14-07-2025, 00:41
|
|
|
|
חבר מתאריך: 21.01.03
|
|
|
הגנה מטילים בליסטיים באמצעות לייזר
במאמר שפרסם ד"ר עודד עמיחי, שהיה בעבר אחראי על פיתוח מערכת הנאוטילוס ליירוט רקטות והוא מבכירי המומחים ללייזר בארץ, הוא טוען שהדרך היחידה לעצור את הטילים האיראניים אם ישוגרו בהיקף גדול במלחמה עתידית היא בעזרת לייזר רב עוצמה. בפרסומים אחרים הוא מתאר שילוב בין לייזר קרקעי רב עוצמה (כ-1MW - פי עשרה ממערכת מגן אור שמתוכננת להגן מפני רקטות קצרות טווח) לבין לייזר מוטס. הוא סבור גם שהחץ לא יוכל להגן מפני רש"קים מתפצלים ומתמרנים, והלייזר כן. כיוון שד"ר עמיחי הוא אדם רציני, מעניין אותי לשמוע מה דעת החברים כאן על האפשרות הזו מבחינה טכנולוגית ומבצעית.
לי הקונספט לא כל כך ברור. יתרון אחד גדול של מערכת החץ הוא שהיירוט מתבצע בגובה רב, ולכן השברים מתפזרים על שטח גדול וניתן ליירט אותם, וגם אם לא - סיכויי הפגיעה שלהם לא גדולים. לעומת זאת, הלייזר הקרקעי, לפחות, פועל בטווח מוגבל; גם אם הוא יירט טיל, למשל, מעל גוש דן אז גם אם הטיל לא יפגע בקריה הרי השברים שלו יפגעו כמעט בהכרח במבנים רבים. שנית, לא לגמרי ברור לי מה הטווח היעיל של הלייזר אפילו בתנאי אטמוספירה אידיאליים, ומכאן - האם יהיה לו די זמן להשמיד רש"ק שיורד כלפי מטה במהירות של 5 מאך פלוס (וכמובן, בתנאים לא אידיאליים המצב גרוע יותר). שלישית, כנגזרת מכך - מה היכולת של הלייזר להעסיק מספר מטרות שהמתקרבות פחות או יותר במקביל. רביעית - שוב, בגלל הטווח המוגבל יחסית לחץ שסוללות בודדות שלו יכולות לכסות את כל המדינה - כמה מערכות הגנה תהיינה נחוצות כדי להגן על כל עיר גדולה וכל מטרה אסטרטגית (בסיסי חה"א, דימונה, תחנות כח, מתקני התפלה, נתב"ג) מאפשרות של מטחים שיכוונו אליהן? זה לא מסתדר לי. המערכת המוטסת יכולה, אולי, לפתור חלק מהבעיות האלה, אבל נראה לי שהיא באה עם סט בעיות משלה שלא כאן המקום והזמן לתאר אותו. אז מה דעתכם?
|