לוגו אתר Fresh          

אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה ברוכים הבאים לפורום "סקופים וחדשות". להזכירכם, יש לתת כותרות ענייניות לאשכולות אותם אתם פותחים. אני רואה בפורום מעין "היד פארק" שבו יש מקום לכל הדעות. לדבר אחד לא אסכים - לחריגה מחוקי הפורום. חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > חדשות ואקטואליה > סקופים וחדשות
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה

ישן 19-09-2005, 15:51
  הרואה את הנולד הרואה את הנולד אינו מחובר  

חבר מתאריך: 20.06.02
בריאת העולם על פי בוש

בריאת העולם על פי בוש
יום שני, 19 בספטמבר 2005, 9:00 מאת: אליה ליבוביץ הארץ

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://wmh.walla.co.il/archive/140782-1.jpg]

http://news.walla.co.il/?w=/2952/781991

אליה ליבוביץ מתריע מפני גישת "התכנון התבוני" שמתפשטת בארה"ב כתחליף לתורת דארווין וחושף את הפירכה הלוגית בה
מאבק גדול מתחולל כיום באמריקה בשאלה אם יש לאפשר לבתי הספר במדינה להציג את סברת "התכנון התבוני" כהסבר מתחרה למורכבות שבטבע - לצד התמונה הדרוויניסטית- אבולוציונית של העולם.

חסידי "התכנון התבוני" - בהם נשיא ארה"ב, שאמר לאחרונה כי רעיון התכנון התבוני הוא תיאוריה חלופית שוות ערך לתמונת העולם הדרוויניסטית - טוענים שהמורכבות העצומה המתגלית לעינינו ביקום, בפרט בעולם החי והצומח, היא ביטוי לפעולה של ישות בעלת תבונה. לטעמם, רק תכנון על ידי תבונה כזאת יכול להסביר את קיומן בעולם של מערכות מסובכות כמו העין או האוזן האנושיות, או את התבנית הנהדרת של זנב טווס הפרוש לרווחה.

טענה זו מוצגת עתה בארה"ב ביתר שאת כהסבר מתחרה לתורת האבולוציה של העולם הביולוגי, שיסודותיה הונחו על ידי צ'ארלס דרווין. הדרוויניסט עומד נפעם לא פחות אל מול המורכבות, התכליתיות, הסדר והיופי המופלאים שמתגלים בעולם החי והצומח, אך הוא מייחס אותם לא לכוונת מתכנן תבוני כלשהו אלא לחוקיות סטטיסטית של תהליכים מקריים המתרחשים בעולם. בתמונת העולם הדרוויניסטית, לאף אחד מן התהליכים המניעים את האבולוציה שמולידה את הרב-גוניות המתגלית בו, אי אפשר לייחס לא תבונה, לא כוונה, לא רגש ולא רצון.

במינהלים ובמוסדות חינוך במדינות אחדות בארה"ב אפשר לגלות כיום סחף גדל והולך לכיוון העמדה הנתמכת על ידי הנשיא, ובבתי ספר שונים תורת "התכנון התבוני" אמנם נלמדת בכיתות, לצד תורת האבולוציה. מגמה זו מחרידה אנשי מדע וחינוך רבים, לא רק באמריקה. היא בוודאי צריכה להדיר שינה מעיניהם של מחנכים ושל מקבלי החלטות בישראל. המאבק הפוליטי-תרבותי התעצם עד כדי כך, שהוא מגיע לכותרות ראשיות בעיתונות היומית בעולם. "הארץ", למשל, פירסם בשבוע שעבר את מאמרם של ריצ'רד דוקינס וג'רי קווין, מחשובי חוקרי האבולוציה בדורנו, המסביר את חולשותיה של תורת התכנון התבוני ואת הסכנה שבהצגתה בתוכניות לימוד בבתי ספר כתיאוריה מדעית. "ניו יורק טיימס" פירסם לפני כחודש מאמר גדול ברוח דומה, של הפילוסוף האמריקאי דניאל דנט.

החולשה העיקרית של רעיון המתכנן התבוני הינה בכך שאי אפשר לראות בו הסבר כלשהו לתופעה שאותה הוא מתיימר לבאר. את הטיעון המרכזי העומד בבסיסו אפשר להציג כדלקמן: אף אדם בר דעת לא יחשוב שהציורים המופלאים שצייר מיכלאנג'לו על תקרת הקפלה הסיסטינית נוצרו כתוצאה מתהליכים מקריים, ללא כוונה וללא אינטליגנציה. כיוצא בזה - לגבי מטוס האף-16. על אחת כמה וכמה שהסבר כזה מתחייב למערכות ביולוגיות בעולם, שמורכבותן גדולה לעין שיעור.

ואולם, היסק זה מבוסס על קל וחומר של שטות. הסברה שיצור תבוני תיכנן את האף-16 מהווה אמנם הסבר מניח את הדעת לקיומה של מערכת מורכבת זו, משום שאנו יודעים על קיומם של מהנדסי אווירונאוטיקה, באופן בלתי תלוי בהכרתנו את המטוס עצמו. המחשבה שיד אדם תבוני ציירה את הקפלה הסיסטינית יש בה כדי להסביר את הציורים, רק משום שיש בידינו ידיעה מוקדמת על קיומם של יצורים שיכולים לתכנן ולבצע ציורים כאלה.

לגבי עולם הטבע והיקום אין לנו כל ידיעה מוקדמת על קיומה של תבונה שמסוגלת לתכננו. הסקה מקיומו של העולם המורכב והמופלא על מציאותו של מתכנן תבוני איננה ביאור של התופעה, אלא תוצאה פסיכולוגית שלה.

למה הדבר דומה? למקרה של יחזקאל, העובד כבר 17 שנה ככספר בסניף בנק קטן. לפני שנתיים רכש שמונה דונם בקיסריה ובנה וילה בת 400 מ"ר, מגרש טניס, שתי בריכות שחייה ואורווה של סוסי מרוץ. הדבר עורר את חשדם של שלטונות המס, אשר שלחו חוקר לבדוק את העניין. שאלתו הראשונה של החוקר ליחזקאל היתה פשוטה: מנין לך הכסף?

תשובתו של יחזקאל באה מיד וללא היסוס: במוצאי תשעה באב תשס"ב נגלה אלי אליהו הנביא בחלום ואמר לי: יחזקאל בני, קום, קח את חפירה, ולך לך אל קבר אסתר המלכה בגליל. בחצות ליל ראש חודש עמוד ליד מצבת הקבר וצעד 613 פסיעות לכיוון צפון, ו-49 צעדים לכיוון מזרח. בנקודה זו תחפור שבע אמות באדמה ותמצא שם תיבה עתיקה. פתח את התיבה, אחוז בה, ואמור שלוש פעמים: נ-נח-נחמ-נחמן-מאומן. וכאן עלה אליהו בסערה השמימה. עשיתי כמצוותו ובעודי עומד בליל ראש חודש אלול והתיבה הפתוחה בידי, החלה זו להתמלא בעשרה מיליון שקלים בשטרות חדשים של 200 שקל. החוקר לא התרצה ושאל: יש לך ראיה כלשהי לסיפור? בוודאי, השיב יחזקאל, וכי הווילה בקיסריה איננה הוכחה מספקת?

וכך ממש אומרים חסידי התכנון התבוני. אנו רואים עולם מופלא. ההסבר למורכבותו הוא בישות תבונית שתיכננה אותו. ואם תשאלו מנין אנו יודעים שישות כזאת קיימת, נענה לכם מיד: וכי קיומו של עולם פלאי כזה איננו הוכחה מספקת?
תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
ישן 19-09-2005, 16:12
  AlexKarpman AlexKarpman אינו מחובר  

חבר מתאריך: 20.12.01
הדבר אינו דומה להמון דברים אחרים :)
בתגובה להודעה מספר 3 שנכתבה על ידי הרואה את הנולד שמתחילה ב "המשפט שלך סתום משהו... איזה דבר ? למה דומה ?"

אבל במקרה שלנו, התייחסתי לדמיון הדמיוני לחלוטין שדימה לעצמו הכותב:
למה הדבר דומה? למקרה של יחזקאל, העובד כבר 17 שנה ככספר בסניף בנק קטן. לפני שנתיים רכש שמונה דונם בקיסריה ובנה וילה בת 400 מ"ר, מגרש טניס, שתי בריכות שחייה ואורווה של סוסי מרוץ. הדבר עורר את חשדם של שלטונות המס, אשר שלחו חוקר לבדוק את העניין. שאלתו הראשונה של החוקר ליחזקאל היתה פשוטה: מנין לך הכסף?

תשובתו של יחזקאל באה מיד וללא היסוס: במוצאי תשעה באב תשס"ב נגלה אלי אליהו הנביא בחלום ואמר לי: יחזקאל בני, קום, קח את חפירה, ולך לך אל קבר אסתר המלכה בגליל. בחצות ליל ראש חודש עמוד ליד מצבת הקבר וצעד 613 פסיעות לכיוון צפון, ו-49 צעדים לכיוון מזרח. בנקודה זו תחפור שבע אמות באדמה ותמצא שם תיבה עתיקה. פתח את התיבה, אחוז בה, ואמור שלוש פעמים: נ-נח-נחמ-נחמן-מאומן. וכאן עלה אליהו בסערה השמימה. עשיתי כמצוותו ובעודי עומד בליל ראש חודש אלול והתיבה הפתוחה בידי, החלה זו להתמלא בעשרה מיליון שקלים בשטרות חדשים של 200 שקל. החוקר לא התרצה ושאל: יש לך ראיה כלשהי לסיפור? בוודאי, השיב יחזקאל, וכי הווילה בקיסריה איננה הוכחה מספקת?

וכך ממש אומרים חסידי התכנון התבוני. אנו רואים עולם מופלא. ההסבר למורכבותו הוא בישות תבונית שתיכננה אותו. ואם תשאלו מנין אנו יודעים שישות כזאת קיימת, נענה לכם מיד: וכי קיומו של עולם פלאי כזה איננו הוכחה מספקת?

לא. אין הדבר דומה, לא באמת.
ישן 19-09-2005, 16:42
  הרואה את הנולד הרואה את הנולד אינו מחובר  

חבר מתאריך: 20.06.02
אני מסכים איתך אבל ברשותך אהיה יותר ספציפי...
בתגובה להודעה מספר 4 שנכתבה על ידי AlexKarpman שמתחילה ב "הדבר אינו דומה להמון דברים אחרים :)"

המשל שנועד להוכיח את שיטת האבולוציה במתכונתה הדרוויניסטית, מוכיח בדיוק את ההיפך כלומר את מה שטוענים חסידי התיכנון התבוני שאגב, אני מונה את עצמי עליהם.
קיום הווילות והבריכה בקיסריה מוכיח באופן חד משמעי את יכולתו הכספית של יחזקאל. השאלה מהיכן הגיע הכסף האי משנית לחלוטין. האם הוא גנב אותו, הרוויח, קיבל בירושה? לצורך העניין זה לא שייך.
שייך ההיסק הלוגי החד משמעי, קיום הרכוש הרב בחזקתו של יחזקאל מוכיח אמצעים כספיים.
באותה מידה, קיום האף 16 מוכיח תיכנון הנדסי מורכב ושוב, לא משנה אם המתכנן, חלם על התוכניות בלילה, גנב אותן מידידו המהנדס או טרח עליהן בעצמו.
ידיעתינו המוקדמת על התיכנון גם היא חסרת משמעות. איננו יודעים בוודאות שכל חפץ העומד לפנינו הוא מתוכנן. אנחנו מסיקים את זה בוודאות כי אנו יודעים שלא יתכן שהכיסא בחנות נוצר בעצמו.

באותה מידה, קיום מנגנונים ביולוגיים המתוחכמים בעשרות ומאות מונים מכל מחשב או מכונה מתוחכמת אחרת מעיד על קיומו של תיכנון תבוני.

רק לצורך ההבהרה, האבולוציה קיימת ומוכחת יום יום במעבדות. התיכנון התבוני אינו סותר אותה והאבולציה אינה סותרת אותו. אדרבא, תהליכים אבולוציוניים רבים יכולים יכולים להיות מוסברים בקלות על ידי קיומו של תיכנון תבוני שנותן משמעות ותכליתיות גם כאשר הם חסרי משמעות בשלב התרחשותם.

לדוגמא: הצוואר הארוך של הג'ירפה לא נוצר ביום אחד אלא לווה בתהליכים רבים שסופם שיפור כישורי ההישרדות של הג'ירפה. תהליכי הביניים עד ליצירת הצוואר הארוך היו חסרי משמעות ולא תרמו לשיפור כישורי ההג'ירפה ועם זאת המשיכו להתרחש.
הפרדוקס הזה יכול להיות מוסבר בקלות על ידי קיומו של תיכנון תבוני שנותן משמעות ותכליתיות לתהליכי הביניים.
ישן 19-09-2005, 16:56

להפך, ממש איני רוצה שהוא יפרוש, ואני רוצה מאוד שהפורשים יחזרו :)
בתגובה להודעה מספר 9 שנכתבה על ידי הרואה את הנולד שמתחילה ב "אז שגם הוא יפרוש ונתווכח עם הקיר ?"

הסיבה ל"התקפה האישית" הזו(שהיא גרסה מעודנת בהרבה של ההתקפה המקורית שרציתי
לפרסם) היא העובדה שכבודו כתב הודעה בת 3 שורות שבה טעויות יותר משורות...

אפשר היה לנסות לתקן אותן(כמות המאמינים, אופי האמונה, האמונות הספציפיות שרלוונטיות
לנו, שמו של מנהיג המהפכה), אלא שהניסיון הרבה כי הדבר די חסר תועלת, והתגובה כבר
באה יותר מתוך רגש("שתוק כבר י'אדיוט!"), ופחות מתוך תקווה אמיתית(שאבדה מזמן, ואת
מקומה החליף הייאוש) ללמד את מכובדנו עובדות בסיסיות שניתן היה לצפות שידע, לו לא הכרנו
אותו, ולתקן את טעויותיו המרובות....
ישן 20-09-2005, 07:24
  ישראל היפה ישראל היפה אינו מחובר  

חבר מתאריך: 25.10.04
אני מעמיד בפניך אתגר - תקן אותי ואולי אחכים
בתגובה להודעה מספר 10 שנכתבה על ידי AlexKarpman שמתחילה ב "להפך, ממש איני רוצה שהוא יפרוש, ואני רוצה מאוד שהפורשים יחזרו :)"

מליארדי בני אדם המאמינים בכל הדתות מאמינים שהאל ברא את העולם כמות שהוא. ללא כל תהליכים אבולוציונים, טקטוניים או אחרים. כל דבר נעשה בהכוונת האל וע"י האל.
=== כמה מאמינים, שהכל נעשה בדברו ובבריאתו קיימים בעולם?
=== כל מי שמקבל את התורה כפשוטה-ועד כמה שלי ידוע הם לפחות מאמיני שלושת הדתות - מאמינם שמעשה האל הוא מעשה מושלם וכפי שברא כך נשאר הכל ללא כל שנוי.

בוש איננו מחדש דבר - הוא רק מוכיח שבינו לבין חומני ולבין הרב יוסף אין כל הבדל בדעת ובתבונה.
=== איזה חידוש מכניס בוש ובמה הוא שונה באמונתו בהליכי הבריאה מחומני ומהרב יוסף

שמתי לך את האתגר להוכיח את יכולתך, כמוצהרת ע"י הרואה את הנולד.

חתיכת ...... - לא אגרר לסגנון שלך
ישן 20-09-2005, 07:50
  מדינאי מדינאי אינו מחובר  

חבר מתאריך: 28.10.04
מה הם ההכללות האלו...
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי ישראל היפה שמתחילה ב "אני מעמיד בפניך אתגר - תקן אותי ואולי אחכים"

ציטוט:
במקור נכתב על ידי ישראל היפה

בוש איננו מחדש דבר - הוא רק מוכיח שבינו לבין חומני ולבין הרב יוסף אין כל הבדל בדעת ובתבונה.

נניח שהיו כותבים עליך: אתה אינך מחדש דבר, אתה רק מוכיח שבינך לבין סטלין ימח שמו וזכרו אין כל הבדל בדעת ובתבונה. גם סטלין אימץ את שיטת דרווין.
או: אתה בעד נסיגה ישראלית מיהודה ושומרון וגם החמאס. עכשיו אין בינך לביניהם שום הבדל בדעת ובתבונה.

בקיצור: אתה מדבר על תבונה ומוכיח את עצמך כדמגוג עלוב.

יֵבֹשׁוּ וְיִסֹּגוּ אָחוֹר כֹּל שֹׂנְאֵי צִיּוֹן (תהילים קכט, ח)

נערך לאחרונה ע"י מדינאי בתאריך 20-09-2005 בשעה 08:00.
ישן 20-09-2005, 08:32
  מדינאי מדינאי אינו מחובר  

ואם תרצה, הנה עוד הכללה עבורך ושכמותך
בתגובה להודעה מספר 12 שנכתבה על ידי מדינאי שמתחילה ב "מה הם ההכללות האלו..."

ישן 20-09-2005, 11:37
  מדינאי מדינאי אינו מחובר  

אני מצפה ממך גם קצת הבנה ולא רק טמטום תוך דמגוגיה.
בתגובה להודעה מספר 14 שנכתבה על ידי ישראל היפה שמתחילה ב "אני בעד תכנון משפחה נבון ובשום פנים ואופן שלא בכפיה"

גם בוש הוא לא בעד תליית אנשים ברחובות כמו חומייני, הוא בעד דת בכדי שזה יביא ליראת שמים ולטוהר מידות. אבל בשום אופן לא לכפות בכוח. ואתה מודע לזה היטב. למה אתה מפעיל דמגוגיה ומשווה אותו לחומייני. אתה מנסה לעבוד על אנשים, חוצפן שכמוך. מקודם שיהיה בך קצת יושר אישי.

הנה תקרא עוד פעם מה שאתה כותב ואיזה הכללות שהנך עושה.

ציטוט:
במקור נכתב על ידי ישראל היפה

אני מצפה ממך שתודה שזה לא היה במקום. שזה היה סתם דמגוגיה.

נערך לאחרונה ע"י מדינאי בתאריך 20-09-2005 בשעה 11:43.
ישן 20-09-2005, 09:30

זה יקח יותר זמן ממה שיש לי לבזבז עליך...
בתגובה להודעה מספר 11 שנכתבה על ידי ישראל היפה שמתחילה ב "אני מעמיד בפניך אתגר - תקן אותי ואולי אחכים"

בקיצור נמרץ (למרות שאני יודע שלא יצא מזה דבר):

• אין רוב הדתיים(מכל הדתות) מאמינים שהעולם נברא כמות
    שהוא (לפחות ביהדות ובנצרות, שאותן הזכרת, ולכן אני מניח
    שגם באסלאם). אם אתה טוען אחרת - עליך מוטלת חובת
    ההוכחה.
  • אף לא אחת משלושת הדתות מקבלת את התורה כפשוטה.
  • בוש אינו מכניס אף חידוש, כי אינו נחשב כפוסק הלכה או
    פרשן כתבי קודש בעיני אף דת.
  • אין לי מושג מהם "הליכי הבריאה" בעיני הרב עובדה, ואני
    בטוח שגם לך אין. אם יש לך - הגיע הזמן שתספר לנו עליהם,
    ותוכיח שהר עובדיה באמת חושב כן.
  • חומני הוא חרק מציק ששמו בסיווג המדעי הוא: מָלָדֶּרַה מַתְּרִדָּה.
    אין לו שום דעה משמעותית בנושא בריאת העולם...
בבקשה דן, עכשיו בוא נראה מה ה"ספרים" המופלאים שלך אומרים בנושא הזה...

נערך לאחרונה ע"י AlexKarpman בתאריך 20-09-2005 בשעה 09:53. סיבה: שגיאת הקלדה
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום

כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 16:54

הדף נוצר ב 0.06 שניות עם 11 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2026 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר