30-05-2008, 15:21
|
|
|
|
חבר מתאריך: 20.05.08
|
|
|
דילמות אתיות העולות מתשובות לשאלות מלש"בים
טוב אז גם אני כמו עוד המון מלש"בים סקרנים מתעניין וקורא את ההודעות הרבות בפורום בנושאים הקשורים לתהליך המיון והגיוס בצה"ל. אמנם זה בהחלט מספק את הסקרנות שלי לדעת עוד ועוד על התהליך, אבל זה גרם לי לחשוב קצת על ההשפעה שיש לנו על המערכת.
ההודעות שאני מדבר עליהם הם בעניינים כמו שאלות הנוגעות לראיונות אישיים, סיווג בטחוני, מבחנים ליחידות מסוימות וכו'. הרבה פעמים מלש"בים שואלים מה הכי כדאי לענות לשאלות בראיונות, מה להגיד למפקדים\מראיינים\רופאים\קב"נים, איך להתכונן למבחנים מסויימים וכו'. ברוב המקרים הם גם מקבלים תשובה ברמת פירוט כלשהי. גם אם לא מדובר בהכרח במידע מסווג, עדיין יש לו יכולת להשפיע על ההתנהלות של יחידים מול המערכת. אני אביא כמה דוגמאות:
קראתי איזהשהו מאמר על תפקיד המאבחנות הפסיכוטכנית שנכתב ע"י חברה מוערכת בפורום. המאמר כלל מידע רב על הראיונות האישיים ועל השאלות שבהם. כמובן שהרבה מהדברים שם ניתנים להסקה ע"י אדם אינטילגנטי אבל זה לא אומר שצריך להציג אותם בצורה ישירה.
תהליך הראיון האישי בנוי מתוך הנחה שהמלש"בים לא יודעים למה לצפות ומה התשובות ה"טובות" ביותר, ולכן הם אמורים להתנהג בצורה הכי טבעית שהמצב הנתון מאפשר. ברגע שמלש"ב יודע למה לצפות (לדוגמא ע"י קריאה של המון הודעות בנושא) הוא יכול להכין את התשובות שלו בהתאם ולקבל ציון גבוה ממה שמגיע שלו.
עוד דוגמא...אדם שעתיד לעבור תחקיר בטחוני מתעניין וקורא על התשובות ה"אופטימליות" בראיון כך שסיכוייו לעבור הם גבוהות יותר. אדם זה עלול לקבל סיווג בטחוני גם אם לא בהכרח "מגיע" לו לעבור. אני מניח שתהליך התחקיר נבנה ע"י אנשים חכמים וע"פי ניסיון רב שנים ונועד להוציא את האנשים שעלולים להדליף מידע מסווג. מספיק שאדם אחד שלא אמור לעבור בסופו של דבר עובר, ומידע רב בעל ערך חשוב נמצא בסכנה.
אבל אני לא מדבר רק על ראיונות ותחקירים. יש הרבה הודעות שמעודדות מלש"בים לשלוח בקשות חריגים לכל מיני יחידות, ונותנות עצות כיצד להגדיל את האפשרות להגיע ליחידות אלו. האנשים האלה הם כנראה לא בעלי הנתונים המתבקשים ליחידות (ולכן מדובר בבקשה חריגה) ולכן לא בטוח שזהו המקום בשבילם בצבא. הצבא לא היה מחליט למיין רק אנשים בעלי קב"א מסוים אם לא היה בזה צורך. כאשר אדם מגיע למיון או קורס מסוים כאשר אין לו יכולות מתאימות, זה יכול לפגוע בצבא ובמלש"בים אחרים (ע"י כך שהוא לא יעשה את התפקיד בצורה טובה ומישהו בעל נתונים מתאימים יותר לתפקיד יקבל תפקיד פחות טוב).
אני יוצא מנקודת הנחה שבשביל רוב האנשים בפורום טובת צה"ל נמצאת בעדיפות עליונה. לכן, האם כאשר אנו נותנים פרטים ועצות למלש"בים אנו פוגעים ב"דרך הטבע", כלומר בתהליך המיון הטבעי בצבא שנועד למיין אנשים מסויימים בעלי נתונים מסויימים לתפקידים מסויימים?
(רק רציתי להבהיר... אני מאוד מודע לזה שבתהליך המיון יש פגמים רבים והרבה אנשים נשלחים לתפקידים שהם לא מתאימים להם (ועל אלה אפתח עוד אשכולות בעתיד). אבל בכל זאת...ראיונות ומיונים מסויימים לוקחים בחשבון שהמלש"ב אינו מודע לתשובות האופטימליות ויענה בטבעיות, ולכן אדם לא מתאים יכול להתקבל לתפקיד מסוים שהוא מאוד רוצה ע"י המידע שאנו משתפים איתו).
|