04-09-2006, 07:36
|
 |
מנהל פורומי צבא ובטחון, מילואים והלוחות
|
|
חבר מתאריך: 07.04.02
|
|
|
|
|
האוייב החדש של צה"ל בלבנון שילשולים והתייבשויות
הכשות ועקיצות ע"י חרקים ונחשים הם עניין נפוץ בין חיילים השוהים בשטח בחודשי הקיץ. בלי שום קשר אם השטח הוא בלבנון או במדבר יהודה.
בעבר כתבתי מאמר על מפגעי הבריאות שנפוצים בצה"ל ודרכי ההימנעות וההתמודדות איתם. אתם מוזמנים לקרוא.
הנה הקטע הרלוונטי לעקיצות:
ציטוט:
עקיצות/הכשות - חיילים יכולים להיעקץ מבעלי חיים וצמחים שונים, כמו: יתושים, זבובים, קרציות, נחשים, עקרבים, קוצים ועוד.
באופן כללי עקיצה שאינה מלווה בתופעות לוואי אינה מזיקה לבריאות אלא רק יוצרת מטרד. ניתן למרוח על מקום העקיצה חומר להרגעת העור (כמו "פנסטיל" או "קורטיזון"). חשוב לשים לב האם העקיצה מזדהמת או שמופיעות תופעות לוואי כפי שנפרט להלן, העקיצות יכולות לגרום לתופעות רפואיות שונות:
א. קדחת הנילוס המערבי - נגרמת מעקיצת יתוש שנושא את הנגיף. הנגיף מתפתח במזון, לכן חשוב לזרוק מזון מקולקל או מעופש ולדאוג לפינויו מהבסיס בהקדם האפשרי. המחלה דוגרת בגוף מספר ימים, וייתכן שיעבור זמן מהעקיצה ועד להתפתחות תסמיני המחלה.
הרגשת החולה דומה לשפעת, חום, ליחה מוגברת, שיעול וכאבי שרירים.
איך להימנע? כדי לא להיעקץ מומלץ למרוח חומרים דוחי יתושים שהצבא מספק (מכילים את החומר הפעיל D.E.T) ולהסתובב בבגדים ארוכים. את המיטה או אזור השינה כדי לכסות בכילה נגד יתושים. במקומות בעייתיים הצבא מספק כילה שכזו, ניתן גם לקנות כילה בחנויות המטיילים.
יש להקפיד לדווח ולייבש כל מים עומדים בסביבות הבסיס שעלולים להוות מקום מרבץ והתרבות ליתושים ולרסס כאלה שלא ניתן לייבשם.
איך לטפל? המחלה עלולה לגרום להתפתחות קדחת המוח ואף למוות (במקרים נדירים) לכן חובה להגיע לחובש ולהיבדק כדי לשלול את המחלה.
אם החייל סובל מהמחלה יינתן לו טיפול תרופתי בבית חולים.
ב. קדחת חוזרת ("קדחת המערות") - מחלה הנגרמת ע"י חיידק שמועבר בעקיצת קרציות הנפוצות במערות. המחלה אינה מסוכנת לחולה אך אינה נעימה, החייל החולה צריך להיות בהשגחה רפואית.
איך להימנע? במקרה שאין ברירה וחייבים להיכנס למערה, לפני כניסת החיילים למערה צריך להיכנס אליה חובש שמרסס חומר נגד הקרציות. בכל מקרה חייל לא יישב על קרקעית המערה כשהיא חשופה, חובה לבודד את הגוף מהרצפה ע"י שמיכה.
ג. שושנת יריחו - זהו פצע הנגרם ע"י טפיל שמועבר בעקיצת זבוב החול. שפעיל בד"כ בלילות הקיץ. איזור תפוצת הטפיל בדרום הארץ והבקעה. על העור יופיעו פצעים שעלולים לא להגליד ו/או להשאיר צלקות.
איך להימנע? ההימנעות מעקיצה באותה הצורה כמו בעקיצת יתוש. בנוסף, הזבוב תוקף רק בגובה הרצפה לכן יש להמנע משינה בגובה זה.
ד. הכשת נחש או עקיצת עקרב - נחשים נפוצים בעיקר בעונות החמות, בתקופת החורף הם שרויים בתרדמה.
הכשת נחש יכולה לגרום לנזק במערכות הדם והעצבים ואף למוות.
איך להמנע? זיהית נחש? אל תתקרב אליו, אין חובה להרוג את הנחש, אם אתה לא בסיכון וותר מראש ותיפרדו כידידים.
אל תדחוף ידיים אל מתחת לאבנים או מקומות מסתור אחרים בהם נחשים עלולים להסתתר, כמו: גרוטאות, צמחיה סבוכה וכו'.
רצוי למנוע הופעת נחשים בקרבת היחידה: לפנות צמחיית בר (בשריפה, ניכוש או חישוף ע"י דחפור), למנוע מצבורי אשפה וגרוטאות. כדאי גם לשמור על היגיינה של הבסיס ולא להשליך מזון לפחים פתוחים או בשטח, שאריות המזון מושכות אליהן מכרסמים והמכרסמים מושכים את הטורפים שלהם - נחשים.
איך לטפל? חשוב לא להיכנס לפאניקה, עליה בקצב הלב ובלחץ הדם משפרת את פיזור הארס, לכן יש לשמור על קור רוח ומנוחה ככל הניתן, לקבע את האיבר הנשוך כדי למנוע תזוזות שלו. רצוי לתפוס את הנחש או העקרב ולהביאו לבית החולים יחד עם הפצוע, זיהוי העוקץ יקל על איתור חומר הנגד המתאים ביותר לארס שלו. לכן, גם אם לא תפסתם את הנחש העוקץ השתדלו לזכור כמה שיותר פרטים כך שתוכלו לתאר אותו.
אין לירות על נחשים/עקרבים! במרחקים קצרים שכאלו נתזי הקליעים יכולים לסכן את היורה או חבריו.
|