 |

18-10-2009, 10:42
|
|
|
|
חבר מתאריך: 25.10.04
הודעות: 3,178
|
|
|
מספר החרדים הלומדים באקדמיה גדל פי ארבעה
בתוך 4 שנים זינק מספרם של החרדים הלומדים לימודים אקדמיים פי ארבעה [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] מאת עפרי אילני [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] לראשונה ייפתחו לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה בירושלים, במטרה לענות על הביקוש במגזק [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] תגיות: אקמיה, לימודים, חרדים [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/twitt_katava.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/printed/P181009/t.0.1810.20.1.9.jpg] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] הקמפוס החרדי בקרית אונו, למעלה, ועדינה בר שלום, מנהלת המכללה החרדית בירושלים [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] דן קינן ותומר אפלבאום / באובאו [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] מהפכת הלימודים האקדמיים במגזר החרדי צוברת תאוצה: כאלפיים נשים וגברים חרדים ילמדו לתואר ראשון בשנת הלימודים הנפתחת היום, בשלוש שלוחות אוניברסיטאיות המיועדות למגזר החרדי. לפי נתונים שפורסמו על ידי המועצה להשכלה גבוהה, מספר הסטודנטים במסלולי הלימודים לחרדים גדל פי ארבעה מאז הקמת מסגרות אלה לפני ארבע שנים. במסגרת היוזמה, ייפתח השנה בירושלים מחזור ראשון של לימודי תואר ראשון בפסיכולוגיה לנשים חרדיות, במטרה להכשיר לראשונה פסיכולוגיות מהמגזר.
נכון לעכשיו, פועלות בארץ שתי שלוחות אוניברסיטאיות המיועדות באופן בלעדי לציבור החרדי, ומתוקצבות על ידי המועצה להשכלה גבוהה: מכללת בני ברק החרדית (מבח"ר) והמכללה החרדית בירושלים, שהוקמה על ידי עדינה בר שלום, בתו של הרב עובדיה יוסף. בנוסף, לומדות כ-350 נשים בבית הספר הגבוה לטכנולוגיה (בג"ט) בצפת. [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/printed/P181009/t.0.1810.20.2.9.jpg] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif] [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://www.haaretz.co.il/hasite/images/0.gif]
המכללה בירושלים פועלת בעיקר בחסות ש"ס, שכפי שפורסם ב"הארץ" אף מקימה שדולה למען ההשכלה הגבוהה בכנסת.
בר שלום פתחה את המכללה לפני שמונה שנים, והיא עברה אקדמיזציה הדרגתית. "האוניברסיטאות ראו את ההישגים, ואת העובדה שאנחנו מקבלים את תנאי הקבלה כמו שהם - אנחנו לא מנסים להוריד את התנאים ולהוריד את הרמה", היא אומרת. לפני שלוש שנים, החלו ללמוד לתואר גם גברים, תוך הפרדה חמורה מהנשים. לדבריה, מדובר בשינוי משמעותי בחברה החרדית. "אנשים רוצים להרוויח את לחמם בכבוד. רוצים להיות בנקודות שיש להם כוח והשפעה. אנחנו זקוקים גם לרופאים, פסיכולוגים, אחיות, כדי שיהיו לנו את האנשים שלנו שיכירו את הבעיות".
בוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת) מייחסים חשיבות רבה להתרחבות המסלולים. "ות"ת רואה חשיבות גדולה בקצב ההתפתחות המרשים של סטודנטים חרדים הנקלטים במערכת ההשכלה הגבוהה. מדובר בפרויקט שמתוקצב באופן נפרד על ידי האוצר ויש להמשיך ולהרחיב אותו", נמסר מוות"ת.
המקצועות הפופולריים במסלולים השונים הם ייעוץ חינוכי, קלינאות תקשורת, עבודה סוציאלית, מעבדנות רפואית ומדעי החברה. לדברי בר שלום, הצלחתם של בוגרי המחזורים הקודמים מושכת עוד נרשמים. "ברגע שיש בוגרים שמקבלים את התעודה מהאוניברסיטה, ועובדים במקומות שאליהם חרדים לא היו יכולים להגיע עד היום, זה מביא עוד אנשים", היא אומרת. בנוסף, גם התמיכה בתוכניות מצד רבנים, בהם הרב עובדיה יוסף וההקפדה על צניעות, תורמת ללגיטימציה.
"בוודאי שיש גיבוי. כשדברים נעשים בצניעות וכמו שצריך, לפי ההלכה, אין סיבה להימנע מלימוד של תחומים אקדמיים. כללי הצניעות מתקיימים במקומות האלה בצורה מעולה", אומרת בר שלום, "לא תראה בנים עם בנות, ועל כל תוכן דתי יש לנו תשובות במקורות. הרי אין בעיה שאין לה תשובה במקורות. יש לנו רבנים ורבניות שמעמידים כל בעיה תוכנית על מקומה".
הלימודים נעשים בחסות אקדמית של כל האוניברסיטאות. האתגר שעומד כעת על הפרק הוא המסלול ללימודי פסיכולוגיה, שנפתח בירושלים וילמדו בו השנה 50 נשים. לדברי בר שלום, "אנחנו נערכים לזה כבר ארבע שנים. הרבנים שלנו עברו על החומר וניתן מענה על כל בעיה ובעיה. כמו שלומדים את פרויד, ילמדו גם איך מתייחס הרמב"ם לשאלות התנהגות האדם. אין לנו שום בעיה עם זה. אנחנו יודעים ממה להיזהר ולמה לא להיכנס. גם המדענים יודעים שפרויד הוא לא הדעה היחידה שקיימת בפסיכולוגיה, יש למשל גם את יונג".
בראש התוכנית לפסיכולוגיה יעמוד הפרופ' דוד לייזר מאוניברסיטת בן גוריון. לדבריו, "הוסכם שאין התערבות בתוכנית הלימודים, ואנחנו מלמדים את אותה תוכנית כמו זו שנלמדת באוניברסיטה, עם אותה בחינה. התאמות יהיו מבחינת הרגישות. למשל, אני מעביר קורס מבוא לפסיכולוגיה, אם נציג תיאוריה כלשהי בפסיכואנליזה נגיד: הנה, יש דעה כזו שאתם חייבים להכיר. לא נכריז על זה כאמת אלא כדעה קיימת".
בהמשך, אמור להיפתח גם חוג פסיכולוגיה לתואר שני, כדי להכשיר מטפלים קליניים חרדים. "אנחנו רוצים שיהיו לנו מטפלים שנוכל להפקיד בידיהם את נפשנו. אנחנו יכולים להפקיד את גופנו בידי כל רופא, אבל לגבי הנפש זה הרבה יותר מסובך", אומרת בר שלום.
גם הפרופ' מנחם בן ששון, נשיא האוניברסיטה העברית, מברך על ההתפתחות. לדבריו, "ההתעניינות של ש"ס בהשכלה הגבוהה היא שינוי חשוב. על החברה החרדית להתאים את עצמה לשינויים שעוברות חברות מסורתיות בכל העולם ולעודד רכישת השכלה גבוהה ולקיחת חלק באחריות הכלכלית שבה נושאת החברה כולה".
|
|