10-02-2013, 15:16
|
 |
|
|
חבר מתאריך: 14.12.09
|
|
ציטוט:
|
במקור נכתב על ידי קגנס
הידהודיים הדתיים היום לא נראים ולא מתנהגים היום כמו אלו מכמה דורות מלפניהם (בייחוד הספרדים), ובוודאי שהם שונים מאלו שחיו בימי הביניים. גם המצוות עברו שנויים רציניים מאוד. למשל, כל העניין של פיקוח נפש דוחה שבת הוא בסך הכל יחסית חדש. אין לו איזכור ישיר בתנ"ך. שלא לדבר על כל ימיני החמרות ונוהגים שהם בסך הכל פרשנות שעוברת שינויים, ולעיתיפ פרשנות על פרשנות על פשרנות על חפרנות. אני חושב שהייתה תקופה שהיה אומץ לעשות שנויים מתוך ראיה של כוונת המחוקק המקראי ולא רק של לשון החוק. על כל פנים, זה לא כזה מוזר לצפות מהחרדים להשתנות, אבל אני מסכים שבדרך כלל מדובר בתהליכים הדרגתיים ולא מהיום למחר.
|

תקופת המקרא מיוחסת לסדר גודל של שנת 1000 לפנה"ס.
מקור בכיר וחפיר בפורום הזה מסר לי שכתיבת ספרי התורה מיוחסת למאות השביעת והששית לפני הספירה. נגיד שהעריכה של התורה התבצעה עד למאה השלישית לפני הספירה.
"כל העניין של פיקוח נפש דוחה שבת" מקורו במסכת יומא במשנה. המקורות הקדומים יותר במשנה מיוחסים לתקופה שמעט לפני תחילת ספירת הנוצרים. עיקר העבודה מיוחסת לסדר גודל של שנת 100 (תקופת ר"ע), והחתימה הסופית נעשתה, כידוע, על-ידי ר' יהודה הנשיא בתחילת המאה השלישית.
יש פה מאות שנים ספורות בין התורה למשנה. אפילו אם נמתח את החבל ככל האפשר, ונתחיל לספור מהתקופה המוקדמת האפשרית, מכתיבת הכתבים שעליהם מבוססת התורה (ולא על חתימתה), ונספור עד לחתימת המשנה (ולא עד לרגע שבו באה ההלכה הספציפית הזאת, שעשויה להיות מהמוקדמות, ככל שאנו יודעים בפורום...) עדיין יש לנו משנת 650 לפנה"ס עד שנת 200 - סה"כ 850 שנה לעומת 1800 השנים שעברו מאז. מדובר בפחות משליש. לקרוא לזה "חדש יחסית" זה הזוי אבסולוטית.
[אפילו אם נשתגע עוד יותר, ולא נסתפק במשנה, אלא נרצה את הגמרא ביומא שמפרטת שמדובר לא רק על יולדת וכו', ואפילו אם נאחר ונאחר ולא נדבר על מותו של רב אשי (400 ומשהו), אלא על כתבי יד שיש לנו היום ונלך עד שנת 800, עדיין יש לנו 1200 שנה מאז, שזה פי 18 'פחות חדש' מכל חקיקה של מדינת ישראל, לדוגמה...]
|