|
חלק מהתכתבות שלי עם אחד שהתגייס בנוב'
היו עוד כמה, אבל משום מה רק שלו שמור אצלי.
הוא שאל על הסדר יום של הטירונות, על קורס מט"קים (קמ"ט), ואם יוצאים הביתה עם נשק.
כתבתי לו:
שלום אח קטן...
וואלה איכשהו הוציאו אותי מעזה לחמשוש כדי לענות על השאלות שלך..
אני אענה לך בכיף, אבל אני מראש מזהיר אותך- גם אני הגעתי לצה"ל אחרי שחקרתי את חברים שלי מהשריון על כל מה שאתה בא לשאול אותי, זה לגיטימי ומוסיף לשאול ולדעת, אבל גם אם נמשיך בהתכתבות עד יום הגיוס שלך 24 שעות ביממה אני לא יכול להכין אותך ב100% ל"שוק" שאתה הולך להכנס אליו, כמו כן קח בחשבון שדברים משתנים ממחזור למחזור (בד"כ משתנים לטובה, במסגרת ההפקות לקחים שהמג"דים והמח"ט מבצעים לאחר כל מחזור).
שאלת לגבי הסדר יום:
היום מתחיל בשעות הבוקר המוקדמות, בד"כ לאחר 6 שעות שינה (אם כי המהלך הטירונות תעברו לפעמים כל מיני הקפצות ותיזוזים שיורידו לכם מהזמן) בפריקת נשקים, ואז "נוהל בוקר"- שזה אומר להתגלח, לצחצח שיניים, גלצ"ח נעליים (גלצ"ח= גילוח צחצוח), סידור החדר ו"גזרות"= נקיונות של אזור הפלוגה, לכל מחלקה יש את הגזרות שלה, לדוג' מחלקה 1 שירותים, מחלקה 2 פינת זולה, מחלקה 3 שטיפת מסדרון וכו', מי שדתי הולך להתפלל, אח"כ ארוחת בוקר, ואז מתחיל היום,
בטירונות תהיה בד"כ בשטחי האש של ביסל"ש- שזה אומר לישון באוהלי סיירים(לא האוהלים הגדולים שאתה מכיר מהתערוכות אלא אוהלים זוגיים מצ'וקמקים כאלה, בצמ"פ תהיו יותר בשטח אבל בתנאים הרבה יותר נוחים), לירות הרבה (תתחילו מירי איפוס שזה המצב הפשוט יותר, תעברו לירי מצבים, ירי לאחר מאמץ ואז לתרגילים שבהם תירה בהסתערות בחוליה וכד', לשמור בלילה בקור (אתה גיוס נוב' ובאזור ביסל"ש למרות שזה מדבר קר מאוד, אני לא אומר לך את זה כדי לבאס אותך אלא כדי שתדע לאן אתה מגיע- כדאי לדעתי לקנות גופיות חמות, למרות שהצבא מספק ציוד מספיק טוב), לעשות מדסי"ם שיעלו לאט לאט ברמה (לא ברמה של השייטת, אבל תאמין לי ששיריונרים לא כאלה פדלאות כמו שמתארים אותם) ולהיות מתוזזים למוות על ידי הסמ"ח שלכם (סמ"ח=סמל מחלקה, זה כאילו המפקד הבכיר ו"האיש הרע" בצוות המחלקה, כמובן שהכל משחק ובד"כ הסמ"חים הם חבר'ה נהדרים שיפתחו אליכם בהדרגה) בין לבין יעבור היום במהירות, תרוקנו כמה מימיות, תעברו תכני לילה, מסדר כוננות (כמעט כל לילה- עלייה על אפוד, מט"ק או מ"מ יעברו איתכם על נהלי שמירה, נוהל מעצר חשוד ומה עושים במקרה של חדירה למחנה ושריפה) ותלכו לישון (יש שעת ט"ש- שעה קודם השינה להתקלח, לסדר ציוד, לעשן עם החבר'ה, להתקשר הבייתה, ברור שבשטח רוב הדברים האלה לא רלוונטים, אז מהר עולים על אזרחי וחורפים).
כמובן שתעברו תכנים נוספים כמו עזרה ראשונה, אב"כ, רימון, התנסות בירי במאג חי"ר, לימודים על לחימה בעימות מוגבל, בניית מחסומים ומארבים, מסעות בערך כל שבועיים, תכני חינוך (יש למשל שבוע סד"ח בסוף הטירונות בלטרון), בסוף הטירונות יש שבוע מסכם- "שבוע מלחמה" שנועד לבחון את האיתנות שלכם כיחיד וכצוות (צוות בטירונות זה בערך 8-10 לוחמים כמו כיתה בחי"ר, לכל צוות יש מפקד), תעבור למשל בחינה באיזה מהירות אתה מפרק את הנשק ומרכיב אותו מחדש, או איך אתה מסווה את עצמך בשטח המדברי כך שהמפקד שלך לא יזהה אותך מ-50 מטר, יתנו לך 7 דקות לפתוח מנת קרב ולבלוע משהו- בקיצור שבוע קשה אבל נותן הרגשה אדירה כשאתה עובר אותו בהצלחה.
אני בכוונה כותב לך רק על החלק הרובאי של ההכשרה, ולא על הטנקים (שאיתם תעשה דברים הרבה יותר כיפיים ומסעירים - כמו שאמר המ"מ שלי "דברים שהחירניקי"ם רואים רק ביס 4") כי אני מאמין שהחלק הכי קשה של ההכשרה הוא הטירונות ובו אתה כמתגייס צריך להתמקד, ולא לחשוב בינתיים על הטנקים אלא על איך אתה משפר את היכולות שלך כלוחם.
למה? כמה תשובות
1. תשובה מאוד טכנית- שיריון עושים גם קוי חי"ר, וכיום ברור יותר ויותר הנחיצות של יכולת רובאית גבוהה, בטירונות האחרונה של מחזור אוגוסט הייתה פלוגה שעשתה לחבר'ה שפגעו טוב קורס קלעים כמו של חי"ר, בפלוגה המבצעית שלי יש קלעים, מטוליסטים וכל שאר האקדחי צעצוע של הח"יר.
2. איתנות- הטירונות היא כנראה הקושי המנטלי והרגשי הכי גדול שעברת אי-פעם, אני לא אשקר לך- פעם או פעמיים הייתי על סף בכי, לפעמים יש שביזות, לפעמים תרגיש שמפקד מתנכל לך או שתיענש על משהו שאתה לא אשם בו, לפעמים סתם תתגעגע לאמא או לחברה (לשטח לא מורידים פלאפונים, כך שלפעמים לא תיצור קשר עם העולם החיצון חמישה ימים!), ובאמת, ואני לא רוצה להשמע קיטשי, זה לא קל. גם הראש הקשה של השריון מוסיף לבאסה, יש מצב (כמו שקרה לחבר שלי) שתזהה את המפקד שמסתכל עליך כאילו הוא אלוהים ואתה אבק כבחור הג'ינג'י שהיה שנה מעליך בתיכון או (כמו שקרה לחבר אחר שלי) שתפגוש אותו במועדון ביום שישי (ותנסה להתחמק כדי לא להסב אי-נעימות לך ולו), בהתחלה המפקדים נראים כחבורה של מתנשאים ופלצנים (שלא לדבר על הקצינים- אחרי שבועיים בצבא תבין למה כ"כ הרבה חיילים מתפללים שבה"ד 1 ישרף), והאכפתיות יתר שלהם תעצבן אותך, מכל הסיבות האלה ואלף ואחת אחרות אתה חייב להשאר גבר ולעבור את זה גם אם תישרט קצת בדרך.
3. קורס מט"קים- בעיקרון בטירונות אתה נבחן הכי הרבה במצבי לחץ- ויהיו למפקדים שלך אחלה הזדמנויות לבדוק אם אתה עוזר לחברים (לדעתי הכי חשוב!!!), יש לך תכונות של מנהיג, אתה מקצועי ואפשר לשים לך בידיים טנק או צוות של טירונים בלי שתהרוג אותם או את עצמך, סתם ככה לא הייתי מעלה את הקטע של הקמ"ט, אבל בגלל שהתעניינת,
אז ככה: לקמ"ט לא בוחרים את החיילים הטובים ביותר, ממה שהבנתי מהמ"פ שלי, הדרישה היחידה היא ציון 70 בבראור, שזה ממש לא סיפור(בבראור הראשון שלך כנראה תקבל הרבה יותר נתוך, אבל מבראור לבראור משתפרים). המח"ט הגדיר לנו פעם שהם מחפשים את אלה "שאוהבים את זה"- שרוצים להנהיג \ להדריך ושמתאימים, 'זתומרת בעלי רמה מסוימת, מקצועיים, חברותיים, בקיצור, אנשים שהיית רוצה שיהיו המפקדים שלך. נראה לי שצריך קב"א אבל אני לא יודע כמה- בטח לא נתוני קצונה. לקראת סוף הצמ"פ המפקד שלך יברר איתך אם אתה בכלל מעוניין (זה שאתה מעוניין עכשיו לא אומר שתהיה מעוניין בעוד חצי שנה...), ויעביר את התשובה שלך למ"מ, שיחד עם המ"פ והממ"ים האחרים יגבשו את הרשימה של המומלצים, המג"ד ישב עם הרשימה ויבדוק מי מתאים לפי כל מיני נתונים (לדוגמא שאלונים שבהם תישאל מי על מי מהפלוגה היית הכי ממליץ ליציאה לקמ"ט), כמובן שהכל עניין של הקצאות, ואני יודע שיש מגמה בחייל להוציא פחות מסוף מסלול, ויותר לאחר מחזור-שתיים בפלוגה מבצעית- אבל עדיין רוב הקמ"ט מורכב מיוצאי סוף-מסלול,
ממה שהבנתי מהמח"ט מי שרוצה לצאת מהמבצעית כמעט ולא נתקל בקשיים, אבל כמובן שבמהלך הקורס יש הדחות (גם אם הודחת, אתה יכול לחזור ולנסות - המ"מ שלי הודח על התחלת הקמ"ט, יצא למבצעית, עבד יותר על המקצועיות שלו בכלי, וחזר לרצף עד שנהיה קצין...) אם אתה יכול לבחור- אם תבקש לצאת להדרכת טירונים- כנראה שתקבל, למבצעית- פחות סיכוי שיתחשבו ברצון שלך.
מהפלוגה שלי הוציאו בערך 20 מתוך 65 שסיימו מסלול.
המסלול בשיריון, כמו שכבר כתבתי, יכול להיות משביז לפעמים אבל ברור שיש קטעים כיפיים, יש קטעים שאתה תקרע למפקד שלך בצחוק כשהוא צועק עליך תוך כדי למרות שתדע שמיד לאחר מכן תצטרך לפמפם שכיבות סמיכה... ככה זה בצבא, וחשוב לקחת הכל בכיף, כמו שאומרים "הכל בראש".
היציאות בערך שבת בשבועיים, פה ושם יש מצב שתקבלו חמשוש (למשל אם תעשו שבוע אבט"שים על ישובים ביו"ש), אתם עוברים מסלול בתקופה בלי חגים אז היציאות שלכם כנראה יהיו לא הכי, אבל זה אני אומר מהשערה בלבד, וזה תלוי כמה המ"פ שלכם ישתדל לתכנן את הלו"ז חכם. התנאים סבבה- החדרים בביסל"ש ובשיזפון לא כמו בלונה בא"ח של צנחנים אבל עדיף מאוהל עם מנורה מתנדנדת, שוב, בתחילת הטירונות תהיו רוב השבוע בשטח. בהדרגה המפקדים יתנו לכם יותר זמן שק"ם, ותכירו עוד פינות יפות בגיהנום ששמו ביסל"ש (את הבדיחות על ביסל"ש תכירו מהר מאוד בשמירות שתעבירו בעמדות השונות בבסיס), האוכל לפעמים מצוין ולפעמים מבאס, אם כי יש שיפור גם בנקודה הזו, אם תהיה ב-188 תעבור טירונות בבסיס שיזפון שאני לא כ"כ מכיר אבל הבנתי שהתנאים בו קצת יותר טובים, והאוכל טיפה פחות.
יוצאים הביתה עם נשק ביציאה השנייה הביתה- לאחר שלושה שבועות בערך, ממה שאני מכיר במקצועות ובאימון המתקדם לא יוצאים עם נשק מסיבות של גניבות נשקים (אז למה הטירונים כן יוצאים, אין לי מושג!).
|