14-05-2010, 23:53
|
|
|
|
חבר מתאריך: 25.12.05
|
|
|
קודם כל "אישוש סטריאוטיפים" זה לא מדע
אבל זו כן מציאות. אין לי עניין במה הסטטיסטיקה אומרת, יש לי עניין באיך זה נראה - וזה נראה לא טוב. תקרא לזה איך שאתה רוצה: הישראלים מפטפטים בחופשיות ולכן נראים "אשמים" יותר, או שהישראלים באמת באים ממציאות שבה כזה דרכון מועיל: תקרא לזה איך שאתה רוצה, זה עדיין לא נראה טוב. וחוצמזה שאני מניח שכל אחד מאיתנו שמצוי במה שקורה פה ביום יום מכיר את הדיבור הקליל המתייחס להוצאת הדרכונים הללו (ואני מדבר על הדרכונים של מדינות ועמים שהישראלי פעם היה בז להם בלי אלגנטיות: פולין, רומניה, או ליטא, ואולי גם בצדק) כאל "קומבינה". מי ששומע את הדיבור הזה מתרשם שזה מהלך ציני של אנשים צבועים שהיו רותחים לשמא אותו מעשה, רק כלפי דרכון ישראלי. לא מעניין אותי האם מקסיקנים, או פיליפינים עושים את אותו הדבר: אני יודע מי, באופן מאוד ברור, לא עושים את זה בהמון, ומי כן, ואם "אנחנו" בצד של הסוג השני, זה ממש לא מקום טוב.
אחרי שבמקום אחר לגמרי יצא לי שם כמי שמבין דבר או שניים בחיפוש שורשים בליטא, פתאום התחילו לפנות אלי אנשים (באי מייל, וגם אישית) ולהתחזות לאנשים שמחפשים שורשים. אם אני מסוגל לדעת מתי נס ציונאי קשוח בן 80 מספר לי בובע מייעסז על מה קרה באיזה אירוע לני 60 שנה, סמוך עליו שאיזו בחורה בת 24 לא תצליח לסבן אותי שיש לה עניין בשורשים... זה מגעיל - זו רדיפת בצע לשמה, ושימוש בערך שבכל העולם הוא קדוש: האזרחות וסממניה הרשמיים, לצורך אופורטוניזם טהור. לו היו אומרים לי שמדובר על נסיעה למדינות שסגורות בפני ישראלים, או אפילו נסיעות עבודה ללא צורך בוויזת עבודה - הייתי אומר ניחא. אבל אנשים בלי בושה אומרים שמדובר על לימודים חינם לילדים, הטבות סוציאליות או סתם לעמוד בתור הקצר באירופה. זה לא קמצוץ אומרים ככה, זה החלק הארי. אני מכיר גם אנשים מבוגרים שנגעלים מכך שילדיהם הוציאו את הדרכון הפולני, כך שנראה לי קצת מוזר שאתה רץ להגן פה: זה לא סוד גדול, וזה לא שהלכתי לכבס כביסה מלוכלכת בחוץ. אבל זה לא משנה את העובדה שיהודיה שמופיעה בארכיון הלאומי בווילניוס, עם דיבור חפיף, ובלי שמץ ידע, או התענייניות במנהגים, שפה או אפילו נהלים מקומיים, וישר ולעניין באה להסדיר דרכון ליטאי - זה נראה רע מאוד. ואם אתה חושב שהליטאים לא מכירים את זה, יש לך טעות. גם הם וגם הפולנים עמים שחיים די בזבל, אבל גאוולה לאומית יש להם יותר מאשר להרבה מדינות. וכשאיזה יהודי שסבו נולד שם מופיע ומספר בחיוך שהוא צריך את הדרכון כדי לעבוד בקיץ בדנמרק, הסטריאוטיפ הישן יוצא מהבויידעם.
ובכנות: אתה לא מרגיש נגעל למשמע הסיבות (החצופות) שבלי בושה אומרים בקול רם כל מיני "פולנים חדשים"?
נערך לאחרונה ע"י g.l.s.h בתאריך 15-05-2010 בשעה 00:01.
|