06-02-2013, 18:09
|
|
|
חבר מתאריך: 07.01.05
|
|
הייתי סקפטי כמוך
בתור מדען פקפקתי בטרנד של התחממות גלובאלית, ובתור מי שמכיר את הקהילה המדעית אני יודע גם כמה העשיה המדעית נתונה לנטיות האנושיות המקובלות של נהירה עם העדר, ונכונות להטות פרשנויות לכיוון שיביא יותר פרסום ומימון. אז כשנתיים עקבתי אחרי הפרסומים בנושא בספרות המקצועית, בעיקר ב Nature ו Science , ובסופו של דבר השתכנעתי לגבי ההתחממות. ברור שהייתי חשוף יותר למאמרים שמצדדים בנושא מאלה שמתנגדים, אבל כמדען אני יודע שטרנדים שאינם נתמכים בעדויות נסיוניות דועכים לבסוף. כאן מתרחש משהו אחר. יותר ויותר מדענים מקבלים את התצפיות, והדיון כבר באמת אינו נסוב סביב שיטות המדידה וכדומה, אלא סביב הגורמים. גם הסקפטיים בקהילה המדעית נוטים כיום לקבל את המדידות שמצביעות על התחממות, אבל הם מפקפקים בייחוסן לפעילות האנושית. בנושא הזה, אני מודה שהבנתי מוגבלת, ועוד לא השתכנעתי ב-100%.
כשאני מוריד את כובע המדען, אני נוטה כבן אדם להיות זהיר. בנושא ההתחממות הגלובאלית אני גם מעדיף להיות זהיר, ולמרות ספקותיי, אני מעדיף לעשות משהו ולשלם מחיר מסויים, על פני לא לעשות דבר ולהסתכן בהחמרת המצב. השאלה היא כמובן מהו מחיר סביר. יש דברים שאני מקבל ותומך בהם בלב שלם (תמיכה במו"פ של אנרגיה ממקורות מתחדשים, אנרגיה גרעינית, פעילויות חינוכיות) ויש דברים שאני פחות מתלהב מהם. לשימוש בפחם ובדלק יש מחיר סביבתי גבוה שאינו קשור להתחממות. בערים הגדולות זיהום ממכוניות הוא גורם מובהק למחלות בדרכי הנשימה ותמותה, אז שווה בעיני לפעול להפחתה של הזיהום הזה בלי קשר להתחממות.
אני חושב שהכפפת הנושא להשקפות פוליטיות היא טעות. זה מביך בעיניי שהימין הכלכלי שבו אני תומך מתכחש לעובדות, וזה מרגיז אותי שהשמאל מנצל את התאוריות לטובת שינויים שאין קשר בינם לבין ההתחממות הגלובאלית דבר וחצי דבר. הייתי שמח לראות דיון שנעזר בניתוח מפוכח של הסיכונים ושל העלויות ומנסה למצוא דרך ראלית ועניינית להפחית פליטה של גזי חממה ושאר מזהמים. כשם שאני לא ממהר לאמץ את טענות המיינסטרים של הקהילה המדעית, אני גם מפקפק בטענות הסקטור הפרטי לגבי המחיר של מעבר לטכנולוגיות ירוקות. אני זוכר את נבואות הזעם של חברות מסחריות כשהחלו בחקיקה לצמצום השימוש ב CFC. נו...
אני ממליץ בכל לבי, שתקרא פחות מאמרי דעה שנכתבים מפוזיציה פוליטית ותנסה להתרכז בפרסומים שמתייחסים למדע עצמו. אם אתה יכול לקרוא פרסומים מדעיים ממש, מה טוב, אם לא, עדיין תוכל למצוא מאמרי דעה של מדענים שמגובים בנתונים כמו זה:
http://online.wsj.com/article/SB100...2796327348.html
|