|

13-05-2005, 19:48
|
|
חסום
|
|
חבר מתאריך: 31.12.04
|
|
|
מונגוליה: הקומוניזם מת, ג'ינגיס חם
788 שנה אחרי מותו חוזרים המונגולים להעריץ את הכובש האכזר ג'ינגיס חאן, שהרג 40 מיליון אנשים, ורואים בו אלוהים
"ג'ינגיס חאן לא היה באמת אדם רע", אמר בחיוך אלבגדורז' טסאחיה, ראש ממשלת מונגוליה. "פשוט היתה לו עיתונות גרועה". הוא התבדח רק למחצה. מאז הגיחה מונגוליה מצלה של ברית המועצות, בתחילת העשור הקודם, לכדו את דמיונה של המדינה המיתוסים האופפים את ג'ינגיס חאן, הברנש הרע המקורי של ההיסטוריה.
מעריצים האומרים שהוא היה שליט באמת גדול, אם גם נוח לרגוז, מגייסים עכשיו תנועה עממית ורשמית כאחת כדי להביא להערכה מחדש של דמותו. ככובש חמסן חסר רחם, שרצח והשמיד כל אדם או בעל חיים שנקרו בדרכו. "בשבילנו הוא כמו אלוהים", אמר בט-דנה בטביאר, היסטוריון ויועץ לראש הממשלה, הידוע גם בשם באבר. "הוא מייסד המדינה שלנו, שורש ההיסטוריה שלנו. הקומוניסטים ניתקו אותנו בברוטליות רבה ממסורתינו ומההיסטוריה שלנו וגרמו לנו לאמץ את ההשקפות של הציוויליזציה המערבית. הן היו צבועות בצבע אדום, כמובן, אבל עדיין מערביות. עכשיו אנחנו חוזרים להיות מונגולים".
ההערצה לג'ינגיס חאן היא בחלקה תולדה של מסורת. רבים מתושבי מונגוליה רוחשים כבוד לאבותיהם הקדומים ומפגינים כלפיהם סגידה דתית כמעט. ג'ינגיס חאן נחשב אבי האומה, אבל ההערצה אליו מקורה גם בריאקציה. ב-70 שנות שלטונה של ברית המועצות חששו השליטים במוסקווה שהאלהתו של ג'ינגיס חאן תעורר לאומנות מונגולית, ומשום כך אפילו אזכור שמו היה אסור. נאסר על מונגולים לבקר במחוז מולדתו, חנטיאי, השוכן בצפון מזרח המדינה. על הדרך היחידה שקישרה את המחוז עם העולם הוצב בסיס טנקים סובייטי.
כיום, כשהיא ממציאה את עצמה מחדש כדמוקרטיה של שוק חופשי, מונגוליה מחפשת בעברה אחר דרכים להגדרה עצמית, ואיש אינו מטיל צל גדול יותר על ההיסטוריה שלה מטמוז'ין, שלקח לעצמו את התואר ג'ינגיס חאן - או שליט הכל - לאחר שבנה את האימפריה היבשתית הגדולה ביותר בעולם בתחילת המאה ה-13.
"הבנת הדרך שבה מונגולים רואים את ג'ינגיס חאן שופכת אור על הדרך שבה הם תופשים את מורשתם ובמידה מסוימת את עצמם", אמר טס טסטסנבילג, חוקר באקדמיה המונגולית למדעים, בראיון ל"הארוורד אסיה פסיפיק רוויו". "בעולם המשתנה במהירות יכול ג'ינגיס חאן, אם נכיר בו ללא דעה משוחדת, לשמש עוגן מוסרי. הוא יכול להיות השורש של מונגוליה, מקור לוודאות בתקופה שבה דברים רבים אינם ודאיים".
עדויות לסיפור האהבה המחודש עם ג'ינגיס חאן אפשר לראות בכל מקום במונגוליה. ילדים, רחובות, מלונות, בקבוקי וודקה, סיגריות, בנקים, ממתקים, בירה, מוצרים ועסקים מכל סוג כמעט נושאים את שמו. דיוקנו מתנוסס על מטבעות ושטרות, בולים ובניינים רשמיים מונגוליים, ואפשר למצוא אותו מצויר בגרפיטי בקרנות רחוב.
788 שנים לאחר מותו, ג'ינגיס חאן פופולרי במיוחד בקרב צעירים. אחת הלהקות הידועות ביותר במדינה, "ורד שחור", שרה את שבחיו בהימנונים המשלבים נעימות רוק צרודות עם השירה הגרונית המיוחדת לזמרה המונגולית המסורתית. "אני רוצה שאנשים יהיו גאים בעברם ויזכרו את המונגולי האחד והיחיד שטבע את חותמו בהיסטוריה", אמר סולן הלהקה אמראה מנדח. "בעבר זו היתה חברה ללא שום גאווה לאומית, ובני אדם שאלו אותי מדוע אני אוהב את ג'ינגיס. עכשיו הם מחבקים אותי כשאני מזכיר את שמו".
http://news.walla.co.il/?w=//715186
|
|