לוגו אתר Fresh          
 
 
  אפשרות תפריט  ראשי     אפשרות תפריט  צ'אט     אפשרות תפריט  מבזקים     אפשרות תפריט  צור קשר     חץ שמאלה "רק שני דברים הם אינסופיים: היקום והטמטום האנושי, ואני עדיין לא בטוח לגבי הראשון." -- אלברט איינשטיין ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ חץ ימינה  

לך אחורה   לובי הפורומים > השכלה כללית > מדע, טכנולוגיה וטבע
שמור לעצמך קישור לדף זה באתרי שמירת קישורים חברתיים
תגובה
 
כלי אשכול חפש באשכול זה



  #1  
ישן 18-10-2005, 17:22
  משתמש זכר ג_ב ג_ב אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 02.11.01
הודעות: 5,463
שפעת העופות – המחלה והחששות

דברים רבים התפרסמו בשבועיים האחרונים על שפעת העופות ועל שפעת בכלל. אולם מהי המחלה ומדוע היא מפחידה כל-כך את העוסקים בנושא?

נגד רוב המחלות מספיק להתחסן פעם אחת, והחיסון מספיק לכל החיים. מערכת החיסון מצליחה לזהות במהירות את גורמי המחלה המוכרים, ולהדבירם עוד לפני שאנו מרגישים בכך.
מהבחינה הזו, מחלת השפעת היא מחלה "חמקנית". למרות שאנחנו מתחסנים, או חולים בה, כמעט מידי שנה, כבר בשנה הבאה היא מצליחה לחזור ולהדביק מחדש חלק ניכר מהאוכלוסיה.

הסיבה לכך היא שהנגיף מצליח לשנות את מראהו כל הזמן.
מערכת החיסון שלנו מזהה גורמי מחלות באמצעות מולקולות החומר שנמצאות על מעטפת הנגיף. במקרה של נגיפי השפעת, קיימים שני חלבונים על המעטפת, המגלוטינין שסימונו H וניורומינידז שסימנו N , שמשתנים בתדירות מאד גבוהה. בגלל השינויים הללו, מערכת החיסון צריכה ללמוד כל הזמן לזהות את נגיפי השפעת מחדש.

המנגנון הזה כל-כך קריטי להתפתחות והתפשטות המחלה, שנהוג להשתמש בסימון החלבונים האלו כחלק מהשם של וירוסי השפעת.
אחד הוירוסים האלו, H5N1 גורם לחששות רבים בקהילה המדעית: זהו נגיף שפעת שכיום לא מותאם למעבר בין בני אדם, אולם כבר קיימות מוטציות שמאפשרות לו להדביק בני אדם שבאים במגע עם העופות החולים. כאשר הוא מדביק בני אדם, הוירוס קטלני יחסית לרוב וירוסי השפעת.

וכאן טמונה הבעיה: הוירוס מסוכן במיוחד לבני אדם, ובכל זאת, הוא מצליח לשרוד ואף לשגשג, למרות כל הפעולות להשמדתו בשנים האחרונות. העובדה שהנגיף מצליח לשרוד במשך הרבה זמן, מקילה על הנגיפים להתפתח אבולוציונית, ולהתאים את עצמם ללהדבקת בעלי חיים נוספים. מחקרים כבר הראו ששפעת העופות "משתפרת" בהדבקת יונקים, וזאת כנראה בשל היכולת של הנגיף להדביק חזירים, ומעבר הנגיף בין עופות לחזירים במקומות בהם הם נמצאים ביחד.

עם התרבות ההדבקות של בני האדם, מתגבר החשש שהנגיף יעבור מוטציה משמעותית בבת אחת, ויותאם למעבר מהיר בבני אדם. אם אדם יחלה הן בשפעת העופות H5N1 ובמקביל במחלת שפעת "רגילה", יתאפשר לשני זני הנגיפים להחליף ביניהם חומר גנטי, וליצור וירוס עם התכונות המועילות (לוירוס) שבשני הזנים: מצד אחד יכולת לקפוץ בקלות בין בני אדם, ומצד שני היכולות הקטלניות של נגיף שפעת העופות.

ברומניה כבר התחילו בחיסון חלק משמעותי של האוכלוסיה מפני שפעת רגילה, במטרה למנוע מקרים כאלו. אולם במדינות אחרות שהן נמצא הנגיף דרך קבע כבר זמן רב, כמו ויאטנאם או קמבודיה, הרבה יותר קשה למערכת הבריאות המקומית להתמודד עם הסיכונים.

צורה אחרת בה יכל להווצר נגיף בעל תכונות המתאימות ליצירת מגיפה, הוא הצטברות איטית של מוטציות, שיכולות ביחד לשנות את הנגיף באופן משמעותי. מנתונים שהתפרסמו במחקר חדש, שבו נוצר בהנדסה גנטית ונחקר נגיף השפעת הקטלני שאחראי למגיפה בעולמית מ- 1918, מסיקים כי דווקא דבר זה הוא שאיפשר לנגיפים להתפתח לצורה מסוכנת כל-כך. עם מעבר הזמן, והתפתחות דורות חדשים של הנגיפים, גם אפשרות זו נראית רלוונטית למדענים.

על דרך התפשטות המחלה עדיין קיימת מחלוקת. מאחר ועופות מתים לא נודדים, רבים מעריכים כי דרך ההתפשטות העיקרית של המחלה היא באמצעות מסחר בעופות. אולם העדויות האחרונות על התפשטות מהירה של המחלה מאסיה לאירופה, תוך מתאם לתקופת הנדידה, מתחילות להטות את הכף לטובת הטוענים כי קיימים מספיק עופות שיכולים לנדוד למרות המחלה, והם אלו שאחראים על הפצתה בעולם.
האפשרות שעופות נודדים מעבירים את המחלה, מדאיגה במיוחד באיזורים המשמשים כצמתים למעבר העופות בין היבשות, כמו ישראל.

בעוד שהחוקרים ממשיכים לגלות דברים מהותיים חדשים על הנגיף ועל השינויים בו, יצירת חיסון ויכולת ייצור החיסונים מתעכבת באופן משמעותי. הסיבה העיקרית היא השקעת כספים מועטה. חברות התרופות המסחריות מתקשות להוציא כספים כאשר התמורה אינה מובטחת. בו בזמן, ממשלות בעולם גם מתקשות להוציא כספים ולהשקיע במחקר כ"ביטוח", כאשר הסכנה אינה מיידית.

עם התפשטות שפעת העופות לאירופה, ישנם ניצנים של שינוי. באיחוד האירופאי, וגם בארה"ב הנושא התחיל לעלות על סדר היום של הפוליטיקאים.
יכולת יצור מלאה של חיסון נגד נגיפי שפעת העופות, חיסון שיספיק למדינות רבות, עדיין רחוק מאד. אולם ההתעוררות בעולם מספקת תקווה.

האם בסופו של דבר בעתיד יגידו ש"זה היה אסון שניתן היה למנוע" או "אסון שנמנע בעזרת המדע"? את זה עדיין מוקדם לקבוע.

אתר מומלץ לעדכונים על המחלה הוא האתר http://poultrymed.com. האתר עוסק בתחלואת עופות באופן כללי, ומביא עדכונים הסברים מאמרים ומידע רב גם על שפעת העופות H5N1. באתר, שמידע רב בו מופיע בעברית, ניתן לקרא עדכונים גם על העיסוק בנושא בארץ, דבר שחסר ברוב המקורות האינטרנטיים.

הכתבה על שפעת העופות הופיעה לראשונה בבלוג שלי לנושאי מדע
_____________________________________

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://galbarak.co.il/for_other_uses/freshsignature2.png]

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #2  
ישן 23-03-2006, 18:59
צלמית המשתמש של BingoX
  משתמש זכר BingoX BingoX אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 30.04.05
הודעות: 1,164
שלח הודעה דרך ICQ אל BingoX
בתגובה להודעה מספר 1 שנכתבה על ידי ג_ב שמתחילה ב "שפעת העופות – המחלה והחששות"

סליחה שאני לא בקיא כזה גדול במיקרוביולוגיה, אבל אני חושב שצריך ליישב פה
כמה דברים, במיוחד אחרי שנפתחו כמה אשכולות בנושא ולי לפחות כל העניין עדיין לא ממש ברור.
צר לי על ההקפצה, אני מניח שזה לא יוצר שום בעיה כי הנושא עדיין אקטואלי.

שאלה ראשונה [מידע בסיסי] :
לא רק אתה, אלא מקורות רבים מדגישים שהבעיה בשפעת היא קושי הגוף בזיהויו .
רק נזכיר, כי הגוף מזהה מי הוא מי ע"י בליטות [אנטיגנים] שעל פני מיקרואורגניזמים כדוגמת בדיקת "ת.ז"
אחרי הזהוי, אם זה משהו חדש, "לומד" הגוף לבנות נוגדנים או להפעיל נוגדנים ישנים אם הפולש כבר מוכר.
עכשיו, כולם גם מזכירים שאנטיגן וירוס השפעת מורכב משני מרכיבים משתנים והמסומנים כ N ו H,
והם משתנים בין וירוס שפעת אחד למשנהו, ז"א אתה חולה בשפעת אבל אז בא שפעת אחרת והגוף אינו מזהה.
אולם וירוס שפעת העופות הוא רק H5N1 כלומר ה N וה H שלו קבועים, ז"א אין בעיה של שינוי.
וגם, כל סוג של שפעת מסומן כ H?N? למשל השפעת הספרדית שהפילה בין 25 ל 100 חללים
סומנה כ H1N1.
למה זה בעצם ? האם התכונות תלויות באנטיגן שמחלקים אותם על פי האנטיגנים ? .
ההפך, אני מצפה שוירוס כזה או אחר בעל אותם התכונות יהיה בעל אנטיגנים שונים .

עוד משהו...
מחלקים אותם גם על פי קבוצות A,B,C
מה הם הקבוצות האלו?

שאלה שנייה:
אחרי שיישבנו את שאלה א' נעבור לשאלה אחרת:
אז מה בעצם מיוחד כל כך בוירוס שפעת העופות המסומן H5N1
שאלה שכבר נשאלה ואף על ידי, אבל לא הכל מובן
הרי שהוא לא הוירוס היחיד [טוב, זה ברור] וגם הוא רחוק מלהיות וירוס שפעת העופות היחיד
מכאן שאין הוא אקסקלוסיבי כל כך, וכושר "שינוי הזהות" אינה יחודית רק לו, ובכל זאת
הוא עושה הרבה כותרות ופניקה.
למה זה?

שאלה שלישית:
איך מוגרה השפעת הספרדית ?

תודה.
_____________________________________
Sapere aude

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
  #3  
ישן 23-03-2006, 21:03
  משתמש זכר ג_ב ג_ב אינו מחובר  
 
חבר מתאריך: 02.11.01
הודעות: 5,463
בתגובה להודעה מספר 2 שנכתבה על ידי BingoX שמתחילה ב "סליחה שאני לא בקיא כזה גדול..."

שאלות מאד במקום

דבר ראשון, צריך לזכור כי סיווג לזנים, תתי זנים וקבוצות אחרות בביולוגיה, הן דבר שרירותי. שינויים גנטיים מצטברים עם הזמן באופן שפעמים רבות אינו גורם לשינוי משמעותי תוך דור בודד (אלא עם התרבות אותם השינויים). ובכל זאת, לצורך קלות ההתייחסות לנושאים ביולוגיים רבים, נהוג לבצע סיווגים של בע"ח לזנים, תתי-זנים וכ'ו.

הסיווג לשפעת A,B ו- C הוא הסיווג ברמת החלוקה הכי בסיסית של נגיפי השפעת. אני לא מכיר את הקריטריונים המדוייקים לחלוקה, ולכן אני מעדיף לא לפרט (אולי מישהו אחר בפורום יוכל לעזור בכך) אבל ההבדלים ביניהם הם הבדלים משמעותיים בתפקוד (למשל, להבנתי, ב- C נוצרים מספר שונה של חלבונים מ- A ו-B).
ה- H5N1 הוא שפעת מסוג A.

על הסיווג השני (H ו- N), שהזכרתי בהודעה הפותחת את האשכול, וגם מוזכר כיום בתדירות גבוהה בעתונות, אני מניח שאין עוד הרבה לפרט.
אבל צריך לזכור שגם הוא סיווג שרירותי שנעשה ע"י בני אדם. למעשה, ברמת הבסיסים בחומר הגנטי, עדיין יכולים להיות הבדלים בין חלבוני המגלוטינין (H) שמסווגים כ- H5. אותם הבדלים גם ישפיעו במידה מסויימת על היכולת של הגוף לזהות את הנגיף.
כלומר, אם חלית בעונה הקודמת ב- H3N2 יש לך הגנה מסויימת מנגיפי שפעת H3N2, כי הם יחסית דומים. אבל הם לא זהים. זו הסיבה שהנגיף H3N2 שינתן חיסון כנגדו בעונת חיסוני השפעת הקרובה, שונה מה- H3N2 מהשנה שעברה.

ציטוט:
במקור נכתב על ידי BingoX
עכשיו, כולם גם מזכירים שאנטיגן וירוס השפעת מורכב משני מרכיבים משתנים והמסומנים כ N ו H,
והם משתנים בין וירוס שפעת אחד למשנהו, ז"א אתה חולה בשפעת אבל אז בא שפעת אחרת והגוף אינו מזהה.
אולם וירוס שפעת העופות הוא רק H5N1 כלומר ה N וה H שלו קבועים, ז"א אין בעיה של שינוי.


הפסקה הקודמת שכתבתי, צריכה להבהיר שהוירוס כן יכל להשתנות, למרות שהוא נקרא כל הזמן H5N1.
אבל האמת היא שהחלק הזה, ההשתנות של החלבונים הללו, הוא החלק הפחות רלוונטי כשמדברים על "שינוי שיהפוך אותו קטלני". שנינו לא נתקלנו בימי חיינו ב- H5N1, ולכן לגוף יקח הרבה מאד זמן לזהות אותו (לפחות בפעם הראשונה שנתקלים בו), ולא משנה אם הוא בגרסתו הנוכחית או שישתנה קצת.
החשש הגדול הוא שהנגיף יתפתח במנגנונים נוספים שלו, שאחראים על ההדבקה.
למשל, מחקר עדכני מצביע על כך שהנגיף "מתישב" בחלקה התחתון של מערכת הנשימה (ממש על הריאות). פירוש אחד של המחקר הוא שזוהי הסיבה ששיעול מהווה גורם פחות סביר כיום להפצת המחלה, ואם הנגיף ישתנה ויופיע בכמויות גדולות בדרכי הנשימה העליונות, יהיה לו הרבה יותר קל לעבור בין בני אדם.

וכאן אני כבר נגעתי בשתי סיבות שבגללן חוששים שמחלת העופות תהפוך למגיפה קטלנית.
כמו שכתבתי, החשש הגדול הוא שהנגיף יתפתח במנגנונים מסויימים. החשש הזה גדול במיוחד דווקא עם ה- H5N1 משום שכיום ברור שיש ויהיה לנגיף הרבה זמן "לפתח" את המנגנונים האלו.
במשך שנים לא מועטות כבר מנסים לבצע פעולות רבות ומשמעותיות כדי למנוע את התפשטות הנגיף ולהכחידו בכל מקום בוא הוא מתגלה. ובכל זאת, לא רק שלא מצליחים להכחיד אותו, אלא שבשנה האחרונה הוא מתפשט בעולם באופן מאסיבי, ומכה שורש במדינות רבות נוספות. ככל שיש יותר נגיפים מהסוג הזה, וככל שיש לנגיפים יותר זמן ומקום להתפתח, כך עולה גם הסיכון.
העובדה השניה שהזכרתי היא שהגוף שלנו עדיין לא יודע לזהות במהירות את הנגיף. ביחד עם הקטלניות המוכחת של הנגיף ביונקים בכלל ובבני-אדם בפרט, יחסית לנגיפי שפעת אחרים, קיים גם חשש לתמותה משמעותית.

במלים אחרות, הוא לא הוירוס היחיד וגם הוא רחוק מלהיות וירוס שפעם העופות היחיד, אבל הוא הדבר הכי קרוב שיש לנו כרגע (מבחינת השינוי הנדרש בו) למגיפה (מבחינת יכולת השרידות) קטלנית (מבחינת... אמממ... כן ) ועדיין אין לנו את הכלים להפחית משמעותית את הסיכון ממנו.
_____________________________________

[התמונה הבאה מגיעה מקישור שלא מתחיל ב https ולכן לא הוטמעה בדף כדי לשמור על https תקין: http://galbarak.co.il/for_other_uses/freshsignature2.png]

תגובה ללא ציטוט תגובה עם ציטוט חזרה לפורום
תגובה

כלי אשכול חפש באשכול זה
חפש באשכול זה:

חיפוש מתקדם
מצבי תצוגה דרג אשכול זה
דרג אשכול זה:

מזער את תיבת המידע אפשרויות משלוח הודעות
אתה לא יכול לפתוח אשכולות חדשים
אתה לא יכול להגיב לאשכולות
אתה לא יכול לצרף קבצים
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך

קוד vB פעיל
קוד [IMG] פעיל
קוד HTML כבוי
מעבר לפורום



כל הזמנים המוצגים בדף זה הם לפי איזור זמן GMT +2. השעה כעת היא 12:59

הדף נוצר ב 0.05 שניות עם 12 שאילתות

הפורום מבוסס על vBulletin, גירסא 3.0.6
כל הזכויות לתוכנת הפורומים שמורות © 2024 - 2000 לחברת Jelsoft Enterprises.
כל הזכויות שמורות ל Fresh.co.il ©

צור קשר | תקנון האתר