23-10-2025, 20:21
|
|
|
|
חבר מתאריך: 24.02.17
|
|
|
הנוכחות האמריקאית והבריטית בישראל (2025).
אני חושב שהסוגייה הזאת ראויה לדיון משל עצמה כי אנחנו עדים פה למצב די חסר תקדים בתולדות ישראל.
אחרי שנים שבהם הייתי נוהג להשתמש, כנגד אנטישמים ואנטי-ציונים בחו"ל שטוענים שארה"ב נלחמת את מלחמותיה של ישראל, בטיעון לפיו ישראל היא באופן מילולי בעלת הברית היחידה באזור שארצות הברית לא מציבה בה את חייליה שלה באופן קבוע - הדבר השתנה עכשיו כשהאמריקאים הקימו מעין בסיס קבע קטן בקריית גת שנועד לפקח על יישום ההסכם בעזה ויותר מתמיד גנרלים אמריקאים הולכים לשבת בדיונים צה"ליים (וההפך?), ולאחרונה הודיעו הבריטים שישלחו כוח דומה משלהם כנראה תחת אותה מסגרת.
https://www.ynet.co.il/news/article/bjboymurgl
אני רוצה להעלות פה כמה שאלות לדיון. אני משתדל לגעת רק בצבאי אבל בכל זאת יהיה בלתי נמנע לגלוש לפוליטיקה, אבל אני רוצה להאמין שהפורום כאן מספיק מתורבת כדי שזה יהיה ענייני.
1. הדיון העיקרי בימים האחרונים הוא על זה שישראל לפתע נראית כמו מדינת חסות או ווסאלית של ארצות הברית. האם הקמת הבסיס או המטה הזה כאן בישראל היא באמת איזשהו צעד חדש שהעביר אותנו אל מעבר לקו אדום שמעולם לא נחצה, או שאנחנו בסך הכול מקבלים פשוט ביטוי מוחצן מאוד לאמת שאנחנו מתכחשים אליה עשורים?
2. עד כמה זה מנגנון של ארצות הברית או שמא רק מנגנון של טראמפ וחברים? האם כשהוא יסיים את כהונתו המסגרת הזאת תיוותר על כנה? מניח שהתשובה תהיה כן אם יהיה זה ג'יי די ואנס שירש אותו כנשיא, אבל מה אם אלה יהיו שוב הדמוקרטים? מה יקרה אם המנגנון הזה יהיה לפתע בידיו של נשיא דמוקרטי שאינו אוהד ישראל באופן מובהק? מה יקרה אם מי שיעלה לשלטון הוא דמוקרטי או רפובליקני מתון "כמו של פעם" שלפתע יש לו כאן בקריית גת כלי שלג'ורג' בוש או קלינטון מעולם לא היה?
3. האם הדבר הזה יהיה באמת מוגבל רק לפרוייקט של עזה, כששם אפשר לומר שישראל עוד הביאה את כל הדבר הזה על עצמה בכך שניהלה את המלחמה שלה שם בצורה בעייתית, או שמא עם האוכל יבוא התאבון ונראה איכשהו את האמריקאים, ואת בעלי בריתם בקטאר ובמפרץ, לוטשים עיניים גם אל זירות אחרות במרחב ואז אולי למשל יביאו לביטול של ההישגים הטובים פי כמה שצה"ל וישראל השיגו בצפון אל מול חזבאללה וסוריה?
4. ברור איך הנוכחות הזאת תצר את מרחב הפעולה של צה"ל מבחינה מבצעית, מה שאותי מעניין זה מה יכול לקרות בצה"ל לאור ההתפתחויות האלה ברמה הפנימית: בניין כוח, רפורמות פנימיות ומו"פ. מה זה אומר שעכשיו יכול לגדול דור של אל"מים עד אלופים ששיתוף פעולה אמריקאי הדוק ומוחצן מאוד יהפוך לחלק מהשגרה של הקריירה והפעילות שלהם כפי שלא היו מעולם עבור אף דור מפקדים אחר?
את הנוכחות כוחות של מדינות מוסלמיות או ערביות שעשויים להיכנס לעזה אני שם בצד, כי זאת אפשרות שרבים קידמו דווקא מתחילת המלחמה, כנראה שאף אחד לא רצה שאלה יהיו בסוף טורקיה וקטאר, אבל העיקרון של ערבים שעושים את זה את העבודה שישראל לא רוצה או לא יכולה לעשות נידון כבר זמן רב. לבסיס אמריקאי בקריית גת אני לא חושב שמישהו ציפה או קיווה לפני שנתיים.
|