28-03-2010, 13:18
|
|
|
|
חבר מתאריך: 18.03.10
|
|
אני אמנם לא עו"ד ואין לי ניסיון אישי במקרים כאלה, אבל אני יכול להגיד מהיכרות עם עשרות מקרים, שבהחלט יש במקרה הזה עילה לתביעה ולינור אפילו תזכה, למרות שמדובר בחברה ללא מטרות רווח שעשתה את זה כנראה בתמימות. הפרת זכויות יוצרים זאת הפרת זכויות יוצרים (איזה משפט גאוני...) ואין זה משנה מה היה המניע של העבריין, העבריין צריך להיענש. השופט כמובן לוקח את המניע בחשבון ולא מעניש בחומרה במקרים של תמימות, אבל זה עדיין לא פותר מעונש.
אני אשתמש כדוגמה במקרה שהיה לפני כמה חודשים. מישהי חזרה מטיול בסיביר ופירסמה עליו מאמר עם ארבע תמונות בטור של אתר חדשות. גולש חביב שנהנה מהכתבה והתמונות החליט לשתף פורום באתר טיולים מסוים. הוא פרסם את המאמר כמו שהוא עם כל התמונות. היוצרת דרשה להסיר את הכתבה עם התמונות, והגולש כמובן הסיר והתנצל על מה שעשה. למרות הכל היא החליטה לתבוע אותו על חמש הפרות - הפרה אחת על הכתבה וארבע הפרות על כל תמונה. על כל הפרה תבעה 40,000 ש"ח אם אני לא טועה. בסוף השופט פסק לטובתה, אבל הוא גזר על מפר הזכויות רק 10,000 ש"ח על כל הפרה, מכיוון שהגולש באמת עשה את זה בתמימות ואף הסיר את התוכן והתנצל.
בסך הכל המסכן נאלץ לשלם 50,000 ש"ח למרות שלא עשה זאת למטרות רווח (הפורום, שבו פירסם את התוכן, לא שייך לו). אז שימו לב לפני שאתם מפרסמים בפרש מאמרים במלואם. אני רואה שזה קורה פה הרבה.
כמובן שאין לראות בהודעה שלי שום המלצה לתביעה. אני דווקא בעד לפתור דברים כאלה מחוץ לבית המשפט. במקרה הטוב תקבלו פיצוי כספי ותזכו לקרדיט, במקרה הגרוע לא תקבלו כלום אבל לפחות יסירו את התוכן השלכם. במידה ותיתקלו בבן אדם נאחס שמתגרה בכם ולא מסיר את התוכן, תשקלו תביעה, ואני מדגיש שרק תשקלו, כי אתם עלולים להיתקל בבן אדם חסר כסף וחסר כל רכוש. זאת אומרת שגם אם תזכו במשפט, רשות ההוצאה לפועל לא תוכל לעשות כלום. מקסימום תקבלו את מה שמגיע לכם בתשלומים של 1 ש"ח לחודש. זה כמובן לא משתלם, כי סתם תבזבזו כסף על עו"ד, ויצמחו לכם שיערות שיבה מעצבים.
נ.ב - היה פה דיון על שימוש הוגן. שוב, אני אמנם לא עו"ד, אבל אני די בטוח שאין פה שימוש הוגן. אני אפילו מרחיק לכת ואומר, שיש כאן מלבד הפרה של זכויות יוצרים גם השחתה. זאת אומרת שאפשר להוסיף סעיף של השחתה לכתב התביעה.
|