07-02-2012, 21:38
|
מנהל
|
|
חבר מתאריך: 31.07.06
|
|
אני מדבר על עימותים ישירים בין 2 מעצמות גרעיניות
העימות צריך להיות ישיר ומעבר לחיכוך מקומי זה או אחר, וצריך שלשתי המדינות תהיה אופציה גרעינית ממשית לפגוע בצד השני.
עימותים מסוג זה פשוט לא היו או, למען הזהירות, כמעט לא היו. מלחמות ממש בין פקיסטן והודו היו מספר פעמים במאה העשרים. אחרי ששתי המדינות השיגו נשק גרעיני של ממש היו רק חיכוכי גבול מוגבלים.שום דבר שיש מקור שיגדיר אותו כמלחמה. וזאת למרות שעילת הסכסוך נותרה בעינה. כנ"ל לגבי העימותים המקומיים הזניחים שבין סין ובריה"מ (מה עוד שבתקופה הנדונה הנשק הגרעיני ואמצעי הטלתו היו רק בראשית דרכם) ובוודאי מלחמת קוריאה שבה המעורבות הסובייטית הישירה הייתה זניחה ביותר.
מלחמות של ממש היו רבות במחצית השניה של המאה העשרים. בין 2 מעצמות גרעיניות בעלות אפשרות ממשית לפגוע זו בזו-לא (ולמען הזהירות-כמעט ולא). ואין זה מקרי: בגלל הסכנה להדרדרות לעימות גרעיני, סכסוכים בהשתתפות ישירה הוגבלו מאוד בהיקפם וחומרתם. ברור שאין שום ביטחון שתבוא הדרדרות כזו, אבל הסיכון מספיק גדול על מנת שינהגו בזהירות מופלגת.
הודו ופקיסטן הן מדינות שכנות שלשתיהן מאגר גרעיני גדול יחסית+אמצעי השיגור. עימות קונבנציונאלי מלא עלול להוביל בקלות להדרדרות למלחמה גרעינית אם אחד הצדדים יחוש מספיק מאויים או ירצה להמר על מכה ראשונה מכרעת. ומדוע מדובר בהימור?
1. אתה צריך להיות בטוח במאה אחוז שתפגע בכל מתקני השיגור של נשק גרעיני ולשם כך צריך להיות לך ביטחון מוחלט גם במודיעין וגם ביכולת המבצעית. מספיק שאחרי המכה הראשונה יצליחו הפקיסטנים לשגר טיל בודד על ניו דלהי והודו תחטוף מכה כזו שתהפוך את ניצחונה לניצחון פירוס.
2. כשמדובר במדינות שכנות, אתה בהחלט צריך לחשוש מכך שהתקפה גרעינית גדולה תוביל למעבר נשורת גרעינית (בייחוד אם תפגע-במכוון או לא- לא רק במתקני השיגור של נשק גרעיני אלא גם בכורים) לתוך השטח שלך והתוצאות במקרה זה יהיו עגומות למדי. כמובן, בהודו יש די מעוותים גם בלי רדיואקטיביות אבל לא הייתי מהמר על מינוס ומינוס שיוצר פלוס...
אני כבר לא מדבר על ההשלכות של פגיעה (לא מכוונת אבל בסבירות גבוהה) בכוחות האמריקאים ששוהים בפקיסטן.
יש משטרים פסיכיים שהיו אולי לוקחים את ההימור הזה. הודו, לפחות זו של היום, אינה כזו.
בקיצור, לא רואה מצב שבו הודו מתקיפה את פקיסטן סתם כך כי זו החליטה לתקוף את ישראל.
|