לוגו אתר Fresh          

אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה עשרים פלוס 20plus.fresh.co.il I'll be back חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חברה וקהילה > 20 פלוס
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה

ישן 06-02-2007, 14:34
צלמית המשתמש של snoopy22
  snoopy22 snoopy22 אינו מחובר  

חבר מתאריך: 20.12.03
שאלה שהטרידה אותי כבר הרבה זמן...

במקרה מצאתי תשובה באנציקלופדיה של ynet

שאלה 5: האם כל בני האדם (והיצורים החיים בכללם) רואים את אותם הצבעים? הכוונה היא לא לעיוורי צבעים, אלא לאנשים בעלי ראייה תקינה. האם הצבע אותו אני מכנה "כחול" הוא אותו הצבע שאדם אחר מכנה "כחול"?

תשובה: לגולשת היקרה שלום. למונח "צבע כחול" יש הגדרה מדויקת מאוד – קרינה אלקטרומגנטית באורך גל שבין 440 ל-485 ננומטר, בקירוב (או תדירות של 620 עד 680 גה"ץ, בקירוב). זהו עניין אובייקטיבי. כאשר קרינה באורך גל המצוי בטווח הזה מגיעה אלינו, אנחנו רואים כחול בעיניים. כל אחד ואחד מאיתנו, מלבד אלה שסובלים מסוג מסוים (ונדיר מאוד) של עיוורון צבעים.

אבל את שואלת על התפיסה הסובייקטיבית: כיצד את יכולה לדעת כי מה שנקרא אצלך "כחול" נקרא "כחול" גם אצלי. לשם כך יש להסביר כיצד אנחנו קולטים אור צבעוני. האור המגיע לרשתית העין פוגע בתאים הקרויים מדוכים, האחראים לראיית צבע. הם נחלקים לשלושה סוגים, שכל אחד מהם רגיש במיוחד לאחד משלושת צבעי היסוד – כחול, אדום, ירוק. שילובי פרופורציות שונות של הצבעים הללו מספקים, כידוע, את כל הצבעים שאנו מסוגלים להבחין בהם. אמנם כל מדוך מגיב במידה מסוימת גם על אורכי גל אחרים, אבל בעיקרו של דבר, הוא מגיב בחוזקה על אורכי הגל המתאימים לו. תגובה זו עוברת למוח ומפוענחת, בדרך מסובכת מאוד (שראשיתה מוסברת בערך "רשתית" באנציקלופדיה).

לפיכך, אנחנו עדיין מדברים על שרשרת של תופעות אובייקטיביות: אורך גל בתחום הכחול מעורר תגובה במדוכים מהסוגים האחרים, אצלך ואצלי; עצבי הראייה מעבירים את התגובות האלה למוח, אצלך ואצלי; ואותם אזורים במוח קולטים את המסרים העצביים ומפענחים אותם, אצלך ואצלי. לכן שנינו יכולים להיות בטוחים שאנחנו מדברים על אותו הדבר, כשאנחנו אומרים "זה כחול".

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3356939,00.html

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
ישן 07-02-2007, 09:18
צלמית המשתמש של EventHorizon
  משתמשת נקבה EventHorizon EventHorizon אינו מחובר  

חבר מתאריך: 21.03.03
לא מסכימה.
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי snoopy22 שמתחילה ב "שאלה שהטרידה אותי כבר הרבה זמן..."

אומנם למוח דרך עבודה ברורה- קלט עיבוד פלט.
אבל הוא אינו דטרמיניסטי לחלוטין...
ואני מאמינה שברמה האישית בן אדם אחד מול שני יש אלמנטים סובייקטיבים,
כמו שחולה בנפשו מפרש את אותם גירויים בצורה שונה,
כמו שיכולות קוגניטיביות של אדם אחד שונות משל אדם אחר,
(לדוגמא- יש אנשים שמסוגלים לקרוא טקסט רץ במהירות עד X יש אנשים שיכולים לקרוא במהירות עד X ומ Y (גדול מ X) עד Z...)
כמו שיחסי העבודה בין האונות שונה בין נשים לגברים ובין אישה אחת לשניה....
וכו'...

בנוסף- גירויי לצבע, לדעתי, זה גם משהו נרכש.
לדוגמא, כשהייתי בסטודיו לציור חוויתי שידרוג לרגישות לצבעים.
ולכן אני שוב מגיעה למסקנה שיש בזה גם גורמים סובייקטיבים.

ישן 13-02-2007, 00:47
  Cfox Cfox אינו מחובר  

חבר מתאריך: 15.08.06
לא הבנת אותה
בתגובה להודעה מספר 5 שנכתבה על ידי Narxx שמתחילה ב "את חושבת שאם תחליפי עיניים או..."

אין לנו שום דרך לדעת שהחוויה ששנינו מתארים ככחול היא זהה או אפילו דומה. אין לנו שום דרך לדעת שהחוויה ששנינו מתארים כראיה היא זהה או אפילו דומה.
בשביל לתאר את החוויה שאני קורא לה "לראות את הצבע כחול" אני משווה את מה שאני רואה לדברים בעלי צבע זהה. החוויה שלי מדרדס כחול אחד תהיה זהה לחוויה מדרדס כחול שני (אבל לא אותה חוויה תהיה לי מדרדסית...), וגם שלך תהיה זהה בשני המקרים, ובגלל זה שנינו נשתמש במילה קבועה לתאר את החוויה. בגלל ששנינו שמענו שלחוויה הזאת קוראים "כחול", שנינו נקרא לה כחול בעצמנו. אולם משום שהחוויה היא מופשטת, וקיימת רק בעיני רוחנו, אין לנו שום דרך להשוות את החוויה שלי לשלך ולדעת כי היא זהה.

ישן 13-02-2007, 11:36
  Cfox Cfox אינו מחובר  

חבר מתאריך: 15.08.06
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי ilane שמתחילה ב "אבל זה בדיוק מה שעושים"

"כשאתה קונה אקמול אתה לא קונה אקמול שמותאם אישית לcfox אלא משהו ג'נרי"
בלבלת את הטענה שלי. מה שאמרתי, הוא שאותו אקמול, על-אף שקיים הגיון פיזיולוגי שהוא יועיל, נבחן במחקרים קליניים לפני שהוחל בשיווקו. רוצה לומר- על-אף הטענות הלגיטימיות שלכם לגבי זה שהתהליך הפיזיולוגי במוח דומה אצל כל אדם, עד שלא נוכל לחקור באופן אובייקטיבי את החוויה שעובד כל בן-אדם (שהיא בתודעה שלו, אותה אין אנו מבינים דיו גם היום), לא נוכל לטעון שהחוויה זהה.
זה לא שהאקמול מותאם אישית.... זו בכלל לא הייתה הטענה שלי.

נערך לאחרונה ע"י Cfox בתאריך 13-02-2007 בשעה 12:03.
ישן 13-02-2007, 12:14
צלמית המשתמש של ilane
  ilane ilane אינו מחובר  

חבר מתאריך: 27.05.02
לאו דווקא חולים בנפשם
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי EventHorizon שמתחילה ב "אתה מסכים שחולים בנפשם מגיבים..."

אבל מחלות מסויימות במחלט יגרמו לשיבוש בפעולת הקולטנים
שיבוש כזה יגרום שגוונים מסויימים לא יקלטו
זה בינארי לחלוטין או שנקלט או שלא(גם אם אפשר לחלק את התחום למיליוני תת תחומים)

יכולה להיות השפעה שונה של תרופות על אנשים שונים וזה יכול לנבוע מכמה סיבות:
בעיה אחרת שקיימת אצל האדם
הבדלים פיזיאולוגים(משקל , רמות שומן/שריר וכו')
תרופות אחרות שהאדם לוקח או מצב הורמונלי שונה
תרופות שהאדם לקח בעבר והגוף כבר התרגל אליהם ודורש מינון יותר גבוהה
בטח יש עוד כמה אפשרויות שלא חשבתי עליהן
אבל לרוב האנשים שהבעיה היחידה שיש להם התרופה הזו אמורה לעזור היא תעזור

It's Never Lupus

ישן 13-02-2007, 12:41
צלמית המשתמש של stoned
  stoned stoned אינו מחובר  

חבר מתאריך: 03.11.02
ממש לא מדויק. מהרבה בחינות גוף האדם מתפקד בצורה אנלוגית ולא דיגיטלית
בתגובה להודעה מספר 12 שנכתבה על ידי ilane שמתחילה ב "לאו דווקא חולים בנפשם"

נניח ויש גן שאמור לייצר חלבון מסויים.
שינוי בגן יכול לגרום לאי יצור החלבון באופן מוחלט (גן שנדפק לחלוטין ברצף הבקרה או ששינוי ברצף המקודד גורם ליצור חומר אחר במקום החומר הבוקש), אבל שינוי ברצפי הבקרה יכול לגרום גם לשינוי בכמות החלבון המבוקש.

בהחלט יכול להווצר מצב בו שינוי גנטי יכול לגרום לשינוי בתפקוד הקולטנים ולא לאי שמישותם המוחלטת (מצב בינארי, כמו שציינת), וכמו כן לשינוי מספר הקולטנים שיש לאותו אדם.

קל לנו לאבחן מצב מוחלט בו אדם לא רואה לגמרי צבע מסויים, קשה, או יותר נכון, בלתי אפשרי לאבחן מצב בו אדם רואה צבעים בצורה שגויה כל עוד מגובר בשגיאה קבועה.
ישן 13-02-2007, 12:01
צלמית המשתמש של stoned
  stoned stoned אינו מחובר  

חבר מתאריך: 03.11.02
צריך לקחת בחשבון מספר גורמים.
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי ilane שמתחילה ב "אבל זה בדיוק מה שעושים"

א) תפקוד הקולטנים.
ב) תפקוד מערכת העצבים שמעבירה את המידע למוח.
ג) הצורה בה המוח מעבד את הנתונים.

בגלל שבני האדם הם לא מקלטי רדיו שמיוצרים במפעל, והטבע מעודד שוני גנטי מסויים (ללא הגיון, כלומר, השינוי נעשה בצורה רנדומלית לחלוטין), יתכן ואנשים שונים יחוו דברים בצרוה שונה.

שוני ליניארי לא משחק כאן תפקיד מפני שהאדם עובר "כיול" כשהוא קטן. מצביעים לו על משהו בצבע כחול ואומרים לו "זה כחול", על משהו ירוק ואומרים לו "זה ירוק", ועל משהו ורוד ואומרים לו "זה של הומואים".

אם מבחינה חזותית הוא רואה צבעים אחרים לגמרי, זה לא משנה כי הוא מצליח לתקשר עם הסביבה בצורה נורמלית בנוגע לאותם הצבעים. מה שכן, יתכן והדבר יכול להסביר את נושא ה"טעם" בצבעים. יש כאלו ששילוב צבעים מסויים יגרום להם להקיא ואילו לאחרים זה דווקא יראה יפה. עד כמה מדובר כאן ב"טעם אישי" ועד כמה הדבר קשור לצורה בה המוח קולט ומעבד את הצבעים?
ישן 13-02-2007, 16:07
צלמית המשתמש של Narxx
  משתמש זכר Narxx Narxx אינו מחובר  

חבר מתאריך: 21.12.04
בתגובה להודעה מספר 18 שנכתבה על ידי EventHorizon שמתחילה ב "נכון :)"

את גולשת מהנקודה שיש צבע אבסולוטי המתקבל מאורך גל מסויים.
כל המכשירים שאנחנו מכירים יעבדו את הקלט שלו בצורה זהה.
אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שגם אם האבולוציה והמוטציות הנגרמות מאותה אבולוציה של עשרות אלפי שנים, גרמו לשינויים כאלו ואחרים בין בני האדם - אנחנו עדיין מגיבים בצורה מאוד דומה לרוב החוויות.
כאב, גועל, חלחלה, כיף וריגושים.

רוב האנשים שיראו חתול דרוס כשכל תוכנו מפוזר על הכביש בגועל.
וזה לא קשור לחינוך או "כיול כשהיה קטן" - זה פשוט גורם לנו לחוויית גועל (אולי הדוגמה שלי גרועה כי יש הרבה שמתעללים בבע"ח, אבל אני בטוח שתוכלו למצוא דוגמאות רבות וטובות יותר).

קשה לי להאמין שתהיה סטיית תקן כל כך גדולה בין בני-אדם מאותה שנת ייצור בצורה כזו שהאחד יחווה "כחול" כפי שהשני חווה "אדום".
פילוסופית זה אפשרי. אם אני אגדל את ילדי בסביבה מנותקת מסיביליזציה ואלמד אותו שמה שאני מכיר כ"כחול" הוא למעשה "אדום" וההיפך, הוא יהיה בבעיה בעולם האמיתי, שם כולם מזהים "כחול" עם "כחול". החוויה תהיה זהה, וההגדרה תהיה שונה.

ישן 13-02-2007, 19:13
צלמית המשתמש של ביטיס
  ביטיס ביטיס אינו מחובר  
מומחה ללוחמת חי"ר, סיור וצליפה

חבר מתאריך: 06.12.04
בתגובה להודעה מספר 24 שנכתבה על ידי EventHorizon שמתחילה ב "זה שהמוח מפרש שהגיע גל באורך..."

העיבוד הוא אותו עיבוד. כל שינוי בעיבוד נובע מהבדלים פזיולוגיים (מדידים!) בין רקמת המוח של אדם אחד למישנהו

"After the uprising of the 17th of June the Secretary of the Writers Union had leaflets distributed in the Stalinallee
stating that the people had forfeited the confidence of the government and could win it back only by redoubled efforts.

Would it not be easier in that case for the government to dissolve the people and elect another?" -Bertolt Brecht

I remember very vividly, a few months after the famous pacifist resolution at the Oxford Union visiting Germany and having a talk with a prominent leader of the young Nazis. He was asking about this pacifist motion and I tried to explain it to him. There was an ugly gleam in his eye when he said, "The fact is that you English are soft". Then I realized that the world enemies of peace might be the pacifists - Robert Hamilton Bernays -

ישן 13-02-2007, 18:23
צלמית המשתמש של ביטיס
  ביטיס ביטיס אינו מחובר  
מומחה ללוחמת חי"ר, סיור וצליפה

חבר מתאריך: 06.12.04
בתגובה להודעה מספר 16 שנכתבה על ידי EventHorizon שמתחילה ב "מה שמזכיר לי..."

כי זה לא. ההגדרה לצבע כחול היא פיסיקלית. כל אדם שיש לו רגישות בעין לאורך הגל הזה יראה את הצבע הנ"ל - אין אחרת. כל הבילבולי ביצים על "כחול נייבי" או "כחול וודקה זולה" הם בדיוק אלה. אבל אם תראה לקבוצה גדולה מאוד של אנשים אורך גל 445nm לעומת אורך גל 480nm - הגירוי יצור את אותו אפקט פיזיולוגי בדיוק.

הניסוי שאת מתארת הוא מצב בו קיים הבדל בקולטנים - אבל זה לא הדבר המדובר עליו בכתבה - כל מי שיש לו ראיה תקינה יראה בדיוק אותו דבר. אם תחברי את העצבים מהעין לרקמת המוח האחראית על טעם, אז כל מי שיש לו ראיה תקינה, ירגיש טעם חמוץ (לדוגמה). העין עדיין מגיבה בצורה זהה לגירוי.

"After the uprising of the 17th of June the Secretary of the Writers Union had leaflets distributed in the Stalinallee
stating that the people had forfeited the confidence of the government and could win it back only by redoubled efforts.

Would it not be easier in that case for the government to dissolve the people and elect another?" -Bertolt Brecht

I remember very vividly, a few months after the famous pacifist resolution at the Oxford Union visiting Germany and having a talk with a prominent leader of the young Nazis. He was asking about this pacifist motion and I tried to explain it to him. There was an ugly gleam in his eye when he said, "The fact is that you English are soft". Then I realized that the world enemies of peace might be the pacifists - Robert Hamilton Bernays -

תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום

כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 14:23

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2025 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר