|
02-02-2011, 13:59
|
מנהל צו"ב
|
|
חבר מתאריך: 02.05.02
הודעות: 7,828
|
|
|
רוח גבית לטנק - בטאון זרוע היבשה
אופיר ששון, תאריך: 19.1.2011 [התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://mazi.idf.il/Images/trans.gif]
גדוד ‘מעיל רוח’ ראשון בצה”ל. צוות התלווה לתרגיל המסכם של פלוגת ‘להב’ ולטקס קבלת הטנקים, והתלהב יחד עם אנשי הפיתוח וההדרכה, המפקדים והלוחמים
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://mazi.idf.il/sip_storage/FILES/4/8304.jpg]
החורף לא מראה את אותותיו בנוף רמת הגולן. השטחים הירוקים, הזכורים לטובה מהתקופה המקבילה אשתקד, הוחלפו בצמחייה צהבהבה, אבל גשם או לא, שטחי הרמה הנרחבים עדיין מסייעים לכוחות זרוע היבשה בזמן תקופת האימון שלהם. בין הכוחות הנמצאים הרחק בצפון נמצאת גם פלוגת 'להב' של חטיבה 401 של חיל השריון, שנמצאת לקראת סיום תקופת האימון שלה בתרפ"ל מסכם. יש משהו שמייחד את פלוגה ל' (‘להב' משאר פלוגות גדוד 9, החטיבה וחיל השריון בכלל.
פלוגה ל' היא הפלוגה החלוצית בחיל שעל כל טנקיה הותקנה מערכת מתקדמת ליירוט טילי נ"ט, הלוא היא - 'מעיל רוח'.
"תחשבו מלחמה"
"הפלוגה הזאת היא פלוגת מעיל רוח", מזכיר המג"ד, סא"ל איתי ברין, לחייליו בסיום התדריך לקראת התרגיל, "כל הצבא נושא אליה עיניים. זה התרגיל המסכם שלנו. אסור לכם לחשוב עליו בתור תרגיל, תחשבו מלחמה, מה שאנחנו עושים כאן הוא בדיוק איך שנפעל במלחמה".
עם היציאה מאוהל המבצעים בשעה עשר בבוקר עוזבים הקצינים את הפלוגה לקראת התרגיל היבש, לראות בשטח איך ולאן יזוזו הטנקים בתרגיל שעומד לצאת לדרך בצהרי אותו יום. התנועה בשטח האש היא מעגלית, ובמהלך הלילה הקרוב והבוקר שלמחרת יצטרכו אנשי פלוגה ל' לתרום את כל מה שלמדו כדי לגרום לתרגיל להסתיים בהצלחה.
בחודש אוקטובר עם תחילת תקופת האימון, הוסבה כלל פלוגה ל' ('להב') למערכת ההגנה האקטיבית לרק"מים מפני טילי נ"ט 'מעיל רוח'. מלבד יכולת התרעה לצוות הטנק על שיגור טיל נ"ט לעברם מכיוונו של האויב, שולחת המערכת חימוש מסווג ליירוט הטיל בהתאם למסלולו. פלוגה ל' היא הפלוגה הראשונה בחיל השריון שבכל הטנקים בה מותקנת המערכת, כאשר חברתה לגדוד, פלוגה מ' ('מגן'), קלטה אותה עבור כל הטנקים שלה בסוף דצמבר. הנתון הנ"ל הופך את תרגיל הפלוגה המסכם שלה לציון דרך משמעותי בתולדותיו של חיל השריון.
הטמעה מרשימה
מערכת ניהול קרב (מענ"ק) הינה מערכת שו"ב על יסודות הצי"ד שהותאמה במיוחד לצרכיו של חיל השריון. לאחר הסבה מלאה של חטיבות 7 ו–188 למערכת, הגיעה תורה של חטיבה 401. גדוד 9 כולו הוא ראשון הקולטים מבין גדודי החטיבה, ותקופת האימונים הנוכחית של הגדוד מהווה גם חניכה ראשונה למערכת זו.
בין הטנקים מסתובבים גם גורמים חיצוניים לגדוד. רמ"ד מענ"ק במקשנ"ר, רס"ן יוגב נדב, הוא אחד מהם. הוא ביקר את הגדוד כבר לא אחת, וליווה מקרוב את תהליך ההסבה למענ"ק. "הגדוד למד את המערכת בכוחות עצמו, ותהליך ההטמעה שלה עבר בצורה מרשימה", מספר רס"ן נדב, "כל התרגיל הזה נבנה על גבי המענ"ק. מסך שליטה בכל טנק מראה בצורה גרפית לכל הכוחות את כלל תהליך הלחימה".
אחרי הפסקה קצרה בסיומו של התרגיל היבש, נכנסים כולם לטנקים לקראת תחילתו של התרגיל הרטוב. מהגבעה ממול צופים בתרגיל חיילי פלוגה מ', שמתרשמים מביצועיהם של אחיהם לגדוד, ובנוסף גם המג"ד ומפקד החטיבה, אל”ם עינב שלו. עם כמעט 100 אחוזי פגיעה בטווחים ארוכים של אלפי מטרים, עושה רושם שהירי הסתיים בצורה משביעת רצון.
בשלב הבא נכנסים הטנקים לעומק השטח במטרה להשמיד סוללות נ"ט. בג'יפ של המג"ד נמצאים גם הקמב"צ הגדודי, סגן אחיטוב בר ניצן, ומש"ק ההדרכה, סמ"ר דניאל תדור.
"דניאל הוא זה שעוזר לנהל את האימון מבחינת המערכת 'מעיל רוח'", מסביר סגן בר ניצן לפני הכניסה לג'יפ, "הוא זה שמטווה את התרגיל מבחינת ירי הנ"ט. הופך נ.צ מסוים לסוללת נ"ט של האויב אותה יהיה על פלוגה ל' להשמיד".
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://mazi.idf.il/sip_storage/FILES/5/8305.jpg]
צילום: חנן גרינבלט
החיישנים מזהים
הנסיעה בשטח האש ברכב הסופה מלאת טלטלות יותר מאשר בתוך טנק המרכבה סימן 4. בתוך הסופה, יושב סמ"ר תדור לימינו של סא"ל ברין, שנוהג בהתלהבות בעקבות טנקי הפלוגה. "אני יוצר את תודעת האויב בתרגיל", מסביר סמ"ר תדור, "אני מחפש בשטח נקודות ספציפיות שמתאים להציב בהן סוללות נ"ט תוך התחשבות בגבולות הגזרה. הנקודות האלה הן נקודות אסטרטגיות ששולטות על השטח סביבן, לכן גם לאחר השמדת הנ"ט יהיה על הטנקים לכבוש אותן".
נהג המ"פ סמל אביתר מצווה נמצא באותו הזמן בתוך הסימן 4. הטנק שלו חווה ירי נ"ט שמופיע על גבי מסכי המענ"ק. "ברגע שהחיישנים מזהים נ"ט הם גם יודעים מאיפה זה מגיע", מסביר סמל מצווה, "המערכת מזיזה את התותח לכיוון האיום ואנחנו פוגעים באיום. עשרות מטרים לפני הפגיעה המיירט מפוצץ את הנ"ט באוויר".
ההפתעות לא תמו עבור השריונרים של פלוגה ל'. עם כניסתם לטנק, חולקו למט"קים 12 מעטפות ובהן מפורטים מצבים איתם יצטרכו להתמודד במהלך התרגיל. כך, בין השאר, ברגע הכרזתו של סא"ל ברין בקשר על פתיחת מעטפה מספר 5 ימצאו את עצמם מפקדי הטנק מתמודדים עם עליה על מוקש, כשהטען והתותחן נפצעו.
הטנקים מתקרבים אל עבר אזור 'שמורת טבע' של האויב שהוכן מראש. טנקי המרכבה מפעילים מיסוך עשן, כאשר חלקם מתקדמים קדימה וחלקם נשארים מאחור כחיפוי. "זו תהיה התקפה לפי הספר", אומר המג"ד לסגנו, רס"ן שגיב דהן, בזמן שהטנקים תופסים עמדות. פלוגת מסלול של חיילי נח"ל מגדוד 931, שמשתתפים גם הם בתרגיל, נכנסים פנימה ומשתלטים על שמורת הטבע, עליהם למצוא שם מטען חבלה ומשגרים. זמן לא רב אחר כך, מתקבלת קריאה בקשר ששלושת המשגרים נמצאו בהצלחה. הטנקיסטים מתכוננים לנטרול מטען החבלה ולפיצוץ שילווה אותו על ידי לוחמי ההנדסה של גדוד 601. "הם מצאו אותם", מודיע בחגיגיות רס"ן דהן, "עכשיו הם עומדים לפוצץ".
לפני פיצוצו של המטען, עולה למג"ד רעיון. הוא מבקש בקשר מהטנקיסטים להעביר את מערכת 'מעיל רוח' לסריקה על מנת לבדוק כיצד היא מגיבה לפיצוץ והאם היא מחשיבה אותו כאיום ליושבי הטנק.
זיהוי מושלם
"שלוש, שתיים, אחת", סופר מ"מ ההנדסה לאחור לקראת פיצוצו המבוקר של המטען לאחר שכולם התרחקו מן המקום. הפיצוץ החזק משאיר את אוזני הנוכחים מצלצלות מעט, אבל אפילו זה לא משפיע על התלהבותם של אנשי הרפ"ט (רשות פיתוח הטנק) שמלווים את התרגיל, לאחר שנודע להם שהמערכת לא הגיבה לפיצוץ. " זו הצלחה נוספת של המערכת", אומר רמ"ד מיגון אקטיבי רס"ן ערן שפרמן, "המערכת נועדה לזהות איום על הטנק שהיא מותקנת בו בלבד, וזה שהיא לא זיהתה את הפיצוץ כרקטת אויב זה מצוין".
"אני ממש מרוצה מההשתלטות", אומר המג"ד בחיוך כשפלוגת הטנקים מסתדרת בשני טורים לעבר כיבוש היעד הבא, אסם מלא בתחמושת אויב, "המטרה שלנו היא לעשות תרגיל לא כדי להגיד 'עשינו', אלא לקחת את האימון הזה ולהוציא ממנו את המיטב בתרגול של אקטים לפני לחימה. גם התרגול בתנועת לילה, שהוא קשה יותר, הוא חשוב".
סיום התרגיל של פלוגה ל' מסמן התחלה של עידן חדש בחיל השריון. בסוף דצמבר הוסב גדוד 9 כולו למערכת לאחר שפלוגה מ' השלימה גם היא את השדרוג ובכך הוא הפך לגדוד ה'מעיל רוח' הצה"לי הראשון.
[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://mazi.idf.il/sip_storage/FILES/6/8306.jpg]
צילום: חנן גרינבלט
קשנ”ר: “אפשר להתפאר, אבל בלי האנשים שיודעים להפעיל אותו הוא בסך הכל עוד טנק”
בסיום התרפ”ל התכנס הגדוד על מנת לקבל באופן רשמי את מערכת “מעיל רוח”. כראוי לשריונרים גם הטקס החגיגי נערך בשטח, כשהבוץ והאבק משתלבים בטבעיות עם המפות הלבנות ודוכן הנאומים. קשנ”ר, תא”ל יגאל סלוביק, הגיע להעניק את הטנקים החדשים לפלוגה באופן אישי. “אני שמח להיות כאן”, הוא שיתף את הלוחמים. “מוזר לחזור בפעם הראשונה לחטיבה שפיקדת עליה, לשבת במשרד שהיה שלך ולבקש רשות לשלוח מיילים. לפני עשרים שנה עמדתי במעמד הזה כמ”פ בטקס קבלת המג”ח 7ג’. היינו בטוחים אז שקיבלנו את שיא יכולות האש, הטכנולוגיה והמיגון. הייתי גאה שאני המ”פ היחידי בצה”ל עם מג”ח 7ג’ ואני מבין את ההתרגשות שלכם היום. קיבלתם את הטנק הכי טוב שיש בעולם, אין כזה בשום מקום אחר. אך אל תשכחו שעבורכם זו לא רק זכות להיות חלוצים אלא גם חובה ערכית ומקצועית. אני יודע שאתם מסוגלים להפעיל את המערכות המתקדמות ולהגיע למיצוי מקסימאלי של היכולות. אפשר להתפאר בטנק וזה בסדר, אבל בלי האנשים שיודעים להפעיל אותו הוא בסך הכל עוד טנק. תדעו, תשאפו, תתאמנו ותשכילו להכיר ולאהוב אותו כאילו הוא אתם עצמכם. דעו לשמוע את המנוע ולהבין שזה לא הרעש ששמעתם אתמול, שהטנק חולה. דעו לתקן את מה שבסמכותכם לתקן, לתפעל את המענ”ק, או לעשות תיאום כוונות בחירום. מי שיסמוך על הטכנולוגיה שתסדר את הכל לא יעמוד במשימה. אני גאה לומר שפלוגה ל’ היא היום חוד החנית של מערך הטנקים הצה”לי”.
גם המג”ד, סא”ל איתי ברין, הביע התרגשות מהמעמד. “לפני חצי שנה קיבל הגדוד זכות להוביל את קליטת מערכת מעיל רוח, לא במקרה קיבלנו את המשימה, אלא מתוך הבנה שיכולות המפקדים והחיילים יאפשרו קליטה איכותית ומהירה. ליוויתי את הפלוגה בכל שלבי האימון, ואני סמוך ובטוח שהיא איתנה מבחינה מקצועית ומבצעית. אל תשכחו שאתם קודם כל לוחמים וטנקיסטים ואני יודע שהשילוב שלכם עם המערכת המתקדמת יוביל להצלחות רבות. אני יכול לומר היום שאני מרגיש שלם ובטוח לצאת איתכם למלחמה”.
בסיום הטקס תיאר קשנ”ר את השלב הבא בקליטת המערכת. “האתגר שעומד לפנינו הוא לצייד במהרה את כל חטיבה 401 במעיל רוח”. הוא הסביר שהתרומה של המערכת לחיל גדולה ומשמעותית. “היא תשפר את יכולת התמרון בשטח, תאפשר לחצות שטחים גם תחת מתקפת טילים. הלוחמים בהחלט יכולים להרגיש יותר בטוחים כשהם נמצאים תחתיה. אך חשוב לא להיות שאננים ולזכור שהתפקיד של הלוחם רק גדל והפך מורכב יותר. אני מקנא בהם, הלוואי שגם לי היה את הטנק הזה בסדיר”.
לשאלה האם יש עוד דרכים לשפר את הטנק שעבר כל כך הרבה שדרוגים הוא משיב בביטחון. “אין סוף להתפתחות. אין גבול ולעולם לא נגיע לטנק המושלם. אפשר תמיד להוסיף עוד דברים ועובדים על זה כל הזמן”.
שיר פילו
http://mazi.idf.il/6440-9745-HE/IGF.aspx
|
|