מהמרכז הרפואי הדסה:
ישנם ארבעה סוגי שומנים :
1. שומן רווי
2. שומן חד-בלתי-רווי
3. שומן רב- בלתי-רווי
4. שמן דגים
השומנים הרוויים קשורים בהעלאת רמת הכולסטרול בדם וביתר לחץ דם ובכך מגבירים את הסיכון
להתפתחות טרשת העורקים.השומן הרווי מוצק ברובו בטמפ' החדר ומקורו בעיקר במזונות מן החי
כמו חמאה, מוצרי חלב , שומן עוף ובשר, בשר כבש, נקניקים ,נקניקיות , חלמון ביצה, וכן מספר
שמנים צמחיים כמו שמן קוקוס, שמן קקאו ושמן דקלים. מזונות מהירים - Fast Food - עשירים
בשומן ובעיקר שומן רווי, לכן במסעדה - רצוי לבחור מזונות בחוכמה.
רצוי להימנע ממרגרינה ושומן מוקשה המכילים שמן שעבר תהליך תעשייתי של הפיכת שומן רב
בלתי רווי לשומן רווי. תהליך זה גורם ליצירת חומצות שומן מסוג "טראנס" המזיקות לבריאות הלב ,
ולכן יש להימנע ממזונות המכילים מרגרינה כמו בורקס, מלאווח,וופלים ,עוגות מבצק פריך , חטיפים
שונים וכו'.
חשוב ומומלץ לצרוך שומנים חד-בלתי-רווים המצויים בשמן זית , זיתים, שמן קנולה, אבוקדו ,
טחינה , שקדים ובוטנים , והם מרכיב חשוב בדיאטה הים-תיכונית. קבוצת שומנים זו מסייעת לשמור
על ערכים תקינים של HDL ומומלץ שתהווה את סוג השומן המרכזי בתפריט היומי בהתאם לכמות
השומן היומית המומלצת.
שומנים רב-בלתי-רווים מספקים לגוף חומצות שומן חיוניות ועל כן חייבים להיכלל בתפריט היומי.
מאידך לחומצות שומן אלו נקשרות גם השלכות בלתי רצויות ולכן מומלץ לצרוך מקבוצה זו בהגבלה ,
על פי רב 1-2 כפיות שמן ליום (כולל הבישול כמובן).
מקורות לשמנים אלו הם: שמן סויה, שמן תירס, שמן חמניות, מיונית, אגוזים וגרעינים.
שמן דגים שייך לקבוצת השומנים הרב הבלתי רווים המכונים גם בשם אומגה 3 (בניגוד לשאר
השומנים הבלתי רווים המכונים אומגה 6). שמן זה נמצא כתורם למניעת התפתחות טרשת עורקים
ולהפחתת מחלות לב ויתר לחץ דם. מומלץ לאכול פעמיים עד שלוש פעמים בשבוע דגי-ים כתחליף
למנת בשר. הדגים המומלצים הם דגי-ים מהים הצפוני כגון: סלמון, מקרל ,לקרדה (פלמידה ) והרינג
( מטיאס ) .
שמן מסוג אומגה 3 מצוי גם באגוזי מלך ולכן רצוי לצרוך מהם 3-10 יחידות כתחליף לשומן אחר.
צורות הבישול המומלצות הן אפיה בתנור, אידוי וצלייה. אם את/ה מטגן, רצוי שהטיגון יהיה מהיר
וללא שימוש חוזר בשמן, ואם את/ה סובל מעודף משקל יש להימנע מטיגון.
כדאי לזכור שבשמן יש ריכוז קלוריות גבוה. יש להפחית בסה"כ צריכת השומן היומית.
מומלץ להגביר צריכת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים בעיקר דגניים מלאים וקטניות. הסיבים
התזונתיים מסייעים בהורדת רמת הכולסטרול בדם, במניעת עצירות ובאיזון רמות הסוכר בדם
וקשורים בהורדת לחץ דם וסיכון למחלות לב.
מזונות עשירים בסיבים תזונתיים:קטניות, שיבולת שועל מלאה(קוואקר),חיטה מלאה, אורז מלא,
תירס , בורגול, מוצרי קמח מלא כמו לחם חי.