01-02-2009, 20:38
|
|
|
|
חבר מתאריך: 25.12.05
|
|
|
שאלה טובה: בוא נבחין בין שלושה "מקורות" למה שאתה מתאר
א. סיוע צבאי הוא ללא ספק ממשלתי. אני לא מומחה בתחום זה, אפילו לא כאן בפורום סקופים, אבל תרשה לי להניח שמי שיעשה זיקה בין צוללות הדולפין ובין מימון יש גבול, הבעיה היא שלו ולא שלי!
ב. סיוע מקרנות לא ממשלתיות, או קרנות ממשלתיות שבהגדרתן הן ממוקדות למימון "כיוונים" ברורים. קרנות אלה אינן משתוות בעוצמתן לאלה של סעיף ג', ובכל מקרה קשה לי להציג האשמות מתחום ה"אתיקה" נגד מי שנותן, כמו גם נגד מי שלוקח. ואם כבר יש מקום למשהו מעבר לאתיקה, הרי שזו חובתה של ממשלת ישראל לטפל בכספים כאלה, המממנים "זרמים" פנים ישראליים מתוך מטרה ברורה להשפיע על דעת הקהל הפנים ישראלית באופן "לא טבעי".
ג. קרנות ממשלתיות למהדרין. כאן הכסף הגדול, כמו גם ה"פריסה" הרחבה דייה בכדי להשפיע על יותר מאשר פינה פה, פינה שם. קרן מינרווה שהזכרתי למעלה, היא קרן של משרד החינוך הגרמני. אני לא חושב שיש צורך להוסיף מעבר לכך.
לעניין גרמניה, גרמנים ואירופה: אני לא חושב שהגרמנים "שונאים ישראלים/את ישראל": כעם מאוד גאוותן אין ספק שלא נוח להם עם "הענין ההוא" (כמו שקוראים לו פעמים) ואיפושהו אפילו הפושע הכי חוזר בתשובה לא ממש נלהב להזכר שקורבנותיו גרים מעבר לפינה. איפושהו אני מוצא את טבעי: אבל זה בגלל אמונה בסיסית שלי שאומרת שאין בהכרח אמת אחת, אין בהכרח צודק וטועה ולא כל דבר פתיר. "ניהול" סכסוכים, או "ניהול" איבה זה מדע חי, קיים ואפילו מאוד מועיל: גם אם לא מודים בקיומו.
אני לא כועס על הגרמנים אם אני שומע שאומרים "נמאס לנו לשמוע על השואה" וזה מן הסיבה הפשוטה שאני לא צריך, לא רוצה ואין לי סיבה טובה לחיות אתם. אין לי בעיה שיתרוצצו היכן שירצו בתחום הסביר שבין "כולי צער על מה שעוללו אבותי ליהודים" ובין "שילכו לעזאזל כל היהודים": אני לא רוצה את הגרמניות ליידי - ולשימחתי הסיכוי שזה יקרה הוא קלוש.
בעיני אין סיכוי סביר שכיהודי, שקרובים רבים שלו נרצחו בידי הנאצים, אי פעם "אסלח" להם: לא רק שזה לא בסמכותי (לא הייתי חי אז, ואלה שכן: כבר אינם בחיים, ומעולם לא העסיקו עצמם בשאלה פילוסופית כזאת), אלא שזה יהיה אקט צבוע שמטרתו העיקרית היא "לשים X". אני גם לא מצפה מהגרמנים שיתייפחו תמידית על נושא זה.
לעת עתה יחסי יהודים-גרמניה הם מערכת יוצאת דופן שגם בתקופתינו עדיין יש לתפעל אותה, לא לנרמל אותה. כל הנסיונות השונים והמשונים להכנס אחד לת#ת של השני, בכאילו "חיבוק של אוייבים לשעבר" (הם מממנים אצלינו "מרכזי זכויות אדם" ואנחנו פועלים אצלם להקים אנדרטאות שואה במרכז העיר) הם לטעמי חסרי תועלת וטעם, ולפיכך אני מוצא טעם לפגם בכל "סיוע" גרמני שמגיע לישראל בכלל (וזו דעתי האישית) או לפחות זה המותנה בתנאי כלשהו (כמו ועדה גרמנית, פוליטית, שתחליט לאן יופנה הכסף).