו אותה ממש טוב ובלילה תלמדו את החומר למבחנים
ההרצאות הן כ4-5 דפים.......ביום השני המבחנים הם לא!!!! ואני מדגיש לא!!!!! על ניווט אסטרונומי ,ווסת דלק, ג'י.פי.אס וכו' אלא על צורות חתירה ,דרכי גישה בים וכו' המבחנים על הווסת דלק והדברים האחרים הם ביום השלישי ולכן אל תשקיעו את הזמן שלכם בללמוד אותם.
באופן כללי:
1) החלק של ה"חשיבה",נקרא לזה ככה בגיבוש מתרכז בשלושה דברים: משימות פיקוד ,דיונים והרצאות... מבחינת הרצאות כמו שאמרתי פשוט תהיו מוכנים ביום השני להרצאה ואז יהיה לכם הרבה יותר נוח... בקשר לדיונים פשוט תהיו עצמכם!!! אל תצעקו יותר מדי ותדברו שטויות אבל תשתתפו אתם פשוט חייבים להשתתף בדיונים אם אתםלא משתתפים בדיונים אין מצב שעברתם. תנסה לרכז אז הרעיונות שכולם אומרים קצת תשתלט על השיחה אבל לא באופן מגעיל אלא באופן מועיל אתה יודע פשוט תדבר אל תתפרץ לדברים של אחרים תנסה תמיד להעלות רעיונות חדשים ודרכים חדשות ובקיצר בדיונים חשוב מאוד וכמעט קריטי שישמעו אותך
2) אחד הטיפים החשובים שאני יתן הוא להיות מוכן עם הרצאה ליום השני
3) אה ועוד טיפ חשוב הוא שתביאו הרבה כלי כתיבה מהבית ושתמיד יהיו לך במדים כלי כתיבה..... תמיד!!!!!!!!
4) בגיבוש יש שני סוגי מפקדים: המילואימניקים ואלו שמתזזים......המפקדים שמתזזים לא יכולים לקבוע עלייך שום חוות דעת אבל מול המילואימניקים כדאי שתהיו זהב (עדיין אין סיבה לזרוק זין מול המפקדים המתזזים).