26-09-2005, 21:49
|
|
|
|
חבר מתאריך: 07.01.05
|
|
|
למה דמגוגיה?
כי הטענה שאפשר היה להשתמש בכסף למטרה חשובה א' במקום מטרה ב', מתעלמת במכוון מכך שלעתים קרובות מאד גם א' וגם ב' חשובות.
תרבות של עם לא תמיד יכולה להשתמר על יסודות מסחריים נטו. אם התאטרון היידי יזדקק להיות רווחי הוא ייסגר תוך כמה שבועות יש להניח. אם נתעלם בעקביות מהמורשת הרוחנית, התרבותית וההסטורית שלנו נהפוך לסתם עדר. מדוע לקיים חפירות ארכיאולוגיות? למה להחזיק את החוגים לפילוסופיה יהודית ומקרא באוניברסיטאות? מדוע בכלל להחזיק בפקולטות למדעי הרוח והחברה באוניברסיטאות?
מדינת ישראל תומכת במוסדות תרבות, במוסדות דת (באופן מפלה להחריד), וגם, רחמנא לצלן, בענפי ספורט שונים. אני לא יודע מה הנתח של כל תחום בעוגה, אבל אני מניח שזה כסף קטן בתקציב הלאומי. יש תחומים שמחזיקים את עצמם לפי כללי השוק - הצע וביקוש. יש תחומים שיגוועו לולא היה מימון ציבורי.
אני בהחלט חושב שבהינתן מימון ציבורי, יכולות להיות התניות שונות - גם בענייני מחיר אבל גם בתכנים.למשל, אם תאטרון הבימה יציג מחזות מתורגמים בלבד אין לו זכות קיום על חשבון הקופה הציבורית. אבל להקריב את התרבות בשם מטרות חשובות אחרות זו איוולת. הרי אם נהיה כנים לרגע, לו היו סוגרים את תאטרון הבימה היה הכסף נבלע בכלל התקציב - חלקו היה מגיע לנזקקים, אבל חלק אחר היה מגיע למימון מפלגות, לסבסוד השי לחגים של עובדי חברת חשמל, ולבניית איזה פרוייקט גרנדיוזי שיעמוד ככלי אין חפץ אחרי שנתיים.
|