
06-07-2006, 12:34
|
|
|
|
חבר מתאריך: 08.11.02
הודעות: 32,894
|
|
'הרצון להפרדה קיים בעיקר אצל היהודים'
'הרצון להפרדה קיים בעיקר אצל היהודים'
חוקרי הטכניון שחקרו את חומת ההפרדה בין שכונות יהודיות וערביות ברמלה: הרצון להפרדה קיים בעיקר אצל היהודים.
כתבת ערוץ 7
if (sLinkData != "") document.write("עריכה
");
הרצון להפרדה קיים בעיקר אצל היהודים, בעוד שהערבים חשים עלבון צורב מבניית חומה בינם לבין היהודים. עם זאת, רוב היהודים והערבים מעדיפים לחיות בקהילות נפרדות. למסקנות אלה הגיעו חוקרי הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, במחקרם על גדר ההפרדה שהוקמה בין שכונות יהודיות וערביות בעיר רמלה. המחקר נערך על החומה המפרידה בין שכונת ג'ואריש לבין שכונות יהודיות ברמלה, במסגרת עבודת המאסטר של יובל תמרי, בהנחית ד"ר רחל קלוש.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://194.90.181.246/phpAdsNew/adlog.php?bannerid=187&clientid=223&zoneid=17&source=&block=0&capping=0&cb=b9011655dc7705233ae34678fcc284e4]
sZones+=",17";sIDs+=",InContentAd"השכונות הערביות - "ג'ואריש" ו"המיעוטים" - הוקמו בשנות ה-50 וה-70 במרחק שני קילומטרים ממרכז רמלה. עם הזמן "התקרבה" רמלה ל"ג'ואריש", עד ש"בלעה" אותה לתוך תחום השיפוט שלה, והפכה אותה לשכונה משכונותיה. כחלק מתהליך זה הוקמו בשנות ה-80 וה-90 השכונות היהודיות "יפה נוף" ו"גני דן", שאוכלסו בעיקר במשפרי דיור ובעולים מחבר המדינות. לצידם של השינויים במרחב, חוו תושבי האזור משבר חברתי קשה באותן שנים.
בסוף שנות ה-80 התפתח בשכונות הערביות שוק סמים משמעותי שפגע פגיעה אנושה בתשתית החברתית. בנוסף פגעה תופעת הסמים בשכונות היהודיות, כשנרקומנים נהגו לפרוץ לבתים בשכונות היהודיות בדרכם לקניית הסם, על מנת לממנו. בהמשך התפתח בשנות ה-90 בשכונת ג'ואריש סכסוך אלים בין המשפחות ג'רושי וקראג'ה. כמעט מידי לילה נשמעו יריות, תושבים מג'ואריש נרצחו וטיל פגע בבית בשכונה היהודית יפה נוף. התושבים היהודים חשו מאויימים ורבים מכרו את דירותיהם במחירי הפסד ועזבו, בעיקר למודיעין ולשוהם. לבסוף כפתה המדינה על בני משפחת קראג'ה לעזוב את שכונת ג'ואריש ובתיהם נהרסו.
על רקע זה מתמקד המחקר בבנייתה של חומת הפרדה בין השכונות היהודיות והערביות, 400 מטרים אורכה ו-3.5 מטרים גובהה במחצית שנות ה-90, כחלק מבנייתה של שכונת גני דן.
"החומה היא מניפסט", מסביר יובל תמרי. "במחקרי בדקתי ביטויים נוספים של הפרדה, כמו אי מכירת דירות בבתים משותפים לערבים, או התבטאויות של יהודים בזכות ההפרדה. מכולם עולה כי פחד וגזענות מתקיימים זה לצד זה. התושבים היהודים רואים בחומת ההפרדה הן אמצעי הגנה והן אמצעי ליצירת "סדר" שבו יהודים וערבים אינם חולקים את אותו מרחב. התושבים הערבים לעומתם מעוניינים אמנם לשמור על זהותם, אך מתנגדים להפרדה הכפויה.
תפקיד חשוב ביותר בבניית החומה מילאו בעלי התפקידים, שדיברו בראיונות עמם על החומה כחלק משליטה בנושא הדמוגרפי והצורך להגדיל את מספר התושבים היהודים ברמלה. בעלי התפקידים הסבירו שהחומה נועדה ליצור תחושת שקט וביטחון שהייתה הכרחית למשיכת יהודים לאיזור. לדבריהם, הם אישרו את הקמת החומה משיקולים מקצועיים ואובייקטיביים, אך לטענתי התכנון קשור לסיטואציות פוליטיות-חברתיות, ולמתכננים במקרה זה היתה מטרה - יהוד האיזור".
המסקנה העיקרית של המחקר היא שהתכנון במערב רמלה הפלה לרעה את האוכלוסייה הערבית ושבעתיד חשוב להתייחס בצורה שווה לתושבים ערבים ויהודים בכל פרוייקט תכנוני. במקרה של מערב רמלה יש לשוב ולחפש פתרונות מוסכמים, באמצעות תהליכי גישור, אשר יחליפו את חומת ההפרדה.
http://www.inn.co.il/News/News.aspx/152653
ציטוט:
בעלי התפקידים הסבירו שהחומה נועדה ליצור תחושת שקט וביטחון שהייתה הכרחית למשיכת יהודים לאיזור.
|
למה לא היה שקט ובטחון לפני החומה? ולמה לעזאזל מפלים אזרחים במדינה?
_____________________________________
חתימתכם הוסרה כיוון שלא עמדה בחוקי האתר. לפרטים נוספים לחצו כאן. תוכלו לקבל עזרה להתאמת החתימה לחוקים בפורום חתימות וצלמיות.
|