23-03-2010, 11:28
|
|
|
|
חבר מתאריך: 25.12.05
|
|
|
יש משהו במה שאתה אומר, אבל גם אל תשכח שישנם שינויים בעולם החרדי
ואחד העיקריים שבהם הוא חיפוש "משמעות" לקיום החרדי בעולם (בניגוד למיתוס שלחרדי לא איכפת מה קורה מסביב לעולם החרדי): החילוני חושב שחרדי החפץ למצוא מקומו בעולם בהכרח יעשה זאת ע"י התנדבות למסייעת גבעתי צבר, אבל החרדי - כמובן - רואה זאת אחרת: היום יש לנו את היתרון שביכולת לקרוא אתרים ועיתונים חרדיים אונליין, כמו גם "רחובות סואנים" כמו רוטר.נט שבהם כותבים ב"נינוחיות" הרבה חרדים. זק"א, הנחל החרדי (שהוא לא ממש חרדי, אבל ניחא) והמלחמה ברשות העתיקות, יד לאחים וכו' - כולם ערוצים שהתרחבו בשל הצורך של דור שלם של חרדים למצב מחדש את תפישת עולמם ו"למצוא משמעות לקיום הלאומי" - בדיוק כמו המשמעות ש"כולם" מחפשים בעולם החילוני ("איפה אני מבדל עצמי מעוד אחד שעושה צבא, משלם מיסים, מתחתן, מזדקן ומת"). המלחמה בכל זרועות ה"מדע החילוני" (ובזכות החרדים, כמו גם זרמים דתיים לא יהודיים, פתאום הארכאולוגים נראים מדענים של ממש, ולא כמו שאר אנשי מדעי הרוח...) היא בעצם מיצוב מחדש של ה"אני החרדי": כמובן שמוצאים משמעות דתית לכל זה, אבל הכוח המניע להתעסקות האובססיבית הזאת תחילתו היא במה שאני קורא "התנועה הציונית החרדית" (בואו נעזוב שניה את המשמעות דהיום של הציונות כמשהו לעומתי) שהיא פראפרזה של התנועה הציונית של לפני 70-80 שנה. ה"חרדי הישראלי" מאפיין עצמו יותר ויותר לא כנטורי קרתא מתבדלים, אלא כמין רפובליקני קיצוני השומר את החותם הקדוש והטהור של מדינת היהודים כפי שהייתה אמורה להיות. בתוך כל זה ישנן התפרצויות של קיצוניות בלתי הגיונית בעליל אפילו לשיטתם של הרבה חרדים, אבל זו תמיד התוצאה של השתלטות פוליטיקאים על התנועה (פוליטיקאי מפחד להשמע מתון... מתון=משעמם ומשעמם=לא קיים).
זה כבר לא תנועה "מיסיונרית" שמיועדת להחזיר בתשובה חילוניים, ולא "תנועת אנטי" שמיועדת להרגיז ולפגוע: זו פעולה של אנשים שנמצאים בתוך המערכת, ויותר ויותר עובדים לפי הדגם הרגיל של הפוליטיקה הישראלית: תירה, תירה ותירה: אם תפגע - מה טוב. אם לא תפגע... ביזבזת קצת תחמושת ואולי פגעת במישהו שאין לו קול. בכל מקרה מי שחשוב לא ימנע מלשבת אתך מחר כי גם הוא רוצה לשמור על הכסא.