לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > הסטוריה ותיעוד
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 18-04-2007, 23:41
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
90 שנה לקרב עזה השני-כשלון "קלאסי" של מלחמת העולם ה-I בגרסת א"י.

לאחר שמשרד המלחמה הבריטי הוטעה על ידי השדר האופטימי שנשלח ע"י הגנרל מארי (מפקד חיל המשלוח הבריטי במצריים – EEF) לאחר קרב עזה הראשון (בו כשל הפיקוד הבריטי בכל נושא הפיקוד והשליטה, ניתוח מודיעיני בזמן אמת ומתן הערכות מצב וע"י כך הביא לכישלון המתקפה דווקא אחרי שכבר הצליחה), הוטל על מארי לכבוש את עזה, זאת מאחר ונתקבל הרושם כי התורכים עומדים לפני קריסה. רה"מ הבריטי החדש – דיוויד לויד ג'ורג' – הביא עמו רוח "קרבית" חדשה ודחף את הפיקוד הצבאי להשיג נצחון צבאי בכל מחיר ע"מ להעלות את המוראל מבית שהיה בשפל המדרגה. לרוע מזלם של הבריטים, קווי ההגנה התורכיים ליד עזה, וכן באזור באר שבע, היו חזקים ואיתנים יותר ממה שהיו בחודש הקודם, בסוף מארס 1917, בעת קרב עזה הראשון. עזה עצמה הוגנה ע"י רשת של חפירות הגנה ושורה של מתחמים מבוצרים בנקודות שולטות שהשתרעו ממנה לדרום מזרח, לאורך הדרך לבאר שבע. כל הביצורים הללו נהנו משטחים ושדות אש חשופים בחזיתם. כ-18,000 חיילים תורכיים איישו את הביצורים הללו. כ-100 קני ארטילריה ו-90 מכונות יריה היוו את הנשק המסייע של קו הביצורים. על הרכסים הגבוהים לאורך הציר עזה-נתיבות-תל הרור-ב"ש מוקמו מתחמים מבוצרים וביניהם רשת חפירות. השטח, הלכאורה שטוח למדי, של דרום פלשת נשלט היטב באש ממתחמים אלה – עובדה שקשה היה למפקדים הבריטים להבין כאשר צפו בו מצידם. התורכים מצידם,הכירו את היתרונות והחסרונות של כל תא שטח היטב. מעבר לזאת בידי הפיקוד הגרמני היו מפות בעלות רזולוציה גבוהה וקווי גובה צפופים מה שנתן להם את האפשרות לקרוא נכון את פני השטח על הבדלי הגובה המשמעותיים מבחינה צבאית – גם אם קטנים בערכם המוחלט. בידי הפיקוד הבריטי היו מפות מיושנות, לא מעודכנות וברזולוציה נמוכה. המפה של קונרד וקיצ'נר (מפת ה PEF הידועה) הציגה קווי גובה בהפרשי גובה גדולים ובפועל גרמה לפיקוד הבריטי לשגות שגיאות חמורות בהמשך הקרב.



השלב הראשון של המערכה החל ב-17 לאפריל (1917) כאשר כארבעה אוגדות חיל רגלים בריטיות תפסו קו עמדות קרוב מספיק לקו התורכי על מנת שארטילריה הבריטית תוכל להפגיזו משם. ההתקפה העיקרית על הקו התורכי החלה ב-19 לחודש. כשהם מפקדים על כ-35,000 חיילים (מהם כ-11,000 לוחמים רכובים) וכ-170 קני ארטיריה, הגנרלים דובל (Dobell) וצ'טווד (Chetwode) מפקדי הגייסות, היו בטוחים בנצחונם. אוגדות חיל הרגלים, מתוגברות בלוחמי קורפוס הגמלים והאוגדה הרכובה האימפריאלית (Imperial Mounted Division), התקדמו לאורך חזית של כ-10 ק"מ, אל מול הקו התורכי. המתקפה לוותה בהרעשה ארטילרית כבדה, הרעשה שכללה גם תחמושת כימית, וכן בשמונה טנקים לא מהטובים שהיו זמינים כבר באותה תקופה. בהוראת וינסטון צ'רצ'יל נשלחו הטנקים הללו זמן קצר לפני ההתקפה ונועדו להוות נשק מכריע ומפתיע. הפיקוד הבריטי הניח כי טנק או שניים כאלה המתקדמים יחד עם חטיבה כסיוע, די יהיה בהם בכדי להבהיל את המגנים. לוחמי אוגדת אנז"ק הרכובה יועדו לתמוך בהתקפה באגפה הימני של האוגדה האימפריאלית הרכובה התוקפת את המתחם התורכי בע'טווינה (Atawineh).



לוחמי אוגדות הרגלים נהדפו באבידות כבדות. אלה מבין הטנקים שלא יצאו מכלל פעולה עקב תקלות טכניות, הושמדו פגזי הגז שנורו (בכמויות גדולות (2000 פגזים נשלחו במיוחד מאנגליה) ובעיקר נגד עלי מונטאר) הוכחו כלא יעילים. לוחמי האוגדה הרכובה האימפריאלית החלו התקפה רגלית על מתחם ע'טווינה ב-6:30 בבוקר ה-19 לאפריל אולם נבלמו באש המגנים התורכיים שאיישו את "רכס הנקניק" (Sausage Ridge). גנרל צ'יילור (Chaylor – באותו הזמן מפקד החטיבה הרכובה הניו זילנדית) נאלץ לשלוח את גדוד וולינגטון הניו זילנדי, וכמה צוותי מכונות ירייה, קדימה לסייע בהתקפה. מאחר ואש כבדה שנורתה ממתחם "נאירפין" (Nairpin Redoubt), עיכבה גם את ההתקפה על "רכס הנקניק", אחר הצהריים נשלח לסיוע גם גדוד הרובאים הרכובים של קנטרברי (מכונה "CMR" – Canterbury Mounted Rifles). בשעה שהגדוד נע לעבר עמדותיו, הונחתה עליו הפגזה והפצצה כבדה. גם לאחר שירדו מסוסיהם, הופגזו האחרונים ללא רחמים בידי הארטילריה התורכית. בשעות אחר הצהריים, בוצעו מספר התקפות נגד עזות של התורכים כנגד עמדות האוגדה הרכובה האימפריאלית ונגד אותם כוחות מאוגדת אנז"ק שחברו אליהם. לאחר רדת החשיכה, התייצבה החזית למשל הלילה. לוחמי הרגלים התחפרו בעמדותיהם, בעוד אלה מהיחידות הרכובות, חזרו לקו עורפי. ההצלחות לאורך כל הקו היו מצומצמות ביותר, והאבידות כבדות מאוד. מספר חפירות תורכיות שנכבשו, נפלו לידי התורכים מחדש לאחר התקפות נגד שלהם. כשל חמור של הכרת והבנת השטח, הביא לכך שגדודים שלמים לא הגיעו כלל לעמדות לחימה אלא נבלמו בשטח פתוח, בעוד פלוגות בודדות מצאו עצמן עולות במעלה ערוצי נחלים מקומיים היישר אל קו פרשת המים והביצורים שעליו, שם הם חוסלו ברובן בעודן מסתערות נואשות על התורכים. התורכים הוכיחו עצמם כלוחמים עיקשים וקרי רוח, וברוב המקרים ידעו לבצע נסיגות טקטיות מקומיות, ולאחר מכן להתארגן להתקפות נגד יעילות.



הגנרל מארי – מפקד חיל המשלוח – עמד לפקוד על חידוש המתקפה בשחר היום הבא, אולם לבסוף שינה את דעתו מאחר והסתבר שהתורכים החזיקו מעמד בעמדותיהם בקלות יחסית, וכי לא נזקקו לעתודות לשם כך. דיווחי מודיעין קודרים כאלה, כמו גם מחאות מכל המפקדים הכפופים לו שטענו כי התקפה נוספת לא תשיג דבר, הובילו את מארי להחליט על הפסקת המתקפה.



אבידות חיל המשלוח עמדו על כ-6500 (מהם 509 הרוגים) – רובם מקרב אוגדות הרגלים. אבידות התורכים עמדו על לא יותר משליש הכמות הזאת, רובם בפצועים. אבידות אוגדת אנז"ק עמדו על 196 איש סה"כ; החטיבה הניו זילנדית אבדה כ-7 חיילים שנהרגו לאורך שלושת ימי המערכה. כ-119 סוסים אבדו לאוגדת אנז"ק, 40 מהם לחטיבה הניו זילנדית.



גנרל מארי הדיח מתפקידו את הגנרל דובל בשל תפקודו בקרב הכושל. גנרל צ'טווד מונה לפקד במקומו על הגיס המזרחי. גנרל שובל החליף את צ'טווד בפיקוד על הטור המדברי הרכוב, ואת שובל, בפיקוד על אוגדת אנז"ק הרכובה, החליף הגנרל צ'יילור. מארי עצמו נותר בתפקידו, אולם על זמן שאול בלבד.



קרב עזה השני היוו אפיזודה חד פעמית (כמעט) במלחמת העולם בחזית א"י עבור שני כלי נשק חדישים: הטנק והנשק הכימי. בשניהם נתלו תקוות ושניהם הכזיבו.כ-8 טנקים בריטים השתתפו בקרב: 4 "זכרים" (עם תותח) ו-4 "נקבות" (ללא תותח). לכלים ניתנו השמות: Sir Archibald, Ole-Luke-Oi, Otazel Pincher (זכרים) ו Kia-Ora, Nutty, Tiger , War Baby (נקבות). (אותי זה מצחיק, אבל לכל טנק יש גם "תואר" והוא HMT – "טנק של הוד מלכותו")). הפיקוד הבריטי ציפה כי מפלצות הברזל הללו יטילו אימה על התורכים, ואלה ימלטו בבהלה. הטנקים פוזרו בין הגזרות כבודדים ונועדו לנוע יחד עם החי"ר המסתער. התוצאה (והעניין נידון אלפי פעמים בהקשר לשתי מלחמות העולם) היתה הפוכה: הרעש העצום שהקימו הכלים, נתן לתורכים זמן להתכונן נפשית והגנתית, חלק מהכלים נתקעו בגלל תקלות מכניות והתורכים, גם אם נבהלו בהתחלה, נותרו בעמדותיהם. גרוע מכך: עוד בטרם הצליחו לייצר אש יעילה נגד האוייב, טווחו הטנקים באופן מדוייק ומשכו אליהם אש תופת של ארטילריה ומקלעים. הטנקים הפכו למלכודת, ועוד יותר מכך: הם נתנו לתורכים נקודת ציון מעולה למיקום החי"ר שספג אש תופת שיועדה לטנקים. שלושה טנקים הושמדו בידי התורכים ונותרו בשדה הקרב (סיר ארציבלד (זכר), war baby (נקבה) וNutty (נקבה)). אחד מהם – זה שתקף מתחם תורכי על הרכס הצופה לעלי מונטאר ממזרח, היום נמצא במקום מאגר נחל עוז/עלומים הפרוץ) – חדר אל פסגתו, אולם שם נפגע מפגז שהשבית אותו. מפקד הטנק וצוותו, פירקו ממנו ציוד ומקלעים ונסוגו ברגל אחרי שהציתו אותו. הטנק נותר תקוע בחפירה תורכית והפך לאחר מכן לעמדה מרכזית תורכית. מאותו יום כונה המתחם בידי הבריטים "ביצור הטנק" (Tank redoubt). המפלצת המושבתת הפכה לאטרקציה "תיירותית". המפקדים הגרמנים והתורכיים, קרס פון קרסנשטיין וגמאל פחה, התעקשו להגיע למקום המסוכן ולהצטלם, מחויכים, תחתיו. לאחר שנכבשה עזה (נובמבר 1917) הפכו הגרוטאות גם לאטרקציה אצל הבריטים והאוסטראלים, שצפו עליהן במשך חדשים. סביב הגרוטאות נאספו שרידים של מעל מאה חיילי חיל המשלוח שנהרגו מאש התופת שנורתה על הטנקים שנועדו לעזור להם... במכתבים ורשימות של חיילים פשוטים הם מציינים ביובש כי הם שנאו את הטנקים...



גם הסקירה הזאת מבוססת בחלקה על חיבורים של רס"ן טרי קינלוך מצבא ניו זילנד (ולכן הדגש על החבר'ה שלו...) ואני מודע לו על הרשות להשתמש בחומר.



ואיך אפשר בלי התמונות של הטנקים שנראות כ"כ לא שייכות לא"י של לפני שנות ה-40:

בטרם הקרב (אזור דיר אל בלח ככל הנראה)

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


קרס וגמאל פחה מחייכים:


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


חיילים תורכיים בחפירה תחת הטנק:

תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


הטנק ב"ביצור הטנק" (היום יש תצפית של קק"ל במקום הזה):


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


עוד שלל תמונות:


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה
_____________________________________
.


נערך לאחרונה ע"י g.l.s.h בתאריך 18-04-2007 בשעה 23:48.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #5  
ישן 19-04-2007, 14:19
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
זו סקירה שחלקה כתבתי די בחופזה (ולכן אין שעות או סדר אירועים)
בתגובה להודעה מספר 4 שנכתבה על ידי עמי60 שמתחילה ב "האם אתה יכול להפנות למקורות המידע ?"

ומאוחר בלילה...

בעקרון יש כאן שילוב של סקירה מאוד כללית (שניתן לקבל בספרו של וויוול לדוגמא, למרות שאני לא הסתמכתי עליו במקרה זה) עם סיפורים נקודתיים בנוגע לטנקים במיוחד, סיפורים שמופיעים בקטעי מאמרים או סקירות.

ספר מתומצת בעברית הוא, כמו שהזכרתי, ארצ'יבלד ויוול, מסעי המלחמה בארץ-ישראל, מערכות, 1951 שתורגם מאנגלית ע"י רס"ן בצה"ל וכתוב בעברית ארכאית ומאוד משעשעת (קיים בהרבה ספריות). שני ספרים שיצאו מייד אחרי המלחמה וזמינים בגוטנברג, הם:

"עם הצבא הבריטי בארץ הקודש" (אנגלית): http://www.gutenberg.org/files/1982...2-h/19822-h.htm (פרק המתחיל בעמוד 37)

"עם צבאינו בפלסטינה" (אנגלית): http://www.gutenberg.org/files/1994...1-h/19941-h.htm (ע"מ 127).

בשניהם לא השתמשתי לצורך העניין והם חיבורים טובים, גם אם מאו מוקדמים.

ה"היסטוריה הרשמית של הכוח האוסטרלי האימפריאלי בסיני ופלסטינה" (אנגלית) זמין גם הוא ברשת, והוא חומר קריאה מרתק וכמובן שסוקר גם את קרב עזה השני:

http://www.awm.gov.au/histories/chapter.asp?volume=8

כמו שאמרתי, דווקא על נושא הטנקים, פעולות של יחידות מסויימיות מאוד (רמת הגדוד ואפילו פלוגה) יש המון מידע באינטרנט שמקורו אצל משוגעים לדבר שנוברים בארכיונים. יש עוד המון שלא קראתי מחוסר זמן. הטנקים הנ"ל משכו המוני דיונים - הדיון בנושא השימוש בהם בקרב המסויים הזה חורג מעבר לדיון בקרבות א"י.
_____________________________________
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #9  
ישן 06-12-2009, 08:57
  תמוז5 תמוז5 אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 04.10.09
הודעות: 33
אנקדוטה היסטורית: הקרב הראשון (וכנראה יחיד עד היום) בו נעשה שימוש בחל"כ בא"י
בתגובה להודעה מספר 4 שנכתבה על ידי עמי60 שמתחילה ב "האם אתה יכול להפנות למקורות המידע ?"

לא רק הטנקים, עשו את צעדיהם המסורבלים הראשונים בקרב עזה השני.

גנרל מארי תלה תיקוות גם בנשק סודי נוסף: פגזי ארטילריה שהכילו גאז.

הייתה זו הפעם הראשונה והיחידה עד היום בה נעשה שימוש בחומרי לחימה כימיים בלחימה בארץ ישראל.

בתוצאות בשטח היו עלובות.

הסתתבר שהקרקע הקשה של פלסטינה, בצירוף למזג האוויר הלוהט הביאו להתרסקות הפגזים להתנדפות הגאז בטרם נגרם נזק ממשי..

סיפור הקרבות על עזה, לרבות נסיונותיו של מארי להשתמש בטנקים ובגאז, מפורטים בספרו של פרידריך פרייהר קרס פון קרסנשטיין "עם התורכים לתעלת סואץ" הוצאת מערכות, משרד הבטחון ההוצאה לאור (בעריכת ד"ר יגאל שפי) 2002 , ע' 216 - 213.
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #13  
ישן 19-04-2007, 21:22
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
בתגובה להודעה מספר 10 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "מדוע האנגלים לא ניצלו את כוחם הימי בכדי לבצע 'איגוף' מצפון?"

א: אני מניח שטראומת גליפולי עמדה אל מול עיניהם... (ואני בטוח שיש גם תשובות יותר מסובכות).
ב. עזה הורעשה מהים בקרב עזה השלישי (31.10-5.11 באותה שנה) ע"י הבריטים והצרפתים: היא נחרבה לחלוטין (וכבר לפני כן הייתה נטושה מתושביה).
ג. הטנקים סולקו מתישהו ב-1918 לכל המאוחר. אין שרידים בא"י מהטנקים הללו, למרות שאני שמעתי על חברי קיבוצים מהסביבה שחיפשו אחר הבוגים או גלגלי ההינע של אחד הטנקים שלפי התמונות אלה אבדו לו לאחר שכבר הושמד (ואני מניח שהם חשבו שהפגזות בריטיות בין קרב עזה ה-2 ל-3 העיפו אותם). בשדות הקרב של קרבות עזה I, II ו III יש המון שרידים מהמערכה. פה ושם מוצאים אפילו שרידי אדם. סביר להניח שישנם גם נפלים של פגזי גז חרדל. הבריטים השתמשו באזור לאימונים גם בזמן המנדט (שלא לדבר על מכרות הגופרית).

כפר מימון - שדה קרב גם "ממערכה" אחרת - יושב על אחד משדות הקטל העקריים.
_____________________________________
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #15  
ישן 20-04-2007, 11:23
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
המסילה הגיעה עד אזור הרצועה: זה בטוח
בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי עמי60 שמתחילה ב "עד היכן הגיעו פסי הרכבת שהבריטים הניחו מהסואץ לכיוון א"י כאשר נערך"

עד להיכן בדיוק, אני צריך לבדוק (היו כמובן גם מסילות משנה צרות, אבל אני לא יודע אם הן יכלו לשאת טנקים). בעניין מידת החורבן, אני הולך לפי הסטנדרט האומר שדרזדן נחרבה לחלוטין (למרות ששלדי הבתים ברובם עמדו). תשפוט בעצמך:

הרחוב הראשי של עזה:


תמונה שהועלתה על ידי גולש באתר ולכן אין אנו יכולים לדעת מה היא מכילה


ועוד כמה הערות לאחר עוד קצת מחשבה ובדיקות:


לגבי הנשק הכימי: הבריטים בהחלט לא היו מעוניינים להשתמש בו, בעיקר מחשש שהתורכים יגיבו בהתקפות נשק כימי מצידם. בפועל נורו (כאמור) כ-2000 פגזי גז רעיל באותו היום, אולם ככל הנראה הרוחות והעובדה שהמתחמים התורכיים היו על נקודות גבוהות, הביאו לכך שלא היה להפגזה כמעט שום אפקט וככל הנראה התורכים כלל לא הבינו שהם מותקפים בנשק כימי. לקראת מערכות 1918 נשלחו לארץ כ-20 אלף פגזים כימיים, אולם הנצחון המהיר והסוחף של סתיו 1918 הותיר אותם ללא שימוש. רוב הפגזים נשלחו לבריטניה ב-1920 וחלקם, כך קראתי היכנשהו, נשלחו לעיראק לשימוש נגד המורדים שם!



לגבי הדינמיקה והטקטיקה של קרבות מלחמת העולם ובין השאר בא"י: אני לא מומחה לדוקטרינה ואסטרטגיה, אבל בהכללה גסה ניתן להגיד שמשני הצדדים (בחזית א"י) המלחמה עד לסתיו 1917 אופיינה בהצמדות לדוקטרינה ברורה של לחימה עפ"י תוכניות (או שורת תכניות... בכל מקרה ללא אלתור או ניצול הצלחה שלא במסגרת התכנית). החייל הפשוט – גם אם לרוב אמיץ מאוד במושגים של המלחמות הבאות – היה לא יותר מכלי נשק מכני: הוא עשה מה שאמרו לו, ירה כשאמרו לו, הסתער כשאמרו לו ונסוג כשאמרו לו. הבריטים, בשתי מלחמות העולם, היו דבקים באופן די קיצוני בלחימה עפ"י תכנית/תכניות מדוקדקות והאמינו שיישום מדוקדק של כל הפרטים יביא להצלחה. זו הסיבה שבקרב עזה השני הם נכשלו לחלוטין ובעיקר בשל שגיאות שקל היה לחשוב עליהן לו היו המפקדים הבכירים בשדה ולא במצריים או בעורף: קריאה לא נכונה של המפה, שימוש לא נכון בכלי נשק מסייעים ופיזור המאמץ לאורך קו ארוך מדי. התורכים מצידם גם הם דבקו בתכניתם, אלא שזו הייתה קלה יותר ליישום: הטווחים היו מוכרים להם, קווי החפירות העורפיים (לנסיגת, התארגנות והתקפת נגד) היו מוכרים גם הם והיה להם די זמן להתארגן להתקפות.



בקרב עזה השלישי, בחר אלנבי לאגף את הקו התורכי ע,י ריכוז מאמץ בקצה זניח שלו וע"י כך להבקיע אותו ו"לטאטא" אותו לאורכו ומעורפו. למרות ההברקה הלוגיסטית והטקטית (להעביר בחשאי שתי אוגדות דרך המדבר ולהופיע לאוייב מול הנקודה החלשה ביותר שלו), עדיין הקרב היה מבוסס על הבקעת קו ביצורים בהתקפה רגלית מרוכזת ועפ"י תוכנית קבועה מראש (מול ב"ש). העניין היה שחשוב היה מאוד ללכוד את ב"ש בטרם יושמדו הבארות ומסילת הברזל ולכך היה צורך בהבקעה מהירה. הפעם – בעיקר עקב הכנות מדוקדקות, הרעשה יעילה ועדיפות עצומה בכ"א, ההבקעה התנהלה לפי התכנית והקו התורכי נפרץ. מה שקרה לאחר מכן הוא ששתי אוגדות בריטיות פשוט התיישבו על הקו התורכי ונעצרו – אלה היו הפקודות ואיש לו חשב לנצל הצלחה ולעבור עוד כמה ק"מ בודדים אל העיר, שהכוח שבה כבר התארגן לנסיגת לילה מסודרת (ההתקפה הייתה בבוקר).



ההפתעה באה ממזרח לעיר, כאשר מפקד אוגדה רכובה – אוסטראלי במקרה זה – בחר לבצע (עקב לחץ מצד הפיקוד ולא בשל הרפתקנות) מהלך חריג מאוד באותה מלחמה: הוא בחר לשלוח חטיבת חי"ר רכובה (פחות גדוד) בדהירה לאורך 6 ק"מ של שטח פתוח היישר אל תוך הביצורים התורכיים ואל העיר. המחשבה הייתה ככל הנראה שלפיקוד הגרמני-תורכי המתוכנת, לא תהיה תשובה מהירה למהלך מאוד מפתיע כזה. קצינים בריטיים מחו נמרצות וטענו כי החטיבה הינה "חי"ר רכוב" ולא חטיבת פרשים מסתערת, ולכן לא מקובל לשלוח אותה להסתערות. חטיבת פרשים בריטית חנתה לא רחוק משם, אולם האוסטרלי עמד על שלו. הדבר משול לשליחת חטיבת חי"ר ממוכן על זחל"מים לעבר מתחם הבנוי להגנה נגד שריון...



התוצאה הייתה מפתיעה מאוד: המפקדים הגרמנים לא הבינו בזמן שמדובר על כוח המסתער ישירות על הביצורים ולא נע קדימה לשטח הערכות ממנו יתקדם ברגל (בסרט נראה המפקד הגרמני כשהוא אומר בשחצנות אין סיבה למהר ולחשוש מהסתערות מאחר ומדובר "רק" על חי"ר רכוב), הנשק המסייע והחיילים בחפירות לא הוכנו לפעולה נגד כוח מסתער במהירות וכך, למרות האומץ וההקרבה של התורכים, הם לא הצליחו להגיב בטווחים בהם היה להם יתרון וזמן ומצאו עצמם בנחיתות מספרית בחפירות (800 אוסטראלים מול כמה מאות תורכים באותה גזרה). גל ראשון של אוסטרלים עבר את החפירות והפתיע את התורכים בב"ש עצמה ותפסו את הבארות והמתקנים כשהם מוכנים לפיצוץ. גלים אחרים טיהרו את החפירות .התורכים נכנעו ברובם מייד. האוסטרלים איבדו פחות מ-30 איש בקרב (המכונה "קרב הפרשים המוצלח האחרון בהיסטוריה"). הרובים של התורכים נמצאו לאחר הקרב כשהכוונות שלהם מותאמות לטווח של 1600 מטר... יכול להיות שהמפקד במקום סבר כי בטווח הזה יתארנו האוסטרלים להסתערות רגלית ולאחר מכן לא היה לו זמן לצוות על החיילים לשנות טווח: במלחמת העולם פקודה הייתה פקודה וגם אין פקודה זו אין פקודה...



כמה ימים לאחר ובעקבות הנצחון הסוחף באה הצהרת בלפור והשאר הסטוריה.



האוסטרלים הפיקו סרט קולנוע על קרבות סיני וא"י – The Lighthorsemen – (הפרשים הקלים) ושיאו הוא הקטע המראה את ההסתערות: לטעמי הוא ממחיש יפה מאוד את הדינמיקה של מלחמת העולם, הפיקוד הגרמני אל מול התורכים הפשוטים וגם כולל לא מעט צילומים יפים של כלי נשק:





לצפייה במקור באתר YouTube, לחצו כאן.



* ישנה סדרת חוברות מבית "אריאל" (לפחות 3 כאלה) הכוללות מאמרים בעברית אודות צדדים שונים ומשונים של המלחמה. רובם, לדעתי, לא מי מיודע מה ברמה גבוהה, אבל חומר מאוד קריא ונוח. פה ושם אני נפגש עם אנשים שיש להם סטוק כזה שהם מחלקים (כמו לצוות מרכז ג'ו אלון): אם אתה מעוניין ויש לך איך לאסוף אותן, אני יכול לבקש עבורך בפעם הבאה שאפגש עם מישהו כזה (פעם בכמה שבועות).
_____________________________________
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #18  
ישן 10-05-2007, 21:53
  g.l.s.h g.l.s.h אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 25.12.05
הודעות: 17,294
ולחובבי הטנקים הנה 3 סרטונים קצרים
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי g.l.s.h שמתחילה ב "90 שנה לקרב עזה השני-כשלון "קלאסי" של מלחמת העולם ה-I בגרסת א"י."

(אחרי שטרחתי סוף סוך ללמוד איך חותכים קטעי וידאו דיגיטליים...) המראים כמה מהטנקים ערב ההתקפה כשהם עושים הדגמה לחיילים בדיר אל בלח על איך הם מחסלים שני אוייבים מרים בפלשת: חפירות ומשוכות סברס... שימו לב למרחקי ה"בטחון" שהחיילים לוקחים מהטנק...


[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.filehigh.com/files/001/thumbs/26543_412588_tl.gif]



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.filehigh.com/files/001/thumbs/26543_412589_tl.gif]



[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין:
http://www.filehigh.com/files/001/thumbs/26543_412592_tl.gif]
_____________________________________
.

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 18:36

הדף נוצר ב 0.09 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר