19-02-2008, 09:32
|
 |
|
|
חבר מתאריך: 28.10.01
|
|
|
דיווח בקובה: פידל קסטרו ויתר על תפקידו כנשיא
סוף עידן: פידל קסטרו התפטר
יום שלישי, 19 בפברואר 2008, 9:31 מאת: שי אילן, מערכת וואלה!
מנהיגה הקומוניסטי של קובה ב-49 השנים האחרונות ויתר על סמכויותיו לפני כשנה וחצי לטובת אחיו בשל מצבו הבריאותי. היום הודיע רשמית על התפטרותו
עוד בכתבה:
מנהיג קובה פידל קסטרו הודיע היום (שלישי), על התפטרותו מתפקידו כנשיא המדינה לאחר 49 שנים בשלטון. תפקיד הנשיא יועבר לאחיו של פידל, ראול, אליו הועברו סמכויות הנשיא ביולי 2006.
בהצהרה שפרסם קסטרו פנה לחברי הפרלמנט הקובני: "אחי היקרים תודה שנתתם לי את הכבוד ובחרתם בי פעם נוספת כחבר בפרלמנט, אך לצערי אני נאלץ לוותר על תפקיד נשיא המדינה וכמפקד העליון של הצבא.
לפני כחודשיים רמז קסטרו בראיונות לאמצעי התקשורת כי בכוונתו להתפטר מתפקידו. "חובתי המרכזית אינה להחזיק בשלטון בכל מחיר ולמנוע ממנהיגים צעירים יותר את האפשרות להנהיג", אמר.
פידל אלחנדרו קסטרו מחזיק בכס השלטון בקובה משנת 1959, לאחר שהדיח את הרודן פולחנסיו בטיסטה בלוחמת גרילה, בעזרת אחיו ראול קסטרו והמהפכן המפורסם ארנסטו 'צ'ה' גווארה. עד 1976 החזיק בתואר 'ראש הממשלה' ובשנה זו מונה ל'נשיא מועצת המדינה ומועצת השרים'. פידל העביר את סמכויותיו במהלך שנת 2006 לאחיו ראול לאחר שאושפז ונותח בשל דימום בבטנו.
"גנו אותי. ההיסטוריה תסלח לי"
קסטרו נולד בשנת 1926 לאב אמיד. אימו היתה משרתת בבית אביו, ופידל בילה את שנות ילדותו במשפחות אומנות. אביו התחתן עם אימו כשפידל היה בן 15, ורק כשהיה בן 17 קיבל פידל באופן רשמי את שם משפחתו של אביו. הוא התחנך בבתי ספר קתוליים ונחשב תלמיד מחונן.
בשנת 1945 החל פידל ללמוד משפטים באוניברסיטת הוואנה. שנות לימודיו היו סוערות ביותר מבחינה פוליטית, והוא היה פעיל מרכזי באגודות הסטודנטים. חבורות סטודנטים שונות בעלות תפיסות פוליטיות מנוגדות היו כה מסוכסכות, שלא פעם העימותים היו מסתיימים ביריות ובניסיונות התנקשות.
בשנת 1953, היו פידל ואחיו ראול מעורבים בניסיון הפיכה כושל נגד בטיסטה. פידל הקים ארגון גרילה וניסה לתקוף בסיס צבאי. בניסיון נהרגו 69 בני אדם מתוך 135 חברי הארגון. החברים הנותרים ניסו לברוח אבל נתפסו.
פידל נשפט ונדון ל-15 שנות מאסר. במשפטו נשא נאום חוצב להבות בו פירט את משנתו הפוליטית. "גנו אותי, אין זה משנה. ההיסטוריה תסלח לי", אמר בנאום המפורסם. אחרי שנתיים הוא השתחרר מהכלא, כשבטיסטה נאלץ להעניק חנינה כללית לאסירים הפוליטיים.
המהפכה של 1959, בהנהגתו של קסטרו, הועילה לקובנים בכמה מישורים. קסטרו ערך רפורמות בקרקע, חילק מחדש את משאבי המדינה וחיסל למעשה את הפערים המעמדיים. הוא בנה מערכת חינוך לתפארת ולמעשה חיסל את האנלפבתיות. מערכת הבריאות שהקים מעניקה שירותים איכותיים בחינם לכולם והעלתה את תוחלת החיים לרמה מערבית. כיום חי קובני ממוצע 77 שנים (בארצות הברית הממוצע הוא 78, ברוסיה 65 ובישראל 79.6). הנסיעה בתחבורה ציבורית היא כמעט בחינם, הלימודים באוניברסיטה נעשים בתמורה לעבודה ציבורית, אבל פרט לזה הם בחינם.
http://news.walla.co.il/?w=//1236234
נערך לאחרונה ע"י minimax בתאריך 19-02-2008 בשעה 10:14.
|