|
שמואל גורדון מכה שוב
הפעם, מאמר ב-YNET שכותרתו "כשענני המלחמה עם סוריה מתקרבים". מאמר עם כמה תובנות מעניינות בעיני, שמעולם לא ראיתי קודם ממנו, יחד עם כמה "מוסכמות" לא רלוונטיות ואפילו שגויות. לחלק האחרון של המאמר - לפחות לכל הקטע המדיני שלו - אני לא מתייחס כלל, בפורום זה, בכוונה.
להלן הקטעים ששווים דיון, בעיני (הקישור למאמר בסוף ההודעה, בינתיים נראה לי שהורידו אותו, לפחות זמנית, מהאתר):
1. "הסורים ודאי למדו היטב את המודל של לוחמת החיזבאללה, מודל שגורם לשינוי מהפכני באסטרטגיה הסורית" - איזה שינוי בדיוק? הסורים משתמשים בחזבאללה כבר שנים כזרוע הביצועית שלהם למלחמה בישראל וכחיפוי על חוסר האונים הצבאי שלהם.
2. "עד לאחרונה האסטרטגיה הסורית הניחה כי תכליתה של מלחמה היא החזרת רמת הגולן באמצעות כיבוש שטח" (חלקי או מלא - ההערה שלי) - למיטב הבנתי, הסורים הפנימו כבר ב-1973, לאחר שפיספסו את הצ'אנס הכי גדול שלהם, שלא יחזירו לעצמם את הרמה בכח. המו"מ שניהל אסד עם רבין ז"ל ואח"כ עם ברק יבל"א, הוא הוכחה לכך שהסורים הפכו את משפט קלאוזביץ - המו"מ הוא המשך המלחמה באמצעים אחרים.
3. "עד עתה נרתעו הסורים מתקיפת העורף שלנו, כי סברו שנגיב באורח קשה מאוד. אך תגובתנו המתונה לטילי החיזבאללה עלולה להביאם למסקנה ש"מותר" לתקוף את ערינו ואזרחינו מבלי להסתכן יתר על המידה" - כאן הוא צודק, כמובן, אם כי הכרסום בכושר ההרתעה והאיום של ישראל בכל הנוגע לפגיעה בעורף החל עוד במלחמת המפרץ ב-1991. כמו כן, הסורים לא נזכרו באסטרטגיה החדשה הזו עכשיו, אלא הם כבר שנים על גבי שנים אוגרים טק"ק למטרה זו בדיוק.
4. "לדאבוני, לא נוכל להשיג כל אלו (כניסה למו"מ בתנאים משופרים, שיקום ההרתעה, שיקום ההערכה העצמית של אזרחי ישראל, הצבא והמדינה) בלי להגיע לאיום פיזי ישיר על דמשק ובלי להכנס אליה" - לאיים ישירות על דמשק ולהכנס אליה, אלה שני דברים נפרדים לחלוטין: במלחמת יוה"כ איימנו ישירות על דמשק בשני אופנים: הפצצה מהאויר והפגזה בתותחים, שניהם היו בעלי אפקט דרמטי, יותר מאשר צבאי גרידא. להכנס לדמשק נראה לי מופרך ומיותר, ויגרור יותר תסבוכת מאשר פתרונות. סוריה, בכל זאת, איננה לבנון.
5. "במקביל יפתח קרב השמדה מהאויר של כוחות היבשה בשטח המיועד לתפיסה על ידי כוחותינו. במקביל כמו כן, כוחות מיוחדים וגדולים יתפסו שטחים שולטים בעלי חשיבות אסטרטגית" - שוב, שתי קונספציות בעייתיות, שלא לומר מוטעות - גיוס חיל האויר למשימה שעלולה להיות קשה עבורו, היות שיצטרך להתעסק גם עם טק"א וגם עם ניטרול איום הטק"ק. בעיה שניה - שוב הסתמכות על "כוחות מיוחדים" במקום על המאסה היציבה והטובה של צה"ל ה"רגיל" - זו שעשתה את מירב העבודה במלחמה האחרונה, ועשתה אותה טוב, ככל שהפיקוד הבכיר נמנע מלהפריע לה.
6. שלבים מקבילים אלה אמורים להמשך כשבוע ימים, תקופה זו תשמש להתארגנות והיערכות של כוחות היבשה. רק כשנגיע לריסוק כח היבשה הסורי, ייכנסו כוחותינו כמו סכין בחמאה (ביטוי בעייתי בעיני, גישה בעייתית בעיני - הערה שלי) עד לטווח איום מוחשי וישיר על דמשק. ההישג הצבאי הנדרש של המלחמה הוא השמדת מירב ארסנל הטילים והחזקת השטח מדרום וממערב לדמשק. גם שחיקת הצבא הסורי ומערך ההגנה נגד מטוסים הוא הישג נדרש" - עם החלק השני, ההישגים הנדרשים, אין לי ויכוח (בכפוף לכוונתו, מה הוא "שטח נדרש" מדרום וממערב לדמשק. אני סבור שאסור להגזים בזה, אבל אולי אני בטראומה ממקרים אחרים בעברנו). לגבי החלק הראשון - שבוע ימים של כתישה אוירית עד כניסת כוחות הקרקע - זה עבד לאמריקאים בעיראק, ולא עבד עבורנו בלבנון, בכלל. השאלה היא איזה הוא הלקח המתאים יותר למקרה הסורי. ריסוק כח היבשה מהאויר - אם זה כל כך פשוט למה לא עשינו את זה עד כה. סכין בחמאה - מתאים יותר לסרטי מלחמה וגבורה של הוליווד.
7. "מתאר זה נותן מענה לוויכוח הלגיטימי על מידת חשיבות כוחות היבשה. יש להם חשיבות, הם כח משמעותי במלחמה כוללת. עיקר תפקידם ההתקפי הוא להשלים את המלחמה כאשר נדרשת תפיסת השטח והחזקה בו" - שוב הקונספט האוירי הבעייתי. זה פשוט לא עבד בלבנון, ועל ידי כח אוירי בלבד אתה לא קרוב אפילו לאיים על המשטר בדמשק (דבר נחוץ לדעתו של ד"ר גורדון וחלק אינטגרלי מהתוכנית שפרס), כמו שלא הזזת למשטר המצרי בהפצצות העומק במצרים במלחמת ההתשה, למרות שהם צעקו הצילו לסובייטים (מסיבות אחרות). זו התפיסה החלוצית (שכעת נדמה לי שחלוץ מתכחש אליה - לפחות ד"ר גורדון נותר ישר ועקבי בעמדותיו, גם אם לא מפנים לקחים מהמלחמה האחרונה).
8. "השואף לשלום - למלחמה ייכון" - אין לי שום ויכוח עם זה, לצערי.
כמובטח - זה הלינק למאמר המלא, אם תצליחו למצוא אותו
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3346564,00.html
כאמור, לי הוא נעלם לאחר שהדפסתי אותו. אם יש למישהו הערות, אשמח לקרוא.
יום נעים,
אליהו
נערך לאחרונה ע"י אליהו ר בתאריך 05-01-2007 בשעה 07:42.
|