|

31-12-2010, 09:07
|
|
|
|
חבר מתאריך: 21.10.10
|
|
|
קרדיט לאתר "יחידה"
הינה מאמר של קמ"ן שהתחיל כמש"ק מודיעין.
"
שלום לקהל הגולשים באתר "יחידה" !
שמי ח', בן 27 .
משרת כקצין מודיעין בצה"ל, במערך השדה מאז שנת 2003 , בין תפקידי האחרונים -קמן גדוד חי"ר, קמן יחידה מיוחדת, קמן חטיבה מרחבית וקמן חטיבת חי"ר .
התחלתי את שירותי הצבאי בשנת 2001 לאחר שהתגייסתי לפלס"ר צנחנים דאז, היום גדס"ר צנחנים.
במהלך מסלול ההכשרה, לאחר שבעה חודשים התעוררו לי בעיות בגב, מאחר והתעלמתי מהפציעה כתוצאה מעודף המוטיבציה ( הייתי מורעל על צנחנים. . .) לאחר שנה בתהליך ההכשרה נאלצתי לפרוש מהמסלול. .
לאחר אשפוז ממושך של חודשיים וחצי בבית הבראה צבאי ( רמ 2), תוך כדי טיפולי פיזיוטרפיה יומיומיים, חזרתי לשירות צבאי במפקדה של הפלסר עם פרופיל רפואי 45, כתוצאה מהנזק שנגרם לגב.
אני זוכר את השביזות והאכזבה הנוראית שהייתה לי כאשר מפקד הפלס"ר הודיע לי שלא אוכל לחזור לצוות וכי אני מצטרף למחלקת המודיעין של הפלסר כמשק מודיעין.
לאחר כארבעה חודשים בתפקיד, תוך כדי מילוי תפקידי כמש"ק מודיעין ולאחר שהסתובבתי באיו"ש ובעזה לטובת איסוף מודיעין ותצפיות וגם כשדכן ( איש קשר) במבצעים של היחידה, הבנתי כי אני אוהב את המקצוע הזה .
סיימתי קורס קציני יבשה בסוף 2003, מגמת להב והתחלתי את תפקידי כקמ"ן גדוד חי"ר. טבילת האש הראשונה שלי הייתה במהלך אימון שבוע מלחמה גדודי ברמת הגולן, בחורף, כאשר אני מוצא את עצמי כסג"מ צעיר מפקד נגמש קמן ( 10 א) תוך כדי גשם זלעפות מנסה לסמן על המפת קוד את איתורי האוייב, שמחלקת הסיור הגדודית מעבירה לי בקשר ותוך כדי מנסה לענות למג"ד שצורח בקשר- "למה הקמן לא עונה לי". . . אבל המע"ד של הקשר לא עובד. . .
בתום התרגיל אגב, הגדוד הוקפץ לצפון הארץ כתוצאה מעליית הכוננות בגזרה.
בתום שנה וחצי כקמן גדוד חי"ר ולאחר שתפסתי קו ברוב גזרות הלחימה בארץ , סיימתי את תפקידי בהצלחה והתחלתי את תפקידי החדש כקמן יחידה מיוחדת.
אין ספק ששירות כקמ"ן ביחידה מיוחדת זהו עולם שונה לחלוטין מלהיות קמן בגדוד חי"ר .
תפקיד זה לקח אותי לטעום טעימה ראשונה מהעולם הממודר, המסווג, מעט מעולם המבצעים המיוחדים שהשתיקה יפה להם .
ביולי 2006 במהלך מלחמת לבנון השנייה נכנסתי לדרום לבנון במספר מבצעים שונים כקצין מודיעין של שני צוותי לוחמים בראשות מ"פ.
הנוכחות של קצין מודיעין בשטח עזרה למפקדי הצוותים בשטח להבין בזמן אמת מהם האיומים ועדכוני המודיעין במהלך ההליכה אל היעד לביצוע המשימה בצורה הטובה ביותר ללא נפגעים.
במהלך תפקידי כקמן ביחידה זו הובלתי מבחינה מודיעינית מספר רב של מבצעים, תוך כדי עבודה צמודה למפקד היחידה ובליווי מפק"צים ולוחמים בתהליך הנוהל קרב ( לימוד המשימה).
תפקידי כקמן התאפיין לא רק בעבודת הכנה במהלך הנוה"ק , אם כי גם כמלווה מבחינה מודיעינית במהלך הפעילויות -( ניהול קרב) מהשטח, צמוד למפקד המשימה או מהחפ"ק ( חוליית פיקוד קדמית) בשטח .
לאחר שנה ושמונה חודשים מאתגרים ומעניינים באותה היחידה המשכתי הלאה במעלה התפקידים עבור קמ"ן במערך השדה- לחטיבה מרחבית.
בתפקיד זה, כקמ"ן הינך נדרש לאחריות מודיעינית בגזרה מבצעית : היכרות מעמיקה ואינטימית עם כל הצירים, מוצבים, איומים, נתיבי חדירה, תצפיות, שטחים חיים-מתים של תצפיות וכל הנת"מים בגזרה (נקודת תורפה מבצעית). מעבר לכך, כקמן הינך מחוייב להכיר את הצד השני = האויב מולו אתה מתמודד ( חיזבאללה, חמאס, צבא ירדן, סוריה, מצריים וארגוני הטרור השונים - ולא חסרים לנו אוייבים). .
שאני כותב להכיר את הצד השני, הכוונה הינה היכרות מעמיקה עם סדר היום, התנהגות, דפוס פעילות ולו"ז יומי של האויב אותו אנו צופים מעבר לגדר המערכת : הסתובבות רועי צאן חשודים, תצפיות אויב הממוקמות בתוך בתים/ ע"ג גגות בתים, הסתובבות רכבים חשודים סמוך לגדר, צירים הצופים אל שטחינו ועוד. .
מעבר לכך יש להכיר את המנהגים וימי האזכור המיוחדים של האויב ( יום האדמה לדוגמא. .)
במהלך תפקידי כקמן חטמ"ר הבנתי את המשמעות האמיתית והחיוניות של קצין מודיעין אשר עובד בצמוד למח"ט ( מפקד חטיבה) בדרגת אל"מ ( אלוף משנה, 3 פלאפלים) , כאשר אתה חלק ממעגל מקבלי ההחלטות המבצעיות בכל הקשור להתנהלות בחטיבה לאור איומים והתרעות שונות. . וזאת, מכיוון שקצין המודיעין הינו הסמכות העליונה להיכרות עם האיומים והאויב בשטח, ברמת החטיבה.
את תפקידי בחטמ"ר מילאתי במשך שנתיים, תוך כדי היכרות מעמיקה עם השטח, האויב וכל המשתמע מכך. במהלך תפקידי, הייתי שותף לעשרות פעילויות מבצעיות מוצלחות להגנה ולשמירה על גבול שקט, במסגרת פעילויות בט"ש ( בטחון שוטף) או מבצעים מיוחדים של כוחות הבטחון..
----------------------------------------------------
אני שמח מאוד להתארח באתר "יחידה" ועוד יותר שמח לקרוא את השאלות המעניינות של המלשבים השונים.
כיום, כפי שכולנו יודעים ומכירים , סביב ארצנו הקטנה והנהדרת יש המון גופים וארגונים שונים המנסים להשמיד אותנו. .
לשמחתינו, לצה"ל יש את אגף המודיעין ( אמ"ן) על מרכיביו השונים- מרמת קמ"ן הגדוד ועד הרמות הכי גבוהות שחשבתם עליהם ומטרת כולם הינה הגנה על מדינת ישראל ותושביה מפני פעולות נגד ופעולות טרור של ארגונים שונים.
כולכם ראיתם דוגמא חיה לתפיסת מצבורי אמל"ח גדולים מאוד ע"ג אוניית משא בדרכה לארגון החיזבאללה - טעימה קטנה למתרחש יום- יום.
בעיני, כקצין מודיעין, תפקיד זו הינו אחד התפקידים בעלי הכי הרבה משמעות לקצין בצבא ולמש"ק מודיעין, אשר רואה לנגד עיניו את המתרחש- לפני מבצע מסויים ובמהלכו.
ממש בימים אלו, תפקיד קצין המודיעין יצא ממוד"ש (חיל מודיעין השדה) ועבר לחמ"ן- חיל המודיעין, כך שכיום, כל מקצועות המודיעין למינם נמצאים תחת אמ"ן ומקצועות האיסוף נמצאים תחת מוד"ש לשעבר -> אס"ף כיום- חיל האיסוף הקרבי.
החדשות הטובות עבור המלשבים - ממש בימים אלו נפתח המחזור הראשון של קמנים ייעודי. כלומר, רק המלשבים המתאימים והנחושים ביותר אשר יעברו בהצלחה את תהליכי המיון יזכו להיכנס לתוכנית מובנית המתאימה לחיילים מצטיינים אשר יעברו החל מגיוסם את התהליך המקצועי ביותר ע"מ להביא אתכם, המלשבים בעוד שנה וחצי להיות קציני המודיעין הטובים ביותר במערך השדה ובדרג הנפרס. מסלול זה כולל טירונות 05 בבסיס בדרום הארץ, מעבר מספר קורסים מקצועיים, קורס מפקדים ועוד. .
שימו לב, תפקידו של הקמ"ן הינו קצין לוחם לכל דבר ( מקבל תעודת לוחם כמו כל לוחם אחר) אשר לוקח חלק פעיל ואינטגרלי בפעילויות הגדוד / יחידה / חטיבה - אם בתרגילים בשטח ואם במבצעים; הקמן נדרש ללכת כמו כל לוחם יחד עם המג"ד / מח"ט - בחלק מהמקרים הקמ"ן ילך עם מ.ק 77/91 על הגב (מכשיר קשר ) ופק"ל נוסף- תיק אישי עם ציוד/ אחר.
כך שהקמן הינו תפקיד הדורש כושר פיזי בסיסי. ( כושר מעבר לבסיסי - כמובן שיסייע לכם !!)
לגבי השאלה של יחס - בכל שנותיי כקצין מודיעין בדרגים השונים , לא נתקלתי בתגובות מתנשאות / מזלזלות של לוחמים ואו קצינים אחרים.
הקמן הינו חלק אינטגרלי מהמפקדה של הגדוד / יחידה / חטיבה והוא חי עם שאר החיילים, לוחמים וקצינים. עד מהרה, בד"כ הקמ"ן תופס את מיקומו כמקום בולט ומשפיע במקום בו הוא משרת והופך להיות מוקד ידע בתחומו; כמובן כל מקרה לגופו ותלוי ביותר באישיות של הקצין אשר ממלא את התפקיד לרוב, מהיכרותי עם קמנים עמיתים, רובם הפכו להיות מוקד ידע ותפסו מיקום מרכזי ביחידה בה שירתו.
חברים יקרים, כעת עניתי על חלק משאלותיכם.
אשמח מאוד לענות על שאלות נוספות - במידה ויש לכם.
כתיבתי כאן בוצעה ללא פרטים מזהים- שמות של יחידות, גדודים,חטיבות ומקומות בארץ, ע"מ לא לעבור על חוקי בטחון השדה וכדי לא לתרום למאמצי האויב לאסוף מודיעין על צה"ל.
שיהיה לכולכם שבת שלום והמון הצלחה.
ח'.
"