 |

31-01-2009, 12:54
|
|
מנהל צו"ב
|
|
חבר מתאריך: 02.05.02
הודעות: 7,828
|
|
|
|
|
תזונאיות צבאיות: האם חיילות משמינות בצבא? מיתוס בלבד
על אף מה שחושבים, המצב התזונתי בצה"ל טוב מהמצב באזרחות. מיתוס "חוק השלושה קילוגרמים", לפיו כל חיילת מעלה כשלושה קילוגרם בשירותה הצבאי, אינו קיים...
דנה, מיטל ולובה, שלוש התזונאיות הצבאיות היחידות בצה"ל, מדריכות אלפי חיילים וחיילות כיצד לאכול נכון כדי לשמור על הגזרה, משבחות את הפרויקטים הבריאותיים שתופסים תאוצה בצה"ל ודואגות לנפץ את המיתוסים הידועים: "על אף מה שחושבים, המצב התזונתי בצה"ל טוב מהמצב באזרחות" •
כשקמ"א מיטל שחימוב הגיעה לאוניברסיטה העברית במסגרת העתודה הצבאית היא רצתה להיות רופאה, אך כשהגיעה העת לבחור מקצוע התמחות היא בחרה דווקא בלימודי התזונה. היום, כשהיא נפגשת עם שתי התזונאיות הצבאיות, חברותיה קא"ב דנה לוי - ינקלוביץ' וקא"ב לובה מרדפלד, היא מספרת שההחלטה להיות דיאטנית הייתה "הבחירה הנבונה".
השלוש הן התזונאיות הצבאיות היחידות בצה"ל ולכל אחת מהן אחריות על נושא התזונה במרחב מסוים. בעוד לובה היא חלק ממדור קידום הבריאות של מפקדת קצין הרפואה הראשי ועוסקת בעיקר בפרויקטים והסברות לצד קבלת המטופלים, תפקידן של דנה ומיטל מתמקד בקבלת מטופלים במתקנים הרפואיים של איזור המרכז והצפון. על אף הגדרות התפקיד השונות, הן מסכימות על דבר אחד- "בדיקות תקינות של מטופל עושה לנו את היום". הן מטפלות בחיילים ובאנשי קבע הסובלים ממשקל יתר, תת משקל או מחלות הדורשות ייעוץ תזונתי, אך עם זאת, מבהירות כי גם חייל ללא בעיה מוגדרת המעוניין להיפגש איתם יקבל מענה. "אף אחד לא יוצא מהמשרד שלנו בידיים ריקות" הן דואגות לציין. רוב מטופלי התזונאיות עוברים תהליך דומה של הערכת מצב, בדיקות דם והערכת משקל לפי מדדים, לאחר מכן מקבל המטופל הכוונה ותפריט שמותאם לו אישית.
הסיבות הנפוצות המביאות אנשי קבע לבקר אצל התזונאיות הן אבחנה של מחלה כרונית, לחץ דם גבוה והשמנת יתר ואילו חיילי החובה מגיעים בעיקר בעקבות הפרעות אכילה, בעיות במערכת העיכול, עודף משקל ותת משקל. דנה מספרת שהמעבר בין האזרחות לצבא עלול ליצור אצל חלק מהחיילים קשיי הסתגלות, בין היתר, לאוכל הצבאי ומוסיפה: "כאשר מגיע חייל שטרם הסתגל לאוכל הצבאי אני מרגיעה אותו ומסבירה לו שהמזון הזה דומה לאוכל בבית ומעודדת אותו לבחירות נכונות בחדר האוכל".
רעיון הימצאות תזונאית צבאית איננו חדש, אך עדיין לא מוכר מספיק, לכן פגישה עם אחת מהן בשטח צבאי תמיד מעוררת פליאה בקרב החיילים ואנשי הקבע. "בגלל שאנחנו רק שלוש יש פחות מודעות לתפקיד, עם זאת, בשנתיים האחרונות יודעים עלינו יותר ויותר", משתפות. "יש המון יתרונות במתן שירותי תזונה בצה"ל ולכן החיילים ואנשי הקבע שפוגשים אותנו לראשונה שמחים לגלות על קיומנו". בניגוד לשירות דומה הניתן בקופות החולים, מספר הפגישות עם ה התזונאיות אינו מוגבל והן זמינות בכל עת. בדומה למטופלים שלהן, התזונאיות הצבאיות אוכלות בחדר האוכל הצבאי ובכך חולקות איתם התמודדות דומה שיוצרת הבנה ביניהם. "אנחנו מתוך המערכת ולכן קל לנו להזדהות ולעזור" אומרת לובה.
רבים יחשבו כי המשפט המפורסם "הצבא צועד על קיבתו" – שטבע שליט צרפת לשעבר נפוליאון בונפרטה – מקבל לאחרונה חיזוק בצה"ל עם קידום פרויקטים כמו "בסיס בריא", מעבר של חלק מבסיסי צה"ל במרכז לקייטרינג, והרצאות של התזונאיות הצבאיות בקורסים של טבחים צבאיים. פרויקטים מסוג זה מקלים על עבודת התזונאיות המראות לחיילים ולאנשי הקבע שאפשר לשמור על תזונה בריאה בבסיס צבאי. "על אף מה שחושבים, המצב התזונתי בצה"ל טוב מהמצב באזרחות. נשות הקבע, לדוגמה, נמצאות במצב טוב יותר מבחינת משקל מאלו שבאזרחות", מסבירה לובה.
דנה, מיטל ולובה שמחות לנפץ מיתוסים בנוגע לתזונה הצבאית ומסבירות שמה שהחיילות מכנות "חוק השלושה קילוגרמים", לפיו כל חיילת מעלה כשלושה קילוגרמים בשירותה הצבאי - אינו קיים. ההסבר של התזונאיות ל"חוק" מספר סיפור שונה, ולפיו - נשים בכל העולם מעלות מספר קילוגרמים בגילאים 21-18 כחלק מתהליך התפתחות טבעי.
לאחרונה פועלת לובה, בשיתוף ענף בריאות הצבא ומועצת החלב, על הוצאת מגזין אורחות חיים יחיד מסוגו בצה"ל. המגזין, שצפוי לצאת לאור כבר בשבועות הקרובים, מיועד לכלל אוכלוסיית צה"ל ויחולק לחיילים ולקצינים.
http://dover.idf.il/IDF/News_Channels/Personal/08/12/2301.htm
|
|