18-12-2010, 00:27
|
|
|
|
חבר מתאריך: 13.12.10
|
|
נתחיל בזה שאורך מוקד לא אומר לך מהו שדה הראיה. בעין לא מותקן חיישן 35מ"מ ככה שאורך מוקד בלבד לא מסביר כלום. כדי לדעת את זוית הראיה צריך לדעת גם את אורך מוקד העדשה וגם את מימדי החיישן/סרט/רשתית.
דבר שני, הרשתית, החלק בעין שקולט את האור וממנו יוצא עצב הראיה למוח, איננה מישורית כמו חיישן של מצלמה.
דבר שלישי, יש לנו שתי עיניים, זו לצד זו והתמונה מורכבת במוח משתי העיניים (גם לתפיסת עומק וגם לקבלת תמונה יותר רחבה).
דבר רביעי, והכי חשוב, לא כל חלקי הרשתית עובדים אותו הדבר. ישנה נקודה שבעזרתה אנו מבחינים בפרטים (Fovea ), שם הצפיפות של תאי הראיה גבוהה ביותר.
אם מתרחקים קצת מהנקודה ההיא איכות הראיה יורדת ולא ניתן למשל לקרוא מילים מהמסך (תנסו..), אבל דווקא שם הרגישות לאור גדולה יותר (ולכן בלילה חשוך עדיף להסתכל ליד מה שמסתכלים עליו מאשר ישירות עליו).
ככול שמתרחקים לשולי העין איכות הראיה יורדת עוד עד שניתן רק לזהות תנועה ולא ניתן להבחין בצבעים.
יש איפלו אזור, יחסית במרכז שדה הראיה, שבו אנו עיוורים, אבל המוח מפצה וביום יום לא שמים לכך לב, זה בעצם הדבר החמישי...
דבר חמישי ואחרון, המוח עושה דברים מדהימים עם המידע שהוא מקבל מהעין ולמעשה בונה תמונה מפורטת הרבה יותר ממה שהעין יכולה ללכוד ב"חשיפה" אחת.
לסיכום, ממש לא ניתן להשוות בצורה כזו בין העין האנושית לבין עדשה מסויימת (או צרוף של עדשה וחיישן אן לדייק יותר). נהוג להתייחס ל עדשה נורמלית כמקבילה לעין האנושית מבחינת פרספקטיבה, אבל כדי להסביר את זה צריך להתייחס גם לשיטת הצגת התמונה (גודל הצגה/הדפסה ומרחק הצפייה. כדי לקלוט בתמונה את כל תחום הראיה הפריפרית (מימין לשמאל לכל האורך) צריך עדשה שמכסה קרוב ל- 180 מעלות. [אם יהיה ביקוש אני יכול לנסות למצוא את זה באיזה ספר שיש לי ולסרוק לכאן]
אז איזה עדשה לקחת אם אני רוצה "לצלם כמו העין האנושית"? עדשה נורמלית או אולטרא-רחבה?
כאן התשובה תהיה שלא ניתן לצלם כמו העין האנושית וגם אין צורך. צריך לדעת לבחור את העדשה הנכונה למה שרוצים לצלם ולפי איך שרוצים שזה יצא. למשל, לדעת שזום לא שווה התקרבות לאוביקט ואורך מוקד ארוך ידחוס את התמונה.
|