02-09-2007, 15:02
|
|
|
|
חבר מתאריך: 20.06.03
|
|
בית = ביטחון כלכלי....?
לא בטוח.
אולי מבחינה רגשית. מבחינה כלכלית טהורה, שכירות הינה משתלמת יותר.
נבחן מספר פרמטרים:
1. יש לנו כסף לקנות דירה בלי משכנתא. עוד 5 שנים נמכור אותה, נרוויח איזה 20 אלף דולר ונרגיש שיצאנו מה זה ברווח, חישוב קטן יראה לנו שעשינו "רק" 12% רווח בחמשת השנים הללו (דירה בערך במחיר 165 אלף דולר....).
לעומת זאת אם היינו שמים את הכסף בקרנות "סולידיות" קרוב לוודאי שהיינו עושים 12% רווח כל שנה, ולא בתום 5 שנים.
2. תשלום משכנתא מעל 25% משווי הדירה הינו אף-פעם-לא-משתלם-כלכלית.
3. תשלום משכנתא הקטנה מ-25% משווי הדירה תלוי בכוח ההחזר שלך ויכול להיות משהו מעשי (אם כי עדיין לא תמיד משתלם)...
4. נחזור לנושא כאב הראש, כאשר הדירה שכורה, כל ההוצאה שיש לנו על הדירה הינה שכר הדירה. זהו. לא מעניין אותך אם התפוצץ הדוד, עם יש נזילה בצנרת וכו...כל זה בעיות של בעל הדירה.
כאשר הדירה שלנו, יש לנו חוץ ממשכנתא: מס קנייה, מס שבח (תלוי...), תשלומים לעו"ד (קנייה, רישום בטאבו ועוד מרעין בישין), תיקונים בדירה הינם עלינו (אנו בעל הבית, אם הלך דוד שמש - הלכו להם כמה אלפים טובים וכו...).
5. כאשר רוצים לקמט את הערך הרגשי מול הערך הכלכלי - הדעה שלי (ושל כלכלנים גדולים ממני) היא קנה דירה רק כאשר יש לך כסף לעשות זאת. בנוסף, בזמן שאתה חוסך לקניית דירה, השקע את הכסף - כך שבזמן הזה הכסף שלך "מרוויח" עבורך ולא הבנק "מרוויח" את הריביות של המשכנתא..
6. הבנקים שמעודדים לקיחת משכנתאות, מחשבים את כוח ההחזר שלך כ-33% מההכנסות שלך.
כלומר, אם ההכנסות שלך בחודש הינן 10,000 - אזי מתאימה לך משכנתא שההחזר שלה הינו 3333 שקלים בחודש. כלכלנים מצביעים על כך שהחזר משכנתא צריך להיות 20% מגובה ההכנסה, וההמלצה האישית שלי - אפילו פחות מזה.
גילוי נאות, אני גר בדירה שכורה ולא חולם על דירה משלי (בשביל לקנות דירה בתל אביב או במקום הנוסף שאני מוכן לגור בו - אני צריך לזכות בלוטו....)
|