01-05-2010, 18:17
|
|
|
|
חבר מתאריך: 24.09.06
|
|
בתגובה להודעה מספר 22 שנכתבה על ידי .ישראלה היפהפיה שמתחילה ב "נקודת המבט של ההנהגה הישראלית כלפי ממשל אובאמה חייבת להיות כאל שלוחה חלקלקה של האויב"
לא!
ממשל אובמה רע לישראל. בניגוד למה שכמה פה חושבים היו לי מעט מאוד אשליות בנוגע לממשל הזה ביחס לישראל וצייתי זאת בעבר (למשל בהודעה פה בפורום בתאריך השלישי בפברואר 2008, הרבה לפני שאובמה זכה אפילו בכרטיס הדמוקרטי וכשאורי עוד האמין שגם מול הילארי קלינטון לא יהיה לו סיכוי), אני מודה עם זאת שהממשל גרוע ה-ר-ב-ה יותר מכפי שציפיתי.
אבל, אנשים עושים פה שלוש טעויות חמורות: מבלבלים בין מצבו של אובמה בישראל לבין מצבו בארה"ב, מגזימים בעומק עוינות הממשל וממעיטים בגודל הנזק ארוך הטווח שהוא יכול לגרום לנו.
1. על מצבו ואיכותו של אובמה ביחס לישראל ובכלל:
אובמה הוא חרא של נשיא בשבילנו. אין לי מילה אחרת. המדיניות שלו בנוגע אלינו מתנכרת, לא הוגנת ונימצאת על סף העוינות. אין פלא שכל יום אנחנו שומעים הצהרות חדשות על מחויבותה הניצחית והמוחלטת של ארה"ב לישראל ועל הקשר הבלתי ניתן לפירוק בין שתי המדינות. בימיו של בוש הבן, נשיא מחורבן אבל ידיד אמת לישראל, שמענו הרבה פחות הצהרות כאלו כי לא היה בהן צורך וכל הצהרה נוספת שאני שומע רק מבהירה לי כמה חמור מצבנו הנוחכי.
כישראלי בבחירות הייתי מעדיף את מקיין על אובמה למרות שהייתי מעדיף את אובמה על רפובליקנים ימנים ממקיין. כיום, לאחר יותר משנה של ממשל אובמה הייתי מעדיף כבר כמעט כל רפובליקני על פניו.
כיהודי אמריקאי לעומת זאת הייתי מצביע אובמה בבחירות ואני לא בטוח שהייתי משנה דעתי כיום למרות סלידתי ממדיניותו במזה"ת. הנקודה שלי היא שבעוד אובמה איום ונורא בשבילנו עדיין לא ברור כמה הוא טוב או גרוע לאמריקאים ויש לו כמה הצלחות וכמה צעדים מוצלחים ובראשם רפורמת הבריאות ההיסטורית.
אסור ללכת שולל אחרי מצבו העגום של אובמה בסקרים. ברור שהדמוקרטים יפסידו מושבים בבחירות השנה אבל זה בעיקר משום שממצבם המעולה כרגע אפשר כמעט רק לרדת. אחוזי שביעות רצון מנשיאים באמצע קדנציה אומרים מעט מאוד על סיכוייהם להיבחר כפי שגילו, במהופך, בוש האב והבן. אובמה, ואת זה אף אחד לא יכול לקחת ממנו, הוא קמפיינר מעולה ובבחירות בהן רץ נשיא מכהן מלחתחילה סכוייו גבוהים מסכויי המתחרים.
2. על עוינות הממשל:
למרות שכאמור הממשל הזה גרוע לנו הרבה משצפיתי עדיין אסור להפריז בעומק העוינות. ארה"ב היא עדיין, גם תחת ממשל אובמה, הפטרונית העיקרית שלנו. אנחנו עדיין מקבלים סיוע בכסף וטכנולוגיה, הקשרים הבטחוניים יציבים ולמרות הקור שנודף מהבית הלבן כלפי נתניהו אישים ישראלים אחרים עדיין מתקבלים כאורחים רצויים.
נכון אמנם שחלק מכל זה נובע מכך שהממשל חייב להתחשב בגורמי פנים, הקהיליה היהודית שהיא גורם חשוב בתורמים למפלגה הדמוקטית וקונגרס ודעת קהל אוהדים לישראל. הממשל בהחלט מודע לנזק שיכול להגרם לו מהעמקת הקרע עם ישראל ולדעתי מעדיף להימנע מקרב מזיק שכזה. אבל, וזה אבל עצום, אם נזדרז אנחנו להחריז "מלחמה" על הממשל אנחנו עלולים לדחוף אותו להקצין את עמדותיו כלפינו עוד יותר (למשל משום שאנשי אובמה יגיעו למסקנה שהעימות והנזק הנילווה לו בלתי נימנעים ולפיכך אין להם יותר מה להפסיד מתסריט כזה).
3. על הנזק ארוך הטווח שהממשל עלול לגרום לנו.
אסור להפריז בכוחה וביכולתה של ישראל להשפיע על החלטות הממשל האמריקאי. יש לנו יכולת מסוימת אבל חייבים לדעת איפה הגבול. בכל מיקרה שממשלים החליטו ללכת עד הסוף איתנו, מערכות שליטה אויריות לסעודיה תחת ממשלו האוהד מאוד של רייגן, מכירות פאלקון וכתב"מים לסין תחת ממשלי קלינטון ובוש, תמיד ניצח הממשל בנוק אאוט. אף בכיר אמריקאי לא ירצה להראות כמי שמעדיף אינטרסים של מדינה זרה על פני מדינתו וממשלו.
על מידת הרגישות האמריקאית לכבודו של הממשל ניתן ללמוד מתקרית דיפלומטית בין ישראל לארה"ב באפריל 2008. הנשיא לשעבר קרטר ניפגש עם חאלד משעל ושגריר ישראל באו"מ באותו הזמן, דני גילרמן, אמר על כך שידיו של קרטר מגועלות בדם. למרות שהממשל היה ממשל בוש האוהד מאוד לישראל, למרות שראש הממשלה היה אהוד אולמרט שקיים יחסים אישיים מצויינים עם בוש ולמרות שקרטר, נשיא כושל של קדנציה אחת ואיש המפלגה היריבה הוא בהחלט לא דמות שהיתה אהודה בממשל בוש, למרות כל אלו לא היסס המימשל והגיש תלונה רישמית, ובצדק. על כבודם של נשיאים, גם לשעבר, לא מוחלים.
עם ישראל תתעקש מול ארה"ב שזה יהיה או אנחנו או אובמה אז זה יהיה אובמה, ב100% וכל ידידנו הגדולים, כולל הקהיליה היהודית, לא יוכלו לעזור לנו.
לקרע כזה בו תוצג ישראל כעוינת במוצהר ובמכוון לנשיא אמריקאי מכהן עלולות להיות השפעות ארוכות טווח וקטלניות על יחסי ישראל ארה"ב. למשל נשיא שיחליט להיכנס בנו ראש בראש ויצא בנזק סביר (מין אבדן הרתעה פוליטי). אם יהיה מזל ואחרי אובמה יבחר נשיא אוהד מאוד אפשר יהיה אולי לתקן את הנזק אבל אם יבחר נשיא אדיש או גרוע מכך קרע עם ממשל אובמה עלול להראות בפרספקטיבה היסטורית בעתיד כנקודת מפנה ביחסים.
ההימור גדול ה-מ-ו-ן יותר מידי!
אסור להסחף אחר סערת הרגשות המוצדקת, את היחסים מול הממשל של המדינה החשובה ביותר ביחסי החוץ של ישראל, ידידה שאין לנו תחליף בשבילה, יש לנהל בקור רוח, בראיה לטווח ארוך וגם, מה לעשות, בחירוק שינים.