
12-01-2008, 18:24
|
|
מנהל פורומי "תכנות ובניית אתרים" ו"חומרה ורשתות"
|
|
חבר מתאריך: 25.10.01
הודעות: 42,778
|
|
QoS = Quality of Service - כלומר "איכות השירות"
כשפונקציה כזאת מופעלת (בהנחה שהיא מתוכנתת כראוי במוצר שעושה אותה, וזה לא תמיד ככה!) - המשתמש יכול לקבוע איזו תעבורה תקבל עדיפות למעבר על קו התקשורת (בעיקר - החוצה יותר מפנימה, זאת תהיה חתיכת הרצאה להסביר עכשיו מדוע, ובד"כ זה לא רלוונטי למשתמש ביתי, אז אדלג על זה) - כך שבעצם אפשר לקבוע מי יזכה לרוחב פס לא על ידי "בריונות", שזו ברירת המחדל ברשתות (מי שמנסה "לדחוף" הכי חזק זוכה להכי הרבה משאבים) - אלא המוצר ידאג "להאיט" דברים מסויימים כדי שדברים אחרים יזכו לעבור קודם.
איך זה פועל? אפשר לדמות את החיבור לאינטרנט למעין כביש בין המחשב של הגולש לבין רשת האינטרנט. הגודל של הכביש הוא ברוחב מסויים (המכונה "רוחב פס") - ואל הגודל הזה נדחסים כל המכוניות ("בייטים של נתונים"). כל עוד זרם המכוניות (בייטים) לא עולה על נפח המסדרון - אין שום בעייה - התנועה זורמת - בדיוק כמו בכביש אמיתי. אבל מה קורה כשיש יותר מכוניות מנתיבים? נוצר פקק... ומה קורה בפקק? מי שנדחף, ומפרפר בין הנתיבים, יזכה להתקדם יותר (האמת, שכאן זה קצת חוטא לאמת - משום שברשתות הוא יזכה להתקדם הרבה יותר מהר בדרך כלל, ואילו בכביש לא באופן מהותי, אלא סתם יגדיל את עומס התנועה כי הוא חושב שהוא חכם...)
מה שעושה מנגנון ה QoS הוא משהו שדומה לדבר הבא: ניתן לדמיין את ה QoS כמעין שוטר תנועה שצריך לחלץ אישיות בכירה מתוך הפקק. אז הוא שולף את הרכב הרלוונטי מהפקק, ומסיע אותו בדרך צידית, ששמורה כידוע למקרי חירום - ואז הוא יכול ליסוע במלוא המהירות - אפילו שהכביש פקוק. ב QoS טוב, ובגלל שאורך הפקק בתור של נתב ביתי הוא מאוד קצר, ה QoS ידע "להגדיל את השוליים" של ה"כביש" הזה, אפילו שהם יהיו ברוחב 100% מהכביש, ושאף רכב אחר מהפקק לא יזוז מילימטר כל עוד לרכבים ה"מיוחסים" יש עדיפות.
חשוב לדעת שתעבורת אינטרנט מורכבת ממספר גורמים, וצריך להבין מה עושים (למשל - לתת עדיפות ב QoS לגלישה רגילה באינטרנט - פורט 80 (HTTP) - עלולה לא להספיק. צריך לדעת שיש עוד דברים בגלישה באינטרנט, כמו DNS (פורט 53) וכמו גלישה מוצפנת - פורט 443 (HTTPS) - וצריך לתת לכל אלה עדיפות ב QoS בשביל גלישה חלקה).
ספציפית לנתב המדובר, ST-510, יש תמיכה ב QoS החל מגירסת קושחא 4.3.2 ממה שקראתי ברשת - אין לי ידע כמה היכולת "טובה", ואם יש לך גירסת קושחא נמוכה יותר מ 4.3.2, האם גם מותר לשדרג אותה על החומרה המסויימת שברשותך בלי שזה יגרום נזק לנתב... כמובן שאם הוא באחריות, תמיד אפשר לנסות, השאלה היא אם האחריות מתחייבת להחליף ST-510 ב ST-510 אחר או בסתם מודם (שאז - לא ממש שווה, לא עם הג'אנק שלבזק לעתים נוח לחלק...)
|